Stana Katić

Kratke informacije

Ime i prezimeStana Katić
Datum rođenja26. april 1978.
Mesto rođenjaHamilton (Kanada)
DržavaKanada
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeGlumica
Visina175 cm
Težina63 kg

Biografija

Stana Katić je kanadska glumica srpsko-hrvatskog porekla, najpoznatija po ulozi detektivke Kejt Beket (Kate Beckett) u američkoj hit seriji „Kasl“ („Castle“), te agentkinje Emili Born (Emily Byrne) u kriminalističkoj seriji „Odsustvo“ („Absentia“). Rođena je 26. aprila 1978. godine u kanadskom gradu Hamilton. Sa suprugom Krisom Brkljačom živi u Los Anđelesu.

Filmsku karijeru započela je 1999. godine manjom ulogom u kratkom filmu „Acid Freaks“. Usledile su uloge u filmovima „Spremna da ubije“ („Stilleto“), „Feast of Love“, te poznatoj franšizi o britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu (James Bond) „Zrno utehe“ („Quantum of Solace“). Od tada je snimila još 12 filmova, te pozajmila glas Supermenovoj devojci Luis Lejn (Louis Lane) u video igrici „Superman: Unbond“.

Ostvarila je brojne uloge u popularnim televizijskim serijama – „Agenti Šilda“ („The Shield“), „24 sata“ („24“), „Istražitelji iz Majamija“ („CSI: Miami“) i drugima. Ipak, najveću popularnost donela joj je uloga Kejt Beket u seriji „Kasl“ koja se na televizijskim programima širom sveta emitovala od 2009. do 2016. godine.

U kriminalističkoj mini-seriji „Absentia“ igra glavnu ulogu, a sudeći po dobrim reakcijama publike na prvu sezonu, režiseri su odlučili da nastave da snimaju drugu.

2008. godine je osnovala vlastitu produkcijsku kuću pod nazivom „Sine Timore Productions“, što na latinskom znači „bez straha“.

Glumica se 2015. godine udala za dugogodišnjeg dečka Srboljuba – Krisa Brkljača, biznismena poreklom iz Like.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Stana Katić je rođena 1978. godine u gradu Hamilton u Ontariju. Njen otac Petar je Srbin iz dalmatinskog gradića Vrlika, a majka Rada iz okoline Sinja. Upoznali su se u Londonu i odlučili da odsele u Kanadu. U jednom intervjuu kazala je da se smatra Dalmatinkom, te da su joj članovi familije Srbi, Hrvati i Crnogorci. Stana ima četiri brata i jednu sestru.

Brzo nakon Staninog rođenja porodica se preselila u Auroru, u američkoj saveznoj državi Ilinojs. Nakon što je 1996. godine završila Srednju školu „Zapadna Aurora“ („West Aurora High Scool“), studirala je na Univerzitetu u Torontu (University of Toronto), a nakon toga upisala školu glume u Čikagu („DePaul University Goodman School of Drama“). U periodu od 2000. do 2002. godine živela je u Čikagu, a nakon toga upisala školu glume u Beverli Hilsu (Beverly Hills Playhouse).

Osim engleskog, Stana govori srpski, hrvatski, francuski i italijanski jezik. U detinjstvu je imala razna interesovanja. Trenirala je karate i igrala balet, te svirala klavir.

Karijera

Glumačku karijeru započela je 1999. godine manjom ulogom u kratkom filmu „Acid Freaks“. Tokom 2004. godine odigrala je epizodne uloge u serijama „L.A. Dragnet“, „The Handler“, „JAG“, „The Shield“, „Alias“. Sledeće godine snimila je dve epizode serije „Hitna služba“ („ER“), te tumačila Nađu Orvel (Nadia Orwell) u seriji „The Closer“.

Od 2006. godine postala je već prepoznatljivo televizijsko lice, pa je u toku te godine glumila u serijama „24“, „Dragon Dynasty“, „Braća i sestre“ („Brothers and Sisters“) i „Faceless“. Za to vreme uporedo je gradila karijeru na filmu. Tumačila je problematičnu konobaricu Anđelu (Angela) u gangsterskoj drami „Shut-Eye“. Godine 2005. glumila je u akcijskom filmu „Pit Fighter“, a dve godine kasnije je dobila priliku da sarađuje sa Morganom Frimenom (Morgan Freeman) i Gregom Kinerom (Greg Kinnear) u drami „Feast of Love“.

