Kris Hemsvort (Chris Hemsworth)

Kratke informacije

Ime i prezimeKris Hemsvort (Chris Hemsworth)
Datum rođenja11. avgust 1983.
Mesto rođenjaMelburn
DržavaAustralija
PrebivališteBajron Bej
ZanimanjeGlumac
Visina191 cm
Težina91 kg

Biografija

Kris Hemvort (Christopher Hemsworth) je australijski glumac najpoznatiji po ulozi nordijskog boga Tora u filmskim adaptacijama Marvelovih stripova. Rođen je 11. avgusta 1983. godine u Melburnu. Oženjen je španskom glumicom Elsom Pataki (Elsa Lafuente Medianu) s kojom ima troje dece, ćerku i sinove blizance.  Od 2015. godine porodica živi u obalskom gradiću Bajron Bej na severoistoku Australije.

Domaćoj javnosti je postao poznat po ulozi Kima Hajda (Kim Hyde) u australijskoj TV seriji „Home Away“ koja je emitovana u periodu od 2004. do 2007. godine. Publika širom sveta upoznala je Krisa 2011. godine kada se prvi put pojavio u ulozi nordijskog boga groma Tora. Od tada je snimio nekoliko filmova u Marvel produkciji, te postao jedan od omiljenih Marvelovih „Osvetnika“.

Osim toga ostvario je zapažene uloge u filmu „Zvezdane staze“ („Star Trek“) iz 2009. godine, trileru „Savršeno bekstvo“ („A Perfect Getaway“) iz iste godine, te horor-komediji „Koliba u šumi“ („The Cabin in the Woods“) iz 2012. godine. Glumio je i u dramama, biografskim i akcijskim filmovima. Time je pokazao publici i holivudskim producentima da, osim privlačnog izgleda poseduje i izuzetan talenat, te da se dobro snalazi u razlčitim zahtevnim filmskim zadacima.

Detinjstvo i obrazovanje

Kris Hemsvort je rođen 1983. godine u Melburnu. Njegova majka Leoni (Leonie van Os Hemswort) je učiteljica, a otac Krejg (Crage Hemsworth) je savetnik za socijalna pitanja. Leoni i Krejg, osim Krisa imaju starijeg sina Luka (Luke Hemsworth) i mlađeg Lijama (Liam Hemsworth) koji se takođe bave glumom. Njegovi preci s majčine strane su poreklom iz Danske i Irske, a s očeve strane Škoti i Nemci. Kris je odrastao u Melburnu i Bulmanu, na severu Australije. Jedom prilikom je izjavio da ga najranija sećanja vežu za život u Melburnu, ali i za dane i mesece koje je provodio na farmi u Bulmanu gde su mu društvo pravili bizoni i krokodili, što predstavlja dva potpuno različita načina života.

Pre nego što se porodica preselila na Filipova ostrva 140 kilometara severoistočno od Melburna, pohađao je Hitmont koledž (Heathmont College).

Karijera

Hemsvort je karijeru započeo 2002. godine pojavivši se u ulozi Kralja Artura u dve epizode televizijske serije „Guinevere Jones“. Osim toga, pojavio se u sapunici „Neighbours“, te TV seriji „Marshall Law“. Dve godine kasnije prijavio se na audiciji za sapunicu „Home and Away“ za ulogu Robija Hantera (Robbie Hunter), ali uloga je dodeljena Džejsonu Smitu (Jason Smith). Dobio je ulogu Kima Hajda, preselio se u Sidnej, a publika je imala priliku da uživa u njegovoj glumi tokom 171 epizode popularne serije. 3. jula 2007. godine napustio je snimanje.

U septembru i oktobru 2006. godine učestvovao je u šou programu „Ples sa zvezdama“ („Dancing with the Stars Australia“), a partnerka mu je bila profesionalna plesačica Ebi Ros (Abbey Ross). 2009. godine dobio je ulogu Džordža Kirka (George Kirk), oca Džejmsa Kirka (James T. Kirk) u uvodnim scenama Abramsovog (J. J. Abrams) filma „Zvezdane staze“ („Star Trek“). U trileru „Savršeno bekstvo“ iste godine tumačio je Kalea, a nakon toga igrao je Sema u krimi-trileru „Keš“ („Ca$h“), rame uz rame sa slavnim kolegom Šonom Binom (Sean Bean). To je bio ujedno prvi film koji je snimio nakon dolaska u Sjedinjene Američke Države. Američki režiser Stiven Milburn Anderson (Stephen Milburn Anderson) oduševio se kada je video Hemsvorta. Tom prilikom je rekao „Konačno smo pronašli dečka koji je mlad, zgodan, veoma dobro glumi, i da se ne lažemo, izgleda prelepo. Zato sam rekao da moramo da ga angažujemo.“ U novembru 2010. godine list „The Hollywood Reporter“ objavio je članak o veoma perspektivnom mladom glumcu koji će uskoro da postane jedan od najvažnijih glumaca u Holivudu. Produkcijska kuća „Sony“ objavila je 2011. godine da će Kris biti jedan od glavnih aktera trilera „Shadow Runner“. S obzirom da film još nije dočekao svoju premijeru, ne možemo sa sigurnošću reći da će ispoštovati svoje obećanje.

