Pamela Anderson

Kratke informacije

Ime i prezimePamela Anderson
Datum rođenja1. jul 1967.
Mesto rođenjaLejdismit, Kanada
DržavaSAD / Kanada
PrebivališteMarsej
ZanimanjeGlumica, model
Visina169 cm
Težina60 kg

Biografija

Pamela Anderson je kanadsko-američka glumica i manekenka. Rođena je 1. jula 1967. godine, u Kanadi. Najpoznatija je po pojavljivanju na naslovnim stranama magazina Playboy, te radu na televiziji u serijama kao što su „Home Improvement“, „Baywatch“ i „V.I.P.“

Postala je poznata nakon što je izabrana za naslovnu stranu magazina Playboy u februaru 1990. godine. Nakon toga se Anderson često pojavljivala na naslovnici, zbog čega je oborila i rekord ovog časopisa kao najprisutnija zvezda na početnoj strani.

Široj javnosti je postala poznata 1991. godine, budući da je kao Lisa glumila u prve dve sezone nagrađivane serije ABC televizijske kuće, po imenu „Home Improvement“. Svetsku slavu je stekla kao C.J. Parker (Si Džej Parker) u akcijskoj drami „Baywatch“, nakon čega je ostala zapamćena kao seks simbol.

Anderson se pojavila i u filmovima poput „Raw Juice“, „Bodljikava žica” i „Plava i plavlja“.
2006. godine, dobila je priznanje u vidu Kanadske staze slavnih. Pamela je između ostalog veliki borac za prava životinja, te je učestvovala u kampanjama koje promovišu veganstvo i sprečavanje nošenja krzna. Najviše je na ovim problemima radila sa organizacijom PETA.

Detinjstvo

Anderson je rođena u Lejdismitu u Britanskoj Kolumbiji. Kćerka je Barry (Beri) i Carol (Kerol) Anderson. Budući da joj je deda bio Finac, poreklom iz Velike kraljevine Finske, koja je tada bila u sastavu ruske imperije, Pamela ima i ruske krvi sa majčine strane.

Budući da se rodila 1. jula 1967. godine, na datum stote godišnjice osnivanja Kanade prema ustavnom aktu iz 1867. godine, njen dolazak na svet su propratili mediji, te je prozvana „stogodišnjom bebom“.

Anderson je 2014. godine javnosti otkrila kako je u detinjstvu bila zlostavljana. Objasnila je kako ju je dadilja seksualno napastvovala sve od njene šeste do desete godine. Posle toga je izjavila kako ju je sa dvanaest godina silovao muškarac od 25, te dodaje da je taj ciklus zlostavljanja nastavljen i kada je imala 14 godina, kada ju je silovao dečko zajedno sa njegovih šest drugara.

Pohađala je Highland Secondary školu u Komoksu, u Britanskoj Kolumbiji. Za vreme srednje škole, bavila se igranjem odbojke. Diplomirala je 1985. godine. Tri godine kasnije, preselila je se u Vankuver, te je započela da radi kao instruktorica fitnesa.

Karijera

1989. godine, Pamela je otišla na fudbalsku utakmicu koja se održavala na BC Place stadionu u Vankuveru. Kamere su je snimile kako nosi majicu sa logom poznate pivovare Labatt. Proizvođač piva ju je ubrzo posle toga zaposlio kao promoterku i modela za njihove reklame. Inspirisan tim događajem, njen tadašnji dečko, Dan Ilicic (Den Ilicic) je napravio poster sa njenim likom, te ga je prozvao Blue Zone Girl.

Anderson se pojavila na naslovnoj strani magazina Playboy u oktobru 1989. godine. Ubrzo posle toga se preselila u Los Anđeles, kako bi se posvetila karijeri manekenke. Magazin ju je ponovno izabrao za modela u februarskom izdanju 1990. godine. Pamela se nakon toga podvrgla plastičnoj operaciji uvećanja grudi, a posao modela za Playboy je obavljala naredne 22 godine. Pored toga što je oborila rekord ovog magazina, kao manekenka koja se najviše puta pojavila na njegovoj naslovnoj strani mesečnih izdanja, Pamela je učestvovala u stvaranju i nekoliko specijalnih izdanja.

