Jana Dačović

Kratke informacije

Ime i prezimeJana Dačović
Datum rođenja14. februar 1999.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeInfluenser, student, YouTuber
Visina-
Težina-

Biografija

Jana Dačović je srpska jutjuberka i vlogerka koja je popularnost stekla video savetima za tinejdžere na svom „Ju Tjub“ („You Tube“) kanalu „Jana Dačović“. Objavljivanjem sadržaja na „Ju Tjubu“ se aktivno bavi od 2014. godine, a do oktobra 2019. godine je stekla više od 644 hiljade pretplatnika i 154 miliona pregleda. Rođena je 14. februara 1999. godine u Kraljevu. Od 2017. godine živi i studira u Beogradu.

Inspirisana jutjuberkom Betani Mota (Bethany Mota) Jana je već sa 14 godina odlučila da počne sa snimanjem i postavljanjem video sadržaja na „Ju Tjub“. Premda su se roditelji na samom početku protivili toj ideji, bila je uporna i u dogovoru sa njima postavila prvi video na temu „Stvari koje su vam potrebne za leto“.

S obzirom na to da tada na našim prostorima ovakva vrsta „Ju Tjub“ sadržaja nije bila popularna, do prve hiljade pretplatnika Jana je stigla tek 14. februara 2014. godine. To joj je dalo energiju i volju da nastavi da snima videe sa savetima za školu, lepotu, modu, šminkanje i slično.

Pratila je reakcije svojih pratilaca i udovoljavala njihovim željama za to šta žele da gledaju na njenom kanalu. Trud i rad se isplatio, pa je do prvih stotinu hiljada pratilaca stigla u junu 2016. godine. Harizmatična tinejdžerka je dobro iskoristila svoj uticaj kod vršnjaka, pa su joj se počele javljati razne kompanije koje su želele da njihove proizvode reklamira na svom „Ju Tjub“ kanalu.

Usledile su različite saradnje, a do 200 000 pratilaca je dogurana tokom narednih pet meseci. U 2017. godine je odlučila da svoje fanove „počasti“ priručnikom „Janin kalendar“. Reč je o njenom ličnom planeru koji su tinejdžerke širom regiona sa nestrpljenjem očekivale.

U oktobru je u saradnji s Izdavačkom kućom „Laguna“ objavila knjigu „Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović“, a u aprilu 2018. godine dosegla je cifru od pola miliona pretplatnika na „Ju Tjubu“. U istoj godini brojka se „popela“ na 600 hiljada, a Jani su se otvorila mnoga vrata u sferi mode, kozmetike i slično.

Nakon toga je osnovala svoj brend, te je u junu 2018. godine na tržište „izbacila“ tri parfema pod nazivom „Bloom“, „Four“ i „Favourite“.

Veoma je popularna i na društvenim mrežama, a na Instagramu je prati 720 hiljada tinejdžera iz raznih delova nekadašnje Jugoslavije. Posebno su interesantna druženja s obožavaocima, tzv. meetup-i na kojim se skupi i po nekoliko hiljada dečaka i devojčica.

U vezi je sa gejmerom i jutjuberom Stefanom Vuksanovićem Muđom.

Detinjstvo i obrazovanje

Jana Dačović je rođena 1999. godine u Kraljevu. Sa roditeljima i mlađim bratom Krstanom je odrasla u rodnom gradu. Tu je završila osnovnu školu i Gimnaziju, te 2017. godine upisala Visoku školu strukovnih studija za IT u Beogradu. Reč je o privatnoj visokoškolskoj ustanovi poznatoj kao ITS (Information Technology School).

Kako je u jednom videu istakla, želela je da upiše nešto što bi mogla da poveže sa poslom kojim se trenutno bavi.

Put od devojčice iz komšiluka do „Ju Tjub“ zvezde

Jana Dačović je sa snimanjem „Ju Tjub“ videa krenula već sa 13 godina i to nakon što je pogledala celokupan sadržaj kanala američke jutjuberke Betani Mota. Kako je u jednom vlogu priznala, na samom početku roditelji nisu bili upućeni u to. Kada im je priznala, oštro su se protivili njenoj odluci, ali pošto je obećala da neće zapostaviti školu i objavljivati ništa što nije u skladu s njenim godinama, dozvolili su joj da objavljuje klipove.

Na samom početku Jana je sa svojim vršnjacima razmenjivala iskustva iz škole, te savete za učenje, negu lica i tela, a potom i savete kako da se obuku i našminkaju. Prvi video koji je objavila na srpskom jeziku bio je na temu „Stvari koje su vam potrebne za leto“.

