Marija Karan

Kratke informacije

Ime i prezimeMarija Karan
Datum rođenja29. april 1982.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeGlumica
Visina181 cm
Težina65 kg

Biografija

Marija Karan je srpska glumica koja je najupečatljivije uloge ostvarila u seriji „Ljubav, navika, panika“ i u filmu „Jesen stiže, dunjo moja“. Rođena je 29. aprila 1982. godine u Beogradu. Živi i radi na relaciji Los Anđeles – Beograd.

Privatni život

Marija je od malih nogu pokazivala talenat za glumu kojom je počela da se bavi sa 18 godina.

Završila je Zemunsku gimnaziju, prirodni smer, a nakon toga je studirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njene kolege sa klase su: Kalina Kovačević, Nada Macanković, Ana Marković i Nikola Rakočević.

2006. godine Marija je počela da živi u Londonu gde se školovala, a 2009. godine se preselila u Los Anđeles gde je počela da gradi karijeru. Vrlo brzo se navikla na tamošnji stil života i stekla je veliki broj prijatelja.

2010. godine glumica je u anketi dnevnih novina Blic izabrana za najpoželjniju slobodnu ženu u Srbiji i najseksepilniju domaću glumicu današnjice. Iste novine su objavile da su Marija i vaterpolista Vanja Udovičić osobe sa idealnim proporcijama lica.

2012. godine je počela da se zabavlja sa Džoel Lubinom, jednim od najuspešnijih holivudskih agenata koji je sarađivao sa velikim zvezdama kao što su Tom Kruz, Džordž Kluni, Kristina Agilera, itd. U jednom intervjuu je otkrila da je njen dečko divan i uspešan čovek koji je podržava u onome što radi i da voli Srbiju. Kod njega najviše ceni iskrenost, hrabrost i dobru organizovanost.

U aprilu 2014. godine par se verio, a mesec dana kasnije su se venčali. Planirali su da naprave veliko slavlje na brodu, ali to nisu uradili zbog poplava koje su se dogodile u Srbiji. Crkveno venčanje je održano u crkvi Ružica u Beogradu, a ceremoniji su prisustvovali članovi porodice, kumovi i najbliži prijatelji. Nakon toga su otišli na medeni mesec na ostrvo Bora Bora.

Krajem 2014. godine Marija je dobila američko državljanstvo.

U februaru 2016. godine glumica se prirodnim putem porodila u privatnoj klinici u Los Anđelesu. Rezervisala je apartman koji je koštao 20.000 dolara. Tokom trudnoće je bila aktivna pa je dobro podnela porođaj. Rodila je sina kome su dali ime Marko Leo. Ostavila je svoju posteljicu od koje su joj u laboratoriji napravili pilule za hormonski balans. Takođe je sačuvala sinovljevu pupčanu vrpcu od koje je napravila srce.

Marka Lea su upoznali i Marijini roditelji koji su došli neposredno pred njen porođaj da joj pruže podršku. Oni su joj pomagali oko bebe pa je imala vremena da se druži sa prijateljima, da posećuje važne događaje i da se posveti treninzima zahvaljujući kojima se brzo vratila u formu. Ipak, njeni prioriteti su se promenili i sin je postao centar njenog sveta. Uživa u svakoj fazi njegovog odrastanja i ulogu majke smatra najlepšim iskustvom u životu.

U aprilu 2018. godine glumica se okupala ispod „svetog tuša“ na Ubudu, kulturološkom centru Balija. Verovanje kaže da čovek, nakon ovog obreda, postaje zdraviji.

Uprkos tome što je živela u nekoliko zemalja i obišla veliki broj egzotičnih destinacija, Marija se najprijatnije oseća u rodnom Beogradu i koristi svaku priliku da ga poseti. Sina često dovodi u Srbiju jer želi da upozna sredinu u kojoj je ona rođena, tradiciju i kulturu. Glumica je posebno vezana za svog rođenog brata Nemanju, a jedna od najboljih drugarica joj je srpska voditeljka Nina Seničar.

