Sonja Kolačarić

Kratke informacije

Ime i prezimeSonja Kolačarić
Datum rođenja4. maj 1980.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
Visina-
Težina-

Biografija

Sonja Kolačarić je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, najpoznatija po ulogama u predstavama „Urnebesna tragedija“, „Jadnici“ i „Maratonci trče počasni krug“, te filmovima „Mrtav `ladan“, „1 na 1“, „Čalston za Ognjenku“. Rođena je 4. maja 1980. godine u Lazarevcu.

Pažnju filmske publike je privukla 2002. godine kao partnerka Nikoli Đuričku u hit komediji „Mrtav `ladan“. Usledio je film Mladena Matičevića „1 na 1“, te kratki filmovi „E-Snuff“ i „Slatki miris naftalina“. Sa kolegicom Katarinom Radivojević je 2008. godine snimila fantastičnu tragi-komediju „Čalston za Ognjenku“, a godinu dana kasnije sa odličnom glumačkom ekipom seriju „Ono kao ljubav“.

Nakon toga odlučila je da se povuče iz javnog života i posveti se porodici. 2016. godine je snimila film „Ono malo časti“ i kratki film „Pobednik ostaje pobednik“. Sledeće godine je glumila u kratkom filmu „Februar“, a polovinom 2018. godine u bioskope je stigla krimi drama „Četiri ruže“ u kome glumi Lauru.

Ostvarila je i brojne pozorišne uloge, među kojima su najpoznatije u predstavama „Faust“, „Italijanska noć“, „Jadnici“, „Kako vam drago“, „Nevinost“, „Maratonci trče počasni krug“, „Zli dusi“ i druge.

Detinjstvo i obrazovanje

Sonja Kolačarić je rođena 1980. godine u beogradskoj opštini Lazarevac. Tu je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. O svom privatnom životu veoma malo govori, a jedna od retkih informacija koje su se našle u srpskim medijima je to da je imala lepo detinjstvo koje je provela u skladnoj porodici.

Karijera

Prvu filmsku ulogu Sonja je dobila sa nepunih 20 godina. Reč je o ratnoj drami „Nebeska udica“ u režiji Ljubiše Samardžića koja govori o životima ljudi tokom bombardovanja Beograda. Tada je dobila priliku da sarađuje sa Samardžićem, ali i da glumi rame uz rame s Nebojšom Glogovcem, Anom Sofrenović, Nikolom Kojom, Milenom Dravić, Draganom Bjelogrlićem i mnogim drugim poznatim glumcima. Film je nominovan za nagradu „Oskar“ u kategoriji „najbolji film van engleskog govornog područja“.

Iste godine je sa Lazarom Ristovskim snimila dramu „Belo odelo“. Režiju i scenario potpisuje upravo Ristovski koji igra i glavnu ulogu. U filmu se još pojavljuju i Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Branimir Brstina, te još nekoliko velikana srpskog glumišta.

Početkom novog milenijuma snimila je dva kratka filma „Srbokap“ i „Zapečen“, a 2002. godine se u bioskopima pojavila komedija koja je za vrlo kratko vreme osvojila srca brojne publike u Srbiji i regionu. Reč je o filmu „Mrtav `ladan“ u kome Sonja glumi Maju, devojku koja u vozu upoznaje sitnog dilera s nadimkom Limeni (Nikola Đuričko) i kreće u avanturu života. Film je postao hit u Srbiji i regionu, a pojedine scene i danas se rado prepričavaju.

Ovom ulogom privukla je pažnju brojnih režisera, što joj je donelo ulogu u filmu „1 na 1“ po scenariju Srđa Anđelića, a u režiji Mladena Matičevića. Priča prati odrastanje mladog basketaša na ulicama Novog Beograda.

Tokom naredne tri godine snimila je tri kratka filma „E-Snuff“, „Slatki miris naftalina“ i „Snajper“, a 2008. godina je bila vrlo uspešna za mladu glumicu. Uprkos finansijskim problemima s odličnom glumačkom postavom snimila je film „Čarlston za Ognjenku“ u kome s Katarinom Radivojević igra glavne uloge. Projekat se smatra najskupljim u istoriji srpskog filma, te najgledanijim u 2008. godini. Režiju potpisuje Uroš Stojanović, a scenario nekoliko autora. Uloge tumače Nenad Jezdić, Stefan Kapičić, Olivera Katarina, Danica Maksimović, Nada Šargin i drugi. Mnogi kritičari su Sonjinu rolu ocenili vrlo dobro, te se smatra jednom od njenih najboljih na filmskom platnu.

Iste godine snimila je i film „Hitna pomoć“, te TV seriju „Poslednja audijencija“. Sa Vesnom Trivalić, Nenadom Jezdićem, Natašom Ninković i drugima igrala je u istorijskoj drami Gorana Radovanovića „Hitna pomoć“ koja je proglašena jednom od najgledanijih u 2009. godini.

U biografskoj seriji „Poslednja audijencija“ koja govori o životu Nikole Pašića, Sonja glumi Artemizu Hristić, ljubavnicu kralja Milana Obrenovića. Režiju i scenario potpisuje Đorđe Kadijević, a emitovana je na Radio-televiziji Srbije (RTS) 2008. godine. Glavne uloge u seriji tumače Miodrag Radovanović, Boris Milivojević, Gordan Kičić, Ivan Bosiljčić, Goran Jevtić, Nenad Jezdić, Bogdan Diklić i drugi.

