Edin Škorić

Kratke informacije

Ime i prezimeEdin Škorić
Datum rođenja1. decembar 1975.
Mesto rođenjaBihać
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeOdbojkaški trener, odbojkaš
Visina197 cm

Biografija

Edin Škorić je bivši srpski odbojkaš, koji je na poziciji primača sa tadašnjom reprezentacijom Savezne Republike Jugoslavije 2001. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Češkoj. Trenutno vodi vlastitu školu odbojke, te radi kao trener Odbojkaškog kluba za gluvoneme Olimpija iz Beograda. Rođen je 1. decembra 1975. godine u Bihaću. Edin živi i radi u Beogradu.

Kao dečak je trenirao košarku, atletiku i karate, ali je ljubav prema odbojci, ipak, bila najjača. Počeo je da trenira taj sport sa devet godina, a već sa 15 je postao član Odbojkaškog kluba Crvena zvezda.

U Zvezdi je igrao punih pet godina, a potom je prešao u novosadsku Vojvodinu.

Od 1999. do 2010. godine Škorić je igrao u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Rumuniji i Portugaliji. U međuvremenu je sa reprezentacijom SR Jugoslavije 2001. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a potom i bronzanu medalju na Kupu šampiona u Japanu.

Iz profesionalnog sporta se povukao 2010. godine, ali je nastavio da radi kao trener, prvo u vlastitoj školi odbojke, a potom i s Olimpijom iz Beograda. Od jula 2020. godine je trener mlađih ženskih selekcija Crvene zvezde.

Škorić se okušao i u rijaliti šou programu. Po završetku profesionalne karijere je učestvovao u „Survajveru“ („VIP Survivor –Filipini“), a 2013. godine u rijalitiju „Farma“.

Bio je u braku sa manekenkom Ivanom Nikolić, sa kojom ima dvoje dece, ćerku Andreu i sina Aleksu.

Detinjstvo, obrazovanje i sportski počeci   

Edin Škorić je rođen 1975. godine u Bihaću. Dve godine kasnije porodica se preselila u Zagreb, gde je krenuo u osnovnu školu i počeo da trenira, prvo košarku, a potom odbojku. Poput većine dečaka, Edin je trenirao razne sportove. Pored odbojke i košarke, trenirao je atletiku i karate.

Sa devet godina se konačno odlučio za odbojku, koju je nastavio da trenira sve do početka rata na području bivše Jugoslavije.

Porodica se zbog ratnih dešavanja iz Zagreba preselila u Beograd, a Edin je počeo da trenira odbojku u Crvenoj zvezdi.

Prvi profesionalni ugovor je potpisao sa nepunih 17 godina. U Zvezdinom dresu je na poziciji primača ostao sve do 1997. godine.

Igračka karijera

Profesionalnu karijeru Edin Škorić je započeo 1992. godine u Crvenoj zvezdi. Tu je proveo pet godina, a potom od 1997. do 1999. godine nastupao u dresu Odbojkaškog kluba Vojvodina. Primetili su ga skauti grčkog kluba Panelinios čiji dres je „zadužio“ 1999. godine.

Dve godine kasnije je zaigrao u italijanskom Volej Lubeu, a potom se 2003. godine vratio u Grčku i jednu sezonu proveo u klubu Orestiada. Kratko je igrao u Francuskoj, a nakon toga se ponovo vratio u Panelinios.

Odigrao je dve sezone u atinskom AEK-u, te pola sezone u iranskom klubu Pegah Urmia. Sezonu 2007/08 Škorić je proveo u austrijskom Tirolu, a 2009/10 u Dinamu iz Bukurešta.

Jedan deo sezone je proveo u Espinju iz Porta, a potom i zvanično okončao karijeru igrača.

Uporedo sa klupskom, Škorić je gradio i uspešnu reprezentativnu karijeru. Zajedno sa Nikolom i Vanjom Grbićem, Ivanom Miljkovićem, Andrijom Gerićem i drugima je 2001. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Češkoj.

Iste godine su učestvovali u Kupu šampiona u Japanu, gde su osvojili bronzanu medalju, dok su zlato i srebro pripali Kubancima i Brazilcima.

Trenerska karijera

Premda je 2010. godine i zvanično okončao profesionalnu karijeru, Edin Škorić nikada nije napustio odbojku.

Naime, pokrenuo je vlastitu školu odbojke „Hot Volley“ u Beogradu, gde radi uglavnom sa mlađom decom. Cilj mu je, kaže, ne samo da prenese svoje znanje i iskustvo na mlađe generacije, nego i da deca zavole taj sport.

Nakon „Hot Valley-a“, Škorić je pokrenuo i školu rukometa „Hot Handball“, te školu za razvoj koordinacije i motorike za decu do osam godina pod nazivom „Hot Sportić“.

Osim toga, od februara 2018. godine drži besplatne odbojkaške treninge deci sa posebnim potrebama[1].

Iz tog njegovog humanog gesta izrodio se još jedan veliki projekat. Naime, Škorić je postao trener Odbojkaškog kluba gluvonemih Olimpija.

Radi sa mešovitom ekipom od tridesetak velikih entuzijasta, te kaže da je od igrača on mnogo više naučio, nego oni od njega.

Odluka da prihvati tako izazovan zadatak naišla je na oduševljenje, ne samo kod Škorićevih kolega sportista, nego i kod cele javnosti.

U jednom televizijskom intervjuu je kazao da nemaju nikakvih uslova za kvalitetne treninge, ali da imaju jaku volju. Na sreću, njegove kolege sportisti i mediji su se uključili u ceo projekat, te je Olimpija „stala na noge“.

