Vladimir Orlić

Kratke informacije

Ime i prezimeVladimir Orlić
Datum rođenja15. aprila 1983.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeInženjer elektrotehnike, političar
StrankaSNS

Biografija

Vladimir Orlić je srpski inženjer elektrotehnike i političar. Potpredsednik je Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), a od avgusta 2022. godine vrši funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije. Rođen je 15. aprila 1983. godine u Beogradu. Sa suprugom Anđelkom ima troje dece. Živi i radi u rodnom gradu.

Orlić je od 2008. godine član Srpske napredne stranke. Bio je predsednik Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS Čukarica, te zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba te organizacije.

Neko vreme je bio sekretar OO SNS na Čukarici, a dva puta je biran za odbornika u Skupštini grada Beograda.

Od 2014. do 2022. godine četiri puta je dobijao mandat poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Bio je potpredsednik Skupštine, te predsednik i član brojnih odbora i delegacija.

Od 2021. godine je potpredsednik Glavnog odbora SNS-a, a od avgusta 2022. godine predsedava Skupštinom Srbije.

Detinjstvo i obrazovanje

Vladimir Orlić je rođen 1983. godine u Beogradu. Završio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu, a potom Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Orlić je 2007. godine diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, smer za telekomunikacije.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Skupštine Srbije, 2011. godine je stekao zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije[1].

Na internet stranici Narodne skupštine Republike Srbije se navodi da je bio stipendista Ministarstva prosvete i sporta, Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije.

Vladimir Orlić je, prema podacima iz zvanične biografije, autor više od 80 naučnih i stručnih radova i tehničkih rešenja.

Završio je Kurs rezervnih oficira Vojske Srbije i ima čin rezervnog potporučnika. Na ovaj potez se, prema vlastitom priznanju odlučio jer su mu i deda i otac imali vojne činove.

Govori engleski jezik.

Karijera

Vladimir Orlić je po završetku fakulteta radio kao inženjer za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru „IMTEL Mikroopt dd“ i Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“.

U istom preduzeću je od 2008. do 2011. godine bio rukovodilac Odeljenja za digitalnu obradu signala.

U kompaniji „High Tech Engineering Center d.o.o.“ je od 2011. do 2012. godine radio kao inženjer senior. Nakon toga je bio zaposlen kao sistem arhitekta u Istraživačko-razvojnom centru „VLATACOM d.o.o.“.

Orlić je član Komisije za predlaganje nagrada za mlade autore na konferenciji Telfor, te član više različitih profesionalnih udruženja pod okriljem IEEE.

Pored toga, recezent je i član odbora u međunarodnim časopisima i na konferencijama.

Vladimir Orlić je, prema zvaničnoj biografiji, član Naučnog veća Instituta. Od 2015. godine je naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka – elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije.

(Ne)zakonit angažman u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji

Balkanska istraživačka mreža Srbije (BIRN) je 2018. godine objavila dokumentaciju iz koje se vidi da je inspekcija Ministarstva prosvete ocenila nezakonitim angažovanje Orlića i Aleksandra Martinovića kao predavača u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji.

On je tokom jednog televizijskog gostovanja negirao da je zaposlen u toj školi, međutim, u dokumentaciju koju je BIRN priložio, jasno se vidi da je bio angažovan kao predavač na master studijama za školsku 2019/20 godinu[2].

Sporno je to što je za ovaj angažman primao platu koju nije prijavio i što je upravo u ovoj obrazovnoj ustanovi osam profesorki ostalo bez posla[3].

Politička karijera

Vladimir Orlić je 2008. godine postao član Srpske napredne stranke. Kako je jednom prilikom izjavio, obavljao je dužnosti u sferi informisanja i medija, te organizacionih poslova.

U periodu od 2009. do 2015. godine nekoliko puta je biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS u beogradskoj opštini Čukarica.

Orlić je 2012. i 2014. godine bio zamenik koordinatora za rad Saveta pri OO SNS Čukarica i član Izbornog štaba Opštinskog odbora SNS Čukarica.

Posle toga je godinu dana bio sekretar Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Čukarici. Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, 2015. godine je izabran za potpredsednika OO SNS Čukarica.

Na listi SNS za odbornika u Skupštini grada Beograda prvi put se našao 2012. godine. Za odbornika u prestoničkoj skupštini biran je dva puta, 2014. i 2018. godine.

Na Parlamentarnim izborima 2014. godine našao se na listi „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“ i izborio mandat poslanika u Skupštini Srbije.

Dve godine kasnije je bio na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, te se ponovo našao u poslaničkim klupama.

Na izborima koji su održani polovinom 2020. godine Orlić je bio na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, te je ponovo izabran za poslanika. Izabran je za potpredsednika Skupštine Srbije.

Od 2014. do 2020. godine bio je član nekoliko radnih tela Skupštine, parlamentarnih delegacija i slično. Tri puta je biran za predsednika Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji.

U međuvremenu je 2017. godine postao član Predsedništva Srpske napredne stranke, a od 2021. godine je potpredsednik Glavnog odbora SNS-a.

Četvrti mandat u Parlamentu je osvojio 2022. godine sa liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“. Od 2. avgusta 2022. godine obavlja funkciju predsednika Skupštine Srbije[4].

Opozicioni poslanici imaju brojne zamerke na to kako Orlić vodi skupštinu. Smatraju da su kazne koje izriču, a mahom su namenjene njima, nepoštene, s obzirom na to da i poslanici vladajućih partija često iznose degutantne stavove, optužbe i uvrede koje se direktno emituju putem javnog servisa.

Brojni stručnjaci tvrde da je kultura dijaloga nastala iz najvišeg zakonodavnog organa Srbije, te da su sednice pretvorene u rijaliti i da je za takvo stanje odgovorno rukovodstvo državnog parlamenta[5].

Privatni život

Vladimir Orlić je rođen 1983. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Od 2017. godine je braku s Anđelkom Orlić[6]. Par je u martu naredne godine dobio ćerku Nikolinu, a u martu 2019. godine Anđelka je rodila bliznakinje Sofiju i Anastasiju[7].

Orlić u slobodno vreme čita i piše pesme, a član je Udruženja pisaca „Poeta“ na Čukarici.

U septembru 2022. godine je dobio Krst vožda Đorđa Stratimirovića[8].

Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Reference

Vladimir Orlić na društvenim mrežama

FacebookVladimir @ Facebook
InstagramVladimir @ Instagram
TwitterVladimir @ Twitter