Branko Lazić

Kratke informacije

Ime i prezimeBranko Lazić
Datum rođenja12. januar 1989.
Mesto rođenjaLoznica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek
Visina198 cm
Težina101 kg

Biografija

Branko Lazić je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (novembar 2021. godine) igra na poziciji odbrambenog igrača u beogradskom Košarkaškom klubu Crvena zvezda i reprezentaciji Srbije. Rođen je 12. januara 1989. godine u Loznici.

Juniorsku karijeru Lazić je započeo u Košarkaškom klubu Mladost iz Ljubovije. Na jednom omladinskom turniru uočili su ga čelnici beogradskog FMP-a, te je 2002. godine počeo da trenira u njihovoj školi košarke.

Sa mladim igračima FMP-a postizao je odlične rezultate na juniorskim takmičenjima, a 2007. godine je ušao u prvi tim.

U FMP-u je bio do polovine 2011. godine kada je prešao u Crvenu zvezdu. Sa beogradskim klubom je do novembra 2021. godine pet puta osvojio Kup Radivoja Koraća, šest puta Prvenstvo Srbije i pet puta Jadransku ligu, te jednom Superkup Jadranske lige.

U julu 2017. godine izabran je za kapitena, te potpisao novi ugovor sa Zvezdom. U februaru 2018. godine je odigravši svoj 430. meč u crveno-belom dresu, nadmašio rekord Slobodana Nikolića, te postao igrač sa najviše nastupa u Zvezdinoj istoriji. 3. marta 2019. godine odigrao je svoj 500. meč za Crvenu zvezdu.

Lazić je 24. jula 2019. godine potpisao novi trogodišnji ugovor sa Zvezdom, a 18. januara 2021. godine zabeležio je 600. nastup u dresu „crveno-belih“.

Bio je član U18 selekcije Srbije koja je 2007. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Španiji. Deset godina kasnije je sa seniorskom reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj.

Oženjen je Natašom Lazić s kojom ima ćerke Saru i Unu.

Klupska karijera

Branko Lazić je počeo da trenira košarku 1998. godine u Košarkaškom klubu Mladost iz Ljubovije. Ekipa lokalnih dečaka počela je da igra regionalnu ligu, a potom je Branko pozvan u reprezentaciju regiona na turniru u Šapcu.

Tu je bio drugi po indeksu korisnosti, sa 45 postignutih koševa, pa su ga uočili čelnici beogradskog FMP. Odradio je probu, a posle samo nekoliko treninga dobio ponudu da nastavi da trenira u FMP-u.

Sa 13 godina se preselio u Beograd, te krenuo u FMP-ovu školu košarke. Tu mu je prvi trener bio Milovan Bulatović.

FMP-ovi omladinci su tih godina neretko osvajali titule prvaka u juniorskoj konkurenciji. Trud se isplatio, pa je Lazić 2007. godine postao član prvog tima FMP-a.

Premda su dva puta igrali u finalu Kupa Radivoja Koraća, i 2010. i 2011. godine titula im je izmakla. Prema statistici, Branko je najbolje od sebe pokazao tokom sezone 2010/11 kada mu je prosek bio 7.1 pogodak i 3.3 skoka po meču.

Kada je FMP polovinom 2011. godine integrisan u Crvenu zvezdu, Lazić je preuzeo dres crveno-belih. Tokom prve sezone igrao je u proseku 15 minuta po meču, te postizao 3.8 koševa.

U toj sezoni nisu osvojili trofej, ali je Lazić pokazao da u odbrani može da bude ravnopravan protivnik kvalitetnim napadačima suparničkih timova.

Tokom druge sezone odigrao je ukupno 61 utakmicu u svim takmičenjima, te prosečno beležio 3.7 poena i 1.6 skokova. Osvojili su Kup Radivoja Koraća, a to su bile samo naznake budućih uspeha „crveno-belih“ i mladog Lozničanina.

Usledila je uspešna sezona 2012/13 kada je odigrao ukupno 11 mečeva Prvenstva Srbije, gde je u proseku postizao 6.4 koševa i 2.1 skok. U doigravanju je ubacio deset trojki, te po meču postizao osam poena.

Lični rekord u Zvezdi dosegao je na utakmici sa Mega Vizurom u 22. kolu ABA lige, kada je ubacio 22 koša, a njegov tim upisao pobedu od 98:86.

