Olja Bajrami

Kratke informacije

Ime i prezimeOlja Bajrami
Datum rođenja21. mart 1986.
Mesto rođenjaDoboj
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteTuzla
ZanimanjePevačica
ŽanrPop-folk
Visina-
Težina-

Biografija

Olja Bajrami je bosanskohercegovačka pevačica pop-folk pevačica, prepoznatljiva po pesmama „Pola Balkana“, „Na moru Crne Gore“, „Nek` pukne grom u ruzmarin“, „Promaja u glavi“, „Mjesečar“ i drugima. Rođena je 21. marta 1986. godine u Doboju. Trenutno živi u Tuzli.

U svet muzike ušla je tokom studija na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. U okviru jedne modne revije je nastupala kao pevačica. Na nagovor kolegice Vesne Mrak počela je da peva u jednom restoranu u Tuzli. Usledile su svirke širom BiH, ali i regiona, dok je, kako kaže, prepoznatljivost u dijaspori stekla nastupajući na romskim svadbama i turnejama sa Halidom Muslimovićem i Janom Todorović.

Prvu pesmu pod naslovom „Pola Balkana“ snimila je i objavila 2012. godine. Tekst, muziku i aranžman napisali su Saša Lazić i Damir Handanović. Singl je za vrlo kratko vreme postao klupski hit, a na „Ju Tjubu“ („You Tube“) beleži skoro dva miliona pregleda.

Usledio je duet sa Milanom Dinčićem Dinčom pod naslovom „Promaja u glavi“, te numere „Panika“ i „Izbriši moj broj“. Sledeće godine je sa Di džej Djurom snimila letnji hit „U novo ljeto ja bez tebe neću“. Singl „Aperitiv“ Olja je objavila početkom 2015. godine, a svoje obožavaoce  novom pesmom je „počastila“ 2016. godine kada je promovisana numera „Sačmara“. Ipak, mnogo pažnje izazvala je pesma „Mjesečar“ koju je objavila 2017. godine, a koja je za vrlo kratko vreme postala hit.

U septembru 2018. godine postala je jedna od učesnica druge sezone rijaliti programa „Zadruga“. Njeno učešće na samom početku obeležio je buran ljubavni odnos sa spasiocem Bojanom Gaćešom zbog koga je dolazila u sukob, ne samo sa njim nego i s ostalim učesnicima rijalitija. Odlukom gledalaca Belu kuću je napustila 28. januara, nakon 145 dana provedenih u „Zadruzi“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Olja Bajrami je rođena 1986. godine u Doboju. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a kako je jednom prilikom priznala, još kao tinejdžerka je doživela prvi veliki šok u životu. Naime, otac je napustio nju i majku zbog druge žene i više se nije vratio kući. Njih tri su vrlo teško podnele tu situaciju, a Olja je po završetku srednje škole upisala Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Težak život se nastavio i nakon toga. Priznaje da je finansijska situacija bila veoma loša, te da vrlo često nije imala šta da jede. Pružila joj se prilika za zaradu kada je u Sarajevu održavana jedna modna revija. U sklopu tog modnog događaja Olja je nastupila kao pevačica.

Na nagovor kolegice Vesne Mrak odlučila je da okuša svoju sreću u muzičkom svetu, jer joj talenta evidentno nije nedostajalo. Prvi nastup imala je u Tuzli gde je pevala u jednom restoranu. Za tu priliku je naučila mnoge pesme svojih kolega, te svojim glasom i pojavom iz večeri u veče oduševljavala goste.

To nije prošlo nezapaženo među starijim kolegama, pa ju je Jana Todorović 2010. godine pozvala da sa njom peva na romskim svadbama. Tokom godinu dana, zahvaljujući ovom poslu Olja je obišla celu Evropu. Kako kaže, za to vreme nije dolazila kući, a spavala je na aerodromima. Pored romskih svadbi, nastupala je i sa Halidom Muslimovićem na njegovim koncertima.

