Džordž Kluni (George Clooney)

Kratke informacije

Ime i prezimeDžordž Kluni (George Clooney)
Datum rođenja6. maj 1961.
Mesto rođenjaLeksington
DržavaSAD
ZanimanjeGlumac
Visina180 cm
Težina78 kg

Biografija

Džorž Kluni (George Timothy Clooney) je američki filmski i televizijski glumac, reditelj, scenarista i producent. Rođen je 6. maja 1961. godine u Leksingtonu, gradu američke države Kentaki.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Džordž Kluni je rođen 1961. godine u Leksingtonu. Njegova majka je Nina (Nina Bruce), a otac Nik Kluni (Nick Clooney).

Ima stariju sestru Adejlu Adu Kluni Zidler (Adeila Ada Clooney Zeidler), koja je bila udata za umetnika i vojnika američke vojske Normana Monroa Zidlera (Norman Monroe Zeidler), a koji je umro od srčanog udara 2004. godine.

Porodica Kluni ima irske, engleske i nemačke korene.

Kluni je završio Augusta High School. Bio je zainteresovan za košarku i bejzbol. Pokušao je da uđe u bejzbol tim Sinsinati Reds (Cincinnati Reds), ali nije primljen.

Školovao se na Univerzitetu Severnog Kentakija (Northern Kentucky University).

Televizijska i filmska karijera

Klunija je proslavila uloga u legendarnoj medicinskoj seriji „ER“. Dobio je dva Oskara (Academy Award) u svojoj dosadašnjoj karijeri, za filmove „Syriana“ (2005) i „Argo“ (2012), kao i mnoge druge nagrade.

Glumio je u filmovima „Unbecoming Age“ (1992), „From Dusk Till Dawn“ (1996), „One Fine Day“ (1996), „Batman & Robin“ (1997), „The Peacemaker“ (1997), „Out of Sight“ (1998), „Three Kings“ (1999), „O Brother“, „Where Art Thou?“ (2000), „The Perfect Storm“ (2000), „Ocean’s Eleven“ (2001) i nastavcima „Ocean’s Twelve“ (2004) i „Ocean’s Thirteen“ (2007), „Confessions of a Dangerous Mind“ (2002), „Intolerable Cruelty“ (2003), „Micheal Clayton“ (2007), „Up in the Air“ (2009), „The Men Who Stare at Goats“ (2009), „Gravity“ (2013), „The Monuments Men“ (2014),“ Tomorrowland“ (2015), „Hail, Caesar!“ (2016), „Money Monster“ (2016) i drugima.

Pokrenuo je vlastitu filmsku i televizijsku produkcijsku kuću pod imenom „Mejsvil Pičrs“ („Maysville Pictures“).

Magazin „Forbs“ („Forbes“) ga je imenovao najplaćenijim glumcem na svetu. Kluni je od juna 2017. do juna sledeće godine zaradio 239 miliona dolara.

U oktobru 2017. godine je izašao njegov rediteljski prvenac, kriminalistička komedija „Suburbicon“ smeštena u period 50-ih godina 20. veka. Uloge su tumačili Met Dejmon (Matt Damon), Džulijen Mur (Julianne Moore) i Oskar Ajzak (Oscar Isaac), a scenario potpisuju braća Koen (Coen).

Kluni je 7. juna 2018. godine dobio AFI-jevu nagradu za životno delo.

Glumio je, producirao i režirao mini seriju „Kvaka 22“ („Catch-22“) nastalu po istoimenom romanu Džozefa Helera (Joseph Heller). Premda je bilo zamišljeno da igra glavnu, odlučio se za sporednu ulogu.

Serija je premijerno prikazana 31. maja 2019. godine, a i publika i kritika su joj dali dobre ocene.

Nakon toga je režirao, producirao i glumio u naučnofantastično filmu „Ponoćno nebo“ („The Midnight Sky“), baziranom na debitantskom romanu Lili Bruks Dalton (Lily Brooks-Dalton) „Dobro jutro, ponoći“ („Good Morning, Midnight“). Serija je premijerno prikazana na internet platformi „Netfliks“ („Netflix“).

Kluni potpisuje režiju filma „The Tender Bar“ sa Benom Aflekom (Ben Affleck) u glavnoj ulozi. Film se u bioskopima širom Amerike pojavio 22. decembra 2021. godine, a od 7. januara 2022. godine može se naći i na internet platformi „Amazon Prime Video“.

List „Holivud Reporter“ („The Hollywood Reporter“) je u februaru 2021. godine objavio da će se Klunija produkcijska kuća udružiti sa kućama „Sports Illustrated Studios“ i „101 Studios“ na snimanju dokumentarne serije o skandalu zlostavljanja na Državnom univerzitetu u Ohaju.

Objavljeno je da će serija biti bazirana na članku koji je „Sprts Illustrated“ objavio u oktobru 2020. godine.

