Maja Stojanović

Kratke informacije

Ime i prezimeMaja Stojanović
Datum rođenja6. januar 1992.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivalištePodgorica
ZanimanjeGlumica

Biografija

Maja Stojanović je crnogorska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Prepoznatljivost je stekla ulogama u ostvarenjima „Budva na pjenu od mora“, „Senke nad Balkanom“, „Između dana i noći“, „Branilac“ i drugima. Rođena je 6. januara 1992. godine u Podgorici. Živi i radi u rodnom gradu.

Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igrala je u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta, Zetskog doma, Nikšićkog pozorišta, Grad teatra Budva, „Madlenijanuma“ i drugih crnogorskih i srpskih pozorišta.

Na televizijskim ekranima se prvi put pojavila 2014. godine u ulozi Zdravke u seriji „Budva na pjenu od mora“. Od tada je ostvarila manje i veće uloge u mnogim televizijskim i filmskim projektima.

Detinjstvo i obrazovanje

Maja Stojanović je rođena 1992. godine u Podgorici. Odrasla je u podgoričkom naselju Zabjelo. Tokom osnovne i srednje škole se bavila folklorom. Igrala je u Akademskom kulturno-umjetničkom društvu (AKUD) „Mirko Srzentić“ u Podgorici. Pored toga, bila je i članica baletske trupe „Allegro“ iz Podgorice.

Završila je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju 2014. godine, a nakon toga je upisala postdiplomske studije na fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Magistrirala je 2018. godine monodramom „Kaže meni mama“.

Pozorišna karijera

Maja Stojanović je na „daskama koje život znače“ imala priliku da igra još kao studentkinja cetinjske Akademije. Glumila je Aleks u komadu „U plamenu“ britanske književnice Šarlot Džons.

U Beogradu je igrala u studentskim predstavama „Plen“ i „Ko još jede hleb uz supu“. Utelovila je likove Fej i Ciganke u predstavama koje su režirale Jovana Stojanović i Tara Manić.

Stevan Bodroža joj je poverio ulogu u predstavi „O.rest in peace“ koju je igrala u Crnogorskom narodnom pozorištu. Maja je bila jedan od članova plesnog ansambla u operi „Balkanska carica“ koju je režirala Radmila Vojvodić.

Tumačila je junakinje Valeriju, Oriju, Anđelu i Nenu u predstavi „Venecijanka“ koju je režirala Lidija Dedović, a koja je premijerno izvedena na ceni Zetskog doma na Cetinju.

Reditelj Obrad Nenezić joj je dodelio ulogu knjaginjice Jelene u komadu „Gorska dama“ u produkciji Centra za kulturu Tivat.

Pored toga, glumila je Vislavu u predstavi Ane Radivojević „Prisutnost“ na sceni beogradskog „Madlenijanuma“.

Sarađivala je sa Budva grad teatrom i Srpskim narodnim pozorištem na predstavi Igora Vuka Torbice „Krvave svadbe“. U komadu „Zelena Čoja Montenegra“ je glumila kneginju Milenu.

Igrala je i u pozorišnim komadima namenjenim deci. Najmlađa publika ju je mogla gledati u ulozi Jasne u predstavi „Vesela jelka“.

Sa kolegama Brankom Stanić i Filipom Juretićem je od maja 2019. godine igrala predstavu „Budi drug“ u produkciji podgoričkog „Traga“. Reč je o predstavi namenjenoj mladim ljudima koja govori o vršnjačkom nasilju[1].

U predstavi „Selestina“, nastaloj po istoimenom romanu Fernanda de Rohasa Fernando de Rojas), Maja je imala priliku da sarađuje sa rediteljem Milanom Neškovićem, te da scenu deli sa Natašom Ninković, Aleksandrom Đuricom, Katarinom Žutić i drugima.

Reč je o predstavi koju je Grad teatar Budva radio u saradnji sa Jugoslovenskim dramskim pozorištem (JDP) iz Beograda. Pred budvanskom publikom su se pojavili u julu 2021. godine gde su dobili gromoglasan aplauz.

U saradnji sa Jugom Radivojevićem, te kolegama Jovanom Krivokapićem, Nikolom Vasiljevićem i drugima je na sceni Nikšićkog pozorišta krajem 2021. godine pred publikom premijerno izvela predstavu „Osvrni se u gnjevu“.

Maja je zajedno sa koleginicama Mašom Labudović, Marijom Đurić i Jelenom Đukić režirala predstavu „Golf 4“. Izvele su je u avgustu 2022. godine na Međunarodnom festivalu alternativnog teatra „Korifej – Kolašin 2022“.

Reditelj Nikita Milivojević joj je poverio ulogu lejdi Magbet u svojoj adaptaciji Šekspirovog dela „Magbet“. Predstavu su premijerno izveli 16. avgusta 2022. godine u Budvi, a Maja je doživela višeminutne ovacije i aplauz.

