Stiv Džobs (Steve Jobs)

Kratke informacije

Ime i prezimeStiv Džobs (Steve Jobs)
Datum rođenja24. Februar 1955.
Mesto rođenjaSan Francisko
Datum smrti5. Oktobar 2011.
Mesto smrtiPalo Alto, SAD
DržavaSAD
ZanimanjeIT stručnjak, Apple CEO

Biografija

Stiv Džobs (Steve Jobs) je bio osnivač kompanije Epl (Apple). Rođen je 24.02.1955. godine u San Francisku, a preminuo je 05.10.2011. godine.

Džobsovi biološki roditelji, Sirijac Abdulfataha Džandali i Amerikanka Džoana Šibla, bili su studenti kada su ga dobili, te su ga dali na usvajanje. Džoana je želela da dete usvoji porodica koja ima fakultetsko obrazovanje, pa je jedva pristala da ga usvoji porodica Džobs, Pol i Klara; morali su da obećaju da će ga poslati na koledž.  Dok je sa majkom naknadno ostvario dobar odnos, Džobs oca nikada nije ni upoznao. Kasnije su se njegovi biološki roditelji venčali, ali im se brak posle izvesnog vremena raspao. U braku su dobili ćerku koja je brata upoznala kada su porasli – spisateljicu Monu Simpson.

Osnovnu školu Džobs je završio u Kuperitinu, dok je srednju školu pohađao u Homstedu. Još u mladosti je pokazivao da ima preduztnički duh – leti je honorarno radio u kompanijama Hjulit Pakard i Atari (sa budućim suosnivačem Epla, Stivenom Voznijakom).

Upisao je Rid Koledž u Portlandu. Prvi semestar odslušao je kao redovan student, a naredna tri vanredno, pohađajući predavanja koja su ga interesovala. Onda je napustio koledž. Radio je da bi skupio novac za put u Indiju i proveo je u toj zemlji neko vreme, tražeći duhovno prosvetljenje. Putovao je sa kolegom kojeg je upoznao na koledžu, Danijelom Kotkeom, koji će za nekoliko godina postati njegov prvi radnik u Eplu.

1.4.1976. Džobs i Voznijak su osnovali kompaniju Epl kao ortačku firmu i počeli da prave personalne računare. Prvi je bio Epl I (Apple I) koji su prodavali po ceni od 666,66 USD. Već sledeće godine izbacili su na tržište Epl II (Apple II) koji  je bio veoma uspešan. Krajem 1980. godine kompanija ulazi na berzu i samim tim Džobs postaje multimilioner.

Nakon par godina, prodaja se pogoršala. U kompaniji dolazi do velikog broja otkaza; između ostalog, i Stiv Džobs ostaje bez posla sredinom 1985. godine. Potom je prodao sve što ima, osim deonica u Eplu, i otvorio konkurentsku kompaniju – Nekst kompjuters (NeXT Computers). Radeći u njoj je ispravio greške koje su mu zamerali korisnici Eplovih računara. Na primer, računar NeXT Cube je predstavljen kao interpersonalan računar, naglašavajući potrebu da se korisnici povežu. 1996. godine, Epl je kupio Nekst kompjuters, time vraćajući Džobsa u matičnu kompaniju. 1998. godine postaje privremeni, a 2000. stalni glavni izvršni rukovodilac Epla.

U 21. veku Epl ulazi i na druga tržišta; korisnicima nudi muzički plejer Ajpod (iPod), internet prodavnicu za preuzimanje muziku Ajtjuns Stor (iTunes Store) i pametni telefon Ajfon (iPhone).

1986. godine Džobs je kupio Grafiks Grup (Graphics Group) koja je kasnije promenila ime u Piksar (Pixar). Naknadno je sklopljen ugovor sa kompanijom Dizni (Disney) u vezi sa produkcijom kompjuterski animiranih dugometražnih filmova. Prvi takav film bio je Priča o igračkama (Toy Story), a Potraga za Nemom (Finding Nemo) i Neverovatni (The Incredibles) su čak dobili i Oskara za najbolji dugometražni animirani film. 2006. godine Dizni je otkupio Piksar, a Džobs, sa 7% deonica, je postao veći samostalni deoničar Diznija i od naslednika Roja E. Diznija, koji poseduje 1% deonica.

Stiv Džobs je imao četvoro dece; troje sa Loren Pauel sa kojom je bio u braku od 1991. godine i ćerku Lisu Brenon-Džobs, novinarku Harvard Krimzona (Harwar Crimson), sa srednjoškolskom devojkom Kris-En Brenon.

Uoči pedesetog rođendana, Džobsovo zdravlje se pogoršalo. Sredinom 2004. godine operisao je pankreas koji je bio zahvaćen tumorom. Iako su prognoze bile povoljne, ubrzo je ponovo oboleo. Ipak, radio je od kuće do avgusta 2011. godine, kada se povukao iz Epla. Preminuo je par meseci kasnije, u 56. godini.

O Stivu Džobsu već su snimljeni brojni filmovi i objavljeno je dosta knjiga. Najpoznatiju knjigu objavio je Volter Ajzekson, nekadašnji urednik novina Tajm (Time), nepunih mesec dana od smrti Džobsa. Ova autorizovana biografija je postala bestseler u celom svetu. Istaknutih filmova je više. 2013. godine je Ešton Kučer pokušao da odglumi osnivača Epla u filmu Džobs (Jobs) koji prikazuje Džobsov život u periodu od 1971. do 2000. godine. Smatra se da nije bio dovoljno uverljiv.  2015. godinu obeležila su dva filma. Prvi, Stiv Džobs (Steve Jobs), je režirao oskarovac Deni Bojl, a Džobsa tumači Majkl Fasbender. Gledaocima je data mogućnost da zavire iza promocije tri najznačajnija Džobsova proizvoda. Drugi, Stiv Džobs: čovek u mašini (Steve Jobs: The Man In The Machine) fokusiran je na Džobsov privatan život. Oba prikazuju glavnog lika kao tiranina.