Iste godine glumila je specijalnu agentkinju Debru Lejn (Debra Lane) u Si-Bi-Esovoj (CBS) seriji „The Unit“ i SF dramskoj seriji „Heroji“ („Heroes“).

Akcijska krimi drama „Stilleto“ joj je 2008. godine donela prvu glavnu ulogu na filmu. Stana je tumačila fatalnu Ruskinju Rijanu Mavijas (Raina Mavias) koja ima zadatak da ubije svakog ko joj se nađe na putu. Značajnije uloge još tumače Tom Berenger (Tom Berenger) i Pol Sloun (Paul Sloan).

Iste godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film „The Spirit“, baziran na stripu Vila Ajznera (Will Eisner). Glavne uloge igraju Gabrijel Maht (Gabriel Macht), Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson), Eva Mendez (Eva Mendes) i Skarlet Johanson (Scarlett Johansson).

14. novembra 2008. godine svetsku premijeru doživeo je novi nastavak serijala o britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu pod nazivom „Zrno utehe“. Premda nije ostvarila san mnogih glumica da tumači Bondovu devojku, Stana je uspela da u svoju biografiju s ponosom upiše da je glumila u jednom od najpoznatijih filmova.

Prekretnicu u karijeri napravila je prihvatanjem da glumi detektivku Kejt Beket u Ej-Bi-Sijevoj seriji „Kasl“ čije emitovanje je počelo 2009. godine. Reč je o kriminalističkoj seriji čija je radnja smeštena u jednu policijsku stanicu u Njujorku. Detektivka Beket radi u odeljenju za ubistva, a pri rešavanju neobičnih slučajeva pomaže joj pisac krimi romana Ričard Kasl (Richard Castle) koga tumači Nejtan Filjon (Nathan Fillion). Serija je doživela veliki uspeh ne samo u Americi, nego i širom sveta. Snimljeno je ukupno devet sezona, a poslednja je emitovana 16. maja 2016. godine.

Godine 2010. ponovo joj je dodeljena glavna uloga u misterioznom trileru „Truth About Kerry“. Stana tumači Amerikanku Emu (Emma) koja saznaje da joj je najbolja drugarica poginula u Irskoj. Policijski izveštaji pokazuju da je reč o nesrećnom slučaju, a Ema kreće u potragu za istinom. Film je osvojio nagradu za scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Los Anđelesu.

Sledeće godine je sa Ričardom Girom (Richard Gere) i Martinom Šinom (Martin Sheene) glumila u akcijskom trileru „Double“, te sa Markom Polišom (Mark Polish) snimila romantičnu komediju „For Lovers Only“. Tokom 2012. godine pojavila se u serijama „Fletcher Drive“ i „The Morning After“.

U novembru 2013. godine premijerno je prikazana romantična drama „Big Sur“ u kojoj Stana glumi Lenoru, a iste godine igrala je u filmu „CGBG“ koji prikazuje njujoršku pank scenu 70-ih godina prošlog veka.

Usledila je još jedna glavna uloga u filmu „Randevu“ („The Rendezvous“) u kome glumi doktorku koja kreće u potragu za nestalim bratom na Bliskom Istoku, dok joj društvo pravi vladin službenik arapskog porekla. Rejčel (Stana Katić) i Džejk (Raza Džafri – Raza Jaffrey) kreću u avanturu iz koje će se roditi ljubav.

2017. godine je sa Bretom Daltonom (Brett Dalton) snimila romantični film „Izgubljeni u Firenci“ („Lost in Florence“). Među nekoliko stotina statista u filmu pojavljuje se i njen suprug Kris Brkljač.

25. septembra 2017. godine u Americi je premijerno prikazana prva epizoda serije „Absentia“ u kojoj Stana igra FBI agentkinju koja je proglašena mrtvom, te se nakon šest godina bori da povrati identitet. Serija je prikazana u deset epizoda, a druga sezona bi trebalo da izađe 2019. godine.

Ostali projekti

Stana Katić je 2008. godine osnovala vlastitu produkcijsku kuću pod imenom „Sine Timor“ koja je do danas realizovala brojne serije i filmove. Jedan od najpoznatijih je „Elephant Winter“, baziran na romanu Kim Ehlin (Echlin). Scenario potpisuje Erni Kontreras (Ernie Contreras), a režiju Holi Dejl (Holly Dale). Film bi uskoro trebao da se pojavi u bioskopima.

