Kijanu Rivs (Keanu Reeves)

Kratke informacije

Ime i prezimeKijanu Rivs (Keanu Reeves)
Datum rođenja2. septembar 1964.
Mesto rođenjaBejrut (Libanon)
DržavaSAD
PrebivališteNjujork
ZanimanjeGlumac, režiser, producent
Visina186 cm
Težina84 kg

Biografija

Kijanu Rivs (Keanu Charles Reeves) je kanadski glumac, režiser, producent i muzičar. Rođen je 2. 9. 1964. godine u Bejrutu u Libanonu. Živi i Njujorku.

Glumom se bavi već 30 godina, a ostvario se u skoro svim filmskim žanrovima, od komedije, do akcijskih trilera i naučnofantastičnih filmova. Verovatno najpoznatija njegova uloga je u filmskim franšizama „Matriks“ i „Džon Vik“, iako su mu uloge u trilerima „Đavolji advokat“ i „Konstantin“ donele veliku slavu.

Iako je miljenih Holivuda, pa i celog sveta, poznat je po svojoj skromnosti i humanitarnom radu.

Detinjstvo i mladost

Kijanu Rivs je rođen u Bejrutu 1964. godine. Njegovo ime na havajskom jeziku znači „hladan planinski povetarac“. Njegova majka Patricija Bond (Patricia Bond) bila je kostimografkinja poreklom iz Engleske. Njegov otac Semjuel Rivs je bio službenik na Havajima. Upoznali su se u Bejrutu gde je njegova majka radila. Kijanu bilo tri godine otac ih je napustio. Sreli su se još nekoliko puta, ali već duže vreme nisu u kontaktu.

Kao dete Rivs se s majkom često selio. Nakon što su mu se roditelji razveli, 1966. godine s majkom se preselio u Sidnej. Patricija se tamo udala za Pola Arona (Paul Aaron), holivudskog i brodvejskog režisera. Ubrzo su iz Sidneja preselili u Toronto, ali su se 1971. godine razveli. Nakon toga njegova majka se udala za rok promotera Roberta Milera (Robert Miler), ali ni taj brak nije dugo potrajao, jer su se razveli 1980. godine. Nakon toga Patricija se udala četvrti put i to za frizera Džeka Bonda (Jack Bond). I taj brak je okončan 1994. godine.

Za to vreme o Kijanu i njegovim sestrama brinuli su se baka i deda u Torontu. Kijanu je tokom pet godina pohađao četiri različite škole. Zbog disleksije od koje boluje bilo mu je veoma teško da prati nastavu, pa je više voleo da se bavi hokejom. Bio je golman u jednoj od svojih srednjih škola, ali je zbog povrede morao da odustane od sportske karijere. Često je menjao i srednje škole, tako da nikad nije maturirao.

Kijanu Rivs ima mešovite korene. Majka mu je poreklom iz Engleske, a otac je rođen na Havajima iz mešovite porodice Kineza i Havajke.

Karijera

Kijanu Rivs je počeo da glumi kada mu je bilo devet godina. Prvi put se pojavio u pozorišnoj predstavi „Damn Yankees“. Tada mu je bilo samo 15 godina. Nakon toga glumio je u predstavi „Romeo i Julija“. Sa 17 godina je napustio školu, a tri godine kasnije se iz Toronta preselio u Los Anđeles kod svog očuha Pola Arona koji je bio televizijski producent. Na televiziji je debitovao epizodnom ulogom u seriji „Hangin` In“. Tokom ranih 80-ih snimao je reklame i kratke filmove, te radio kao dopisnik CBC-a (Canadian Broadcasting Corporation).

Na velikom platnu se prvi put pojavio 1986. godine u filmu „Youngblood“. Njegov očuh je nagovorio filmskog producenta Ervina Stofa (Erwin Stoff) da bude Kijanov menadžer i agent. Stof je ostao Rivsov menadžer i mnogo godina kasnije, a radio je i kao koproducent na nekim njegovim filmovima.

Posle nekoliko manjih uloga Kijanu je 1986. godine dobio priliku da glumi u drami „Na obali reke“ („River`s Edge“). S obzirom na popularnost među tinejdžerima, Rivs je nakon toga dobio mnogo sličnih uloga. Glumio je u filmu „Permanent Record“, te veoma uspešnoj tinejdžerskoj seriji „Bill & Ted`s Excellent Adventure“ iz 1989. godine. Uloga u drugoj sezoni „Bill & Ted`s Bogus Journey“ iz 1991. godine dodatno je učvrstila njegov status tinejdžerske zvezde.