Nakon što se Anderson preselila u Los Anđeles, dobila je manju ulogu u komediji „Home Improvement“, televizijske kuće ABC. Glumila je devojku Lisu, poznatiju kao „Tool time girl“. Pamela je napustila seriju nakon dve sezone, nakon čega je dobila legendarnu ulogu C. J. Parker u seriji „Baywatch“. U tom projektu učestvovala je od 1992. do 1997. godine, odnosno pet sezona, što je čini jednim od najdugotrajnijih likova ovog serijala.

Uloga C. J. Parker je njena najpoznatija uloga, koja joj je do danas donela mnogo popularnosti, a serijalu veliku gledanost. 2003. godine, pojavila se u povratničkom filmu po imenu „Baywatch: Hawaiian Wedding“, u istoj ulozi.
2007. godine, glumila je u reklamama za DirecTV. Pored rada na televiziji, Pamela se redovno pojavljivala na naslovnoj strani magazina „Outdoor Life“ svake godine. 1993. godine, glumila je i u muzičkom spotu za pesmu „Can’t Have Your Cake“, pevača Vince Neil (Vins Nil), kako bi promovisala njegov solo album po imenu Exposed.

1994. godine, dobila je svoju prvu ulogu na filmu. Glumila je u „Raw Juice“ koji je još poznat pod nazivom „Good Cop, Bad Cop“. Na filmu je radila sa kolegama Stacy Keach (Stejsi Kič), David Keith (Dejvid Kit) i Robertom Haysom (Robert Hejs). Pod neslužbenim imenom, film je osvojio bronzanu nagradu na Worldfest-Charleston, u kategoriji za najbolji dramski film.

1996. godine, Pamela je dobila ulogu u drugom filmu, po imenu „Bodljikava žica“. Glumila je Barbaru Kopetski (Barbara Kopetski), za čije ime su mediji kasnije tvrdili kako ono pripada Pameli, iako su te glasine kasnije opovrgnute. Film zamišljen kao obrada poznate „Kazablanke“, nije doživeo komercijalni uspeh. Za vreme snimanja filma, Anderson je morala stvarno istetovirati bodljikavu žicu na levoj ruci, kako joj šminkerka ne bi morala svaki dan crtati istu. Anderson ju je uklonila 2016. godine.

U aprilu 1997. godine, pojavila se kao gost voditelj emisije „Saturday Night Live“. Iste godine se pojavila na naslovnoj strani magazina „Playboy“, u njegovom septembarskom izdanju.

U septembru 1998. godine, Anderson je dobila ulogu Vallery Irons (Valeri Ajrons), u akcijskoj seriji televizijske kuće Sony, po imenu „V.I.P“. Serija, koju je producirao J. F. Lawton (Džej Ef Laton), je bila sačinjena iz kombinacije akcije i humora, čemu je Anderson često dodavala opaskama o svom imidžu u tabloidima. Istraživala je na koji način ponekad žive bogati i slavni. Serije je trajala uspešne četiri sezone.

1999. godine, Anderson je glumila diva koji jede muškarce u muzičkom video spotu za pesmu „Miserable“, kalifornijskog benda Lit. Glumila je i u seriji „Dadilja“, kao rivalka glavnom liku Fran Fine (Fren Fajn). Iste godine, mediji su pratili i njeno uklanjanje implantata.

2003. godine, Sam Newman House (Sem Njuman Haus), pop arhitekta, je angažovao Cassandru Fahey (Kasandra Fej) kako bi sagradila zgradu u Australiji, na kojem se nalazi ogromno lice glumice. Projekat je postao lokalni zaštitni znak, te je dobio nagradu za „Najbolju novu stambenu zgradu“ na dodeli Viktorijanskih arhitektonskih nagrada.

