Predrag Vasić

Kratke informacije

Ime i prezimePredrag Vasić
Datum rođenja30. oktobar 1997.
Mesto rođenjaGnjilane
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac
Visina-

Biografija

Predrag Vasić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulozi malog Stanoja u filmu „Montevideo, Bog te video“, te njegovim nastavcima i istoimenim serijama. Rođen je 30. oktobra 1997. godine u Gnjilanu na Kosovu i Metohiji. Živi i radi u Beogradu.

Njegov talenat za glumu otkriven je kada je imao samo četiri godine, a sa šest je krenuo u školicu glume. Prvu ulogu dobio je 2006. godine u studentskom filmu „Ko čuva čuvare“. Usledile su uloge u domaćem filmu „Četvrti čovek“, te francuskom filmu „Largo Winch“. Igrao je Vaneta u ratnoj melodrami „Sveti Georgije ubiva aždahu“.

Ipak, najveću popularnost donela mu je uloga dečaka Stanoja u filmu „Montevideo, Bog te video“ iz 2010. godine, te istoimenoj seriji koja je emitovana dve godine kasnije. Istu ulogu je tumačio i u drugom nastavku filma pod nazivom „Montevideo, vidimo se“ iz 2013. godine.

Do 21. godine snimio je deset filmova i tri serije. Igra predstave u Pozorištu „Boško Buha“ i Narodnom pozorištu. Na sceni Narodnog pozorišta glumio je u komadima „Tri sestre“, „Mileva Ajnštajn“, „Velika drama“, „Figarova ženidba i razvod“, „Naši sinovi“, „Ivanov“ i drugima.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Predrag Vasić je rođen 1997. godine u Gnjilanu, na Kosovu i Metohiji. Kada mu je bilo dve godine porodica se preselila u Beograd. Danas žive u Batajnici.

Majka Svetlana je rodom iz Batajnice, a otac Slaviša iz Gnjilana. Upoznali su se na Ekonomskom fakultetu u Beogradu gde su oboje studirali. Zavoleli su se i venčali 1994. godine, te počeli zajedno da žive u Gnjilanu. Ona je radila u MUP-u, a Slaviša u banci. Sve do 1999. godine kada su posle bombardovanja doselili u Beograd. Stan na Kosovu su morali da prodaju ispod cene, jer život tamo nije bio moguć. Živeli su u maloj kućici i borili se da prehrane porodicu.

Ljubav prema muzici Predrag je nasledio od oca koji svira gitaru. Slaviša je tu ljubav preneo i na starijeg sina Nikolu. Ipak, Predrag je mnogo više bio zainteresovan za glumu, te kaže da je talenat nasledio od dede. Kada je imao četiri godine na jednom je krštenju uzeo od njega mikrofon i izrecitovao zdravicu zbog koje su zanemeli svi gosti. Tada su roditelji shvatili da Predrag poseduje veliki talenat.

Sa šest godina je krenuo u školu glume Nenada Nenadovića. Tu je sve počelo, a prelomni trenutak se desio 2006. godine kada je sniman studentski film „Ko čuva čuvare“. Pošto se glumac koji je izabran za glavnu ulogu razboleo, Predrag je dobio priliku da ga zameni. Kada je snimio svoj prvi film imao je tek devet godina.

Po završetku osnovne škole, upisao je Srednju školu „Artmedia“ u Beogradu. Znanja koja je tu stekao pomogla su mu da položi prijemni i upiše Akademiju umetnosti u Beogradu. Trenutno (2018. godina) je student glume u klasi profesorke Dragane Varagić.

Karijera

Priliku da pokaže šta je u školici glume naučio Predrag je dobio već 2006. godine. Na kastingu je izabran glumac za ulogu u studentskom filmu Gorana Stankovića pod naslovom „Ko čuva čuvare“. S obzirom da se on pred početak snimanja razboleo, organizatori su pozvali Predraga da preuzme njegovu ulogu. On je to s oduševljenjem prihvatio te je zajedno sa Dejanom Brankovićem i Anisijom Gavrilović glumio u kratkom filmu „Ko čuva čuvare“.