Na nagovor kolege i prijatelja Sergeja Trifunovića upustila se u snimanje serije „Ono kao ljubav“. Reč je o svojevrsnoj srpskoj verziji popularne američke serije „Prijatelji“ („Friends“), a Sonja tumači Milicu, simpatičnu, organizovanu i vrednu, ali pomalo uštogljenu devojku koja u kafiću nedaleko od svog stana upoznaje konobara i muzičara u pokušaju Džonija koga igra Sergej Trifunović. Radnja se uglavnom odvija u kafiću „Hipnotisano pile“ čiji je vlasnik glumac Srđan (Nikola Kojo) kome je karijera već na izmaku. Glavne uloge još tumače Bojana Stefanović, Ljubomir Bandović, Nataša Marković i Srđan Miletić. Serija je premijerno emitovana 6. septembra 2009. godine na RTS-u i imala je 20 epizoda.

Godine 2009. je igrala u kratkom filmu „Zalazak sunca sa krova“, ali se nakon toga povukla sa scene kako bi se posvetila porodici.

Na male ekrane vratila se 2016. godine kada je u televizijskom filmu „Ono malo časti“ glumila novinarku. Film je rađen po motivima pozorišnog komada Bratisava Petkovića „Legija časti“ koju je, zajedno s autorom drame napisao reditelj Filip Čolović.

Sonja je u filmu novinarka rubrike „Aktuelnosti“ koja radi intervju sa Tanaskom Rakićem, sinom Temeljka Rakića, srpskog borca iz Prvog svetskog rata i bivšeg udbaša. Tanasko je penzioner i živi u jednoj baraki u Beogradu. On evocira sećanje na susret kapetana Blagoja Petrovića i narednika srpske vojske Milunke Savić koji se desio 1953. godine. Prepliću se scene iz 1914. i 2001. godine u kojima se događaju slični zaboravi i nepravde prema onima koji su poginuli za svoju otadžbinu.

Milunku Savić igra Ljiljana Blagojević, a Miodrag Krstović glumi Blagoja Petkovića. Tanaska Rakića tumači Toma Kuruzović, a u filmu se još pojavljuju Nikola Rakočević i Vladislav Mihailović.

Iste godine Sonja Kolačarić je snimila kratki film „Pobednik ostaje pobednik“, koji je premijerno prikazan 28. maja 2016. godine. Reč je o romantičnoj komediji u kojoj joj društvo prave kolege Andrija Kuzmanović, Radovan Vujović, Jelena Trkulja i drugi.

U julu 2017. godine je premijerno prikazan kratki igrani film „Februar“, diplomski rad reditelja Mlađana Minića. Scenario potpisuje Danilo Nikolić, a osim Sonje u filmu igraju Ana Sofrenović, Aleksandar Đurica i Radoje Čupić.

Sa kolegama Srđanom Žikom Todorovićem, Borisom Milivojevićem, Draganom Jovanovićem, Janom Milić, Gordanom Kičićem i drugima je tokom 2018. godine snimila film „Četiri ruže“. Reč je o kriminalističkoj drami s elementima komedije čiji su junaci mladi Beograđani, a radnja se odvija u roku od 24 sata. Situacije su inspirisane događajima iz noćnog kluba „Sačulatac“. Režiju i scenario potpisuje Vasilije Nikitović, a u bioskopima bi se trebao pojaviti u jesen 2018. godine.

Osim filmskih i televizijskih uloga Sonja Kolačarič je ostvarila i mnoge uloge u pozorišnim predstavama „Faust“, „Italijanska noć“, „Jadnici“, „Kako vam drago“, „Nevinost“, „Na dnu“, „Maratonci trče počasni krug“ i drugima.

Njen talenat i trud nagrađeni su brojnim nagradama i prizanjima u Srbiji i regionu.

Privatni život

Sonja Kolačarić je rođena 4. maja 1980. godine, na dan kada je preminuo Josip Broz Tito. U jednom intervjuu je izjavila da su njeni roditelji slavili, dok je cela Jugoslavija plakala. Ističe da je imala lepo detinjstvo u Lazarevcu, da te da je odrastala okružena bezuslovnom ljubavlju. Novinarima je priznala da bi osećaj slobode koji je imala u detinjstvu, volela da prenese i na svoju buduću porodicu.

Godine 2008. se udala za Andreja Ivančevića, direktora dizajn studija „Start Art“. Venčali su se u manastiru Fenek u Surčinu, a slavlje nastavili u restoranu „Reka“. Svadbi su prisustvovali samo najbliži prijatelji, kolege i članovi porodice.

Tri godine kasnije dobili su ćerku, a Sonja je odlučila da se potpuno posveti porodici i povuče iz javnog života. Na scenu se vratila 2016. godine, a mnogi se nadaju da će je češće viđati na TV ekranima i „daskama koje život znače“.

Sonja je jedna od glumica koja se trudila da svoju karijeru gradi bez skandala. Štaviše, u medijima je retko davala intervjue, a još manje govorila o privatnom životu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2000. Nebeska udica
 • 2000.  Belo odelo
 • 2000. Srbokap
 • 2002. Zapečen
 • 2002. Mrtav `ladan
 • 2002. 1 na 1
 • 2003. E-Snuff
 • 2004. Slatki miris naftalina
 • 2006. Snajper
 • 2008. Čarlston za Ognjenku
 • 2008. Hitna pomoć
 • 2008. Poslednja audijencija
 • 2009. Ono kao ljubav
 • 2009. Zalazak sunca sa krova
 • 2016. Ono malo časti
 • 2016. Pobednik ostaje pobednik
 • 2017. Februar
 • 2018. Četiri ruže

Glumila je u pozorišnim predstavama: Faust 1, Faust 2, Italijanska noć, Jadnici, Kako vam drago, Na dnu, Nevinost, Iluzije, Urbenesna tragedije, Velika drama, Maratonci trče počasni krug, Zli dusi i dr.