Sanja Maletić

Kratke informacije

Ime i prezimeSanja Maletić
Datum rođenja27. april 1973.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-folk
Visina168 cm

Biografija

Aleksandra Sanja Maletić je bosanskohercegovačka i srpska pevačica folk muzike, prepoznatljiva po pesmama „S vremena na vreme“, „Evo sviće zora“, „Ruzmarin“, „Mlađi“ i drugima. Rođena je 27. aprila 1973. godine u Tuzli. Sa suprugom Ljubišom živi na relaciji Nemačka – Srbija – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Kao i većina njenih kolegica karijeru je započela pevajući u kafićima i restoranima, te na svadbama i drugim veseljima širom Srbije i BiH. Prvi album pod naslovom „Kani suzo“ Sanja je objavila 1998. godine. Od tada do 2019. godine izdala je još pet albuma i nekoliko singlova.

CD „Amajlija“ koji je svetlost dana ugledao 2004. godine bio je najuspešniji u njenoj dosadašnjoj karijeri. Za njega je osvojila čak deset nagrada, uključujući „Zlatnu jabuku“ za najbolji spot“ i „Zlatni disk“ za hit godine. Numera „S vremena na vreme“ joj je donela i „Zlatni mikrofon“, „Oskar popularnosti“, „Zlatni melos“ i druga priznanja.

Detinjstvo i obrazovanje

Aleksandra Sanja Maletić je rođena 1973. godine u Tuzli. Njen otac je bio inženjer mašinstva, a majka pravnica. Po završetku osnovne i srednje škole, Sanja je krenula majčinim stopama te upisala Pravni fakultet u Tuzli. Iako ga je uspešno završila, posvetila se pevanju.

Premda su joj roditelji, priznaje, bili vrlo strogi i nisu se slagali sa njenom odlukom da se bavi muzikom, ona je istrajala, te dokazala da je to jedno lepo i unosno zanimanje.

Muzička karijera

Sanja je, kaže, oduvek pokazivala talenat i ljubav prema muzici. Međutim, roditelji su želeli da se školuje kako bi imala stalna i sigurna primanja, te je uslišila njihovu želju i završila studij prava. Kako je jednom prilikom piznala, udajom za današnjeg supruga Ljubišu, dobila je slobodu da se bavi svojom najvećom ljubavlju i tako je sve krenulo.

Počela je da peva na svadbama i drugim veseljima, a rado ju je slušala publika u lokalnim kafićima i restoranima. Ubrzo se za mladu Tuzlanku pročulo i van granica BiH, te je počela da nastupa i u srpskoj prestonici.

Prvi album sa deset pesama Sanja je snimila krajem 1998. godine. Na njemu su, pored naslovne numere „Kani suzo“, bile i pesme „Usne boje vina“, „Ne traži me, ne zovi me“, „Tražićeš me“, „Beli jastuk“ i druge. Većinu je napisao i komponovao njen suprug Ljubiša, dok su autori ostalih Miodrag Ž. Ilić, Beki Bekić i drugi. CD je izdala Diskografska kuća „Juvekomerc“ iz Beograda, a prvi tiraži su bili, očekivano, slabiji.

Sanju to nije pokolebalo nego dalo motiv da i dalje radi i nastupa, pa je 2001. godine objavila svoj drugi CD pod naslovom „Snegovi“. Na njemu su bile pesme „Milo moje“, „Putuj severom“, „Gde si bio“, „Još te u snu zovem“ i druge. Sanja je na ovom albumu sarađivala sa Draganom Todorovićem Žvakcom, Sinišom Vićentijevićem, Milankom Stevanović i drugima.

Ovog puta materijal je izdala Produkcijska kuća „Grand“, a Sanja je dobila još veću publiku zahvaljujući emisiji „Grand šou“ koja je emitovana na programu Televizije „Pink“.

Usledila je saradnja sa Goranom Ratkovićem Raletom, Petrom Stokanovićem i Zoranom Tutunovićem koji su komponovali, napisali i aranžirali njen album „Ruzmarin“ iz 2002. godine. Numere „Tebi iz inata“, „Malo, malo“, „Sa tobom neću“ kao i naslovna pesma, vrlo brzo su stekle simpatije publike, te nagovestile dugovečnu i uspešnu karijeru Sanje Maletić.