S obzirom da je taj tempo vrlo naporan, te da, uprkos zaradi, ne može da napreduje u karijeri, odlučila je da „povuče ručnu“ i počne da snima svoje pesme.

Muzička karijera

Prvu pesmu pod naslovom „Pola Balkana“ objavila je 2012. godine. Za tekst, muziku i aranžman bili su zaduženi Saša Lazić i Damir Handanović, dok je produkciju radio Marko Kon. Iako Olja priznaje da joj se tekst pesme nije svideo, nije ni slutila da je postići toliki uspeh. Naime, za vrlo kratko vreme pesma je ovladala radio stanicama širom regiona, te postala pravi klupski hit.

Iste godine snimila je pesme „Izbriši moj broj“ i „Panika“ koju su napisali Snežana Aga i Dejan Filipović Dexxy. Usledila je duetska pesma sa Milanom Dinčićem Dinčom pod naslovom „Promaja u glavi“. Tekst i muziku ponovo su pisali Lazić i Handanović, a pesmu je pratio i zanimljiv spot. I ova pesma je doživela veliki uspeh.

Sledeće godine je sa Di Džej Djurom snimila pesmu „Na moru Crne Gore“. Ovog puta, pored Saše Lazića, za uspeh pesme zaslužni su je i grupa muzičara Big Time iz Novog Sada. Singl je pratio i zanimljiv spot, a Olja je, pored talenta pokazala i veliku energiju i harizmu koja pleni pažnju publike, ali i muzičkih stručnjaka.

Kraću studijsku pauzu prekinula je pesmama „Andoli“ i „Loša navika“ koje je objavila tokom 2014. godine. Prvu numeru potpisuju Alen Ćirić, Dragan Pekemezović i Danijel Vujević, a drugu Filip Mladenović. Singl „Loša navika“ Olja je otpevala sa Em Si Inom (MC Ina) i Tajkom. U spotu je pokazala i veliki talenat za ples.

U januaru 2015. godine je sa kolegama Di Džej Agijem i Despotom (DJ Ugy & Despot) snimila pesmu „Aperitiv“ koju je pratio visoko-budžetni spot. Tekst numere potpisuje Gordana Gvozdenović, a za muziku i aranžman bio je zadužen Pavle Radulović.

Usledio je duet pod naslovom „Moja princezo“ koji je snimila sa kolegom Josipom Ivančićem, a koji su promovisali u aprilu iste godine. Pesma je na „Ju Tjubu“ pregledana više od dva miliona puta, a sudeći po komentarima slušalaca Olja i Josip su napravili pravi potez.

Nastavila je saradnju sa Goranom Ratkovićem Raletom koji je komponovao muziku i uradio aranžman za pesmu „Sačmara“, čiji tekst potpisuje Miladin Bogosavljević. Numeru je pratio i spot, a Olja je ovog puta podelila svoju publiku na one koji su bili oduševljeni i one koji su smatrali da ona zaslužuje kvalitetniji tekst i kompoziciju od ove.

Otprilike u isto vreme pojavila se pesma „Daj mi čašu“ koju je snimila sa muzičarem koji se potpisuje kao Dedikold (Daddycold). Numeru su napisali Kenan Fejzić Cina i Siniša Ličina.

Polovinom 2017. godine Olja Bajrami je predstavila pesmu „Dao si mi zeleno“ koju su pisali Marina Tucaković, Saša Lazić i Aca Krsmanović. Singl je objavila Produkcijska kuća „Grand“, a ispratio ga je zanimljiv spot. Olja je pesmu prvi put otpevala u „Grandovim“ emisijama, a sudeći po komentarima njene publike, ni ovog puta nije „promašila temu“.

Sa mladom „Zvezdom Granda“ Urošem Živkovićem je snimila duet pod naslovom „Stanje za plakanje“ koji su promovisali u „Grandovim“ emisijama. Mnogima se svidela energija koju emituju, pa su zaključili da je Urošev talenta i Oljino pevačko iskustvo urodilo plodom.