U Crnogorskom narodnom pozorištu od kraja decembra 2022. godine igra u predstavi „Jerma“, a glumi i u komadu „Ispovijesti“ koji je premijerno izveden na osmom izdanju Međunarodne manifestacije kamernih dramskih ostvarenja (MOKADO) u Podgorici.

Filmska i televizijska karijera

Prvu televizijsku ulogu Maji Stojanović je ponudio reditelj Milan Karadžić. Naime, mlada glumica je tokom 2014. i 2015. godine glumila Zdravku u sedam epizoda popularne serije „Budva na pjenu od mora“.

Pojavila se u jednoj epizodi humoristične serije „Dojč kafe“, a potom je sa Momčilom Otaševićem, Slavkom Sobinom i drugima snimila komediju „Saga o 3 nevina muškarca“.

Iste godine ju je televizijska publika mogla videti u ulozi Dare u seriji „Božićni ustanak“, te Kate u seriji „Senke nad Balkanom“. U filmu „TBOK: Slučajevi pravde“, koji je premijerno prikazan 2017. godine, Maja je tumačila lik komšinice.

Dobila je priliku da sarađuje s iskusnim kolegama Lazarom Ristovskim, Tihomirom Stanićem, Markom Baćovićem i drugima na drami „Između dana i noći“ koju je bioskopska publika premijerno mogla pogledati 2018. godine.

Glumila je recepcionerku u jednoj epizodi serije „Žigosani u reketu“, a potom medicinsku sestru u kriminalističkoj seriji „12 reči“ koju je komercijalna televizija „Superstar“ emitovala od novembra 2020. godine.

Maja Stojanović je od septembra 2021. godine u seriji „Branilac“ na RTS-u (Radio Televizija Srbije) igrala Natašu Popović

Ostali projekti

Maja Stojanović je nastupila u performansu Sanje Gajić „Poslušaj me – odigraću ti“, a pojavila se i u dokumentarnom filmu „Neka beskrajna sloboda“.

Mlada glumica je saradnica UNICEF-a. Učestvovala je u snimanju udžbenika za slabovidu decu i bila predstavnik ovog projekta u Nju Delhiju 2014. godine. Sa Sanjom Garić i UNICEF-om je sarađivala i na drugim projektima.

Sa koleginicama Milicom Šćepanović, Vesnom Vujošević i drugima je krajem aprila 2021. godine vodila kreativne glumačke radionice „Oživljavanje lika“ u sklopu „Hello Europe“, međunarodnog projekta namenjenog mladima[2].

Maja Stojanović je član Udruženja glumaca Crne Gore, te umetnička direktorka Festivala „Podgorica Art“.

Privatni život

Maja Stojanović je rođena 1992. godine. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Glumu je završila na Cetinju, a potom je magistrirala u Beogradu.

U jednom intervjuu je, odgovarajući na leksikonska pitanja kazala da osvetoljubivost smatra svojom najvećom manom, a da kod ljudi ceni plemenitost. Istom prilikom je istakla da svi njeni talenti još uvek nisu došli do izražaja, ali da ipak u njima uživa.

Maja je u istom intervjuu rekla da voli da nedeljno popodne provodi ispijajući kafu posle porodičnog ručka u Lješanskoj nahiji. Tada je otkrila da bi njena filmska biografija nosila naziv „Leptirica sa Zabjela[3]„.

Glumica je od 2020. godine u vezi sa vaterpolistom Draškom Brguljanom. Mediji su polovinom januara 2022. godine objavili vest da su se verili[4].

Filmografija

Filmovi i serije

2014-2015.Budva na pjenu od mora

2016.Dojč kafe

2017.Saga o tri nevina muškarca

2017.Božićni ustanak

2017.The Books of Knjige: Slučajevi pravde

2017.Senke nad Balkanom

2018.Između dana i noći

2019.Žigosani u reketu

2021.12 reči

2021.Branilac

Predstave

„U plamenu“, „Plen“, „Ko još jede hleb uz supu“, „Kaže meni mama“, „O.rest in peace“, „Balkanska carica“, „Venecijanka“, „Gorska dama“, „Prisutnost“, „Krvave svadbe“, „Vesela jelka“, „Selestina“, „Zelena čoja Montenegra“, „Osvrni se u gnjevu“, „Selestina“, „Golf 4“, „Magbet“, „Jerma“, „Ispovijesti“ i druge.

Reference

[1] https://www.vijesti.me/kultura/385426/duretic-najljepsi-osjecaj-je-igrati-za-djecu-njih-ne-mozes-prevariti

[2] https://www.vijesti.me/kultura/532397/u-ziriju-120-osnovaca-iz-crne-gore

[3] https://www.portalanalitika.me/clanak/325357–leptirica-sa-zabjela

[4] https://www.cdm.me/zabava/showbiz/vjerio-se-drasko-brguljan-glumica-maja-stojanovic-osvojila-njegovo-srce/

Maja Stojanović na društvenim mrežama

FacebookMaja @ Facebook
IMDBMaja @ IMDB