Pored kvalitetnih pesmama i dobrih aranžmana, uspeh ovog CD se može videti i u izboru pratećih vokala. Naime, pevačicu su pratile njene kolegice Mira Škorić, Ana Bekuta i Nataša Đorđević, sa čijim vokalnim sposobnostima se publika upoznala mnogo ranije. Ovog puta, album je objavila Diskografska kuća „Gold music“.

Dve godine studijske pauze Sanja je iskoristila za nastupe širom Evrope. Vrlo brzo je postala jedna od najtraženijih pevačica u klubovima čiji su vlasnici ljudi sa područja bivše Jugoslavije, a neretko je pevala i na romskim svadbama.

Četvrti i, za sada, najuspešniji album pod naslovom „Amajlija“ se u prodaji pojavio 2004. godine. Pored naslovne, veliku popularnost su doživele numere „Nepristojna ponuda“, „Otkud ti“, „Burma“, „Ljubav je igra“ i „Nek` je veselo“. Ipak, najveći hit je postala pesma „S vremena na vreme“ koju su pisali Dejan Abadić i Dragan Brajović Braja.

Ovaj album joj je doneo čak deset nagrada. Pesma „S vremena na vreme“ je dobila „Zlatnu jabuku“, nagradu za najbolji spot i „Zlatni disk“, nagradu udruženja radio stanica za hit godine. Osim toga, spot za ovu pesmu je proglašen najboljim od strane uredništva i gledalaca „BN“ televizije, te folk hitom 2004. godine u Hrvatskoj.

Sanja je u Osijeku dobila nagradu za hit meseca septembra, a u Banjaluci „Oskar popularnosti“ za hit godine. Numera „S vremena na vreme“ je na „Zlatnom melosu“ u Jagodini i „Zlatnom mikrofonu“ u Sarajevu takođe proglašena hitom godine.

Maletićeva je 2004. godine proglašena pevačicom godine u BiH, te osvojila BH muzički Oskar. Da popularnost ove pesme ne jenjava ni 15 godina kasnije svedoči 8,3 miliona pregleda na internet servisu „Ju Tjub“ („You Tube“).

Kako je sama pevačica rekla, posle svega toga je imala veliku odgovornost. Dugo je razmišljala o svom narednom albumu kako bi bila sigurna da neće razočarati svoju publiku i da će biti uspešan kao prethodni.

Zato je 2006. godine Diskografska kuća „VIP production“ izdala njen CD pod naslovom „Noć u mojoj sobi“. Taj album se sastojao iz numera „Malo promene“, „Jako“, „Plava krv“, „Bezobrazna“ i drugima. Ipak, najveću popularnost je doživela pesma „Mlađi“ koju su pisali Steva Simeunović i Enes Mavrić Endži.

I ova numera je vrlo brzo postala hit, te jedna od najtraženijih, ne samo na njenim, nego i na nastupima Sanjinih kolega. Većinu pesama sa albuma „Noć u mojoj sobi“ ponovo su pisali Dragan Brajović Braja, Dejan Abadić i Zoran Tutunović, a i te pesme broje milionske preglede na „Ju Tjubu“.

U saradnji sa Željkom Mladenovićem i Vladom Dekićem Sanja je 2010. godine snimila CD pod naslovom „Golden girl“. Pesme „Mali je svet“, „Razvedi me“, „Nemirna duša“ i druge, njeni obožavaoci su vrlo dobro prihvatili.

Zanimljivo je da je tekstove za numere „Tebi sam rođena“ i „Šta li si mislio“ napisala upravo Sanja, ali je ipak, najveći hit sa tog CD-a bila pesma „Evo sviće zora“. Kako je pevačica jednom prilikom kazala, niti jedna svadba, slavlje, veselje ili klupski nastup ne može da prođe bez te pesme.

