Stefan Birčević

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Birčević
Datum rođenja13. decembar 1989.
Mesto rođenjaLazarevac
DržavaSrbija
PrebivališteBon
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaKrilni centar
Visina202 cm
Težina100 kg

Biografija

Stefan Birčević je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (april 2019. godine) nastupa na poziciji krilnog centra u nemačkom prvoligašu Baskets Bon i reprezentaciji Srbije. Rođen je 13. decembra 1989. godine u Lazarevcu. Oženjen je Aleksandrom Birčević.

Profesionalnu karijeru je započeo 2007. godine u Košarkaškom klubu Metalac iz Valjeva. Četiri godine kasnije prešao je u Radnički iz Kragujevca, gde je pokazao solidnu igru pa su ga uočili skauti španskog Estudijantesa. Sa madridskim klubom je 2014. godine potpisao ugovor, a nakon dve sezone Birčević je prešao u Partizan.

U beogradskom klubu je proveo jednu sezonu, a potom potpisao ugovor sa turskim Istanbulom. Premda je prosečno upisivao 12,5 poena i 4,6 skokova po meču u turskoj Superligi, krajem juna 2018. godine potpisao je ugovor sa Banvitom iz Bandirme. Ipak, samo četiri meseca kasnije klub mu je uručio otkaz, pa je u decembru 2018. godine karijeru nastavio u nemačkom Bonu.

Stefan je bio član srpskog U-20 tima na Mediteranskim igrama i Evropskom prvenstvu 2009. godine, te član U-20 reprezentacije na Univerzijadi. Upravo je prvi veći uspeh sa reprezentacijom postigao 2011. godine na Univerzijadi u Šenženu, gde su osvojili zlatnu medalju.

U seniorskom dresu debitovao je pred početak Svetskog prvenstva 2014. godine na kome je reprezentacija Srbije osvojila srebrnu medalju. Dve godine kasnije je sa srpskim timom osvojio srebro na Olimpijskim igrama, a 2017. godine srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

Klupska karijera

Birčević je košarkom počeo da se bavi u devetoj godini. Ipak, uporedo je trenirao i plivanje, a potom se odlučio za rukomet. Međutim, na nagovor trenera Dušana Stevanovića koji je rano uočio njegov talenat odlučio je da ipak nastavi da trenira košarku.

Juniorsku karijeru je započeo u Košarkaškom klubu Metalac iz Valjeva. Nakon što je prošao sve mlađe timove za seniorsku ekipu prvi put je zaigrao u sezoni 2006/07. Četiri godine kasnije potpisao je ugovor sa kragujevačkim Radničkim.

Tokom prve sezone odigrao je 17 mečeva domaće lige, od toga 15 puta kao član startne petorke. U proseku je beležio 7,29 koševa, 5,52 asistencija i 3,70 blokade po meču. U susretima Evrolige imao je sličan učinak po broju poena, ali manje asistencija i blokada po utakmici. Te sezone igrali su polufinale Lige Srbije, polufinale Kupa Radivoja Koraća, te osvojili osmo mesto Jadranske lige.

Drugu sezonu u Radničkom priveo je kraju sa 27 mečeva u ABA ligi, te 12 u domaćem Prvenstvu. U ABA ligi je postizao 10,67 poena po meču, a u Prvenstvu 5,67. Upisao je 0,83 asistencija, te 0,92 blokade.  Zauzeli su peto mesto u nacionalnoj Ligi, te igrali polufinale Kupa Radivoja Koraća i Jadranske lige.

U sezoni 2013/14 odigrao je 17 mečeva ABA lige, 16 domaćeg Prvenstva, a 10 Evrokupa. Šut ga je najbolje služio u mečevima Prvenstva Srbije gde je prosečno beležio 15,94 koševa po susretu. Nešto slabiji učinak imao je u ABA ligi i Evrokupu, po 8,12 i 13,10 poena po meču. Beležio je prosečno po 5,29 i 6,75, te 4,6 skokova u sva tri takmičenja. Radnički je te sezone igrao u polufinalu Prvenstva Srbije i Kupa Radivoja Koraća, te zauzeo 11. mesto u Jadranskoj ligi.