Premda priznaje da su je kolege u školi podržavale, ne krije da je bilo i nekih negativnih komentara. Zahvaljujući činjenici da u to vreme nije bilo mnogo srpskih vlogera na „Ju Tjubu“, do prvih hiljadu pratilaca je stigla 14. jula 2014. godine.

To joj je dalo motivaciju da snima i dalje i da sadržaji njenih videa budu što bolji, kvalitetniji i zabavniji. Od svakodnevnih rutina, do saveta o oblačenju i nezi lica, Jana je tokom naredne godine stekla 10 hiljada pretplatnika.

Pratila je reakcije devojčica i dečaka koji su ostavljali svoje komentare ispod njenih videa i ispunjavala njihove želje kada je sadržaj u pitanju. Do prvih stotinu hiljada pretplatnika je stigla polovinom 2016. godine. Time je privukla pažnju, ne samo srpske jutjub scene, nego i medija i kompanija koji svoje proizvode reklamiraju putem tog internet servisa.

Zato je u aprilu 2016. godine predstavila vlastiti losion za telo pod nazivom „Wonderland by Jana Dačović“. Losion sa mirisom vanile i jasmina mlada vlogerka je posvetila „samouverenim, hrabrim i veselim devojkama koje veruju i ne plaše se da ostvare svoje snove“. Dodala je da je u tom mirisu njena „vera da ništa nije nemoguće“ i nada da će se takav stav preneti na sve koji je vole i podržavaju.

Nakon samo par meseci broj pratilaca se „popeo“ na 200 hiljada, te su usledile saradnje sa raznim firmama koji se bave modom i kozmetikom.

Na svoj rođendan i međunarodni Dan zaljubljenih 14. februara 2017. godine Jana je objavila „Planer – kalendar“ za 2017. godinu. S obzirom na to da je, kako kaže, opsednuta planiranjem i organizovanjem, odlučila je da napravi idealan planer i da ga podeli sa svojim obožavaocima. Kako je mlada autorka navela, za 14. februar kao datum izlaska „Janinog kalendara“ je izabrala zbog simbolike koju predstavlja.

Planer je objavila Izdavačka kuća „Laguna“, a njeni fanovi su bili oduševljeni što je odlučila da ga podeli sa svima njima.

U oktobru iste godine „Laguna“ je izdala njenu knjigu „Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović“. Priručnik je podeljen na četiri oblasti koje predstavljaju po jedno godišnje doba. Osim toga, Jana je dodala i savete za lep izgled u svakom periodu godine, te preporuke ostalim vlogerima kako da planiraju svoje aktivnosti na „Ju Tjubu“ i društvenim mrežama.

Nakon toga je izazvala pravu pometnju na Beogradskom sajmu knjige, gde je mnogo devojčica želelo da kupi potpisan priručnik i da se uslika sa mladom internet zvezdom. Istog meseca je dostigla cifru od pola miliona pretplatnika na „Ju Tjubu“.

U martu 2018. godine se pridružila UEFA-inoj kampanji čiji je cilj da bio podstakne devojke da igraju fudbal. Povod su bile i kvalifikacije za Mundijal koje je te godine održano u Rusiji, ali i Svetsko prvenstvo za žene koje je 2019. godine održano u Francuskoj.

Jana je u junu 2018. godine promovisala svoju liniju parfema „Bloom“, „Four“ i „Favourite“. Na promocijama koje su održane u Beogradu i Novom Sadu okupio se veliki broj njenih fanova, a mlada vlogerka je tada izjavila da su parfemi tek prvi proizvodi njenog brenda, te svoje pratioce obradovala informacijom da će u budućnosti biti još mnogo projekata takve vrste.

Sa svojih 720 hiljada pratilaca na Instagramu Jana svakodnevno deli modne fotografije i slike sa putovanja, te proizvode i usluge kompanija sa kojima sarađuje. Promoter je brendova „Coca-Cola“, „Nike“, „Zara“, Gillette“, „Globaltel“, „Aura“, „Oriflame“, „Always“, „Afrodita“, „Essence“, „Ilums Cosmetics“, „Keuene“, „Buzz“, „Pandora“ i drugih.

Čak tri puta se našla na naslovnici kozmetike „Oriflame“, te učestvovala u promotivnoj kampanji visokoškolske ustanove „ITS“ koju i sama pohađa.

Priručnici i knjige

  • 2017. Janin kalendar
  • 2017. Lepota – vlogerski priručnik s preporukama Jane Dačović

Jana Dačović na društvenim mrežama

FacebookJana @ Facebook
InstagramJana @ Instagram
TwitterJana @ Twitter
YoutubeJana @ YouTube