Borislav Boro Drljača

Kratke informacije

Ime i prezimeBorislav Boro Drljača
Datum rođenja29. avgust 1941.
Mesto rođenjaDonja Suvaja, BiH
Datum smrti11. oktobar 2020.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevač

Biografija

Borislav Boro Drljača je bio pevač narodne muzike. Rođen je 29. avgusta 1941. godine u selu Donja Suvaja, u opštini Bosanska Krupa. Preminuo je 11. oktobra 2020. godine u Beogradu.

Bora je bio jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji. Stekao je status Istaknuti umetnik i dobio je nagradu za životno delo.

Snimio je preko 50 nosača zvuka na kojima se nalazi oko 400 pesama. Prodao je preko pet miliona ploča i kaseta.

Nastupao je po celom svetu, a najviše u Americi, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi. Najteži period u njegovoj karijeri bio je početak jugoslovenskih ratova kada srpska televizija nije htela da pušta njegove pesme jer je rođen u Bosni, i obratno, bosanska televizija ga je zabranila jer je poreklom Srbin.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Bora Drljača je rođen 1941. godine u Donjoj Suvaji kod Bosanske Krupe. Njegov otac Branko je bio ekonom, poslovođa u trgovini i matičar, a takođe je lepo pevao i svirao gitaru.

Majka Stoja je bila ekonom i stradala je u Drugom svetskom ratu. Posle njene smrti, otac se ponovo oženio, a pevaču nije ostala nijedna majčina slika.

Bora je završio osnovnu školu u Suvaji nakon čega je otišao kod strica u Bačku Topolu. Tamo je završio srednju poljoprivrednu školu.

Bio je mlad kada je došao u Beograd i počeo je da peva u KUD „Branko Radičević“ i „Španac“. Siromaštvo je odredilo njegov put jer ga je motivisalo da postane neko i nešto u životu.

Prijavio se na audiciju za Radio Beograd koju je položio i ubrzo je njegova muzička karijera krenula uzlaznom putanjom.

Privatni život

Iz prvog braka, sa pokojnom suprugom Vericom, ima dva sina. Njegov sin Vladimira je magistrirao menadžment u Parizu, dok je Branislav diplomirao slikarstvo u Beogradu.

Bora je teško podneo supruginu smrt jer je bilo u pitanju samoubistvu. Verica je uzela previše sedativa i ostavila je oproštajno pismo u kome nikoga nije krivila za to što je uradila.

Sa drugom suprugom, Radomirkom Sladić, Bora je živeo u Beogradu. Upoznali su se na njegovom koncertu 2007. godine i bili su nerazdvojni do pevačeve smrti.

Karijera

Bora Drljača je 1967. godine s ansamblom Dušana Vukojčića za „Diskos“ izdao singlicu sa pesmama“Ne znam mlađan gde ću pre“, „Zalut’o sam jednog dana“, „Ne čekaj me ti večeras, majko“ i „Sinoć dođe draga“.

Naredne godine je objavio dve singlice. Prva je s ansamblom Aksentija Šoškića i izašla za RTB. Na njoj se nalaze pesme „Vrati se jer srce te voli“, „Sve djevojke Banjaluke“, „Fehro, bona Fehira“ i „Šta cu, jadan“.

Druga singlica je snimljena za istu izdavačku kuću s ansamblom Miodraga Todorovića Krnjevca i na njoj su bile numere „Hajrudine, mili sine“, „Tri jarana“, „Fatima“ i „Vatra stara dogorjeva“.

Drljača je 1969. godine nastupio na festivalu Ilidža sa pesmom“Usamljen lutam“.

Za „Jugoton“ je izdao tri singlice na kojima su bile numere „Za ljubav tvoju“, „Ljubiti te, dušo, neću“, „Svaka cura“, „Vojničko pismo“, „Poslednja noć, ljubavi“, „Zauvek poklon taj“, „Neću te kleti“, „Nek’ plače stara majka“ i „Vječno patim, majko“.

Tokom 1970. godine je učestvovao na festivalima Beogradski  sabor sa numerom „Pozdravljam te“ i Ilidža sa pesmom „Ljubav je radost najveća“.

Za Diskografsku kuću „Jugoton“ je objavio dve singlice s ansamblima Žarka Pavlovića Valjevca i Ace Stepića. Na njima su bile pesme „Ti si sve sto zelim“, „Dođi u snu, majko“, „Al’, ipak, idi drugom“, „Bolujem, dragu milujem“ i „Kriv sam što te drugi voli“.