Dobre partije mladog Lazarevčanina nisu prošle nezapaženo na evropskoj košarkaškoj sceni, pa je u avgustu 2014. godine potpisao ugovor sa madridskim Estudijantesom. Tokom prve sezone u španskoj ACB ligi startovao je na osam od 34 susreta. U proseku je beležio 5,37 poena po meču, 0,30 asistencije, 0,44 blokada i 2,85 skokova. Te sezone upisali su 14 pobeda i 20 poraza, te zauzeli 13. poziciju na listi ACB lige.

U avgustu 2015. godine je produžio ugovor s Estudijantesom. Drugu sezonu je priveo kraju sa 5,82 poena po meču, 2,76 skokova, 0,32 asistencija i 0,44 blokade. Sezona 2015/16 bila je još lošija za Madriđane. Zabeležili su samo devet pobeda i 25 poraza, te se našli na 17. mestu ACB lige.

Tadašnji trener Partizana Aleksandar Džikić ga je pozvao da pređe u beogradski klub, što je Birčević rado prihvatio, s obzirom da je to bilo ostvarenje njegovog dečačkog sna. 13. juna 2016. godine je potpisao ugovor sa crno-belima.

Tokom prve sezone odigrao je 28 mečeva u ABA ligi, od toga 27 kao član startne petorke. Startovao je na svim Partizanovim utakmicama u domaćem Prvenstvu, te bio član startne petorke na 13 od 16 susreta FIBA Lige šampiona. U proseku je postizao između 11,86 i 14,12 poena po meču, od toga je najbolji učinak imao u susretima Prvenstva Srbije. Beležio je od 0,89 do 1,31 asistencija, te od 4,56 do 6,19 skokova po utakmici.

Partizanovi navijači će ga najviše pamtiti po tome što je u poslednjoj sekundi prve utakmice FIBA Lige šampiona postigao koš koji je crno-belima doneo pobedu nad Ludvigsburgom. Proglašen je najkorisnijim igračem 23. kola Jadranske lige, te najkorisnijim igračem meseca februara u Jadranskoj ligi.

13. jula 2017. godine potpisao je ugovor sa turskim klubom Istanbul. U Kupu Turske je tokom jedne sezone odigrao ukupno 22 meča, od toga je na 20 bio član startne petorke. U ovom takmičenju je prosečno beležio 12,45 koševa po meču, 1,68 asistencija, 4,64 skokova i 0,27 blokada.

Birčević je sa svojom ekipom izborio plasman na Evrokup i to putem kvalifikacija tokom kojih je zabeležio učinak od 12,75 koševa po susretu. Kada su u pitanju mečevi Evrokupa, odigrao ih je svih 11 kao član startne petorke. Zabeležio 11 poena po utakmici, 1,55 asistencija, 4,55 skokova, te 0,64 blokade.

Iz Istanbula je krajem juna 2018. godine prešao u Košarkaški klub Banvit iz Badirme. Ipak, Banvit je sezonu 2018/19 počeo veoma loše, te izgubio na sva četiri meča u domaćem Prvenstvu, dok je u FIBA Ligi prvaka tim zabeležio tri poraza i jednu pobedu. Rukovodstvo kluba je donelo odluku da otpuste Amerikanca Markusa Tortona (Marcus Terrell Thornton) i Stefana Birčevića. Od juna do oktobra odigrao je ukupno sedam mečeva, te u proseku beležio 6,1 poen i 4,6 skokova po susretu.

4. decembra 2018. godine potpisao je ugovor sa nemačkim Baskets Bonom do kraja sezone. Do aprila 2019. odigrao je 24 meča, od toga pet kao starter. Najbolji učinak za sada ima u Kupu Evrope, gde prosečno beleži 12,50 poena po utakmici.

Reprezentativna karijera

Birčević je 2009. godine postao član mlađih timova reprezentacije Srbije. Sa U-20 reprezentacijom je iste godine učestvovao na Mediteranskim igrama, Evropskom prvenstvu i Univerzijadi. Prvi veći uspeh ostvarili su na Univerzijadi koja je 2011. godine održana u Šenženu. „Orlići“ su se okitili zlatnom medaljom.

U seniorskom dresu reprezentacije Srbije debitovao je 2014. godine tokom Svetskog prvenstva. Srbija se u grupnoj fazi sastala sa reprezentacijama Francuske, Brazila, Egipta, Irana i domaćina Španije. Pobedili su Egipat i Iran, a izgubili od ostalih, te sa sedam bodova prošli u naredni krug takmičenja.