Početkom 2004. godine, Anderson se vratila u žižu javnosti. U maju iste godine se pojavila gola na naslovnoj strani magazina „Playboy“. Posle toga je ponovno gola pozirala za magazin „Stuff“, kao i „GQ“. Pamela se našla na naslovnim stranama i mnogih modnih magazina. Neki od njih su „W“, britanski „Marie Claire“, „Flare“, „Elle Canada“, kao i ruskim izdanjima „Elle“ i „V“.

Sredinom godine je izdala knjigu po imenu „Star“, koju je napisala u saradnji sa Eric Shaw Quinnom (Erik Ša Kvin). Radnja knjige se vrti oko tinejdžera koji pokušava da postane slavan. Posle toga je započela turneju po Americi, gde je potpisivala knjige obožavaocima u marketima WalMart. Njena druga knjiga, nazvana „Star Struck“ je objavljena 2005. godine. Zamišljena je kao nastavak knjige „Star“, ali je govorila o njenom životu sa mužem Tommy Lee (Tomi Li) i o tome kako je to biti zvezda.

U aprilu 2005. godine, glumila je Skyler Dayton (Skajler Dejton) u seriji „Stacked“, televizijske kuće Fox. Projekat je ukinut u maju 2006. godine, nakon dve sezone, a pored toga neke epizode serije nikada nisu objavljene.
14. avgusta 2005. godine, Comedy Central je napravio serijal posvećen glumici, nazvan „Roast of Pamela Anderson“, kako bi odao čast seks simbolu protekle decenije. Iste godine, Pamela je proglašena najuticajnijom Kanađankom u Holivudu.

U decembru iste godine, televizijska kuća NBC je prekinula prenos snimka u kojem Anderson pleše na šipci uz pesmu „The Red Piano“, pevača Elton Johna (Elton Džon). Televizija je objavila kako smatraju da je snimak neprimeren dnevnom prikazivanju. Video je prikazan na velikom ekranu za vreme događaja, dok je Elton svirao „The Bitch is Back“.

U martu 2006. godine, objavljeno je kako će Anderson dobiti zvezdu na Kanadskoj stazi slavnih, zahvaljujući njenom radu kao manekenke i glumice mnogo godina. Ona je druga manekenka koja je dobila takvo priznanje. Samo mesec dana kasnije, Pamela je vodila dodelu kanadskih Juno nagrada, čime je postala prva manekenka a ne pevačica, koja je to uradila.

2006. godine, glumica se pojavila u komediji „Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan“, gde glavni lik postaje opsednut njome, te planira da je otme i oženi se njome. Pamela se na kraju filma pojavljuje kao stvarna ličnost, gde se za vreme potpisivanja knjige suočava sa Boratom.

2008. godine, na Valentinovo je nastupala kao striptiz plesačica u Crazy House kabareu u Parizu. Ubrzo posle toga, dobila je ulogu u filmu „Pam: Girl on the Loose“, koji je objavljen 2. avgusta 2008. godine u Americi. U decembru naredne godine je nastupala kao Duh iz lampe, u pantomimi „Aladin“ u pozorištu u Vimbldonu, u Velikoj Britaniji. Anderson je ulogu preuzela od Ruby Wax (Rubi Veks), a glumila je pored Anite Dobson (Anita Dobson) i komičara Paul O’Grady (Pol Ogrejdi).

2010. godine se pojavila u kratkom filmu po imenu „The Commuter“, koji su režirali McHenry Brothers. Pored toga, učestvovala je u promociji Nokia N8 telefona u Velikoj Britaniji. Tri godine kasnije, našla se u junskom izdanju magazina „Vogue“, koji je slikao Mario Testino (Mario Testino).

U novembru 2010. godine, Anderson se pojavila u četvrtoj sezoni emisije „Bigg Boss“, indijskoj verziji „Velikog brata“. Ostala je u kući kao gost tri dana, za šta je navodno bila plaćena pola miliona dolara. Zahvaljujući toj ulozi, 2011. godine je učestvovala u dvanaestoj sezoni „Velikog brata“ u Velikoj Britaniji.