Najzapaženiju ulogu u dosadašnjoj karijeri Hemsvort je dobio 2011. godine. Reč je o ulozi Marvelovog superjunaka Tora. Naime, na kastingu za ulogu nordijskog boga pojavio se Hemsvort i britanski glumac Tom Hidlston (Tom Hiddleston), a kako bi što vernije prikazao svog lika Kris je „nabacio“ čak 20 kilograma mišićne mase. Hidlston je dobio ulogu Torovog usvojenog brata Lokija, boga trikova i spletki. Uloge su reprizirali i sledeće godine u filmu „Osvetnici“ („Avengers“) u kome šest Marvelovih superjunaka ima zadatak da spasi planetu. 2013. godine snimljen je drugi nastavak pod nazivom „Thor: Mračni svet“ („Thor: The Dark World“), a Hemsvort je ponovo odlično odigrao glavnu ulogu.

U međuvremenu glumio je u horor komediji „Koliba u šumi“ iz 2012. godine, te 19. nastavku naučno-fantastične sage „Zvezdane staze“. Zajedno sa Kristen Stjuart (Kirsten Stewart) snimio je film „Snežana i lovac“ („Snow White and the Huntsman“). Reč je o rediteljskom debiju Ruperta Sandersa (Rupert Sanders) čiji je scenario baziran na bajki braće Grim (Jacob, Wilhelm Grim). Iste godine u bioskopima se pojavio film „Crvena zora“ („Red Down“), rimejk poznatog filma iz 1984. godine, a Hemsvort je tumačio glavnu ulogu. Na samom početku snimanja ovog filma ponovo mu je ponuđena uloga Tora.

2013. godine u bioskopima se pojavila sportska drama Rona Hauvarda (Ron Howard) o svetskom šampionu Formule 1 Džejmsu Hantu (James Hunt), a u glavnoj ulozi našao se „australijski Tor“. Sledeće godine magazin „People“ ga je proglasio „najseksi muškarcem na svetu“.

Američki režiser Majkl Man (Michael Man) izabrao je Krisa za glavnog glumca u akcijskom trileru „Blackhat“. Film se pojavio početkom januara 2015. godine i dobio prilično dobre ocene publike širom sveta. Reprizirao je ulogu Tora u drugom nastavku filma „Osvetnici“ (The Avengers: Age of Ultron“). Zajedno sa kolegama Robertom Daunijem Džuniorom (Robert Downey Junior) u ulozi Ajronmena, Krisom Evansom (Chris Evans) u ulozi Kapetana Amerike i Markom Rafalom (Mark Ruffalo) u ulozi nepobedivog Hulka, ponovo je spasao čovečanstvo od pošasti iz svemira. Film je izašao u maju 2015. godine, te oborio sve rekorde na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Takođe u maju 2015. godine pojavio se kao gost u jednoj od epizoda serije „Home and Away“, ali nije tumačio ulogu Kima Hajda koja mu je pomogla da se dočepa Holivuda. Iste godine sa kolegama Edom Helmsom (Ed Helms) i Kristinom Aplgejt (Christina Applegate) snimio je komediju „Vacation“, te biografski film „U srcu mora“ („In the Heart of the Sea“) nastao na temelju istoimene knjige američkog autora Netenijela Filbrika (Nathaniel Philbrick). U emisiji Džimija Kimela (Jimmy Kimmel) priznao je da je pripremajući se za ovu ulogu morao da izgubi 500-600 kalorija na dan, kako bi mogao da oglumi izgladnelog mornara.