Glumica je poznata i po humanitarnom radu. Do sada je učestvovala u brojnim projektima, te organizovala humanitarne akcije za pomoć deci.

Nagrade i priznanja

Stanu Katić su u dosadašnjoj karijeri mnogo puta proglašavali najseksipilnijom glumicom. Tako se 2009. godine našla na 24. mestu liste „100 najseksipilnijh televizijskih glumica“ po izboru čitalaca i uredništva sajta „Buddy TV“. Sledeće godine zauzela je 39. mesto, a 2011. našla se na prvoj poziciji. Među najlepših 15 našla se i 2012. i 2013. godine. Tri godine zaredom nalazila se na listi „100 najzgodnijih žena“ po izboru magazina „Maksim“.

Serija „Kasl“ je glumici i njenom partneru Nejtanu Filjonu često donosila nagrade u kategorijama „najbolji par“, „najbolja ljubavna priča“, „najlepši poljubac“ i slično. Osim toga, često je zauzimala visoke pozicije na listama najboljih televizijskih drama u Americi.

Privatni život

Stana Katić je rođena 1978. godine u Hamiltonu. U jednom intervjuu priznala je da se u njihovoj mnogočlanoj porodici oduvek mnogo razgovaralo i nikada nije bilo zabranjenih tema. Mogla je slobodno da priča o politici, matematici i istoriji, gradila je svoj ugao posmatranja i stav o mnogim stvarima. Kao doseljenici iz bivše Jugoslavije Katići su morali mnogo da rade kako bi prevazišli ne samo jezičke barijere, nego i svake druge.

Stana je u tome uspela, pa je danas smatraju jednom od najboljih televizijskih glumica u Holivudu. Godine 2007. upoznala je Srboljuba Brkljača, poznatijeg po imenu Kris Brkljač. On je australijski biznismen srpskih korena. Mediji su svojevremeno pisali da je u Ameriku stigao bez ičega, te da je uspeo da od beskućnika postane uspešan biznismen.

Ipak, tada njihova veza nije dugo trajala. Ponovo su počeli da se zabavljaju 2012. godine, a venčali su se u aprilu 2015. godine u jednom manastiru u Dalmaciji.

Stana je jedna od glumica koja svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti, tako da se sa suprugom vrlo retko pojavljuje na društvenim događajima. Ukoliko je, pak, suprug doprati na neku premijeru, on ne dozvoljava da ga reporteri fotografišu. Međutim, 2017. godine ipak je odlučio da stane pred kamere, pa se pojavio u nekoliko scena filma „Izgubljeni u Firenci“ u kome njegova supruga igra jednu od glavnih uloga.

Filmografija

Film

 • 1999. Acid Freaks
 • 2003. Shut-Eye
 • 2005. Pit Fighter
 • 2007. Feast of Love
 • 2008. The Librarian: Curse of the Judas Chalice
 • 2008. Stiletto
 • 2008. Quantum of Solace
 • 2008. The Spirit
 • 2010. Truth About Kerry
 • 2011. For Lovers Only
 • 2011. The Double
 • 2013. Big Sur
 • 2013. CBGB
 • 2016. The Rendezvous
 • 2017. Lost in Florence
 • 2018. The Possession of Hannah Grace

Televizija

 • 2004. The Handler
 • 2004. Alias
 • 2004. L.A. Dragnet
 • 2004. The Shield
 • 2004. JAG
 • 2005. The Closer
 • 2005. ER
 • 2006. 24
 • 2006. Dragon Dynasty
 • 2006. Brothers & Sisters
 • 2006. Faceless
 • 2007. Company Man
 • 2007. Heroes
 • 2007. CSI: Miami
 • 2007. The Unit
 • 2008. Would Be Kings
 • 2008. The Librarian: Curse of the Judas Chalice
 • 2009–2016. Castle
 • 2012. Fletcher Drive
 • 2016. Sister Cities
 • 2017– Absentia

Stana Katić na društvenim mrežama

FacebookStana @ Facebook
InstagramStana @ Instagram
TwitterStana @ Twitter
IMDBStana @ IMDB