Megan Markl (Meghan Markle)

Kratke informacije

Ime i prezimeMegan Markl (Meghan Markle)
Datum rođenja4. avgust 1981.
Mesto rođenjaLos Anđeles
DržavaSAD
PrebivališteLondon
ZanimanjeGlumica
Visina170 cm
Težina56 kg

Biografija

Megan Markl (Meghan Markle) je vojvotkinja od Saseksa i bivša televizijska i filmska glumica. Rođena je 4. avgusta 1981. godine u Los Anđelesu, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

Pre nego što je udajom za britanskog princa Harija (Harry) postala vojvotkinja, Megan je živela u Americi. Još dok je studirala, malim televizijskim ulogama počela je da gradi svoju glumačku karijeru. Najpoznatija je po ulozi Rejčel Zejn (Rachel Zane) u američkoj TV seriji „Suits“.

Deklariše se kao feministkinja, a o problemima polnih nejednakosti pisala je i na svom sajtu „The Tig“. Od 2010. godine bavi se humanitarnim radom, a zaštitno je lice nekoliko dobrotvornih organizacija. Godine 2016. je izbacila svoju liniju odeće.

Od 2011. do 2013. godine bila je u braku sa glumcem i producentom Trevorom Engelsonom (Trevor Engelson). U junu 2016. godine započela je vezu s britanskim prestolonaslednikom princom Harijem, a 2017. godine su se verili i Megan se preselila u London. Prestala je da se bavi glumom, te ugasila svoj sajt kako bi sa drugim članovima britnanske kraljevske porodice obavljala poslove buduće vojvotkinje. 19. maja 2018. godine Hari i Megan su se venčali, pa je bivša glumica dobila titulu vojvotkinje od Saseksa.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Megan Markl je rođena 1981. godine u bolnici „Vest Park“ („West Park Hospital“) u Los Anđelesu. Njena majka Dorija Ragland (Doria Ragland) je socijalna radnica i instruktor joge koja je do 2017. godine živela u Vju Parku u Kaliforniji. Megan u intervjuuima često ističe kako je vrlo vezana za majku. S druge strane, u lošim je odnosima s ocem – Tomasom Marklom Starijim (Thomas Markle Sr.) koji živi u Rozariju u Meksiku. Tomas je penzionisani televizijski producent.

Dorija i Tomas su se razveli kada je Megan imala šest godina. S očeve strane ima polubrata Tomasa (Thomas Markle Jr.) i sestru Samantu (Samantha Markle) s kojima nije u kontaktu.

U jednom intervjuu vojvotkinja je izjavila da joj činjenica što joj je otac belac, a majka crnkinja nije mnogo pomogla u karijeri. Naprotiv, istakla je da nije bila dovoljno bela da glumi belkinju, ali ni dovoljno crna da bi bila Afroamerikanka.

Megan je odrasla u Holivudu. Sa dve godine krenula je u vrtić (Hollywood Little Red Schoolhouse), a nakon toga je pohađala privatne škole. Već sa 11 godina počela je da se bori za jednakost žena u društvu. Iako je pohađala katoličku školu za devojčice, Megan je protestantkinja. Nakon koledža upisala je Severozapadni Univerzitet (Northwester University) i pridružila se sestrinstvu Kapa Kapa Gama (Kappa Kappa Gamma) s kojim je učestvovala na brojnim humanitarnim projektima. Nakon tri godine stekla je bečelor diplomu, a 2003. godine dvostruku diplomu za pozorište i međunarodne studije. Stažirala je u američkoj ambasadi u Buenos Airesu, te jedan semestar pohađala u Madridu.

Glumačka karijera

Na početku karijere radila je kao kaligraf kako bi se izdržavala između glumačkih poslova. Prvu manju ulogu na televiziji dobila je 2002. godine u jednoj epizodi sapunice „Opšta bolnica“ („General Hospital“). Nakon toga usledile su uloge u serijama „Century City“, „The War at Home“ i „CSI: NY“. U međuvremenu je radila i kao model.

Godine 2009. dobila je ulogu agentice Ejmi Džisap (Amy Jessup) u prve dve epizode druge sezone „Foksove“ („Fox“) serije „Fringe“. Nakon brojnih neuspelih pokušaja da dobije stalni angažman u julu 2011. godine pridružila se ekipi serije „Suits“ i dobila ulogu pravnice Rejčel Zejn koju je glumila sve do 2017. godine.

U međuvremenu je 2010. godine dobila uloge u dva filma „Get Him to te Greek“ i „Remember Me“. Sledeće godine glumila je u filmu „Horrible Bosses“, te imala nekoliko epizodnih uloga u serijama „Cuts, Love, Inc“, „90210“, „Knight Rider“, „Without a Trace“, „The League“ i „Castle“.