9. septembra 2012. godine, objavljeno je kako će ući u Kuću u Bugarskoj, gde je učestvovala u četvrtoj sezoni emisije „VIP Brother“, koji je verzija „Velikog brata“ sa poznatim osobama.
Dvanaestog dana „Promi Big Brother“ emisije u Nemačkoj, ušla je u kuću kao specijalni gost zvezda.

Pored toga, Anderson je bila takmičarka desete sezone „Plesa sa zvezdama“. Partner joj je bio profesionalni plesač Damian Whitewood (Damjan Vajtvud). Sezona je započela 22. marta 2012. godine, te je Pamela ispala nakon sedam sedmica. Učestvovala je i u petnaestoj sezoni u kojoj su učestvovale samo poznate osobe, 2012. godine. Tu joj je partner bio Tristan MacManus (Tristan Mekmanus). Par je izbačen u prvoj sedmici takmičenja.  6. decembra 2010. godine, pozvana je da učestvuje u izraelskoj verziji emisije.

U maju 2011. godine, bila je takmičarka u emisiji „Bailando 2011“ koja je argentinska verzija „Plesa sa zvezdama“. I tu joj je partner bio Damian Whitewood. Pamela je emisiju napustila nakon četvrte sedmice prikazivanja. U septembru iste godine je dobila poziv za učešće u meksičkom šou „La Academia“.

2018. godine, bila je takmičarka devete sezone francuskog „Plesa sa zvezdama“. Sezona je započela sa prikazivanjem 29. septembra 2018. godine. Anderson je eliminisana nakon sedam sedmica, tačnije 8. novembra iste godine.

2013. godine, Pamela se pojavila u osmoj sezoni britanske rijaliti emisije „Dancing on Ice“, gde je učestvovala sa bivšim pobednikom, Matt Eversom (Met Evers).

Privatni život

Anderson se udala za bubnjara grupe Motley Crue, Tommy Leea (Tomi Li), 19. februara 1995. godine, nakon 4 dana poznanstva. Par se venčao na plaži, dok je Anderson bila u bikiniju. Njena majka nije znala za venčanje, a saznala je zahvaljujući magazinu „People“, koji je izveštavao o ceremoniji. Za vreme njihovog burnog braka, Anderson se predstavljala kao Pamela Anderson Lee. Zajedno imaju dva sina: Brandon Thomas (Brendon Tomas), rođen 5. juna 1996. godine, i Dylan Jagger (Dilan Džeger), rođen 29. decembra 1997. godine. Za vreme braka, Lee je uhapšen zbog zlostavljana, nakon što je napao glumicu. Odslužio je šestomesečnu kaznu u zatvoru u Los Anđelesu. Par se razveo 1998. godine.

U martu 2002. godine, Anderson je javno izjavila kako se zarazila hepatitisom C jer je delila igle za tetoviranje sa mužem. Uskoro je započela i pisanje stalne kolumne u magazinu „Jane“. U oktobru 2003. godine, glumica je u šali rekla kako ne veruje da će živeti duže od 10-15 godine. Javnost je to pogrešno protumačila, te je nastala velika kontroverza. 2015. godina, Pamela se izlečila od hepatitisa C.

Nakon razvoda 1998. godine, Anderson se zaručila za modela po imenu Marcus Schenkenberg (Markus Šinkenberg). Razišli su se 2001. godine. Ubrzo posle toga se zaručila za pevača Kid Rocka (Kid Rok), sa kojim je prekinula 2003. godine. U julu 2006. godine je objavljeno kako će se par ipak venčati na jahti u Francuskoj. Mediji su spekulisali kako se par venčava samo zbog glumicine navodne trudnoće.

10. novembra 2006. godine, objavljeno je kako je Anderson imala spontani pobačaj, dok je u Vankuveru snimala film „Plava i plavlja“. Sedamnaest dana kasnije, Anderson je podnela zahtev za razvod braka. Iako se službeno navode nepomirljive razlike kao razlog okončanja braka, mediji navode kako su pevačevi izlivi besa za vreme snimanja filma „Borat“ doveli do toga.