Edin je u julu 2020. godine objavio da se nakon 23 godine vraća u Crvenu zvezdu. Naime, prihvatio je poziciju trenera mlađih ekipa odbojkašica, jer, kako kaže, želi da se oduži „crveno-belima“ za sve što su za njega učinili kada je ranih devedesetih stigao u Beograd[2].

Učešće u rijaliti šou programu „Survajver“ i „Farma“

Kao veliki ljubitelj izazova, Edin je 2010. godine pristao da učestvuje u rijaliti programu „VIP Survajver – Filipini“, koji je okupio još 17 poznatih ličnosti iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Tokom predstavljanja je istakao da je po prirodi avanturista i da je kao sportista u dobroj kondiciji za ovakvu vrstu takmičenja.

Uprkos tome, nije uspeo da se nađe u finalu i da se bori za nagradu od 50 hiljada evra, a pobeda je na kraju pripala televizijskom voditelju Andreju Maričiću iz Beograda.

Tri godine kasnije, Edin se našao među učesnicima pete sezone rijaliti šou programa „Farma“, koji je emitovan na programu Televizije „Pink“.

Priznao je da nikad nije živeo na selu i da su mu seoski poslovi strani, ali da ima volju i želju da nauči kako da se bavi zemljoradnjom i stočarstvom, te da se ne plaši rada.

Ipak, njegovo učešće je obeležila romansa sa Jelenom Jovanović, pevačicom i glumicom koja je prepoznatljivost stekla učešćem u „Zvezdama Granda“.

Edin je na „Farmi“ ostao svih 120 dana, a odlukom gledalaca je osvojio treće mesto. Sa Jelenom je ostao u vezi i nakon izlaska iz rijalitija, ali su mediji par meseci kasnije objavili da više nisu zajedno.

Privatni život

Edin Škorić je rođen u Bihaću, ali je veći deo detinjstva proveo u Zagrebu. Početkom devedesetih godina 20. veka porodica se trajno nastanila u Beogradu, gde je završio srednju školu i počeo profesionalno da se bavi odbojkom.

Koliko mu je značila pomoć čelnika Crvene zvezde, ne samo u karijeri, nego i u privatnom životu, Škorić ne propušta da istakne tokom intervjua koje daje domaćim medijima.

Osim toga, ne krije da je zahvalan Srbiji i njenim stanovnicima koji su prihvatili njega i njegovu porodicu kada su, bežeći od rata, sigurnost potražili u Beogradu.

S obzirom na to da je od ranih devedesetih kao sportista prisutan u domaćim medijima, njegov privatni život je često bio tema srpskih tabloida. Poznato je da je bio u vezi sa Jelenom Jakovljević, bivšom Mis Jugoslavije.

Navodno ju je ostavio kada je upoznao manekenku Ivanu Nikolić, sa kojom se nakon par meseci veze venčao. Dobili su ćerku Andreu i sina Aleksu, a 2009. godine mediji su objavili da se par nakon sedam godina braka razvodi.

Premda su srpski tabloidi pisali da je razlog za to Edinovo neverstvo, bivši supružnici su to demantovali, te su oboje izjavili da je razdvojenost ono što je „kumovalo“ njihovom odnosu.

Uprkost tome što nisu zajedno, ostali su u prijateljskim odnosima, te zajedno vode brigu o njihovoj deci.

Edina su nakon razvoda povezivali sa brojnim lepoticama. Mediji su pisali da je u vezi sa pevačicom Katarinom Sotirović, manekenkom Marijom Šarčević, te starletom Stanijom Dobrojević.

On je, sa druge strane, svoj ljubavni život pokušavao da sakrije od očiju javnosti i nikada nije komentarisao novinske natpise vezane za tu temu.

Tokom učešća u rijalitiju „Farma“ zbližio se sa pevačicom Jelenom Jovanović. Edin i mlada „Zvezda Granda“ su već tada pokazivali naklonost jedno prema drugome, ali ih brojne kamere nisu sprečavale niti da razmenjuju nežnosti, niti da se svađaju.

Vezu su nastavili i po završetku rijalitija, a paparaci su ih pratili na svakom koraku. Posle četiri meseca, par je odlučio da se raziđe, ali su ostali u dobrim odnosima.

Nakon veze sa Jelenom, Škorić više nije javno govorio o svom emotivnom statusu. Naime, sportista je jednom prilikom kazao da je takvu odluku doneo kako bi zaštitio svoju decu.

Jednom prilikom je rekao da je Andrea nasledila njegove gene, te da se i sama bavi sportom i mašta da svoju zemlju predstavlja na Olimpijskim igrama.

Edin je vlasnik restorana „Love Sushi“ u Beogradu. Kao veliki ljubitelj tog japanskog specijaliteta, odlučio je da i svojim Beograđanima i turistima omogući da uživaju u sušiju.

Premda o tome skoro nikada ne govori, Edin Škorić je poznat po tome što se redovno odaziva pozivima na humanitarne akcije i što i sâm često organizuje događaje čiji je cilj da se pomogne onima kojima je potrebno.

Dokaz za to je i besplatna škola odbojke koju svakog leta lično organizuje u Beogradu, te rad sa decom sa posebnim potrebama i Odbojkaškim klubom gluvonemih „Olimpija“ čiji je trener.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2001. Zlatna medalja s Evropskog prvenstva
  • 2001. Bronzana medalja sa Kupa šampiona

Reference

[1] https://sport.blic.rs/ostali-sportovi/odbojka/sjajan-gest-humanost-na-delu-evropski-sampion-trenira-decu-sa-posebnim-potrebama/cz5h0s1

[2] https://sport.blic.rs/ostali-sportovi/odbojka/edin-skoric-odbojkaski-klub-crvena-zvezda-trener-povratak/22dg9pt

Edin Škorić na društvenim mrežama

FacebookEdin @ Facebook
TwitterEdin @ Twitter