Lidija Vukićević

Kratke informacije

Ime i prezimeLidija Vukićević
Datum rođenja20. jul 1962.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica, političarka
StrankaSrpska radikalna stranka (2004. - 2012.)
Visina175 cm
Težina-

Biografija

Lidija Vukićević je srpska glumica i političarka. Rođena je 20. jula 1962. godine u Kraljevu. Već duže vreme živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Lidijina majka je po zanimanju profesorka književnosti. Bila je veoma stroga prema njoj i sestri Marini, dok je otac bio popustljiviji.

1991. godine glumica se udala za bivšeg jugoslovenskog fudbalera i reprezentativca Mitra Mrkelu. 1992. godine su dobili sina Andreja, a tri godine kasnije Davida. Stariji sin je fudbaler, a mlađi želi da postane pilot.

Zbog suprugovih angažmana u klubovima, živeli su u Americi, Turskoj i Holandiji. Obišla je mnoge destinacije među kojima su Vavilon, Jordan, Meka i Bagdad.

2000. godine Lidija i Mitar su se razveli, a deca su ostala sa majkom.

Lidija deset godina nakon razvoda nije izlazila jer je želela da bude uz sinove. Izjavila je da ne veruje u brak i da smatra da on ubija ljubav.

Spekulisalo se da je bila u vezi sa generalom Nebojšom Pavkovićem, ali glumica je rekla da su se oni samo družili. 2008. godine je počela da se zabavlja sa vojnim pilotom Stankom koga su njena deca prihvatila.

Lidija je veliki ljubitelj životinja i ima psa Žuću kojeg je pronašla isprebijanog ispred zgrade u kojoj je živela. Želela je da on ima dvorište pa se ubrzo sa porodicom preselila u kuću u kojoj je pronašla svoj mir. Sama je izabrala nameštaj i ispunila je sebi želje da ima fontanu i kamin u kući.

Veoma je uredna i sama održava kuću, ali ne voli da kuva. Kasno ustaje pa doručak uglavnom preskače.

Knjige kojima se Lidija uvek vraća su: „Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana“ Borislava Pekića i „Dnevnik“ Andre Žida. Njena omiljena glumica je Odri Hepbern, a tip muškarca Alan Delon. Glumica obožava cipele, a najviše novca troši na kvalitetnu kozmetiku.

Smatra da je njena porodica njen najveći uspeh. Nikada se nije pokajala što se na vrhuncu karijere udala i rodila decu. Kaže da je bila stroga prema sinovima i da ih je vaspitala od prvog dana pa sada mogu otvoreno o svemu da pričaju,

Iako je zakoračila u šestu deceniju, Lidija ima savršenu liniju. Kaže da je to zahvaljujući genetici i svakodnevnom sređivanju kuće. Ne ide u teretanu, ali pred spavanje radi sto trbušnjaka. Aktivna je na društvenoj mreži Instagram na kojoj objavljuje fotografije na kojima se može videti da je u odličnoj formi.

Glumica je visoka 175 cm.

Glumačka karijera

1985. godine Lidija je debitovala u komedijama „Indijsko ogledalo“ i „Žikina dinastija“, sedmom nastavku filmskog serijala „Lude godine“, u kome je tumačila ulogu atraktivne kućne pomoćnice Lilike koja želi da postane pevačica.

1986. godine je bila Soja u filmu „Razvod na određeno vreme“.

1987. godine je u filmu „Lutalica“ glumila lepu Radu, Romkinju koja je došla u Beograd sa željom da postane pevačica. Takođe je započela snimanje kultne serije „Bolji život“ u kojoj je dodeljena uloga Violete Viki Popadić.

1988. godine je bila Maja u filmu „Špijun na štiklama“. Lidiji i Aljoši Vučkoviću su uloge u seriji „Bolji život“ donele nagradu za najbolji Glumački par godine po izboru čitalaca TV Novosti. Ona im je uručena na Filmskim susretima u Nišu.

1989. godine je tumačila ulogu Adrijane u filmu „Vampiri su među nama“. Nastavila je snimanje druge sezone „Boljeg života“.

1990. godine je imala jednu od sporednih uloga u filmu „Ljubav je hleb sa devet kora“. Učestvovala je u snimanju poslednje sezone serije „Bolji život“.

1996. godine je glumila Maricu u filmu „Doviđenja u Čikagu“.

1999. godine se pojavila u filmu „Nek’ bude što bude“.

2002. godine je imala epizodnu ulogu u seriji „Hotel sa 7 zvezdica“ u kojoj je bila pevačica Sarka.

2014. godine joj je dodeljena uloga Ruže u seriji „Verka“.

2016. godine je bila Micka u seriji „Nemoj da zvocaš“.

2017. godine je glumila majku glavnog lika Mareta u filmu „Afterparti“.

Sa koleginicom Jelicom Sretenović igra u monodrami „Istina“.

U dosadašnjoj karijeri je tri puta proglašena za najlepšu glumicu.

Politička karijera

2004. godine Lidija se učlanila u Srpsku radikalnu stranku.

2007. godine je izabrana za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Iste godine je postala zamenica predsednika Odbora za kulturu i informisanje. Na ovoj funkciji je ostala do 2012. godine kada je napustila SRS. Tako je postupila jer se nije složila sa izborom Vjerice Radete za potpredsednika stranke.

Izjavila je da je u politiku ušla srcem, ali se razočarala jer joj niko nije pomogao kada se zalagala za bolji položaj umetnika.

Lidija Vukićević na društvenim mrežama

InstagramLidija @ Instagram