Vahidin Prelić

Kratke informacije

Ime i prezimeVahidin Prelić
Datum rođenja8. jun 1974.
Mesto rođenjaSjenica
DržavaSrbija
PrebivališteUžice
ZanimanjeGlumac

Biografija

Vahidin Prelić je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac prepoznatljiv po ulogama u serijama „Incoming“, „Ubice mog oca“, „Južni vetar“, „Kalkanski krugovi“ i drugima. Rođen je 8. juna 1974. godine u Sjenici. Oženjen je glumicom Andrijanom Simović sa kojom ima dvoje dece. Živi i radi u Užicu.

U pozorištu je počeo da glumi u trećoj godini fakulteta, a od 2001. godine je prvak drame užičkog Narodnog pozorišta. Prelić je u ovom teatru odigrao na desetine uloga, za koje je dobijao i značajne nagrade.

Filmska publika ga je upoznala 2009. godine u ulozi agenta Botina u filmu „Zona mrtvih“. Usledile su uloge u „Urgentnom centru“, te filmovima „Granice, kiše“ i „Šavovi“.

Regionalnu prepoznatljivost je stekao ulogom policijskog inspektora u seriji „Južni vetar“. Pored toga, glumio je lekara u seriji „Ubice mog oca“, te Igora u seriji „Močvara“. Ljubitelji telenovele „Igra sudbine“ ga prepoznaju po ulozi psihijatra Popovića.

Detinjstvo i obrazovanje

Vahidin Prelić je rođen 1974. godine u Sjenici. Odrastao je sa roditeljima i bratom Nedimom u rodnom gradu. Već u osnovnoj školi je govorio da želi da postane glumac. Ipak, posle srednje škole je dve godine studirao ekonomiju u Prištini.

Vahidin je 1995. godine upisao glumu na Fakultetu Univerziteta u Prištini u klasi profesora Boška Dimitrijevića. Diplomirao je četiri godine kasnije.

Pozorišna karijera

Vahidin Prelić je prvu ulogu u Narodnom pozorištu u Užicu dobio i pre nego što je diplomirao. Naime, igrao je u drami „Kako zasmejati gospodara“ koju je režirao Kokan Mladenović, a koja se pred publikom premijerno našla u aprilu 1998. godine.

Iste godine mu je reditelj Darijan Mihajlović poverio jednu od glavnih uloga u predstavi „Koplje“.

Vahidin je tokom 1999. godine u Užičkom pozorištu imao tri premijere. Glumio je u komadu „Kapetan Džon Piplfoks“ i u drami „Umri miški“ u režiji Ljiljane Arsenov Ivanović. U novembru te godine je pred publikom prvi put izveo svoju diplomsku predstavu, monodramu „Hamlet mašina“.

U toku 2000. godine je sarađivao sa rediteljima Brankom Popovićem, Miodragom Milanovićem i Kokanom Mladenovićem na predstavama „Bogojavljenska noć“, „Povratak“ i „Per Gint“.

Vahidin Prelić je od 1. januara 2001. godine postao stalni član Narodnog pozorišta u Užicu. Sa Slobodanom Ljubičićem je u martu iste godine prvi put odigrao predstavu „Sistem“ koju je režirao Stefan Džeparoski.

Tumačio je naslovnu ulogu u komadu „Tartif“ koji je režirao Miodrag Milanović, a koja je premijerno izvedena u februaru 2002. godine. Iste godine je prvi put „oživeo“ Bega Pintorovića u predstavi „Hasanaginica“ Branka Popovića.

U „Mentalnoj higijeni“ je igrao Labuda, u „Pokojniku“ Ljubomira Protića, a u predstavi „Odisej ne stanuje ovde“ Kostu.

Posetioci Narodnog pozorišta u Užicu su ga od februara 2004. godine prvi put mogli videli u ulozi Novaka Tomića u drami „Porfirogeneza“, a od oktobra iste godine je igrao Tecudzina Aokija u predstavi „Konkurs“.

Usledila je saradnja sa novosadskim Pozorištem mladih na čijoj sceni je od aprila 2005. godine igrao predstavu „Instant seksualno vaspitanje“. Režirao ju je Jug Radivojević, a Vahidin je utelovio lik Stanka.

U matičnoj kući je iste godine imao čak tri premijere. Glumio je u predstavama „I forget“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Atentat“.