U februaru 2007. godine, Anderson je izjavila kako još uvek često ima seksualne odnose sa Tommy Lee-em. To je potvrdio i sam bubnjar, ističući kako pokušavaju da poprave svoj odnos.

U septembru 2007. godine, za vreme gostovanja u emisiji „The Ellen DeGeneres Show“, Pamela je objavila da je zaručena. Nekoliko dana kasnije, ona i filmski producent Rick Salamon (Rik Semon) su zatražili dozvolu za brak u Las Vegasu. Narednog meseca, glumica se udala na malenoj ceremoniji u Miražu, između dva pojavljivanja u Hans Klok magičnom šou.

Par se razišao u decembru, te razveo 22. februara 2008. godine, na zahtev glumice, kao razlog navodeći prevaru.

U oktobru 2013. godine, Anderson je izjavila kako su ona i Rick prijatelji sa povlasticama. U januaru naredne godine, šokirala je javnost kada je objavila kako su se ona i Salomon ponovno venčali. Anderson je ponovno podnela zahtev za razvod braka u februaru 2015. godine. Razvod je okončan 29. aprila 2015. godine.

Anderson je trenutno u vezi sa francuskim fudbalerom Adil Ramiem (Adil Rami).

Video snimak seksualnog sadržaja na kome su glumica i njen muž Tommy Lee je ukraden iz njihove kuće 1995. godine. To je izazvalo veliku uzburkanost na internetu. Anderson je tužila izdavačku kuću koja je objavila video, po imenu Internet Entertainment Group. Kao rezultat spora, došlo je do nagodbe između izdavačke kuće i bubnjara. Ubrzo posle toga, kompanija je ponovno počela puštati video posetiocima njihove stranice, zbog čega je pregled stranice porastao tri puta, u odnosu na normalno stanje.

Još jedna kaseta, nastala pre braka sa bubnjarem, na kojoj su Anderson i muzičar Bret Michaels (Bret Majkls) iz grupe Poison, je objavljena kasnije, nakon čega se pojavila i skraćena verzija na internetu. Delovi videa su prvo prikazani u magazinu „Penthouse“ u martu 1998. godine. Kasetu je uspešno zaustavio Bret, ali se video od četiri minute sa eksplicitnim sadržajem još može pronaći na internetu.

Pamela Anderson je postala građanin Sjedinjenih Američkih država 2004. godine, ali je zadržala i kanadsko državljanstvo. Glumica je veganka, kao i borac za prava životinja. Aktivni je član organizacije PETA, za koju je radila nekoliko kampanja. Postala je vegeterijanka kao tinejdžerka, nakon što je videla oca kako čisti životinju koju je ulovio.

Filmografija

 • 1991. The Taking of Beverly Hills
 • 1993. Snpdragon
 • 1994. Raw Juice
 • 1995. Baywatch the Movie: Forbidden Paradise
 • 1996. Naked Souls
 • 1996. Bodljikava žica
 • 1998. Baywatch: White Thunder at Glacier Bay
 • 2002. Scooby-Doo
 • 2003. Strašni film 3
 • 2003. Pol Šor je mrtav
 • 2005. Bez pravila
 • 2006. Borat
 • 2008. Superhero Movie
 • 2008. Plava i plavlja
 • 2010. Costa Rican Summer
 • 2010. Holivud i vino
 • 2010. The Commuter
 • 2014. Jackhammer
 • 2014. Šta muškarci rade! 2
 • 2015. Unity
 • 2016. The People Garden
 • 2017. Baywatch
 • 2017. SPF-18
 • 2019. Nicky Larson et le Parfum de Cupidon

Izvori

Pamela Anderson na društvenim mrežama

FacebookPamela @ Facebook
InstagramPamela @ Instagram
TwitterPamela @ Twitter
IMDBPamela @ IMDB