Već sledeće godine stigla je nova uloga i to u trileru „Četvrti čovek“ u režiji Dejana Zečevića. Tada je prvi put dobio priliku da snima sa glumcima kojima se od detinjstva divio. Glumio je sina pokojnog glumca Dragana Nikolića, a na setu se družio sa Nikolom Kojom, Draganom Petrovićem Peletom, Bogdanom Diklićem, Marijom Karan i drugima. Film je postigao veliki uspeh, a jedan od najskupljih u savremenoj srpskoj kinematografiji.

Njegova  gluma nije prošla nezapaženo pa je pozvan da zajedno sa srpskim glumcima Predragom Mikijem Manojlovićem i Radivojem Bukvićem glumi u francuskom filmu „Largo Winch“. Reč je o akcijskom trileru baziranom na istoimenom belgijskom stripu. O uspehu filma dovoljno svedoči nominacija za nagradu Saturn za najbolji međunarodni film.

Naredne godine se u bioskopima pojavila ratna melodrama Srđana Dragojevića „Sveti Georgije ubiva aždahu“ čiji scenario potpisuje Dušan Kovačević. Radnja je smeštena u period između 1912. i 1914. godine, a glavne uloge tumačili su Lazar Ristovski, Milutin Milošević i Nataša Janjić. Predrag je odigrao značajnu ulogu u tom filmu kao dečak Vane koji je ostao bez roditelja. Njegova sudbina odražava sudbinu mnogih dečaka i devojčica u periodu od Prvog balkanskog do kraja Prvog svetskog rata.

Film je premijerno prikazan 11. marta 2009. godine, a tada dvanaestogodišnji Predrag Vasić oduševio je mnoge.

Godina 2010. kada su premijerno prikazani filmovi „Šišanje“ i „Montevideo, Bog te video“ bila je prelomna u karijeri mladog glumca. U drami Stevana Filipovića pod nazivom „Šišanje“ glumio je dečaka  Oskara, a u „Montevideu“ malog Stojana koji mu je doneo veliku popularnost. Dobio je priliku da sa samo 13 godina sarađuje sa velikim srpskim glumcima i režiserima poput Dragana Bjelogrlića, Milutina Karadžića, Branimira Brstine, ali i generacijom mladih glumaca koji su pokazali raskošan talenat.

Reč je o Bjelogrlićevom rediteljskom prvencu za koji su scenario napisali Srđan Dragojević i Ranko Božić. Film je adaptacija knjige sportskog novinara Branimira Stankovića koji opisuje veliki uspeh fudbalske reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju. Ovo je ujedno najveća i najznačajnija uloga u Predragovoj dosadašnjoj karijeri koja je pokazala da ga čeka svetla budućnost na filmu.

Film je osvojio brojne nagrade u Srbiji i inostranstvu u kategorijama najbolji scenario, najbolja režija, najbolji film, poduhvat godine i druge. Na Festivalu sportskog filma u Rusiji 2011. godine proglašen je najboljim filmom.

Na njegovim temeljima je snimljena i istoimena serija koja je doživela tri sezone. Prva epizoda prve sezone premijerno je emitovana 13. februara 2012. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS). Druga sezona nosi naziv „Na putu za Montevideo“, a treća „Montevideo, vidimo se“.

Predrag je u međuvremenu glumio u filmu „Crna Zorica“ koju su režirali Radoslav Pavković i grčka rediteljka Hristina Hadžiharalambous (Hristina Hatziharalabous). Snimljen je u koprodukciji Srbije, Grčke, Kipra i Poljske. Glavne uloge su tumačili Branislav Trifunović, Ljuma Penov, Mirjana Karanović i drugi. Film je u Beogradu premijerno prikazan 20. marta 2012. godine.

U drugom nastavku animirane avanture „Kako da dresirate svog zmaja“ Predrag je pozajmio glas mladom Vikingu Štucku (Hikap).

Tokom 2017. godine odigrao je manju ulogu u seriji „Pet“ koja bi trebalo da bude emitovana tokom 2019. godine na RTS-u. Predrag glumi dečaka u servisu, dok su glavne uloge poverene glumicama Gali Videnović, Jeleni Đokić, Hristini Popović, Mariji Karan i Mileni Radulović.