Tokom ranih 90-ih „otgnuo“ se od uloga tinejdžera time što se pojavio u visoko-budžetnom akcijskom filmu „Pakleni talas“ („Point Break“). Upravo ova uloga mu je 1992. godine donela MTV nagradu „najpoželjnijeg muškarca“. U međuvremenu je glumio u nekoliko nisko-budžetnih filmova, uključujući i „Moj privatni Ajdaho“ („My Own Private Idaho“) iz 1991. godine. Sledeće godine glumio je Džonatana Harkerom (Johnathan Harker) u filmu „Drakula“ („Bram Stoker`s Dracula“) Frensisa Forda Kopole (Francis Ford Coppola).

1994. godine njegova karijera je doživela vrhunac nakon glavne uloge u akcijskom trileru „Brzina“ („Speed“). Film je režirao Jan de Bont (Jan de Bont), a osim Rivsa uloge su tumačili Denis Hoper (Dennis Hopper), Sandra Bulok (Sandra Bullock) i Džef Danijels (Jeff Daniels). Bontov film je doživeo veliku uspeh, pa je nagrađen sa dva Oskara, za najbolju montažu zvuka i najbolje miksanje zvuka.

Uprkos velikom uspehu filma i popularnosti koju je stekao Rivs je i dalje prihvaćao sporedne uloge u nisko-budžetnim i nekomercijalnim filmovima. Prihvatio je glavnu ulogu u romantičnoj drami „Šetnja u oblacima“ („A Walk in the Clouds“), ali je odbio ponudu od 11 miliona dolara za snimanje nastavka filma „Brzina“. 1995. godine glumio je Hamleta u pozorištu „Manitoba“ u kanadskom gradu Vinipegu. Rodžer Luis (Roger Lewis), kritičar „The Sunday Timesa“ rekao je da je njegova izvedba Hamleta bila jedna od tri najbolje koje je u životu gledao.

Filmovi koje je nakon toga birao nisu doživeli veliku uspeh. „Džoni Mnemonik“ („Johny Mnemonic“), „Lančana reakcija“ („Chain Reaction“) i „Ljubav u Minesoti“ („Feeling Minnesota“) bili su veoma loše ocenjeni. Ipak, sve se promenilo kada je Rivs prihvatio ulogu „đavoljeg advokata“ u istoimenom filmu, glumeći s Al Paćinom (Al Pacino) i Šarliz Teron (Charlize Theron). Odrekao se svog dela zarade kako bi producenti mogli da angažuju Paćina, a isto to je uradio i prilikom snimanja filma „Rezerve“ („The Replacements“) da bi se u filmu našao Džin Hekman (Gene Hackman). „Đavolji advokat“ je ostvario veliku zaradu i dobio veoma visoke ocene od publike i kritike.

1999. godina bila je presudna za Rivsa jer je tada objavljen prvi deo filmske franšize „Matriks“ („The Matrix“) u kome je odigrao glavnu ulogu. „Matrix“ je doživeo ogroman uspeh u kinima širom sveta.

U periodu između prvog i drugog dela „Matriksa“, Kijanu Rivs je utelovio nasilnog muža u filmu „Dar“ („The Gift“). Usledili su filmovi „Lovac“ („The Watcher“), „Slatki novembar“ („Sweet november“) i „Rezerve“ (The Replacements“).  Ipak, dva nastavka „Matriksa“ – „The Matrix Reloaded“ i „The Matrix Revolutions“, zajedno sa filmom „Samo ne ti“ („Something`s Gotta Give“) doneli su Rivsu status velike holivudske zvezde. Usledio je akcijski horor film „Konstantin“ („Constantine“) koji je 2005. godine ostvario ogroman uspeh širom sveta, što je potvrdilo veliki glumački talent koji Rivs poseduje. Ipak, on se ponovo posvetio svojoj muzičkoj karijeri jer je želeo da se i u tom polju ostvari.

2005. godine je dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Sledeće godine je glumio u filmu „Replikant“ („A Scanner Darkly“), ekranizaciji naučno-fantastičnog romana Filipa Dika (Fillip K. Dick) koja je naišla na veoma pozitivne reakcije publike. Romantična drama „Kuća na jezeru“ („The Lake House“) koju je snimio sa Sandrom Bulok, takođe je bila dobro prihvaćena. Od 2008. godine Kijanu Rivs odlučuje da počne da prihvaća glavne uloge. Glumio je u filmu „Gospodari ulica“ („Street Kings“) i „Dan kada je Zemlja stala“ („The Day that Earth Stood Still“). U februaru 2009. godine na Berlinaleu je promovisao film „Privatni život Pipe Li“ („The Private Life of Pippa Lee“).