Od 2014. do 2017. godine uređivala je blog „The Tig“ koji je ime dobio po italijanskom vinu „Tiganello“. Na sajtu su objavljivane kolumne o brojnim slavnim ličnostima poput Džesike Albe (Jessica Alba), Gejl Simons (Gale Simmons), Ele Vodvard (Ella Woodward), Dafni Oz (Daphne Oz), Elizabet Harli (Elizabeth Hurley), Lorin Buš (Lauren Bush), Ivanke Tramp (Ivanka Trump), Dajane Agron (Diana Agron) i drugih.

Sajt je ugasila u aprilu 2017. godine, a u januaru 2018. godine ugasila je i sve svoje profile na društvenim mrežama. U tom momentu njen Instagram nalog je imao skoro dva miliona pratilaca, pa je u jednom intervjuu zahvalila svima koji su pratili njene profile tokom godina.

Zajedno s kanadskom modnom kućom „Reitmans“ u novembru 2016. godine je izbacila liniju ženske poslovne i odeće za svaki dan. Linija je zasnovana na njenom ličnom stilu, te stilu koji je gajila dok je glumila Rejčel u seriji „Suits“. Odeća inspirisana „devojkama iz komšiluka“ je raspordana u rekordnom roku.

Zarada

Američki tabloidi su 2010. godine objavili da je za ulogu u filmu „Remember Me“ Megan zaradila više od 187 000 američkih dolara, a za ulogu u filmu „The Candidate“ oko 170 000 dolara. Magazin „Fortune“ je njenu zaradu od uloge u seriji „Suits“ procenio na oko 50 000 dolara po epizodi, što predstavlja ukupno 450 000 dolara.

Kao blogerka je godišnje zarađivala oko 80 000 dolara od objava i sponzorstava, pa je njeno bogatstvo 2017. godine procenjeno na oko pet miliona dolara. Godine 2018. je nominovana za nagradu „Teen Choice Awards“ u kategoriji „ikona stila“.

Privatni život

Vezu s glumcem i producentom Trevorom Engelsom Megan je započela 2004. godine. Venčali su se 10. septembra 2011. godine u Očo Riju na Jamajci. U avgustu 2013. godine su se vansudski razveli zbog „nepomirljivih razlika“.

Nakon toga, dve godine se zabavljala s Korijem Vitelom (Cory Vitello) kuvarom i vlasnikom restorana. Živeli su zajedno u njegovoj vili u Torontu, a vezu su okončali u maju 2016. godine.

U junu 2016. godine započela je vezu s princom Harijem, koji je u tom momentu bio peti pa redu za britanski presto. Upoznali su se preko zajedničkih poznanika, a prvi put su se sreli na sastanku „na slepo“. Mediji su o njihovoj vezi počeli da pišu već u oktobru 2016. godine, a 8. novembra 2016. godine britanska kraljevska porodica je dala pismenu izjavu u kojoj su Megan dodeljeni mnogi „nepopularni atributi“.

U septembru 2017. Megan je prvi put javno progovorila o svojoj vezi s Harijem u intervjuu magazinu „Vanity Fair“. Kasnije istog meseca su se prvi put zajedno pojavili na jednom događaju u Torontu, gde je Megan povremeno stanovala tokom snimanja serije „Suit“ i gde je upoznala brojne prijatelje. Iz doma u Siton Viledžu se odselila krajem novembra 2017. godine kada je završeno snimanje sedme sezone serije.

Bivša glumica ima dva psa koji se zovu Bogart i Gaj, a koje je udomila 2012. i 2015. godine.

Godine 2017. je u jednom intervjuu priznala da joj je modni uzor Emanuel Alt (Emmanuelle Alt), glavna urednica francuskog izdanja magazina „Vouge“. U mladosti je negovala opušten stil „devojke iz Kalifornije“ koji podrazumeva farmerke, topiće i papuče, a danas joj kao inspiracija služi francuska klasična moda. Najčešće bira uske haljine sa „čamac“ izrezom i neutralnih boja. Mediji su je nazvali ikonom stila, a brendovi poput „Mackage“, „Birks“, „R&R Jewelers“, „Crown Jewelers“ i „Everlan“ su priznali da im je prodaja naglo „skočila“ nakon što su se Megan i Hari venčali.

Kraljevsko venčanje

27. novembra 2017. godine Megan i Hari su se zaručili. Do tada se nekoliko puta srela s britanskom kraljicom i Harijevom bakom Elizabetom Drugom. Njihovo venčanje naišlo je na veoma pozitivne reakcije javnosti, ne samo zato što Megan nema plemićko poreklo. Značaj ove veze leži i u činjenici da je postala prva vojvotkinja koja je mešane rase. Prsten koji joj je Hari poklonio sastoji se iz jednog  velikog dijamanta iz Bocvane, te dva mala dijamanta koji su bili deo kolekcije nakita njegove majke Dajane, princeze od Velsa. Ubrzo nakon što su objavili zaruke Markl je izjavila da će napustiti glumu, te započeti dugogodišnji proces sticanja britanskog državljanstva.