U novembru iste godine Olja je objavila sing „Mjesečar“ koji su napisali Saša Lazić i Aca Krsmanović. Pored nesumnjivo kvalitetne pesme koju je publika brzo zavolela i koja je postala veliki hit, pevačica je privukla pažnju svojih obožavalaca potpuno novim imidžom. Naime, skratila je kosu i ofarbala se u crno, a mnogi su se složili da su njena harizma i energija s ovom promenom još više došli do izražaja.

Pored toga što je pesma na „Ju Tjubu“ za vrlo kratko vreme „zaradila“ milionske preglede, Olja kaže da joj još veće zadovoljstvo predstavlja to što je „na terenu“ dobro prihvaćena. Usledila je mala diskografska pauza, nakon koje je publici predstavila pesmu „Nek` pukne grom u ruzmarin“. Spot je na „Ju Tjubu“ objavljen u maju 2018. godine, a za samo nekoliko meseci beležio je veliki broj pregleda.

U jednoj emisiji pevačica je priznala da je scenario za spot koji su mnogi pohvalili pisala sama. Dodala je da je po prirodi perfekcionista, te da joj je vrlo važno da se sve uradi kako treba. Pesmu je promovisala u „Grandovim“ emisijama, a mnogi su zaključili da Olja s godinama i iskustvom postaje sve uspešnija u poslu kojim se bavi.

Učešće u rijalitiju „Zadruga 2“

Kako bi što bolje promovisala svoj rad polovinom 2018. godine prihvatila je poziv da učestvuje u rijaliti programu „Zadruga 2“ koji se emituje na programu Televizije „Pink“. U tzv. Belu kuću velelepnog izdanja nazvanog „Imaginarijum“ ušla je 6. septembra 2018. godine, a izašla 28. januara 2019. godine.

Na samom početku zbližila se sa spasiocem Bojanom Gaćešom, a drugarstvo u „Zadruzi“ preraslo je u burnu romansu. Prvi problem je nastao kada su ukućani saznali da je Bojan samo nekoliko meseci pre ulaska u rijaliti bio u vezi sa drugom učesnicom „Zadruge“. Nakon što se situacija razrešila i Bojan i njegova bivša devojka priznali da ne osećaju više ništa jedno prema drugom, Olja je svog novog dečka strastveno poljubila pred svima, te time, zbog svoje iskrenosti stekla simpatije mnogih gledalaca.

Ipak, ljubavna idila nije dugo trajala, a razlog za svađe i razmirice bio je Bojanov odnos sa starletom Stanijom Dobrojević. Naime, na to kako Bojan gleda Staniju ukazao je njen dečko Vladimir Tomović. Sve je kulminiralo kada su se zadrugari dogovarali koga da izaberu za omiljenu osobu. Naime, Bojan je izabran za vođu pa je upitao Olju šta misli da Staniju izabere za omiljenog zadrugara.

Pevačici je to zasmetalo jer je smatrala da će time njih dvoje još više da se zbliže. Posvađala se sa Stanijom zbog toga, a rasprava je trajala nekoliko sati. Olja je priznala da je zaljubljena u Bojana i da je on njen, te je zamolila Staniju da se, ukoliko ju smatra drugaricom, odmakne od njega. Stanija joj je nekoliko puta priznala da ne želi da ima bilo kakve veze sa Bojanom, da joj ne predstavlja pretnju, te da je cela situacija napravila problem i u njenom odnosu sa Vladimirom.

Skoro dvadeset dana u „Zadruzi“ je glavna tema bio odnos između Olje i Bojana, a Gaćeša je na kraju odlučio da prekine vezu. Iako je Olja priznala da se zaljubila prihvatila je njegovu odluku. Bojan je nakon 26 dana provedenih u „Zadruzi“ diskvalifikovan nakon neprimerene šale na račun Milice Rakić, žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

Pevačica je nastavila učešće i u „Zadruzi“ je ostala 145 dana. Publiku je oduševila nastupom na takmičenju „Zadrugovizija“ gde je izvela pesmu Jelene Karleuše „Upravo ostavljena“. Pored te numere, Olja je sa Pavlom Jovanovićem otpevala duet „Blud i nemoral“ koji inače pevaju njene kolege Aco Pejović i Edita Aradinović. Mnogi su pohvalili njen talenat, stav i harizmu.