Na Beogradskom saboru i Festivalu na Ilidži 1971. godine se predstavio numerama „Sve za ljubav ja sam dao“ i „Zaborav, zaborav“.

Iste godine je snimio pesme „Poslednja suza“, „Pjesmu volim ponajviše“, „Pijano srce“, „Poslednju paru za pjesmu dajem“ i „Verenica“.

Na Beogradski sabor 1972. godine se predstavio numerom „Živjeti se mora“, a potom je s ansamblom Žarka Josipovića – Škule je za RTB izdao singlicu sa pesmama „Muziko, sviraj, sviraj“, „Grliću i ljubiću“, „Voljena ženo“ i „Danima tražim dragu“.

Drljača je sledeće godine objavio tri singlice. Prvu je uradio s ansamblom Žarka Josipovića i na njoj su bile numere „Pjesma život vraća“, „Lijepa Krupa“, „Ljubimac“ i „Ostaješ sama ti“.

Pesme „Oj, oraje, oraje“ i „Oj, Suvajo, moje rodno mesto“ je sa grupom Krajišnika snimio za „Diskos“.

Za RTB je u pratnji ansambla Novice Negovanovića snimio numere „Budi moje blago“ i „Noćima je sanjam“.

Prvi album „Stare dobre pjesme“ je snimio za RTV Ljubljana i na njemu su bile numere „Vojino kolo“, „Verenica“, „Poslednju paru za pjesmu dajem“, „Lijepa Krupo“, „S’ one strane Plive“, „Sandino kolo“, „Narodno kolo“, „Oj, djevojko, pod brdom“, „Sarajevo, divno mjesto“, „Ljubav je radost najveća“, „Oj, Jelena, kćeri moja jedina“ i „Svadbarka“.

Drljača je 1974. godine nastupio na Beogradskom saboru sa pesmom „Od sinoć te čekam“. Sa grupom Krajišnika je snimio numere „Krajišnici, gdje ćemo na prelo“ i „Mala moja iz Bosanske Krupe“ koje su postale veliki hitovi.

Već sledeće godine se pojavio na tri festivala – Beogradskom saboru, Hit paradi i Jugoslovenskom festivalu Pariz izvodeći pesme „Dobar dan“, „Podkozarko djevojko“ i „Nas dvoje smo srećni“.

Za RTB je objavio četiri singlice sa pesmama „Kome li se u snu smeši“, „Srce mi od želje gori“, „Kajaćeš se ako odeš“, „Kad zapjeva grupa Krajišnika“ i „Ajde, mala, izaberi“.

Diskografska kuća je objavila njegov album sa numerama“Ti si sve što želim sada“, „Put putuje mlad latife“, „Srdo moja, ne srdi se na me“, „Devojka sokolu zulum učinila“, „Niz polje idu, babo, sejmeni“, „Zarasle su staze“, „Jovane, Jovo, jedini sine“, „Haj, san zaspala“, „Za ljubav tvoju“, „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Zlatibore, moj zeleni bore“ i „Pjevaj mi, pjevaj, sokole“.

Bora je 1976. godine na „Hit paradi“ izveo pesmu „Sliku tvoju na grudima držim“, a na Beogradskom saboru „Nit’ je kasno, nit’ opasno“.

Snimio je singlice sa numerama „Bez tebe srce mi je prazno“, „Budimo zajedno, bićemo najjači“, „Dođi u snu, majko“ i „Aj, san zaspala“.

1977. godine je na festivalu „Hit leta“ izveo pesmu „Dal’ ću tebi, ili ćeš ti meni“. Za RTB je izdao dve singlice uz pratnju ansambla Branimira Đokića na kojima su pesme „Sve zbog žene što se lažno klela“, „Krajišnici, Krajina vas krasi“ i „Ne živi se hiljadu godinu“.

Sa grupom Krajišnici i uz pratnju duvačkog orkestra Radovana Babića otpevao je pesme „Tjeraj, mala, stado iza brijega“ i „Nas dva brata oba ratujemo“.

Na „Hit paradi“ 1978. godine Drljača je otpevao numeru „Ako ljubav jednom prođe“. U izdanju RTB-a su izašle dve singlice sa pesmama „Takva je ljubav naša“, „Daleko smo k’o sever i jug“ i „U društvu sam lijepih žena“.

