Miroslav Miki Aleksić

Kratke informacije

Ime i prezimeMiroslav Miki Aleksić
Datum rođenja6. avgust 1978.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteTrstenik
ZanimanjePolitičar, ekonomista

Biografija

Miroslav Miki Aleksić je srpski ekonomista i političar. Potpredsednik je Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije. Rođen je 6. avgusta 1978. godine u Kruševcu. Oženjen je i ima dvoje dece. Živi i radi u Trsteniku.

Miki Aleksić je od 2000. godine zaposlen u porodičnoj firmi u Trsteniku. Od 2005. do 2007. godine bio je direktor Javno-komunalnog preduzeća „Počekovina“, a od 2008. do 2012. godine  direktor Direkcije za planiranje i izgradnju u tom gradu.

Aleksić je od 2012. do 2016. godine bio predsednik opštine Trstenik.

Bio je član Ujedinjenih regiona Srbije, a 2016. godine je formirao Narodni pokret Srbije, koji je prerastao u stranku.

Sledeće godine je zajedno sa Vukom Jeremićem osnovao Narodnu stranku, čiji je Aleksić potpredsednik.

Za narodnog poslanika prvi put je izabran 2016. godine, a mandat je ponovo izborio 2022. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Miroslav Aleksić je rođen 1978. godine u Kruševcu. U Trsteniku je završio osnovnu i srednju Elektrotehničku školu, a potom je 2000. godine završio Višu poslovnu školu u Beogradu, smer Porezi i carine.

Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Karijera

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Narodne stranke, Miroslav Aleksić se od 2000. godine bavi preduzetništvom u porodičnoj firmi. Isti izvor kaže da je preduzeće 2003. godine bilo jedan od najvećih izvoznika sveže šljive iz Srbije.

Od 2005. do 2007. godine bio direktor Javno-komunalnog preduzeća „Počekovina[1]„.

Aleksić je od 2008. do 2015. godine bio vlasnik firme koja je zajedno sa naftnom kompanijom „OMV“ upravljala benzinskom pumpom u Trsteniku[2].

Politička karijera

Miroslav Aleksić je političku karijeru započeo 2006. godine. Bio je član političke organizacije Ujedinjeni regioni Srbije. Od 2008. do 2012. godine bio je direktor Direkcije za planiranje i izgradnju „Trstenik“.

Na Lokalnim izborima 2012. godine je izabran za predsednika opštine Trstenik. Pored njegove partije, podržale su ga i Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Nova Srbija i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Posle gašenja Ujedinjenih regiona osnovao je Narodni pokret Srbije koji je 2016. godine prerastao u političku stranku.

Na izborima 2016. godine je bio osmi na Izbornoj listi „Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Savez za bolju Srbiju – Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka“.

Uspeo je da prvi put osvoji mandat poslanika u Narodnoj skupštini Srbije.

Naredne godine je, na Predsedničkim izborima podržao Vuka Jeremića kao kandidata, ali je pobedu odneo Aleksandar Vučić.

Iste, 2017. godine Jeremić i Aleksić su formirali Narodnu Stranku. Za predsednika je izabran Jeremić, a za potpredsednika Aleksić.

Političar je u novembru 2020. godine najavio podnošenje prijave protiv policije, zbog, kako je naveo „maltretiranja pred detetom“.

On je tada u izjavi medijima kazao da je nakon zaustavljanja automobila u kome je bio sa sinom „iživljavanje trajalo sat vremena“, te da su mu napisane tri prekršajne prijave.

Obelodanio je ime policajca koji ga je zaustavio, te je navodno nakon 45 minuta izašao iz auta da ga zamoli da ubrza postupak jer je dete u autu bilo uznemireno.

Prema Aleksićevim rečima, policajac se nije obazirao na njegovu molbu, nego mu je pisao prijave.

Pola sata kasnije svi tabloidi su pisali o ovom događaju, a opozicioni političar je kazao da je reč o „sinhronizovanoj akciji režima[3]„.

Na Opštim izborima 2022. godine Narodna stranka je nastupila kao deo izborne liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka)“.

Aleksić je ponovo izborio mandat narodnog poslanika. Mandat mu je potvrđen 1. avgusta 2022. godine. Predsednik je Poslaničke grupe Narodna stranka.

Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, te Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Aleksić je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i zamenik člana Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Pored toga je član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, te član grupa prijateljstva sa brojnim državama, poput Austrije, Izraela, Nemačke, SAD, Crne Gore i drugih[4].

Narodna stranka je na Predsedničkim izborima 2022. godine podržala Zdravka Ponoša, ali je više glasova ponovo osvojio Aleksandar Vučić.

Aleksić je polovinom jula 2023. godine smenjen sa mesta predsednika Izvršnog odbora Narodne stranke. Za njegovog naslednika izabran je Slobodan Doklesić, predsednik pravnog saveta ove političke organizacije.

U saopštenju Narodne stranke je tada navedeno da je cilj ovih odluka „da se osiguraju demokratski, pošteni i transparentni uslovi u stranačkom izbornom procesu“ i ravnopravan tretman svih kandidata na Redovnoj skupštini zakazanoj za 23. oktobar 2023. godine[5].

Aleksić je u kratkoj izjavi potvrdio da je smenjen sa funkcije koju je obavljao u stranci, ali nije želeo da komentariše obrazloženje koje se u medijima tim povodom pojavilo.

Privatni život

Miroslav Aleksić je rođen 1978. godine u Kruševcu. Odrastao je i školovao se u Trsteniku, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici.

Sa suprugom, ćerkom (2007.) i sinom (2015.) živi u Trsteniku.

Reference

Miroslav Miki Aleksić na društvenim mrežama

FacebookMiroslav @ Facebook
InstagramMiroslav @ Instagram
TwitterMiroslav @ Twitter