Na repertoaru užičkog teatra se od januara 2006. godine našla predstava „Kabare ženski orkestar“ u kojoj je igrao Leona. Tumačio je naslovnu ulogu u komadu „Pilad“ koju je režirao Andrea Paćoto (Andrea Paciotto), te glavnog junaka u predstavi „Viktor ili Deca na vlasti“.

Prelić je kraja aprila 2007. godine igrao Alda u drami „Kardanus“, a od jula iste godine Cvetka Aretića, odnosno Florinda u predstavi „Sluga dvaju gospodara“.

Tokom 2008. godine imao je tri premijere. Glumio je u predstavama „Višnjik“, „Žorž Danden“ i „Čorba od kanarinca“. Od naredne godine je glumio Majstora u predstavi „Majstor i Margarita“, kao i Pina Belija u predstavi za decu „Neobična pošiljka“.

Vahidin je pred užičkom publikom od marta 2010. godine glumio Vika u predstavi „Rumunija 21“, a sledeće godine je igrao u dramama „Lizistrata“ i „Ines de Kastro“.

Na repertoaru Narodnog pozorišta u Užicu se od aprila 2012. godine našla predstava „Narodni poslanik“ u kojoj je Prelić tumačio lik Ivkovića, a u jesen iste godine je glumio u dečjoj predstavi „Trnova Ružica“.

Sa rediteljkom Ivom Milošević je sarađivao na predstavi „Čudo u Šarganu“, a sa Snežanom Udicki na komadu „Svečana večera u pogrebnom preduzeću“. Vahidin je igrao Vurma u drami „Spletka i ljubav“ koja je pred publikom premijerno izvedena u decembru 2013. godine.

Usledile su predstave „Žanka“, „Odumiranje međeda“ i „Prah i pepeo“ koju je Prelić izvodio i za publiku Puls teatra iz Lazarevca.

Od 2016. godine ljubitelji pozorišta su mogli da ga vide u predstavama „Hromi ideali“ i „Nečiste sile“, a od naredne godine je igrao u „Kralju Liru“, „Mandragoli“ i drami „Serbio, zemljo roda moga“.

Vahidin je u „Koštani“ Branka Popovića igrao Arsu. Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta Užice bila od 31. marta 2018. godine.

Utelovio je lik Alfreda II u predstavi „Poseta“ koja se pred publikom premijerno našla u martu 2020. godine. Sledeće godine Prelić je glumio u predstavama „I to se zove ljubav“ i „Perpleks“.

Od marta 2022. godine je igrao psihologa Milorada Bajića u predstavi „Svinjski otac“, a od maja iste godine je tumačio Mihaila Aleksandroviča Rakitina u komadu „Mesec (dana) na selu“.

Najmlađi Užičani su ga od maja 2022. godine mogli gledati u ulozi Zmaja Ognjana u predstavi „Vasilisa Prekrasna“. Od juna 2023. godine u Narodnom pozorištu u Užicu igra Konzula Basmana u predstavi „R.U.R[1]

Za mnoge uloge u pozorištu Vahidin je osvajao nagrade na festivalima širom Srbije[2].

Televizijska i filmska karijera

Vahidin Prelić je na televizijskim ekranima debitovao 2003. godine u manjoj ulozi u televizijskoj drami „Ilka“ reditelja Zdravka Šotre. Reditelji Milan Konjević i Milan Todorović su mu poverili ulogu agenta Botina u hororu „Zona mrtvih“ koji se u bioskopima pojavio 2009. godine.

Tokom 2014. i 2015. godine televizijska publika ga je mogla gledati u ulozi Mihajla Hristića u seriji „Urgentni centar“.

U međuvremenu je glumio Stefana Kostića u drami „L’angelo di Sarajevo“ italijanskog reditelja Enca Monteleonea (Enzo Monteleone). Pojavio se i akcijskom filmu „Sword of Veneance“, kao i TV drami Aleksandra Lukača „Došljaci“.

U akcijskom filmu „My Daughter Is Missing“ iz 2018. godine je utelovio lik Stefana, dok je u SF trileru „Incoming“ reditelja Erika Zaragose (Eric Zaragoza) glumio Arguna.

Iste godine se u bioskopima pojavila drama crnogorskih reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara „Granice, kiše“ u kojoj je sa Kristinom Stevović igrao glavne junake.

Reditelj Miroslav Terzić mu je poverio jednu od uloga u trileru „Šavovi“ koja se u bioskopima pojavila 2019. godine. Glumio je biznismena u kratkoj komediji „Dreams“, kao i Miloša u 30 epizoda serije „Infiltration“.