Uz pratnju ansambla Branka Milenovića je za „Diskoton“ snimio album na kome su se nalazile numere „Pjevaj mi, pjevaj, sokole“, „Sarajevo divno mjesto“, „Vino piju age sarajlije“, “ Oj, Prijedore“, „Čiča peče rakiju“, „Zbogom, moja postojbino“, „Oj, oraje, oraje“, „Na put se spremam“, „Aj, san zaspala“, „Banja Luko“ i „Što me mladog ostavljaš“.

Drljača je 1979. godine na „Hit paradi“ premijerno izveo numeru „Kume, izgore ti kesa“. Pored nje, na singlici se našla i „U mladosti bogatstvo sam hteo“.

Tokom 1980. godine se pojavio na festivalima „Hit parad“ sa pesmom „Zapjevajmo veselo“ i Ilidži sa jednim od svojih najvećih hitova „Prijo moja, kako ćemo“.

Sa grupom Krajišnika i orkestrom Bis je za „Jugoton“ snimio numere „Zapjevajmo veselo, krajišnici mili“ i „Kad bosanac pije“.

U izdanju „Diskotona“ je izašao album „Ajde, pobro da ga zapjevamo“ na kome se, osim naslovne pesme, nalazi još devet numera – „Teško je ljubit’ tajno“, „Pošla cura cveće brati“, „Babo mi veli onomad“, „Sjetuje me majka“, „Kad bi smela da ti kažem“, „Ciganin i violina“, „Zaigrali cigančići“, „Tarapani“ i „Ciganski oproštaj“.

Bora je 1981. godine je za RTB snimio album sa numerama „Još uvek te volim“, „Ti si sada tuđa žena“, „Volio sam i voleću“, „Svako žali što je mladost prošla“, „Pismo ratnom drugu“, „Kosibaso, čuvaj nogu“ i „U društvu sam lijepih žena“.

Sledeće. godine je uz pratnju orkestra Zorana Pejkovića za RTB snimio album „Jugosloven“ sa pesmama „Jugosloven“, „Tvoj je rođendan“, „Bosanac“, „Volim te“, „Širok potok, a ćuprije nema“, „Ostale su ruže nezalivene“, „Tjeraj stado sa planine“ i „Sve počinjem ispočetka“.

Drljača je 1984. godine na „MESAM-u“ izveo numeru „Hej, jarani, zora sviće“. Uz pratnju orkestra Dragana Stojkovića Bosanca je za izdavačku kuću RTB snimio album „Nas dvoje veže ljubav“ sa pesmama: „Ćuti, Đurđa“, „Zapjevajmo veselo“, „Ljubav je radost najveća“, „Srećan brak“, „Nas dvoje veže ljubav“, „Ženi me, ćaća“, „Kad Bosanac pije“, „Volio sam jako“.

Album „Čovjek sam iz naroda“ sa naslovnom i pesmama“Šta bi dala moja mala“, „Danima te čekam“, „Krajišnici, Krajina vas krasi“, „Kajaćeš se ako odeš“, „Ti si kriva što sad pijem“, „Ja sam šnajder“, „Lutalica ja sam bio“, „Kad zapjeva grupa Krajišnika“ i „Noćima je sanjam“ objavila je RTB 1985. godine.

Već sledeće godine je s orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca snimio album „Pjevaj, srce“ sa numerama „Pjevaj, srce“, „Svega će biti, samo nas neće“, „Oprosti mi za prošle dane“, „Nema tebe, nema sreće“, „Ona je ljubav života moga“, „Pobjegla mi žena“, „Volim te više od sebe“, „Kad muškarac plače“ i „Ostarismo, ostarismo“.

Drljača je 1988. godine uz pratnju orkestra Dragana Aleksandrića za Jugodisk izdao album „Alal vera, majstore“ sa pesmama „Ne veruj pesmi, vinu i ženi“, „Lepoto moja“, „Ja drugu ljubav neću“, „Oj, Krajino“, „Ljuti Krajišnik“, „Odlazi, ostani sama“, „Bosno moja, dok ti ime traje“, „Pevaću za vas“ i „Više me ne gledaš“.

