Paulo Koeljo (Paulo Coelho)

Kratke informacije

Ime i prezimePaulo Koeljo (Paulo Coelho)
Datum rođenja2. avgust 1947.
Mesto rođenjaRio de Žaneiro
DržavaBrazil
PrebivališteŽeneva, Švajcarska
ZanimanjePisac
ŽanrDrama, romansa

Biografija

Paulo Koeljo (Paulo Coelho) je brazilski pisac koji je napisao neke od najpoznatijih i najčitanijih knjiga današnjice. Svetsku slavu donio mu je roman „Alhemičar“ („The Alchemist“).

Koeljo je pisac sa najviše pratilaca na društvenim mrežama. Ima čak 29,5 miliona fanova na Fejsbuk (Facebook) stranici i 12,2 miliona pratilaca na Tviteru (Twiter). Vrlo je vešt u korišćenju elektronskih medija, a 2014. godine je preneo svoje lične papire na internet kako bi stvorio virtualnu Fondaciju Paulo Koeljo (Foundation Paulo Coelho).

Rođen je 24. avgusta 1947. godine u Rio de Žaneiru (Rio de Janeiro). Danas ima 70 godina i trenutno sa suprugom živi u Ženevi (Geneva) u Švicarskoj (Switzerland).

Bio je buntovan tinejdžer i njegovi roditelji su ga čak tri pita slali u psihijatrijsku ustanovu. Kada je imao 38 godina doživio je duhovno buđenje u Španiji i o tome pisao u svojoj prvoj knjizi „Dnevnik jednog čarobnjaka“ („Diario de um Mago“). Njegova druga knjiga „Alhemičar“ ga je proslavila.

Detinjstvo

Paulo Koeljo je rođen 24. avgusta 1947. godine u Brazilu i išao je u jezuitsku školu. Njegov otac zove se Pedro Koeljo (Pedro Queima de Coelho de Souza), majka Ližija (Lygia Coelho), a sestra Sonja Koeljo (Sonia Coelho).

Kao tinejdžer Koeljo je želeo da postane pisac, ali su se njegovi roditelji tome protivili jer nisu videli budućnost sa tom profesijom u Brazilu. Njegova majka je smatrala da bi trebao izabrati sličnu profesiju kao njegov otac koji je bio inženjer. Odrastao je u izrazito katoličkoj, tradicionalnoj porodici.

Koeljovo buntovničko ponašanje dovelo je do toga da su ga roditelji tri puta vodili u psihijatrijske ustanove. Koeljo je kasnije govorio da njegovi roditelji nisu imali nameru da ga povrede, već da ga spase i upute na pravi put, to jeste put koji su oni smatrali ispravnim.

Kada je izašao iz psihijatrijske ustanove, sa 20 godina, upisao se u pravnu školu ali ju je napustio godinu dana kasnije kako bi uživao u hipi pokretu 60-tih godina.

Koeljo kao hipik i tekstopisac

Kao hipik putovao je kroz Južnu Ameriku, Severnu Afriku, Meksiko i Evropu te počeo koristiti drogu. Po povratku u Brazil radio je kao tekstopisac za muzičare Elis Reginu, Ritu Li (Rita Lee) i brazilsku ikonu Raul Sejšes (Raul Seixas).

Dok je radio za Raula, Koeljo je povezivan sa magijom i okultizmom zbog tekstova u nekim pesmama.

Uhapšen je 1974. godine zbog aktivnosti protiv tadašnje vojne vladavine koja je videla njegove tekstove kao levičarske i opasne.

Koeljo je još radio i kao glumac, novinar, te pozorišni režiser pre nego je počeo svoju karijeru pisca.

Išao je na hodočašće 1986. godine put Santiago de Kompostela (Santiago de Compostela) u severozapadnu Španiju. Ovo hodočašće je bila i prekretnica u njegovom životu, a prepešačio je 830 kilometara.

Na hodočašću Koeljo je imao duhovno buđenje koje je u potpunosti opisao u autobiografskoj knjizi „Dnevnik jednog čarobnjaka“ .

Posle toga Koeljo je završio svoju unosnu karijeru tekstopisca i posvetio se pisanju knjiga.

Karijera pisca

Prvu knjigu Koeljo je objavio 1982, godine. Reč je o knjizi „Arhivi iz pakla“ („Arquivos do Inferno“) koja nije imala poseban značaj. Godine 1986. napisao je „Praktični priručnik vampirizma“ („O Manual Pratico de Vampirismo“) ali ga je kasnije pokušao skinuti sa polica jer ga je smatrao nekvalitetnim.