Ipak, ne planira da se vrati u Srbiju jer smatra da to nije zemlja perspektive i budućnosti. Uverena je da su naši umetnici veoma talentovani, ali da se za njih ne čuje u svetu. Zbog toga se trudi da im pomogne i da ih na najbolji mogući način promoviše.

Marija je u Americi počela da istražuje likovnu umetnost koja ju je zanimala i u detinjstvu. Ona i njen suprug su ljubitelji umetnosti i podržavaju rad umetnika iz Los Anđelesa. Izjavila je da postoji mogućnost da karijeru usmeri ka toj oblasti.

Smatra da je popularnost nije promenila i da je zahvaljujući unutrašnjem osećaju i doslednosti izgradila svoj imidž. Stekla je samopouzdanje koje joj omogućava da savlada nove izazove i čvrsto veruje u sebe. Glumu doživljava kao veliku trku i borbu u kojoj nema posustajanja.

Glumica najviše voli da se oblači kežual pa je najčešće u farmerkama i čizmama. Za svečane haljine, koje nosi na crvenom tepihu, zadužen je stilista. Uglavnom se u tim prilikama pojavljuje u Armanijevoj odeći i obući, kao i u haljinama njene prijateljice Kamele Kotur. Ceni rad svakog modnog kreatora jer je svesna težine tog posla, a prema njenom mišljenju, najuspešnije srpske kreatorke su Roksanda Ilinčić i Ivana Berendika.

Marija redovno trenira u teretani, ide na rafting i upražnjava razne fizičke aktivnosti. U Los Anđelesu je promenila navike u ishrani i počela je više da vežba. Uglavnom jede sirovu hranu, salate, i sl., a prestala je da konzumira mleko i druge namirnice životinjskog porekla. Za njenu ishranu zadužen je nutricionista Kimberli Snajder.

Glumica je poznata po tome što insistira na prirodnom izgledu i nije uradila nijedan estetski zahvat. Na većini slika koje objavljuje na Instagramu nema šminku i ne koristi nikakve filtere.

Marija je visoka 181 cm, a teška 65 kg.

Karijera

2002. godine Marija je debitovala na filmu, a dve godine kasnije je tumačila uloge u filmovima „Jesen stiže, dunjo moja“ i „Kad porastem biću Kengur“ koje su joj donele veliku popularnost.

2005. i 2006. godine Marija je glumila stariju ćerku Maju u komediji „Ljubav, navika, panika“ koja je ostvarila veliku gledanost. Ona se pojavila u 38 epizoda nakon čega je, zbog odlaska na profesionalno usavršavanje u London, napustila snimanje. Zamenila ju je glumica Borka Tomović.

2007. godine joj je dodeljena glavna ženska uloga u filmu „Četvrti čovek“. Igrala je Teodoru, ljubavnicu majora Lazara koji se probudio iz kome sa amnezijom.

2009. godine Marija je ponovo glumila Mariju Stanimirović, ali ovoga puta u seriji „Jesen stiže, dunjo moja“.

2010. godine glumica je igrala u filmu o krstašima koji je prikazan na američkom kanalu „Sci-Fi“. Imala je jednu od glavnih uloga u bosanskohercegovačkom filmu „Sevdah za Karima“ i pojavila se u spotu za pesmu „Tvoja bosa stopala“ benda Prljavo Kazalište. Iste godine je postala brend ambasador modne gumene obuće koju proizvodi pirotska kompanija Tigar.