Reditelj Ol Parker (Ol Parker) ga je u februaru 2021. godine ponovo spojio sa Džulijom Roberts (Julia Roberts) u romantičnoj komediji „Ulaznica za raj“ („Ticket to Paradise“). Premijera filma je najavljena za 21. oktobar 2022. godine.

U septembru 2021. godine ponovo se udružio sa Bredom Pitom (Brad Pitt) na snimanju filma koji je napisao i režirao Džon Vats (Jon Watts).

Privatni život

Džoržd Kluni je bio u braku sa glumicom Talijom Balzam (Talia Balsam) od 15. decembra 1989. godine do 17. septembra 1993. godine.

Zabavljao se sa brojnim devojkama iz sveta poznatih, poput Sare Larson (Sarah Larson), italijanske glumice Elizabete Kanalis (Elisabetta Canalis), glumice Stejsi Kibler (Stacy Keibler) i drugih.

Zarekao se da se više nikada neće oženiti. Međutim, prekršio je sopstvenu reč 27. septembra 2014. godine, kada je oženio Amal Kluni (Amal Alamuddin Clooney), advokataticu i aktivistkinju.

Klunijev kućni ljubimac je 18 godina bilo prase Maks (Max), koje je dobio od glumice Keli Preston (Kelly Preston), žene glumca Džona Travolte (John Travolta). Maks je umro 1. decembra 2006. godine

Džordž i Amal su 2015. godine udomili psa po imenu Mili.

Glumac je u jednoj televizijskoj emisiji 9. februara 2017. godine objavio da je njegova supruga trudna i da očekuju blizance. Amal je 6. juna 2017. godine rodila ćerku Elu (Ella) i sina Aleksandra (Alexander).

Kluni je tokom jednog televizijskog gostovanja kazao da blizanci tečno govore italijanski jezik, premda ni on, a ni njegova supruga ne pričaju italijanski.

Glumac kaže da voli pivo, navija za Dalas Maverikse (Dallas Mavericks) i ima vilu u italijanskom mestu Laljo, pored jezera Komo, gde provodi nekoliko meseci godišnje. Živi u Los Anđelesu.

Filmografija

Filmovi

  • 1983. Grizzly II: Revenge
  • 1987. Return to Horror High
  • 1988. Return of the Killer Tomatoes
  • 1989. Red Surf
  • 1992. Unbecoming Age
  • 1993. The Harvest
  • 1996. From Dusk till Dawn
  • 1996. One Fine Day
  • 1997. Road to Manhattan
  • 1997. Batman & Robin
  • 1997. The Peacemaker
  • 1998. The Thin Red Line
  • 1998. Out of Sight
  • 1998. Waiting for Woody
  • 1999. Three Kings
  • 1999. The Book That Wrote Itself
  • 1999. South Park: Bigger, Longer & Uncut
  • 2000. The Perfect Storm
  • 2000. O Brother, Where Art Thou?
  • 2001. Ocean’s Eleven
  • 2001. Spy Kids
  • 2011. Mickey’s Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse
  • 2002. Confessions of a Dangerous Mind
  • 2002. Solaris
  • 2002. Welcome to Collinwood
  • 2003. Spy Kids 3-D: Game Over
  • 2003. Intolerable Cruelty
  • 2004. Ocean’s Twelve
  • 2005. Good Night, and Good Luck
  • 2005. Syriana
  • 2005. The Good German
  • 2007. Michael Clayton
  • 2007. Ocean’s Thirteen
  • 2007. Sand and Sorrow
  • 2007. Darfur Now
  • 2008. Leatherheads
  • 2008. Burn After Reading
  • 2009. Fantastic Mr. Fox
  • 2009. The Men Who Stare at Goats
  • 2009. Up in the Air
  • 2010. The American
  • 2011. The Ides of March
  • 2011. The Descendants
  • 2013. Gravity
  • 2014. The Monuments Men
  • 2014. Annie
  • 2015. Tomorrowland
  • 2015. A Very Murray Christmas
  • 2016. Hail, Caesar!
  • 2016. Money Monster
  • 2020. The Midnight Sky
  • 2022. Ticket to Paradise

Kluni je do aprila 2022. godine režirao filmove: „Confessions of a Dangerous Mind“ (2002), „Good Night, and Good Luck“ (2005), „Leatherheads“ (2008), „The Ides of March“ (2011), „The Monuments Men“ (2014), „Suburbicon“ (2017), „The Midnight Sky“ (2020), „The Tender Bar“ (2021) i „The Boys in the Boat (2021).

Izvršni je producent serija i filmova „Kilroy“ (1999), „Fail Safe“ (2000), „K Street“ (2003), „Unsripted“ (2005), „Hope for Haiti Now“ (2010), „Memphis Beat“ (2010-2011), „On Becoming a God in Central Florida“ (2019).

Džordž Kluni (George Clooney) na društvenim mrežama

InstagramGeorge @ Instagram