Početkom 2008. godine Kijano Rivs je započeo rad na svom režiserskom debiju, filmu „Man of Tai Chi“ inspirisanom životom njegovo prijatelja, kaskadera Tajgera Čena (Tiger Chen). Film je sniman u Kini i Hong Kongu. U međuvremenu, snimio je nekoliko B filmova u kojima je tumačio glavne uloge – „Henrijev zločin“ („Henry` Crime) iz 2010. godine i „Generacija UM“ („Generation UM“), te akcijskom filmu „47 ronin“ („47 ronin“).

Sledeće godine posvetio se drugim umetničkim formama. Osim što se i dalje bavio muzikom, kreirao je ilustrovanu knjigu „Oda sreći“ („Ode to Happiness“). Njegov tekst propraćen je ilustracijama Aleksandre Grant („Alexandra Grant). Iste godine režirao je dokumentarni film „Jedno uz drugo“ („Side by Side“) u kome je intervjuisao neke od najistaknutijih režisera poput Džejmsa Kamerona (James Cameron), Martina Skorsizija (Martin Scorsese) i Kristofera Nolana (Christopher Nolan).

Njegov režiserski prvenac „Man of Tai Chi“ premijerno je prikazan 2013. godine na Pekinškom Filmskom Festivalu i Festivalu u Kanu. U Pekingu je dobio brojne pohvale. Dok je istraživao druge umetničke forme nastavio je da glumi. U oktobru 2014. godine odigrao je glavnu ulogu u akcijskom trileru „Džon Vik“ („John Wick“). Film je doživeo veliki uspeh širom sveta. 2016. godine pojavio se u horor trileru „Neonski demon“ („The Neon Demon“) i naučno-fantastičnoj drami „The Bad Batch“.

2017. godine je snimio nastavak filma „Džon Vik: Poglavlje 2“ („John Wick: Chapture 2“) koji je takođe vrlo dobro prihvaćen od strane publike i kritike.

Filmografija

1985. One Step Away

1986. Youngblood

1986. Flying

1986. Na obali reke

1988. Permanent Record

1988. Princ iz Pensilvanije

1988. The Night Before

1988. Opasne veze

1989. Bill & Ted’s Excellent Adventure

1989. Roditelji

1990. Volim te do smrti

1990. Tune in Tomorrow

1991. Pakleni talas

1991. Bill & Ted’s Bogus Journey

1991. Moj privatni Idaho

1991. Providence

1992. Drakula

1993. Mnogo galame ni zbog čega

1993. Mali Buda

1993. Poetic Justice

1993. Freaked Ortiz the Dog Boy

1993. Blues kaubojki

1994. Brzina

1995. Johnny Mnemonic

1995. Šetnja u oblacima

1996. Lančana reakcija

1996. Ljubav u Minnesoti

1997. Posljednje samoubistvo

1997. Đavolji advokat

1999. Matriks

2000. Rezerve

2000. Lovac

200. Dar

2001. Slatki novembar

2003. The Matrix Reloaded

2003. The Matrix Revolutions

2003. Ljubav nema pravila

2003. Mayor of the Sunset Strip

2005. Konstantin

2005. Muke s palcem

2005. Ellie Parker

2005. Echo

2006. Kuća na jezeru

2006. Replikant

2006. Veliko zatopljenje

2008. Gospodari ulice

2008. Dan kad je Zemlja stala

2009. Privatni životi Pipe Li

2010. Henrijev zločin

2012. Generacija UM

2012. Jedno uz drugo

2013. 47 ronina

2013. Man of Tai Chi

2014. Džon Vik

2015. Kuc-kuc

2015. Deep Web

2016. Neonski demon

2016. The Bad Batch

2016. Prava istina

2016. Na udaru

2016. Anyone Can Quantum

2016. Mifune: The Last Samurai

2016. Quantum is Calling

2017. Džon Vik 2

2017. To the Bone

2017. Replicas

2017. Rally Car

2017. On sam

2018. Siberia Lucas Hill

2019. Džon Vik 3

U ulozi producenta

2000. Amants et Autres Animaux

2005. Echo

2010. Henrijev zločin

2012. Jedno uz drugo

2013. Man of Tai Chi

2014. Džon Vik

2016. Na udaru

2016. Putnici

2016. Arch: The Story

2016. Gard Hollinger

2016. Rain

2016. Dogstar Siriusly Singing

2016. Wilson Stiner

2017. Replicas

2018. Siberia Lucas Hill

2018. Rally Car

2018. Unmanned

Nagrade

  • MTV filmska nagrada za najbolju filmsku tuču
  • MTV filmska nagrada za najbolju mušku ulogu
  • MTV filmska nagrada za najbolji du na velikom platnu
  • MTV filmska nagrada za najpoželjnijeg muškarca
  • Nagrada po izboru tinejdžera za najlepši poljubac
  • Bambi – Best International Actor
  • Nagrada Blokbaster entertejment za omiljenog glumca u akcionom ili naučno-fantastičnom filmu

Privatni život

Kijanu Rivs je rođen u Bejrutu. Za sebe kaže da je Kanađanin, a osim američkog državljanstva, koje ima zahvaljujući ocu, stekao je i britansko s obzirom da mu je majka poreklom iz Engleske.