2011. godine Marija je učestvovala u snimanju filma „Assassination Games“ u kome je sarađivala sa Žan Klod Van Damom (Jean-Claude Van Damme). Dodeljena joj je uloga teniserke u seriji „Tajni Slučajevi“ („Covert Affairs“), a na kastingu za izbor glumaca pobedila je rusku teniserku Anu Kurnjikovu. Takođe se pojavila u parapsihološkom trileru „The Rite“ u kom glavnu ulogu tumači Entony Hopkins (Anthony Hopkins). Glumica je na svečanoj premijeri filma prošetala crvenim tepihom u društvu poznatog glumca sa kim je pričala o religiji.

Upskos tome što je hiljadama kilometara daleko, glumica je nastavila da sarađuje sa rediteljima iz regiona pa zbog toga često dolazi u Srbiju. Što se tiče domaćih projekata, usledile su epizodne uloge u srpskoj seriji „Nepobedivo srce“, crnogorskoj seriji „Budva na pjenu od mora“ i hrvatskoj telenoveli „Larin izbor“.

2013. godine je započela rad na filmu „Tesla“ u kome je glumila Braku, lik koji je zasnovan na ženama koje su postojale u životu naučnika.

2014. godine je igrala u mjuzikli „Kosa“ koji je prikazan u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu. Takođe je bila zaštitno lice brenda Head & Shoulders.

2015. godine Marija je sa suprugom prisustvovala 87. dodeli Oskara i dodeli Emi nagrada. Imala je jednu od glavnih rola u seriji „Reci da me voliš“, a tri godine kasnije je glumila u seriji „Pet“. Dodeljena joj je uloga ambiciozne Aleks koja je zbog slave i bogatstva uplovila u kriminalističke vode. U medijima se pojavila vest da je napravila problem na snimanju nakon scene u kojoj je bila obnažena. Nije bila zadovoljna jer joj se na nogama video celulit pa je tražila da ta scena bude izbačena. Na kraju je dogovoreno da je zameni dublerka.

Filmografija

 • 2002. „Noć uz video“ – Sekretarica;
 • 2003. „Gotovo mitski“ – Mina;
 • 2003. „Mile protiv tranzicije“ – Devojka sa televizije / anketarka;
 • 2004. „Slobodan pad“ – Bivša devojka;
 • 2004. „Kad porastem biću Kengur“ – Iris;
 • 2004. „Ulični hodač“ – Jana;
 • 2004. „Jesen stiže, dunjo moja“ (film) – Marija Stanimirović;
 • 2005. „Svadba“ – Mlada;
 • 2005. – 2006. „Ljubav, navika, panika“ – Maja Milićević;
 • 2006. „Sedam i po“ – Koviljka;
 • 2006. „Through Skin and Bone“ – Žena;
 • 2006. „Ne skreći sa staze“ – Devojka sa videa;
 • 2007. „Kradljivac uspomena“;
 • 2007. „Četvrti čovek“ – Teodora;
 • 2008. „Taximan“ – Dana;
 • 2008. „Casualty“ – Mina Rabinovič;
 • 2009. „Tahnotajz“ – Broni;
 • 2009. „Edit i ja“ – Broni;
 • 2009. „Jesen stiže, dunjo moja“ (serija) – Marija Stanimirović;
 • 2010. „Dark Relic“ – Safa;
 • 2010. „Sevdah za Karima“ – Ivana;
 • 2011. „The Rite“ – Sandra;
 • 2011. „Covert Affairs“ – Nađa Levandi;
 • 2011. „Assassination Games“ – Oktobar;
 • 2011. – 2012. „Nepobedivo srce“ – Slavka;
 • 2012. – 2013. „Budva na pjenu od mora“ – Anđelika Lasevksa;
 • 2012. – 2013. „Larin izbor“ – Kneginja Anastazija Popović;
 • 2015. „Booger Red’s Sex Kindergarten“ – Marija;
 • 2015. – 2016. „Reci da me voliš“ – Jasna;
 • 2017. „Odd Mom Out“ – Sommelier;
 • 2018. „Pet“ – Aleksandra ‘Aleks’.

Marija Karan na društvenim mrežama

InstagramMarija @ Instagram