Te godine su osvojili nacionalni kup, te igrali u Evroligi i polufinalu Evrokupa. Odigrao je deset mečeva u Evroligi, sa prosečnim učinkom od 2.6 poena i sedam asistencija.

U Zvezdinom dresu je te sezone odigrao 67 utakmica u svim takmičenjima. Čvrstom odbranom zbog koje je neretko dobijao i lične greške, Lazić je pokazao da ume da se izbori, ne samo sa domaćim, nego i sa mnogim evropskim napadačima.

Naredna sezone bila je veoma uspešna za beogradski klub. Osvojili su Prvenstvo Srbije, Kup Radivoja Koraća i ABA ligu, te se plasirali u Top 16 fazu Evrolige.

Upisao je 16 nastupa u domaćem prvenstvu, 28 u ABA ligi i 19 u Evroligi. Procenat šuta u sva tri takmičenja mu je bio 3.9 i 7.4. Pred kraj sezone 2014/15 produžio je ugovor sa Zvezdom na još dve godine.

Usledila je nova dobra sezona, pa su odbranili titule ABA lige i Prvenstva Srbije. Na 18 odigranih mečeva u Prvenstvu prosečno je postizao 4.8 poena, dok je na 30 susreta ABA lige njegov prosek uspešnosti šuta bio 6.4 po meču.

Odigrao je 26 mečeva Evrolige, tokom kojih je beležio 4.3 koševa, 1.3 skoka, te po jednu asistenciju i ukradenu loptu.

Zvezdinim navijačima ostao je u sećanju duel sa Efesom u TOP 16 fazi Evrolige kada je ubacio deset poena. U ABA ligi te sezone najzapaženiji nastup Lazić je imao tokom susreta sa Partizanom, kada je postigao četiri trojke i upisao 14 poena.

U sezoni 2016/17 osvojili su titule Jadranske lige, Kupa Radivoja Koraća i prvaka Srbije. 7. februara 2017. godine Lazić je prestigao rekord Vuka Radivojevića i Dragiše Vučinića po broju nastupa u crveno-belom dresu.

Četiri meseca kasnije potpisao je novi dvogodišnji ugovor sa Zvezdom, te nakon što je Luka Mitrović napustio klub, preuzeo kapitensku traku. Te sezone odbranili su titulu prvaka Srbije i osvojili Superkup ABA lige.

Lazić je 430. meč u Zvezdinom dresu odigrao 12. februara 2018. godine. Time je srušio rekord Slobodana Nikolića i postao igrač sa najviše nastupa u istoriji kluba.

U martu 2019. godine odigrao je jubilarnu 500. utakmicu u crveno-belom dresu. Zvezda je te večeri pobedila večitog rivala Partizana sa 70:68.

Trofej ABa lige su u vitrine Crvene zvezde vratili 22. aprila 2019. godine. Zvezda se za titulu prvaka regionalne lige borila sa podgoričkom Budućnosti.

Prva dva meča finalne serije igrana su u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu. „Crveno-beli“ su zabeležili dve pobede, a zatim su u gostima u Podgorici oba puta poraženi.

Usledio je meč odluke u Beogradu. Utakmica je trebalo da počne u 19 sati, međutim došlo je do verbalnih sukoba između košarkaša Budućnosti i navijača.

„Delije“ su uspele da isprovociraju goste, a sve je kulminiralo kada je Amerikanac Noris Kol (Norris Cole) loptom pogodio kamermana, te se posvađao sa dečakom koji skuplja lopte.

To je dodatno „podjarilo“ atmosferu u dvorani, pa su se Podogričani povukli u svlačionicu, tražeći da se isprazne tribine.

Nakon skoro sat vremena meč je počeo. Tokom prve četvrtine niko se nije nagledao lepe košarke, ali je Zvezda na krilima mladog Boriše Simanića i Kej Sija Riversa (Kelvin Creswell „K. C.“ Rivers) uspela da uspostavi svoju igru.

Lazić je u finišu poluvremena postigao trojku, a meč je završio sa pet koševa. „Crveno beli“ su goste pobedili sa čak 43 poena razlike. Kapiten Lazić je osvojio svoj 13 trofej u dresu Crvene Zvezde.