Usledio je duel sa Grčkom nakon koga su „Orlovi“ slavili rezultatom 72:90, a potom su se Brazilu „osvetili“ u četvrtfinalu ostvarivši pobedu od 84:56. U polufinalu ih je dočekala Francuska od koje su takođe pretrpeli poraz u grupi. Ipak, ovog puta Srbija je slavila rezultatom 85:90.

Dva dana kasnije su se u finalu sastali sa Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je „drim tim“ pokazao veliku nadmoć nad Srbijom, te su slavili rezultatom 129:92. Srbija se okitila srebrnom medaljom sa Svetskog prvenstva.

Selektor Aleksandar Đorđević ga je uvrstio i na spisak igrača za Olimpijske igre koje su 2016. godine održane u Rio de Žaneiru. Srbija je bez većih problema prošla grupnu fazu, pa je u četvrtfinalu savladala reprezentaciju Hrvatske rezultatom 83:86. Usledio je polufinalni duel s Australijom, nakon koga su „Orlovi“ slavili rezultatom 61:87.

Istorija se ponovila u finalu gde su ih ponovo dočekali Amerikanci. Premda su se „dobro držali“ srpski reprezentativci ponovo su pretrpeli poraz od „drim tima“ te su u Beograd doneli drugo srebro u dve godine.

Stefan se tokom ovih takmičenja pokazao kao vrlo koristan igrač na poziciji krilnog centra, zato ga je Đorđević i 2017. godine uvrstio na svoj spisak igrača za Evropsko prvenstvo. Srpski tim se u grupnoj fazi sastao sa reprezentacijama Letonije, Rusije, Belgije, Turske i Velike Britanije. Sa četiri pobede i jednim porazom plasirali su se u drugu rundu takmičenja.

S obzirom da srpska javnost nije imala velika očekivanja od ovog tima „Orlovi“ su i bez velikih zvezda postigli ogroman uspeh. Posle pobede nad Mađarskom savladali su i Italijane, a u polufinalu ih je dočekala Rusija.

Bio je to težak meč koji je Srbiju ipak odveo u finale sa Slovenijom. Predvođena Lukom Dončićem i braćom Dragić koji su pokazali zavidnu formu i umeće, reprezentacija Slovenije uspela je da „nadmudri“ srpske igrače i da prvi put u istoriji osvoji zlatnu medalju na EvroBasketu. Srbija se i ovog puta okitila srebrom.

Privatni život

Stefan Birčević je rođen 1989. godine u Lazarevcu. U trećem razredu osnovne škole otac ga je upisao u školu plivanja i školu košarke. Naredne dve godine trenirao je oba sporta, a potom izabrao rukomet. Ipak, na nagovor trenera Dušana Stevanovića ponovo se vratio košarci. Pored toga što je od Stevanovića naučio sve, kaže da mu je i danas velika podrška.

U jednom intervjuu je kazao da od detinjstva navija za Partizan, baš kao i njegov otac i sestra. Nakon što je i on obukao crno-beli dres, i majka je postala navijačica Partizana.

Dugogodišnju vezu sa devojkom Aleksandrom krunisao je brakom. U jednom intervjuu Aleksandra je kazala da od početka veze prati sve Stefanove mečeve, te da su ljubav i podrška veoma važni da bi veza sa profesionalnim sportistom opstala. Dodala je da takve veze zahtevaju mnogo odricanja i razumevanja, ali da „kada postoji ljubav, ništa nije teško“.

Titule

Reprezentativne titule

  • 2011. Zlatna medalja na Univerzijadi
  • 2014. Srebrna medalja na Svetskom prvenstvu
  • 2016. Srebrna medalja na Olimpijskim igrama
  • 2017. Srebrna medalja na Evropskom prvenstvu

Pojedinačne titule

  • 2017. godine proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP 23. kola Jadranske lige
  • 2017. godine proglašen za najboljeg igrača meseca februara u ABA ligi

Izvori:

  • https://www.mamaklik.com/2019/01/09/aleksandra-bircevic-supruga-kosarkasa-stefana-bircevicadonijeli-smo-vaznu-odluku-za-buducnost-naseg-djeteta/
  • http://www.mozzartsport.com/kosarka/vesti/pet-na-pet-stefan-bircevic-suprugu-i-majku-sam-licno-ukrcao-na-parni-valjak/273198

Stefan Birčević na društvenim mrežama

InstagramStefan @ Instagram