Nakon hodočašća u Santijagu Koeljo je napisao „Dnevnik jednog čarobnjaka“ 1986. godine, a knjiga je objavljena 1987. Sledeće godine Koeljo je napisao „Alhemičara“ i objavio ga u maloj brazilskoj izdavačkoj kući koja ga je štampala u 900 primeraka. Odlučili su da neće praviti više kopija „Alhemičar“. U međuvremenu, Koeljo je našao veću izdavačku kuću i sa izdavanjem njegove sledeće knjige „Brida“, porasla je i popularnost „Alhemičara“.

„Alhemičar“

Najveća izdavačka kuća u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) „Harperkolins“ („Harpercollins“) odlučila je da odštampa „Alhemičara“ 1984. godine. Nakon toga, „Alhemičar“ postaje prvo brazilski bestseler, a zatim i svetski fenomen.

„Alhemičar“- se prodaje u preko 83 miliona primeraka i postaje najprodavanija knjiga u istoriji . Prevedena je u 81 različit jezik. Zbog svega toga ušla je u Ginisovu knjigu rekorda (Guinness World Record) kao najprevedenija knjiga živog pisca.

Koeljova najuspešnija knjiga „Alhemičar“ govori o mladom pastiru koji putuje iz rodne Španije u egipatsku pustinju u potrazi za blagom zakopanim u piramidama. Niko ne zna kako blago izgleda, niti da li će pastir Santijago preći sve prepreke na putu. Ali, ono što počinje kao potraga za materijalnim dobrima pretvara se u otkrivanje unutrašnjeg blaga.

Knjiga je inspirisala i imala uticaj na mnoge čitaoce širom sveta uključujući Vil Smita (Will Smith), Madonu (Madonna), kao i druge koji su rekli da je „Alhemičar“ njihov omiljeni roman. Oprah Vinfri (Oprah Winfrey) je intervjuisala pop zvezdu Farela Vilijamsa (Pharrell Williams) koji je rekao da mu je „Alhemičar“ promenio život.

Knjige posle „Alhemičara“

Posle objavljivanja „Alhemičara“ Koeljo je uglavnom pisao jedan roman svake dve godine, uključujući„Na obali reke Pijedre sedela sam i plakala“ („Na margem do rio Piedra eu sentei e chorei“), „Peta gora“ („O Monte Cinco“), „Veronika je odlučila da umre“ („Veronika decide morrer“), „Đavo i gospođica Prim“ („O Demonio e a Srta Prym“), „Jedanaest minuta“ („Onze minutos“), „Valkire“ („As Valkirias“), „Zahir“ („O Zahir“), „Veštica iz Portobela“ („A Bruxa de Portobello“), „Pobednik stoji sam“ („O venecedor esta so“), „Ljubav“ („Amor“), „Alef“ („Aleph“), „Rukopis nađen u Akri“ („Manuscripto Encontrado em Accra“), „Preljuba“ („Adulterio“) i „Špijun“ („A Espia“).

Godine 1990. objavio je roman o prelepoj mladoj devojci i njenoj potrazi za znanjem. Reč je o romanu „Brida“. Priča se bavi devojčinim putovanjem prema samootkrivanju i o njenim odnosima sa ljudima koje sreće u svom životu.

Dočekao je novi milenijum sa knjigom „Đavo i gospođica Prim“ u kojoj govori o izborima koje ljudi naprave kada se suoče sa iskušenjima. U suštini to je priča o borbi između dobra i zla.

Roman „11 minuta“ je objavljen 2003. godine. Radnja se vrti oko prostitutke koja je veoma iskusna u seksu, ali ne vjeruje da će ikada naći pravu ljubav.

Koeljo je objavio ukupno 30 knjiga. Tri od njih su autobiografske, a to su „Dnevnik jednog čarobnjaka“, „Valkire“ i „Alef“, dok je većina drugih knjiga fikcija, iako su zasnovane na životnim iskustvima. Druge, kao što su „Maktub“, „Priručnik za ratnika svetlosti“ i „Kao reka koja teče“, su zbirke eseja, novinske kolumne ili izabrana učenja. Ukupno, Koeljo je prodao preko 210 miliona knjiga u više od 170 zemalja širom sveta (podaci o prodaji su iz juna 2015. godine), a njegova dela su prevedena na 81 jezik.

Koeljo je, 22. decembra 2016. godine, postavljen od strane Britanske kompanije Ričtopija (Richtopia) na drugo mesto liste od 200 najuticajnijih Autora na svetu.

Koeljo tri puta nedeljno objavljuje na svom blogu i ima milione obožavalaca na Fejzbuku i Tviteru. U novembru 2014. godine, Paulo Koeljo je završio ubacivanje oko 80 hiljada dokumenata – rukopisa, dnevnika, fotografija, pisama čitalaca, isečaka iz novina i tako stvorio virtualnu fondaciju Paulo Koeljo, čiji se fizički temelji nalaze u Ženevi.