Osim filmskih, Vasić je ostvario i brojne pozorišne uloge. U Narodnom pozorištu je igrao predstave „Tri sestre“, „Mileva Ajnštajn“, „Velika drama“, „Figarova ženidba i razvod“, „Naši sinovi“, „Ivanov“ i druge. Sa ansamblom Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici igrao je u predstavi „Ujedinjenje ili smrt 1918.“ Glumio je i na sceni Pozorišta „Boško Buha“, dok je u „Reflektor teatru“ igrao u predstavi „Sumnjivo lice“ koju je režirao Vojislav Arsić.

Glumio je i u spotovima za pesme „Nemoj da znojiš tehniku“ niškog benda Stereo Banane i „Od kraja do kućnog praga“ rep sastava THCP.

Privatni život

Predrag Vasić je rođen 1997. godine u Gnjilanu. Sa roditeljima je dve godine kasnije doselio u Beograd, gde je završio osnovnu i srednju školu te upisao Akademiju umetnosti. Iako ne živi na Kosovu i Metohiji, kaže da se oseća kao Kosovar, te da mu je najdraže kada čuje da su njegovi Gnjilanci ponosni na njega.

Još od malih nogu je želeo da postane glumac. Taj san mu se i ostvario, te sa samo 20 godina može da se pohvali sa desetak uloga na filmu i televiziji, te još više u pozorištu. Iako je prepoznatljiv i popularan među gledaocima svih generacija, kaže da će postati glumac tek kada završi Akademiju. Svestan je uspeha koji je do sada postigao, ali mu je ambicija da glumi još više.

Idol mu je glumac Džeki Čen (Jackie Chan), a ponosan je na to što je sarađivao s velikim srpskim glumcima poput Vojina Ćetkovića, Milutina Mime Karadžića, Dragana Bjelogrlića, Lazara Ristovskog i drugih, kojima se do tada divio gledajući ih u raznim ulogama.

U jednom intervjuu priznao je da ima devojku, ali i da mu se mnoge udvaraju putem Fejsbuka (Facebook). Svestan je da se pojedinci s njim druže samo zato što je glumac, ali mu to ne smeta, jer je to deo posla kojim se trenutno bavi i kojim će, nada se, baviti se celog života.

Svi koji su sa njim sarađivali imaju samo reči hvale za mladog glumca. Oduševljava ih njegova skromnost i trud koji pokazuje, pa mu uglavnom savetuju da ostane takav kakav jeste i u godinama koje su pred njim. Predrag kaže da će se truditi da poštuje savete starijih kolega i nada se da će ostvariti internacionalnu karijeru poput njegovih idola.

U slobodno vreme igra košarku i fudbal, a vatreni je navijač Fudbalskog kluba Crvena zvezda. Godine 2012. postao je najmlađi počasni član tog beogradskog kluba.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2006. Ko čuva čuvare
 • 2007. Četvrti čovek
 • 2008. Largo Winch
 • 2009. Sveti Georgije ubiva aždahu
 • 2010. Šišanje
 • 2010. Montevideo, Bog te video!
 • 2012. Crna Zorica
 • 2012. Montevideo, Bog te video! (TV serija)
 • 2013. Na putu za Montevideo (TV serija)
 • 2013. Montevideo, vidimo se!
 • 2014. Kako da dresirate svog zmaja 2
 • 2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija)
 • 2018. Pet

Muzički spotovi

 • 2016. „Nemoj da znojiš tehniku“ Stereo Banana
 • 2017. „Od kraja do kućnog praga“ THCP

Predstave

„Mileva Ajnštajn“, „Velika drama“, “Tri sestre“,  „Naši sinovi“, „Figarova ženidba i razvod“, „Naši sinovi“, „Ivanov“,  „Ujedinjenje ili smrt 1918.“, „Bog masakra“, „C, „Sumnjivo lice“ i druge.

Predrag Vasić na društvenim mrežama

FacebookPredrag @ Facebook
InstagramPredrag @ Instagram
IMDBPredrag @ IMDB