Milena Božić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilena Božić
Datum rođenja1994.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
VisinaNepoznato

Biografija

Milena Božić je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogom Juce u kriminalističkoj seriji „Klan“. Rođena je 1994. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Ljubav prema glumi pokazala je vrlo rano, pa je pohađala školu glume Omladinskog pozorišta DADOV. Po završetku srednje škole je upisala Akademiju umetnosti u Beogradu, a diplomirala je 2017. godine.

Dve godine kasnije je završila i master studije na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Igrala je u brojnim pozorištima, a zapažene uloge je ostvarila u predstavama „Galeb“, „Nana“, „Osam žena“, „Leons i Lena“, „Ustav“ i drugima.

Milena je od 2014. do 2018. godine uglavnom snimala kratke filmove. Prvi dugometražni film u kome se pojavila bila je komedija „Stado“. Glumila je u serijama „Urgentni centar“ i „Crna svadba“, međutim, prepoznatljivost joj je donela kriminalistička serija „Klan“ koja je etablirala i mnoge druge mlade glumce.

Detinjstvo, obrazovanje i glumački počeci

Milena Božić je rođena 1994. godine u Beogradu.  U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a strast za glumu je osetila sa devet godina kada ju je mama odvela da pogleda predstavu „Galeb“ u Narodnom pozorištu.

Brzo nakon toga je krenula u školu glume Omladinskog pozorišta DADOV u kome je ostala sve do završetka osnovne škole.

Uspela je da upiše Akademiju umetnosti u Beogradu u klasi profesora Andreja Šepetkovskog i Milana Neškovića, a diplomirala je 2017. godine upravo sa predstavom „Galeb“.

Dve godine kasnije je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završila master studije, a završna predstava joj je bila monodrama koja joj je 2020. godine donela specijalnu glumačku nagradu na Bečejskom festivalu monodrame (Be:femon).

Glumica govori engleski jezik, a služi se ruskim, španskim i italijanskim.

Filmska i televizijska karijera

Milena Božić se prvi put na filmskom platnu pojavila 2014. godine u kratkoj drami „½“ reditelja Nemanje Mladenovića u kojoj je igrala sa kolegama Nebojšom Rakom i Predragom Grujićem.

Dve godine kasnije isti reditelj joj je poverio ulogu u kratkom filmu „Maestro“. Sa Đorđem Živanovićem Grgurom i Aleksandrom Jovanovićem je snimila kratku komediju „Mirna noć na Karaburmi“ u režiji Jovane Radovanović.

Usledila je saradnja sa rediteljkom Jovanom Avramović u kratkom trileru „Tišina“ u kome joj je partner bio Nikola Đorđević.

Prvi dugometražni film u kome se pojavila bila je komedija „Stado“ u kojoj je dobila priliku da vidi kako se iskusne kolege glumci, poput Nikole Koje, Zorana Cvijanovića i Nataše Ninković pripremaju za svoje scene.

U kratkom filmu „Brazilka“ iz 2018. godine Milena je igrala pedikirku, a društvo na sceni su joj pravile koleginice Jelena Gavrilović i Aleksandra Anđelković.

Mlada glumica se 2020. godine pojavila u ulozi tehničarke Ruže u jednoj od epizoda popularne serije „Urgentni centar“. Naredne godine je igrala studentkinju u hit seriji „Crna svadba“.

U međuvremenu joj je reditelj Slobodan Skerlić dodelio ulogu Julijane Šoljević Juce u kriminalističkoj seriji „Klan“ čiju prvu sezonu je komercijalna televizija „Superstar“ emitovala od decembra 2020. godine.

Nekoliko mladih glumaca, uključujući i Milenu su upravo ulogama u ovoj seriji doživeli regionalnu prepoznatljivost. Sama serija je ostvarila veliku gledanost, pa su snimljene još dve sezone.

Pozorišna karijera

Milena Božić je uporedo sa filmskom i televizijskom karijerom, uspevala da se izbori za vrlo značajne uloge u pozorištu. Igrala je u beogradskom DADOV-u, BITEF-u i drugima, te Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Njen master rad, monodrama „Nana“ je od 2019. godine bila deo repertoara BITEF-a i AKUD-a „Branko Krsmanović“.

Predstavu ,,Osam žena” rediteljke Tare Manić igrala je Narodnom pozorištu „Toša Jovanović u Zrenjaninu“, a u DADOV-u je tumačila naslovnu ulogu u komadu „Leons i Lena“.

Mlađi ljubitelji pozorišta mogu da je gledaju predstavi za decu „Želja“, nastaloj po motivima romana „Crna ptica“.

Milena je od polovine 2020. godine igrala predstavu „I to se zove ljubav“ po Šizgalovom (Murray Joseph Schisgal) komadu „Ljupaf“.

U septembru 2022. godine je na sceni Reflektor teatra na Dorćol Platzu izvedena premijera predstave „Ustav“ u režiji Vojkana Arsića, a po tekstu Minje Bogavac. Milena u ovoj predstavi igra jednu od glavnih uloga, a na sceni se smenjuju i njene kolege Đorđe Živadinović Grgur, Lazar Nikolić, Mladen Milojković i Katarina Živković.

Prema rečima autora predstave, njen cilj je da „nadomesti nedostatak pravnog i političkog obrazovanja u zvaničnom prosvetnom sistemu Republike Srbije[1]„.

Privatni život

Milena Božić je rođena 1994. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. Premda je već neko vreme prisutna na domaćoj javnoj sceni, izbegava da govori o svom privatnom životu, pa njeni obožavaoci uglavnom ostaju uskraćeni za takve vrste informacija.

U julu 2022. godine je dospela u fokus javnosti kada su tabloidi objavili da ju je policija privela zbog „nelegalnog posedovanja bromazepama“. Glumica se nije odmah detaljno izjašnjavala o tome, ali je u jednom intervjuu ispričala o čemu se radilo, te da je imala odgovarajući recept za taj lek.

Progovorila je i o tretmanu od strane službenika, trudeći se da ukaže na društvene anomalije čija je posledica situacija u kojoj se našla[2].

Filmografija

Filmovi i serije

2014. ½

2016. Maestro

2016. Mirna noć na Karaburmi

2017. Tišina

2018. Stado (TV serija)

2018. Brazilka

2020. Urgentni centar

2020. – 2022. Klan

2021. Crna svadba

Predstave

„Nana“, „Osam žena“, „Leons i Lena“, „Želja“, „I to se zove ljubav“, „Ustav“ i druge.

Reference:

[1] https://www.oblakoder.org.rs/premijera-predstave-ustav/

[2] https://nova.rs/vesti/hronika/intervju-glumica-milena-bozic-za-nova-rs-prvi-put-o-hapsenju-zbog-bromazepama/

Milena Božić na društvenim mrežama

InstagramMilena @ Instagram
IMDBMilena @ IMDB