2016. godine reprizirao je ulogu Erika u drugom nastavku filma „The Huntsman: Winter’s War“, te Kevina u rimejku filma „Uterivači duhova“ („Ghostbusters“). Snimio je nekoliko kratkih videa u kojima na vrlo komičan način najavljuje novi nastavak Tora. Na sreću brojnih ljubitelja Marvelovih superjunaka treći nastavak objavljen je 3. novembra 2017. godine, pod naslovom „Ragnarok“ („Thor: Ragnarol“). Mnogi filmski kritičari, ali i ljubitelji filma uopšte, ovu ulogu ocenili su mu najboljom do sada, a film je zaradio milione dolara u bioskopima širom sveta.

Polovinom januara 2018. godine snimio je film „12 Strong“. Reč je o istinitoj priči koja govori o snalažljivosti američkih vojnika tokom rata u Avganistanu. Film je režirao danski režiser Nikolaj Fuglsig (Nicolai Fuglsig), a u glavnim ulogama, osim Hemsvorta pojavljuju se i Majkl Šenon (Michael Shannon), Majkl Penja (Michael Peña), Navid Negaban (Navid Negahban) i drugi. Krajem aprila 2018. godine fanovi su konačno dočekali novi nastavak Marvelovih „Osvetnika“ i to pod nazivom „Rat beskraja“ („Avengers; Infinity War“) u kome su se pojavili skoro svim superjunaci uključujući i Krisa u ulozi Tora. S obzirom na neizvestan završetak filma, publika može očekivati novi spektakl koji je najavljen za maj 2019. godine.

Privatni život

Kris Hemsvort je od 2010. godine u braku sa španskom glumicom i producentkinjom Elsom Petaki. 2012. godine dobili su ćerku, a dve godine kasnije sinove blizance. Sledeće godine su se iz Los Anđelesa preselili na severoistok Australije u želji da svojoj deci obezbede miran život daleko od bliceva fotoaparata koji su svakodnevno opsedali slavne roditelje.

Zanimljivo je da su i njegova braća, stariji Luk i mlađi Lijam, takođe glumci, te da su sva trojica karijere započeli u australijskoj TV seriji „Neighbours“. Luk je danas najpoznatiji po ulozi Ešlija Stabsa (Ashley Stubbs) u HBO-ovoj SF seriji „Zapadni svet“ („Westworld“), a Lijam po ulozi Gejla Hautorna (Gale Hawthorne) u filmskom serijalu „Igre gladi“ („The Hunger games“).

Filmografija

Filmovi

 • 2009. Star Trek
 • 2009. A Perfect Getaway
 • 2010. Ca$h
 • 2011. Thor
 • 2012. The Cabin in the Woods
 • 2012. The Avengers
 • 2012. Snow White and the Huntsman
 • 2012. Red Dawn
 • 2013. Star Trek Into Darkness
 • 2013. Rush
 • 2013. Thor: The Dark World
 • 2015. Blackhat
 • 2015. Avengers: Age of Ultron
 • 2015. Vacation
 • 2015. In the Heart of the Sea
 • 2016. The Huntsman: Winter’s War
 • 2016. Ghostbusters
 • 2016. Doctor Strange
 • 2017. Thor: Ragnarok
 • 2018. 12 Strong
 • 2018. Avengers: Infinity War
 • 2018. Bad Times at the El Royale (post-produkcija)
 • 2019. Untitled Avengers film (post-produkcija)

Televizija

 • 2002. Guinevere Jones
 • 2002. Neighbours
 • 2002. Marshall Law
 • 2003. The Saddle Club
 • 2004. Fergus McPhail
 • 2004–2007. Home and Away
 • 2006. Dancing with the Stars
 • 2015. Saturday Night Live

Nagrade

Kris Hemsvort je dobitnih brojnih filmskih nagrada, a prvu među njima osvojio je 2012. godine i to za ulogu Tora u prvom delu „Osvetnika“ i ulogu Lovca u filmu „Snežana i lovac“. Isti filmovi su mu sledeće godine doneli nagradu „People’s Choice“ u kategoriji „najbolji akcijski glumac“. 2013. godine uloga Tora u „Osvetnicima“ donela mu je MTV nagradu i „Kid’s Choice“ nagradu. Nagradu „People’s Choice“ Hemsvort je dobio i 2015. godine u kategoriji „omiljeni akcijski glumac“, a uspeh je ponovio i 2017. za ulogu u filmu „Isterivači duhova“.

 

Kris Hemsvort (Chris Hemsworth) na društvenim mrežama

FacebookChris @ Facebook
InstagramChris @ Instagram
TwitterChris @ Twitter