Sledeće godine je snimila dva dueta. Reč je o pesmama „Hajde, hajde“ i „Nije nam suđeno“ koje je otpevala sa Maidom Halilovićem i Rankom Ceranom. Tokom 2012. je promovisala singlove „Dragi drugu ženi“ i „Ponos moje ljubavi“. Pisali su ih i komponovali Ljubiša Maletić i Vlado Dekić.

Sa voditeljom Goranom Čomorom je krajem 2013. godine snimila pesmu „Sandale landare“ koji je dobio i svoj video spot. Sanja se ovog puta svojoj publici predstavila nešto drugačijim zvukom od onog na koji su ljubitelji njene muzike navikli. Ipak, ni ovaj duet nije uspeo da „ugrozi“ popularnost hitova koje je ranije objavila.

Usledila je saradnja sa mladim crnogorskim pevačem Savom Perovićem i Urošem Petkovićem Vankijem. Neobični trio je krajem 2014. godine objavio numeru „Nova godina“. Za tekst je bio zadužen Dragan Živanović, a za muziku i aranžmane Daniel Vujević. Uprkos uvek aktuelnoj tematici, ova pesma na „Ju Tjubu“ nije „zaradila“ milione.

U emisijama „Grand šou“ Maletićeva je pevala pesme „Milo moje“ i „Ni bogovi“ čije tekstove je pisao njen suprug Ljubiša. Pored brojnih koncerata koje je održavala širom sveta, pevačica se rado odazivala na pozive za nastupe u emisijama na televizijama iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Posle skoro pet godina studijske pauze Sanja je u proleće 2019. godine izdala singl „Ide mi bez tebe“ za koji je muziku, tekst i aranžman radio Dejan Kostić. Ovom pesmom je najavila svoj povratak na male ekrane, iako joj poziva za nastupe nije nedostajalo.

U jednom intervjuu je kazala da je posle dve decenije na muzičkoj sceni odlučila da „smanji“ tempo i da umesto četiri vikenda, nastupa dva vikenda mesečno. Osim toga, najavila je neke nove projekte na kojima radi, a koji su, takođe, manje-više vezani za muziku i medije.

Ostali projekti

Pevačica nikada nije krila svoju ljubav prema voditeljskom poslu. Tu želju joj je uslišilo rukovodstvo „Obiteljske televizije Valentino“ (OTV), te je nekoliko sezona vodila emisiju „Večeras sa vama“. Sanja je u studiju bila domaćin mnogim poznatim, ali i manje afirmisanim pevačima sa područja bivše Jugoslavije.

Jednom prilikom je kazala da sagovornike i pitanja za njih bira sama, te da joj se skoro nikada nije desilo da neko od kolega odbije da bude gost u njenoj emisiji. Emisija je emitovana ponedeljkom u 21 sat, a podrazumevala je uključenja gledalaca iz celog sveta, dok je Sanja čitala i njihove komentare na društvenim mrežama. Tada je, kaže, shvatila da uživa veliku ljubav i poštovanje, kako svojih kolega, tako i slušalaca sa raznih krajeva Zemljine kugle.

To potvrđuje i činjenica da njene stranice na društvenim mrežama vole obožavaoci iz celog regiona.

U jednom intervjuu pevačica je kazala da već sada razmišlja o tome šta će raditi kada se povuče sa javne scene, te priznala da ima u planu da otvori marketinšku agenciju koja će se baviti, ne samo promocijom muzike, nego i ostalih uslužnih i proizvodnih delatnosti, bez obzira na to da li se radi o pojedincima ili kompanijama.

Privatni život

Sanja Maletić je rođena 1973. godine u Tuzli, gde je, odrasla i školovala se. Godine 1996. udala se za Ljubišu Maletića sa kojim je i danas u braku. Pevačica nije krila da joj je on bio najveća podrška u karijeri, pogotovo na samim počecima. Zahvaljujući njemu ona se počela baviti muzikom, iako su se roditelji tome oštro protivili.

Par je skoro dve decenije „žario i palio“ domaćom muzičkom scenom. Zahvaljujući brojnim nastupima širom sveta uspeli su da sebi obezbede više nego lagodan život. Pored nekretnina u rodnoj Tuzli, bračni par Maletić ima kuće i stanove u Beogradu, na crnogorskom primorju i u Nemačkoj.