Koeljo još uvek aktivno piše iako je zagazio u sedamdesete godine. Neki od novijih romana su „Pobednik stoji sam“ iz 2008. godine, „Alef“ iz 2010. te „Rukopis nađen u Akri“ iz 2012. godine, te „Preljuba“ iz 2014. a posljednji objavljen je „Špijun“ iz 2016. godine.

Paulo Koeljo dana ima svoju vlastitu izdavačku kuću.

„Nao Pare Na Pista“

„Hodočasnik – Priča o Paolu Koelju“ („The Pilgrim – Story of Paulo Coelho“) je međunarodni naziv za film „Nao Pare na Pista“ koji govori o Koeljovom životu. To je koprodukcija brazilskog Dama Filmesa, koji vodi Karolina Kotšo (Carolina Kotscho) i Iona de Masedo (Iona de Macedo) i španskog Babel Filmsa koji vodi Angelika Huete, a režiju potpisuje Daniel Augusto. Ravel i Hulio (Julio) Andrade igraju mladog i starog Koelja, a drugi članovi glumačke postave uključuju međunarodno poznata glumačka imena kao što su Fabijana Gulji (Fabiana Gugli), Nančo Novo (Nancho Novo) i Paz Vega.

De Masedo je rekao za Skrin (Screen): „Film govori priču o čoveku koji ima san. Pomalo liči na Alisu u zemlji čuda (Alice in Wonderland), on je neko ko je prevelik za svoju kuću.“

Film je snimljen na Portugalskom jeziku, a svoju premijeru imao je u Brazilskim bioskopima 2014. godine, a međunarodnu distribuciju je sproveo „Pikčer triz“ (Picture Trees), 2015. godine.

Koeljo je prvo želio da se film o njegovom životu objavi posthumno, ali se kasnije predomislio. U ovom filmu publika je o njemu otkrila mnoge stvari koje ranije nije znala. Ispostavilo se da je Koeljov život do 38. godine bio vrlo turbulentan, a bio je i na ivici smrti zbog svog načina života.

Dominacija na društvenim mrežama

Popularnost Paola Koelja na internetu je veoma zanimljiv fenomen u svetu društvenih mreža. Koeljo je i te kako ulagao trud i napor kako bi danas imao titulu „pisac sa najviše pratilaca“ na društvenim mrežama.

Brojka od 29,5 milina fanova na Fejsbuku, te 12,2 miliona pratilaca na Tviteru govore o tome koliko je Koeljo uspeo uspostaviti svoju apsolutnu dominaciju na najpopularnijim društvenim mrežama.

E-cards

Zanimljivo je i to da na sajtu Paola Koelja ima posebna rubrika „E-cards“. Reč je o slikama na kojim su ispisani delovi teksta iz Koeljovih knjiga, a koje svi oni koji vole pisca, ali i oni koji vole da dele zanimljive citate, ili se poistovećuju sa njima, masovno dele na Fejsbuku, Tviteru, ali i Instagramu.

Privatni život

Paulo Koeljo je oženio umetnicu Kristinu Ojciku (Christina Oiticica). Par se venčao 1980. godine. Pre toga, par je proveo pola godine u Rio de Žaneiru, te pola godine u seoskoj kućici na planinama Pirineja u Francuskoj. Paulo i Kristina trenutno provode vreme na relaciji Brazil – Evropa, dok im je stalna adresa u Ženevi (Geneva) u Švajcarskoj (Switzerland).

Zbog želje da pruži podršku deci i starijim osobama, Koeljo je 1996. godine osnovao institut Paulo Koeljo. Koeljo je odrastao u Katoličkoj porodici. Koeljo je ostavio svoju veru, a kasnije joj se vratio. Danas je pobožan Katolik.

Njegovi spisi smatrali su se nekompatibilnim sa Katoličkom verom zbog njegovog „Nju ejdž“ (New Age), panteističkog i relativističkog sadržaja.

Hobi mu je streličarstvo. Član je čarobnjačkog društva.

O njegovom privatnom životu sa suprugom Kristinom ne zna se mnogo jer Koeljo suprugu dobro čuva od očiju javnosti.

Koeljo je i savjetnik UNESCO-a.