Osim što poseduje veliki talenat za glumu, Rivs se bavi i muzikom. Tokom 90-ih je svirao bas-gitaru u bendu Dogstar, a polovinom 2000-ih je nastupao s bendom Becky.

U januaru 2000. godine njegova devojka Dženifer Sajm (Jennifer Syme) je u osmom mesecu trudnoće na svet donela devojčicu Avu Arčer Sajm-Rivs koja je umrla prilikom poroda. Tragedija ih je veoma pogodila, pa su nakon nekoliko nedelja odlučili da se rastanu. U aprilu 2001. godine Dženifer je doživele saobraćanu nesreću i poginula na licu mesta. Mediji su pisali da je u momentu nesreće bila pod uticajem sedativa koje joj je lekar propisao zbog depresije od koje je patila. Rivs, koji je u to vreme trebao da snima film „Matriks“ zatražio je pauzu da bi mogao da se izbori sa nesrećom koja ga je zadesila. Nakon toga više se nije ženio.

Kijanu za sebe kaže da je ateista, ali da ga zanima budizam. U jednom od svojih intervjua istakao je da nije religiozan, ali da mu budističke molitve pomažu tokom snimanja filmova.

2008. godine paparaco Alison Silva (Alison Silva) ga je otpužio da mu je naneo velike povrede kada ga je udario Poršeom. Naime, dok je Kijanu bio u poseti bliskom rođaku u bolnici, Alison je pokušao da ga fotografiše, to je glumca veoma razljutilo pa ga je udario autom. Na suđenju je svih 12 porotnika glasalo da se Kijanu oslobodi optužnice, pa je tužba odbačena.

Tokom 2010. godine internet je bio preplavljen fotografijama glumca koji sedi sam na klupi u parku. Korisnici društvenih mreža i forumaši su odlučili da pokrenu peticiju da se 15. jun proglasi „Razvedri se Kijano“ danom. Tokom 2014. godine proganjale su ga brojne obožavateljke, jedna od njih mu je čak ušla u kuću, skinula se i okupala se u njegovoj kadi. Uočili su je ljudi koji su zaduženi za održavanje, pa je vrlo brzo uhapšena.

Kijanu Rivs je osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć obolelima od raka, s tim da nije želeo da se njegovo ime pominje u zvaničnim dokumentima, niti da se povodom toga eksponira u javnosti. Osim toga, podržava nekoliko humanitarnih organizacija posvećenih deci i bolesnima. Njegova sestra Kim se više od deset godina borila sa leukemijom.

Svoju prvu kuću je kupio 2003. godine. Do tada je živeo u u hotelima i iznajmljenim stanovima. Danas, osim kuće u Los Anđelesu ima i stan u Njujorku. U slobodno vreme druži se s beskućnicima, razgovara s njima i pomaže im da prežive.

Poznat je po svojoj skromnosti, te često ističe da je novac poslednja stvar o kojoj misli. To je dokazao kada se odrekao 80 miliona dolara zarade od trilogije „Matriks“. Novac je poklonio osoblju i ljudima koji su bili zaduženi za specijalne efekte na filmu. Ipak, mnogi ovaj potez smtraju samo „urbanom legendom“ u koju veruju fanovi širom sveta. Navodno je svim kaskaderima koji su radili na „Matriksu“poklonio motore Harli Dejvidson.

Tokom života je imao nekoliko bliskih susreta sa smrću. Dok se motorom vozio kroz kanjoj Topanga zaleteo se u stenu, a kada su ga polomljenih rebara i s pokidanom slezinom vozili u bolnicu, bolničari su ga slučajno ispustili s nosila, pa je pao na pod. 1996. godine je pao s motora i ozbiljno povredio nogu. Kao sećanje na to ostao je ožiljak. Tokom jedne saobraćajne nesreće polomio je sve zube udarivši glavom o volan motora.

Tokom hokejaške utakmice udario ga je pak u glavu, zaradio je šest šavova na licu, ali je sledećega dana uredno došao na snimanje filma.

Osim što je izuzetno talentovan za glumu i muziku, Kijanu obožava knjige. Zbog ljubavi prema čitanju odbio je ulogu u filmu „Vrućina“ Majkla Mana (Michael Mann).

Drži do privatnosti i nema profile na društvenim mrežama.