Kako je u jednom intervjuu kazao, sa Zvezdom je ostvario svoje ciljeve, a kada su ga pitali gde bi voleo da nastavi karijeru, ako ne u beogradskom klubu, kazao je da je njegov izbor od ranije Bajern Minhen.

U julu 2019. godine obnovio je ugovor sa zvezdom.

Titulu prvaka Srbije odbranili su u sezoni 2020/21, a okitili su se i trofejom Kupa Radivoja Koraća i ABA lige. Lazić je proglašen najboljim odbrambenim igračem Jadranske lige u sezoni 2020/21.

Branko je 18. januara 2021. godine upisao jubilarni 600. nastup u dresu Crvene zvezde.

Reprezentativna karijera

Prvo veliko takmičenje u dresu Srbije Branko Lazić je igrao 2007. godine kada je sa U-18 selekcijom osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina.

„Orlići“ su u finalu savladali reprezentaciju Grčke, rezultatom 92:89, te kući doneli prvo zlato otkako Srbija na takmičenjima nastupa samostalno.

Dve godine kasnije je sa U-20 timom nastupio na Evropskom prvenstvu i Mediteranskim igrama. Te godine domaćin EvroBasketa za mlađe igrače bila je Grčka. Domaćin je osvojio zlato, a „Orlići“ nisu uspeli da ponove uspeh od pre dve godine.

Tadašnji elektor seniorske reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ga je 2017. godine uvrstio u tim za Evropsko prvenstvo.

„Orlovi“ su se u grupi sastali sa Letonijom, Rusijom, Belgijom, Turskom i Velikom Britanijom. Sa četiri pobede i jednim porazom obezbedili su prolaz u sledeću rundu takmičenja.

Nakon toga pobedili su Mađare i Italijane, pa ih je u polufinalu dočekala reprezentacija Rusije. Đorđevićeva mlada ekipa kojoj su nedostajali najbolji igrači, nadmašila je očekivanja mnogih.

Uspeli su da savladaju Ruse, a nakon fizički i psihički iscrpljujućeg meča, usledio je finalni susret sa Slovenijom.

Slovenci su predvođeni Lukom Dončićem i odličnom strategijom tadašnjeg selektora Igora Kokoškova savladali Srbiju sa 93:85 i po prvi put u istoriji osvojili zlatnu medalju. „Orlovi“ su kući odneli srebrno odličje.

Premda nije imao veliku minutažu, Lazić je bio koristan igrač u odbrani, te je zasluženo dobio svoju prvu medalju u seniorskom dresu reprezentacije Srbije.

Selektor Đorđević ga nije uvrstio u ekipu koja je slovila za favorite na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. godine. „Orlovi“ su se sa tog Mundobasketa vratili kao peti najbolji tim na svetu, što je i za njih, a i za srpsku javnost bilo veliko razočarenje.

Privatni život

Branko Lazić je rođen 1989. godine u Loznici. Do 13. godine živeo je u Ljuboviji i nastupao za juniore lokalnog kluba Mladost.

Nakon toga se preselio u Beograd, te karijeru nastavio da gradi u FMP-u i Zvezdi. Otac mu je trenirao fudbal, a majka košarku.

Ipak, kao dečak Branko je prvo počeo da trenira karate. Kasnije se sa drugarima upisao na košarku, a danas je kapiten Crvene zvezde.

U septembru 2015. godine oženio je dugogodišnju devojku Natašu. Sledeće godine su dobili ćerku Saru, a u oktobru 2018. godine Nataša je na svet donela devojčicu Unu.

Premda mu mnogi mediji u Srbiji daju epitet najpoželjnijeg sportiste, Branko Lazić novinske stupce ne puni skandalima. Upravo suprotno, ističe da su mu supruga i devojčice najveća podrška u životu i profesionalnoj karijeri.

Titule

Klupske titule

  • 2013. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2014/15. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2014/15. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2014. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2015. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2015/16. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015/16. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2016/2017. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2016/17. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2017. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2017/18. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2018. Superkup Jadranske lige
  • 2018/19. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2020/21. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2021/21. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2021. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom

Reprezentativne titule

  • 2007. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina
  • 2017. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2020/21. proglašen najboljim odbrambenim igračem Jadranske lige

Branko Lazić na društvenim mrežama

InstagramBranko @ Instagram
TwitterBranko @ Twitter