Bibliografija

 • 1974. „Manifest Krigha“ ( port. „O Manifesto de Krig-há“)
 • 1974. „Teatar za edukaciju“ (port. „Teatro da Educação)
 • 1982. „Arhivi iz pakla“ (port. „Arquivos do Inferno“)
 • 1986.“Praktični priručnik za vampirizam“ (port. „ O Manual Prático do Vampirismo“)
 • 1987. „Dnevnik jednog čarobnjaka“ (port. „O Diário de um Mago“)
 • 1988. „Alhemičar“ (port. „O Alquimista“)
 • 1990. „Brida“ (port. „Brida“)
 • 1991. „Najviši poklon“ (port. „O Dom Supremo“)
 • 1992. „Anđeo čuvar“ (port. „As Valkírias“)
 • 1994. „Maktub“ (port. „Maktub“)
 • 1994. „Na obali reke Pijedre sedela sam i plakala“ (port. „Na margem do rio Piedra eu sentei e chorei“)
 • 1996. „Peta gora“ (port. „O Monte Cinco“)
 • 1997. „Ljubavna pisma proroka“ (port. „Cartas de amor de um profeta“)
 • 1997. „Priručnik za ratnika svetlosti“ (port. „Manual do guerreiro da luz“)
 • 1998. „Veronika je odlučila da umre“ (port. „Veronika decide morrer“)
 • 1998. „Osnovne reči „ (port. „Palavras essenciais“)
 • 2000. „Đavo i gospođica Prim“ (port. „O Demônio e a Srta. Prym“)
 • 2001. „Očevi, sinovi i unuci“ (port. „Historias para pais, filhos e netos“)
 • 2003. „11 minuta“ (port. „Onze Minutos“)
 • 2004. „I na sedmi dan“ (port. „E no sétimo dia“)
 • 2004. „Duh i ruže“ (port. „O Gênio e as Rosas“)
 • 2004. „Putovanja“ (port. „Viagens“)
 • 2004. „Život“ (port. „Vida“)
 • 2005. „Zahir“ (port. „O Zahir“)
 • 2005. „Prikupljene staze“ (port. „Caminhos Recolhidos“)
 • 2006. „Budi kao reka koja teče“ (port. „Ser Como o Rio que Flui“)
 • 2006. „Veštica iz Portobela“ (port. „A Bruxa de Portobello“)
 • 2008. „Pobednik stoji sam“ (port. „O vencedor está só“)
 • 2009. „Ljubav“ (port. „Amor“)
 • 2010. „Alef“ (port. „Aleph“)
 • 2011. „Priče“ (port. „Fábulas“)
 • 2012. „Rukopis pronađen u Akri“ (port. „Manuscrito Encontrado em Accra“)
 • 2014. „Preljuba“ (port. „Adultério“)
 • 2016. „Špijun“ (port. „A Espiã“)

Najpoznatiji citati

 • „Ukoliko želite da budete uspešni, morate da poštujete jedno pravilo – nikada ne lažite sebe.“
 •  „Jednog dana ćete se probuditi ujutro i neće više biti vremena da uradite stvari koje ste oduvek želeli da uradite. Uradite ih sada.“
 • „Postoje momenti kada u naš život uđu nevolje i mi tu ništa ne možemo. Ali, one su tu s razlogom. Tek kada ih prebolimo, razumemo zašto su bile tu.“
 • „Niko nikoga ne gubi, jer niko nikoga ne poseduje. To je pojam slobode: kada imate najbitniju stvar na svetu, ali je ne posedujete.“
 • „Setite se uvek da gde god da vam je srce, tu ćete pronaći svoje blago.“
 • „Nikada ne možemo osuđivati živote drugih, jer svaka osoba za sebe poznaje svoje boli i odricanja. U redu je osećati da ste na pravom putu, ali potpuno druga stvar je biti ubeđen da je taj put pravi i ni jedan drugi.“
 • „Ljudi su sposobni u bilo kom periodu svog života da ostvare svoje snove.“
 • „Dete odraslu osobu može da nauči tri stvari: da budu srećni bez razloga, da uvek nečim budu zauzeti, i da traže ono što žele svim svojim bićem.“
 • „Kada nisam imao šta da izgubim, imao sam sve.“
 • „Ne predajte se strahovima. Ako to učinite, izgubićete vezu sa srcem.“ „Postoji samo jedna stvar zbog koje nećete moći da ostvarite svoje snove, a to je strah od neuspeha.“
 • „Svako ima kreativni potencijal i od trenutka kad počnete da ispoljavate taj kreativni potencijal, možete i da počnete da menjate svet.“
 • „Život je kratak – ili suviše dug – da bi sebi mogli dozvoliti taj luksuz da živite loše.“
 • „Svaki čovek ima tačnu predstavu kako bi trebao živeti svoj život.“
 • „Moraš se privići na malo tuge u životu…Nećeš znati šta je prava sreća – ako je ne budeš imao sa čime uporediti.“
 • „Pobednici nikada ne prave dva puta istu grešku. Zato ratnik svetlosti stavlja na kocku svoje srce samo zbog nečeg vrednog.“

Paulo Koeljo (Paulo Coelho) na društvenim mrežama

FacebookPaulo @ Facebook
InstagramPaulo @ Instagram
TwitterPaulo @ Twitter