Diskografska kuća „Diskoton“ je 1989. godine objavila njegov album „Ko će da te čuva“ sa naslovnom i pesmama „Ko će da te čuva“, „Istinu moramo reći“, „Ne namiguj na me, tuđa ženo“, „Šije Mica košuljicu“, „Momak i po mene zovu“, „Krajina je moj otac i majka“, „Danijela“ i „Ljubim po tri žene“.

Uz pratnju orkestra Ranka Maćića Bora je 1990. godine za „Jugodisk“ izdao album „Ko te uze, zlato moje“. Na njemu su se našle pesme „Ko te uze, zlato moje“, „Pusti da te gledam“, „Od Benkovca pa do Beograda“, „Od sutona do svanuća“, „Nisam doktor“, „Neću te kleti“ i „Zbog ljubavi“.

Zatim je sa orkestrom S. Mitrovića snimio album „Ne dam Krajine“ sa numerama „Ne dam Krajine“, „Sa Manjače krenuli su vuci“, „Istinu moramo reći“, „Na Avali pokraj Beograda“, „Jedno jutro svanu zora“, „Kuvaj, kuvaj kaficu“, „Stade Srbin do Srbina“, „Kapetan Dragan“, „Verenica“ i „Mi pjevamo posle bitke“.

Pesme „Krajino, Krajino“ ( Krvava haljino), „Malovane, visoka planino“, „Krajina je moj otac i majka“, „Stara staza“, „Oj, Krajino“, „Tri sokola, tri heroja“, „Ljubio sam devojke i žene“ i „Na put se spremam“ našle su se na Borinom albumu „Krajino, Krajino“ iz 1991. godine.

S orkestrom Branimira Đokića je za RTB snimio album „Ja sam čovjek za tebe“ sa numerama „Tebi je sve oprošteno“, „Ja sam čovek za tebe“, „Potraži novu ljubav“, „Oj Krajino“, „Dobar glas me bije“, „Neće Srbin sa ognjišta svoga“, „Da li ima nešto lepše“, „Ljubio sam devojke i žene“, „Svako ima svojih pet minuta“ i „Pozdrav nosi reka Una“.

Nakon duže studijske pauze, Boro je 1995. godine ponovo za RTB objavio novi album koji je naišao na odličan prijem publike.

Na njemu su se nalašle pesme „Nema raja bez svog zavičaja“, „Hoću srećnu da te pamtim“, „Stara kajla, a momak u duši“, „Svadba, svadba“, „Ranjene duše“, „Tugo moja, još nas rane bole“, „Kako da zaboravim te“ i „Danijela“.

Naredne godine je s orkestrom Slavka Mitrovića – Caleta za Izdavačku kuću „Nina trade“ objavio album „Krajišnik sam ja“ sa numerama „Oči zelene“, „I ti me ostavi“, „Harmoniko moja“, „Razbolje se srce moje“, „Da si, majko, živa“, „Krajišnik sam ja“, „Rastasmo se, draga“, „Hej, mladosti, stani malo“, „Oj, livado rosna travo“ i „Kosibasa“.

Drljača je 1998. godine započeo saradnju sa „ZAM-om“ i snimio je album „Sine, sine“ na kome su, pored naslovne, bile i pesme „Plači, mala, plači“, „Nema raja“, „Zdravica“, „Za ljubav tvoju“, „Kako ti je, kako ti je“, „Žuta proja“, „Prolazi jesen“, „Hani“ i „Proklet da je život celi“.

Diskografska kuća „Grand“ je 1999. godine objavila njegov CD „Rača 2“ kao nastavak pesme „Plači, mala, plači“.

S orkestrom Siniše Vicentijevića je snimio numere „Pjevaj, mala, pjevaj“, „Prevede me žedna preko vode“, „Otišla je Danijela“, „Šta ću kući tako rano“, „Krajina je majka“, „Oj, Bojana pitaj Milijanu“, „Jedna mala“, „Nevernice moja“, “ Ja sam šnajder“, „Peške idem iz grada“, „Dođi da se pozdravimo“ i „Gledam tuđu ženu“.

Na Festivalu „Moravski biseri“ je 2001. godine zajedno s Erom Ojdanićem izveo duet „Jao, mala, šta nam radiš“. Naredne godine je na istom festivalu nastupio sa numerom „Sve su žene za promene“.

Za Grand je snimio CD sa pesmama „Car ostaje car“, „Stara kuća“, „Ćeri moje malene“, „Ženiću se deset puta“, „Banja Luko, tebe Vrbas dijeli“, „Rodna gruda“, „Mina“, „Krajišnici“, „Rača tri“, „Ne žalite mene“ i „Jedan je Drljača“.