Ipak, to nije uticalo na gledaoce da je što duže zadrže u rijalitiju, pa je 28. januara 2019. godine publika između nje i Baneta Čolaka izabrala da Olja napusti kuću. U intervjuu koji je dala nakon izlaska kazala je da je srećna što je izašla, te da će se sada posveti svojoj karijeri. Dodala je da joj je drago što nije uradila ništa što bi obrukalo njenu majku i porodicu.

Privatni život

Olja Bajrami je rođena 1986. godine u Doboju. Sa majkom, ocem i mlađom sestrom živela je u rodnom gradu. Ipak, kada joj je bilo 15 godina otac je odlučio da ih napusti što je za njih bio veliki šok. Posvetila se prvo završetku srednje škole, a kasnije i upisala Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Priznaje da je zbog loše finansijske situacije, ali i na nagovor starijih kolegica odlučila da se posveti pevanju. U jednom intervjuu priznala je da joj je najveći oslonac u životu majka.

Ipak, stresne situacije i brojni nastupi koje je jedno vreme imala, doveli su do toga da se razboli. Naime, dijagnostikovan joj je karcinom štitne žlezde. Pevačica je svoju bolest dugo krila od prijatelja, saradnika i medija, jer nije želela da je neko sažaljeva. U jednom intervjuu kazala je da je oduvek bila borac i da joj je bolest i sve što je prošla dodatno ojačalo.

Operisala je štitnu žlezdu i odbila terapiju jodom, te odlučila da potpuno promeni životne navike. Promenila je način ishrane i počela redovno da vežba. Sve to je rezultovalo potpunim ozdravljenjem, a o svojim iskustvima Olja često govori na televiziji upravo kako bi svojim primerom uticala na ljude da češće odlaze lekaru i promene loše životne navike.

Do ulaska u rijaliti „Zadruga“ Olja nije bila česta meta tabloida. Ipak, sama činjenica da se našla u rijalitiju pokrenula je lavinu tačnih i netačnih informacija o njenom privatnom životu. Iako se šuškalo da je bila u vezi sa Goranom Ratkovićem Raletom, muzičkim producentom i bivšim dečkom pevačice Indire Radić, Olja nije niti potvrdila niti demantovala ovakve informacije.

U „Zadruzi“ je priznala da je imala dve loše veze. Prvi put ju je dok je živela u inostranstvu verenik ostavio, a drugi raskid je usledio pre ulaska u „Zadrugu“. Ipak, srpski tabloidi su došli do informacije da je Olja bila u vezi sa Raletom, te da je on nije smatrao „pravom devojkom“ i nikada je nije tako predstavljao u javnosti. To je navodno potvrdila Oljina drugarica Danijela Babić.

Međutim, ni pevačica ni Ratković nisu želeli da komentarišu ove napise, te je ostalo nejasno da li ih je, pored poslovnog vezao i emotivni odnos.

Diskografija

Singlovi

 • 2012. Izbriši moj broj
 • 2012. Panika
 • 2012. Pola Balkana
 • 2012. Promaja u glavi (feat. Milan Dinčić Dinča)
 • 2013. Na moru Crne Gore (feat. DJ Djura)
 • 2014. Andoli
 • 2014. Loša navika (feat. MC Ina & Trajko)
 • 2015. Aperitiv (feat DJ Ugy & Despot)
 • 2015. Moja princezo (feat. Josip Ivančić)
 • 2016. Daj mi čašu (feat. Daddycold)
 • 2016. Sačmara
 • 2017. Dao si mi zeleno
 • 2017. Stanje za plakanje (feat. Uroš Živković)
 • 2017. Mjesečar
 • 2018. Nek’ pukne grom u ruzmarin

Olja Bajrami na društvenim mrežama

FacebookOlja @ Facebook
InstagramOlja @ Instagram