Kako je jednom prilikom kazala, kuću na obalama Jadranskog mora je kupila kako bi se sklonila od stresa i barem malo ublažila simptome „Hašimoto sindroma“, autoimune bolesti koja napada štitnu žlezdu. Tada je priznala da je upravo ta bolest ponekad sprečava da normalno funkcioniše. Otvoreno je progovorila o svim simptomima i posledicama, te pohvalila lekare i kolege sa javne scene koji su joj savetovali kako da se izbori sa tom bolešću.

S obzirom na to da je mnogo boravila i nastupala u inostranstvu, Sanja Maletić nije često bila na meti srpskih tabloida. Ipak, 2014. godine u medijima se pojavila njena prepiska s albanskim biznismenom Ćazimom Osmanijem, poznatom po nadimku Feliks.

Reč je o Albancu sa hrvatskim pasošem koji je do sada zaveo mnoge dame sa javne scene, uključujući pevačice Natašu Bekvalac i Anu Nikolić, te manekenku Mandu Popović. Ovog puta, na njegovom „meniju“ se našla i pevačica Sanja Maletić. Mediji su došli u posed njihove prepiske sa društvenih mreža koju je objavilo nekoliko tabloida.

U toj prepisci Sanja i Ćazim jedno drugo oslovljavaju sa „ljubavi“ i dogovaraju tajne sastanke, pa su naslovi u žutoj štampi bombastično najavili Sanjinu „aferu“ sa Feliksom. Međutim, pevačica je demantovala te informacije, a potom se pojavila vest da ju je zbog toga napustio njen suprug Ljubiša. Pošto se nisu zvanično razveli, mnogi su verovali da će suprug shvatiti o čemu se radi i da će joj oprostiti.

Međutim, početkom 2015. godine, nedugo nakon što se „slegla prašina“, tabloidi su objavili njenu fotografiju sa Predragom Todorovićem. Na toj slici par razmenjuje nežnosti, pa se Sanja ponovo našla na meti novinara žute štampe. Ovog puta nije komentarisala te napise, a nakon toga, u medijima nikako nije govorila o svom privatnom životu.

Diskografija

Albumi

 • 1998. Kani suzo
 • 2001. Snegovi
 • 2002. Ruzmarin
 • 2004. Amajlija
 • 2006. Noć u mojoj sobi
 • 2010. Golden girl

Singlovi

 • 2011. Hajde, hajde (duet sa Maidom Halilovićem)
 • 2011. Nije nam suđeno (duet sa Rankom Ceranom)
 • 2012. Dragi drugu ženi
 • 2012. Ponos moje ljubavi
 • 2013. Sandale landare (duet sa Goranom Čomorom)
 • 2014. Nova godina (sa Savom Perovićem i Urošem Petkovićem Vankijem)
 • 2019. Ide mi bez tebe

Nagrade i priznanja

 • 2004. Zlatna jabuka – nagrada za najbolji spot u 2004. godini
 • 2004. Zlatni disk – nagrada udruženja radio stanica za hit godine „S vremena na vreme“
 • 2004. Nagrada za najbolji spot dodeljena povodom 10. rođendana „BN“ televizije
 • 2004. Pesma „S vremena na vreme“ proglašena folk hitom meseca septembra u Hrvatskoj
 • 2004. Pesma „S vremena na vreme“ proglašena folk hitom godine u Hrvatskoj
 • 2004. Pesma „S vremena na vreme“ proglašena folk hitom godine na banjalučkom „Oskaru popularnosti“
 • 2004. Zlatni melos – nagrada za hit godine
 • 2004. Zlatni mikrofon – nagrada za hit godine
 • 2004. Zlatni mikrofon – pevačica godine u Bosni i Hercegovini
 • 2004. BH muzički „Oskar“

Izvori

Sanja Maletić na društvenim mrežama

FacebookSanja @ Facebook
InstagramSanja @ Instagram
TwitterSanja @ Twitter
YoutubeSanja @ YouTube