Utelovio je lik Mladena u drami „Mamonoga“ koja je svetlo dana ugledala 2019. godine, a glumio je i u ostvarenju „The Outpost“ koje je emitovano u periodu od 2018. do 2021. godine.

U popularnoj kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“ se u periodu od 2016. do 2020. godine pojavio šest puta u ulozi lekara. Ipak, do prekretnice, kada je u pitanju njegov televizijski i filmski angažman u Srbiji došlo je 2020. godine.

Naime, Vahidin je utelovio lik inspektora Pape u vrlo popularnoj seriji „Južni vetar“, a moglo bi se reći da ga publika širom regije prepoznaje upravo po ovoj ulozi.

Prelić je glumio Igora u dramskoj seriji „Močvara“ koju od septembra 2020. godine emituju Radio Televizija Srbije (RTS) i komercijalna Televizija „Superstar“.

Sjeničanin se 2023. godine pojavio i u jednoj epizodi SF serije „The Ark“, a u domaćoj seriji „Kalkanski krugovi“ je utelovio lik Ivana.

Ljubitelji telenovele „Igra sudbine“ gledali su ga u ulozi psihijatra Danila Popovića.

Vahidin Prelić je u dosadašnjoj karijeri snimio i brojne televizijske reklame, a pojavio se i u nekoliko muzičkih spotova.

Privatni život

Vahidin Prelić je rođen 1974. godine u Sjenici. Odrastao je sa roditeljima i bratom Nedimom u rodnom gradu. Srednju školu je završio u Sjenici, a fakultet u Prištini. Od 2001. godine živi i radi u Užicu.

Upravo je u užičkom pozorištu upoznao Andrijanu Simović, mladu glumicu iz Bara[3]. Par se venčao i dobio dvoje dece. Pratioce na društvenim mrežama s vremena na vreme obraduje fotografijom iz privatnog života, a sudeći po slikama, glumac slobodno vreme provodi sa putujući sa porodicom i vežbajući u teretani.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2003. Ilka
 • 2009. Zona mrtvih
 • 2011. Igra istine
 • 2014—2015. Urgentni centar
 • 2015. Non chiedere perchè
 • 2015. Mač osvete
 • 2015. L’angelo
 • 2017. My Daughter Is Missing
 • 2018. Nadolazeći
 • 2018. Granice, kiše
 • 2019. Šavovi
 • 2019. Infiltration
 • 2019. Dreams
 • 2019. Mamonga
 • 2019. Predstraža
 • 2016—2020. Ubice mog oca
 • 2020. Južni vetar
 • 2020. Močvara
 • 2023. The Ark
 • 2023. Kalkanski krugovi
 • 2023. Igra sudbine

Predstave: „Atentat“, „Bogojavljenska noć“, „Brod ljubavi“, „Viktor ili deca na vlasti“, „Vrteška“, „Višnjik“, „Dobro jutro, laku noć“, „Dorotej“, „Došljaci“, „Žanka“, „Žorž“, „Danden“, „Ines de Kastro“, „Kabare ženski orkestar“, „Kako zasmejati gospodara“, „Kapetan Džon Piplfoks“, „Kardanus“, „Konkurs“, „Koplje“, „Koštana“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Ko se boji Virdžiniej Vulf“, „Kralj Lir“, „Majstor i Margarita“, „Mandragola“, „Mentalna higijena“, „Narodni poslanik“, „Nečiste sile“, „Odisej ne stanuje ovde“, „Odumiranje međeda“, „Per Gint“, „Pilad“, „Povratak“, „Pokojnik“, „Poseta“ „Sistem“, „Tartif“ i mnoge druge.

Nagrade i priznanja

 • 2001. Nagrada za mladog glumca na festivalu Vršačka pozorišna jesen, za ulogu u predstavi „Per Gint“
 • 2003. Nagrada Akademije umetnosti Univerzitet Braća Karić, za glumačku bravuru u predstavi „Tartif“, na Danima komedije u Jagodini
 • 2006. Nagrada za najboljeg mladog glumca u predstavi „Atentat“ na „Joakimfestu“
 • Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi „Pilad“ na Međunarodnom festivalu drame „Stobi”
 • 2008. Ravnopravna glumačka nagrada na 44. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” održanom u Kruševcu, za ulogu u predstavi „Došljaci“
 • 2014. Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi „Smećarnik“ na 50. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” održanom u Leskovcu

Reference

Vahidin Prelić na društvenim mrežama

FacebookVahidin @ Facebook
InstagramVahidin @ Instagram
YoutubeVahidin @ YouTube
IMDBVahidin @ IMDb