Boro je 2004. godine u izdanju „Granda“ objavio CD „Stari vuk“ sa numerama „Hej, Nado, Nado“, „Krive su, krive, oči zelene“, „Ti si mene već zaboravila“, „Sve behara i sve cveta“, „Vila bana sa planine zvala“, „Ostani sa mnom, pravi mi društvo“, „Hoćeš, mala, biti moja“, „Poleti, golube moj“ i „Oj Bojana, pitaj Milijanu“.

„Grand“ je 2007. godine objavio njegov CD „Brbljivica“ na kome su se, osim ove pesme, našle i numere „Mojom ćeš se zvati“, „Ode voz“, „Sokolica“, „Ostariću, preboleti neću“, „Pusto polje“, „Gorom pjeva mladi Radivoje“, „Nek’ uvenu ruže“, „Zvijezda tjera mjeseca“ i „Otišla je Danijela“.

Na „Moravskim biserima“ 2008. godine je otpevao još jedan duet s Erom Ojdanićem pod nazivom „Supermeni“, a sledeće godine je premijerno izveo numeru „Grešila si u životu“.

Novi CD sa pesmama „Idem dalje, ne odustajem“, „Melem za dušu“, „Neću te kleti“, „Bojani ću srce dati“, „Sjećaš li se, draga, mene“, „Slavuj peva, a Una žubori“, „Legenda si, brale“, „Otac i kćer“ i „Lek za ostavljene“ objavio je 2010. godine.

Tokom 2011. godine je učestvovao na dva festivala. Prvi je „Lira“, festival nove narodne muzike, na kome je izveo numeru „Rođen za promene“, a drugi su „Moravski biseri“ gde je otpevao „Ja sam taj“.

Boro je 2012. godine zajedno sa „Grandom“ objavio novi CD sa pesmama „Sećanje na tebe“, „Dobro došli, prijatelji“, „Grmečlija ljuti“ (duet sa Lastama Vrbanje), „Ja sam rođen za promene“, „Grmeč i Una“ i „Rada iz Novoga Sada“.

Dve godine kasnije je dobio nagrade za interpretaciju na festivalima „Miholjsko leto“ u Šapcu, gde je otpevao „Što me nisi čekala još malo“ i na „Moravskim biserima“, gde je izveo „Neka tebi bude dobro“.

2015. godine je objavio singlove „Banjaluko, pozdravi Krajinu“ i „Grliće te moja sena“.

U karijeri je snimio i brojne duete, a neki od njih su:

–  „Tamburico sa tri žice“ sa Žarkom Glišićem,
–  „Kod Milana u korjene“ sa Miloradom Gagićem,
–  „Oj, devojko, đe si ruže brala“ sa Zoricom Brunclik,
–  „Dodji kući, Momčilo“ sa Bajom Malim Knindžom,
–  „Čiča drljo“ sa Nemoguće vruće,
–  „Svadba“ s Erom Ojdanićem i Dobrivojem Topalovićem,
–   „Dođi da te deda“ sa Dragicom Filipović Gagom,
–   „Lek za ostavljene“ sa Vesnom Rivas.

Pevač je 2010. godine ušao u kuću „Velikog brata“ u kojoj se zadržao 27 dana. Nije pravio skandale, već se dobro slagao sa svim učesnicima.

Peg godina kasnije je bio deo rijaliti programa „Parovi“. Vilu je morao da napusti jer mu je umro brat. Iako su poštovaoci njegovog lika i dela smatrali degutantnim to što se pojavio u društvu starleta, Bora je izjavio da nije uradio ništa nemoralno.

Supruga mu je zamerila zbog pipkanja učesnica, ali on se samo trudio da napravi šou i da narodu bude zanimljiv.

Bora je bio veliki gurman koga su u životu držali ljubav prema hrani, supruzi i muzici. Osim starije, volela ga i mlađa populacija pa na „Fejsbuku“ („Facebook“) postoji stranica „Dnevna doza Drljače“ koja broji preko 70.000 pratilaca.

Pevač je tokom 2020. godine više puta bio lečen i operisan, najpre zbog karcinoma debelog creva, a potom i zbog tromba u blizini srca. Preminuo je 10. oktobra 2020. godine.

Sahranjen je četiri dana kasnije na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.