6. marta 2018. godine krštena je u Engleskoj crkvi. Obred je obavio Džastin Velbi (Justin Welby) biskup od Kantenburija, a Megan je krštena vodom iz reke Jordan. Hari i Megan su se venčali 19. maja 2018. godine u kapeli Svetog Đorđa kod Palate Vindsor. Ovom udajom bivša glumica je postala vojvotkinja od Saseksa, kontesa od Dambartona i baronesa od Kilkila. Par živi u Palati Kensinton u Londonu.

Javni život

Hari i Megan su se prvi put nakon zaruka zajedno pojavili 1. decembra 2017. godine na konferenciji posvećenoj borbi protiv side u Notingenu. Nakon toga ih je kraljica Elizabeta pozvala da zajedno s ostatkom porodice proslave Božić na imanju Sandringen.

Početkom 2018. godine pratila je Harija na turnejama u Brikstonu, Kardifu, Goldsmits Holu i Edinburgu. 28. februara je prvi put prisustvovala godišnjem forumu Fondacije „Making a Difference Together“, koju je osnovala britanska kraljevska porodica, a koja ima za cilj da pruža pomoć onima kojima je najpotrebnije. Zajedno s Kejt Midlton (Kate Middleton), princom Vilijamom (William) koji nose titulu vojvotkinje i vojvode od Kembridža, te suprugom princom Harijem, postala je jedan od pokrovitelja Fondacije.

Međunarodni dan žena, 8. mart vojvoda i vojvotkinja od Saseksa proveli su Birmingemu. 12. marta 2018. godine je zajedno s kraljicom Elizabetom Drugom i ostatkom kraljevske porodice prisustvovala godišnjoj proslavi Dana Komonvelta u opatiji Vestminster. Prvu zvaničnu posetu Severnoj Irskoj Hari i Megan su napravili 23. marta 2018. godine. Pre venčanja Markl se na javnim događajima pojavila čak 26 puta.

22. maja je sa suprugom prisustvovala proslavi 70. rođendana princa Čarlsa koji je bio posvećen njegovom humanitarnom radu. U julu 2018. godine su prvi put zajedno posetili Dablin. Kraljevska porodica je objavila da će Hari i Megan u oktobru posetiti Australiju, Fidži i Novi Zeland.

Humanitarni rad

Megan Markl je bila savetnik međunarodne humanitarne organizacije „Jedan mladi svet“ („One Young World“), a 2014. i 2016. godine je prisustvovala njihovim samitima. Na samitu koji je 2014. godine održan u Dablinu govorila je o nejednakosti polova i modernom ropstvu.

Iste, 2014. godine je s članovima brojnih američkih humanitarnih organizacija posetila Avganistan i Španiju.

Godine 2016. je postala ambasador organizacije „World Vision Canada“ te otputovala u Ruandu kako bi ukazala na problem nedostatka pitke vode u ovoj zemlji. Putovala je u Indiju kako bi se upoznala sa problemima žena u tom delu sveta. Sarađivala je s Ujedinjenim nacijama na projektima koji se bave prvima žena. Kao vojvotkinja i član britanske kraljevske porodice izjavila je da će nastaviti da se bavi ovim problemima i problemima socijalne nepravde.

Magazin „Time“ ju je 2018. godine uvrstio na listu „100 Najuticajnijih ljudi na svetu“, a list „Vogue“ ju je proglasio jednom od najuticajnijih žena u Velikoj Britaniji.

Filmografija

Televizija

 • 2002. General Hospital
 • 2004. Century City
 • 2005. Cuts
 • 2005. Love, Inc.
 • 2006. 1 vs. 100
 • 2006. The War at Home
 • 2006. CSI: NY
 • 2006. Deceit
 • 2006. Deal or No Deal
 • 2008. Good Behavior
 • 2008. 90210
 • 2008. ‘Til Death
 • 2008. The Apostles
 • 2009. Knight Rider
 • 2009. Without a Trace
 • 2009. Fringe
 • 2009. The League
 • 2010. CSI: Miami
 • 2010. The Boys & Girls Guide to Getting Down
 • 2011–2018. Suits
 • 2012. Castle
 • 2014. When Sparks Fly
 • 2016. Dater’s Handbook

Filmovi

 • 2005. A Lot like Love
 • 2010. Remember Me
 • 2010.  Get Him to the Greek
 • 2010. The Candidate
 • 2011. Horrible Bosses
 • 2012. Dysfunctional Friends
 • 2013. Random Encounters
 • 2015. Anti-Social

Reference