Vanja Marinković

Kratke informacije

Ime i prezimeVanja Marinković
Datum rođenja09. januar 1997.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek
Visina198 cm
Težina86 kg

Biografija

Vanja Marinković je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji beka u Košarkaškom klubu Partizan i reprezentaciji Srbije. Rođen je 9. januara 1997. godine u Beogradu.

Prve košarkaške korake Vanja je napravio u klubu Vračar. Odatle je prešao u Košarkaški klub Koledž, gde su ga uočili skauti Partizana. Od 2011. godine bio je član mlađe selekcije „Crno-belih“, a u prvom timu je debitovao u mečevima Kupa Radivoja Koraća u sezoni 2013/14. Sa Partizanom je te godine osvojio Prvenstvo Srbije.

Tokom naredne sezone nosio je kapitensku traku, ali zbog odlaska igrača, česte promene trenera i teške finansijske situacije u beogradskom klubu rezultati su izostajali. Sa „Crno-belima“ potom 2018. i 2019. godine osvojio Kup Radivoja Koraća, ali nisu imali većeg uspeha u domaćem Prvenstvu i ABA ligi.

Prvu medalju u dresu reprezentacije Srbije Marinković je osvojio 2013. godine. Na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 16 godina osvojio je srebrnu medalju. Sledeće godine je sa U-17 i U-18 selekcijama osvojio bronzu na Svetskom i srebro na Evropskom prvenstvu.

Klupska karijera

S obzirom da je odrastao u sportskoj porodici, ne čudi što je i Vanja Marinković sa šest godina počeo da trenira košarku u klubu Vračar. Nakon četiri godine prešao je u Koledž, a 2011. godine počeo da trenira sa mlađim selekcijama Partizana.

Naredne tri sezone nastupao je s omladinskim timovima beogradskog kluba, a tokom četvrte je povremeno nastupao sa prvim timom „Crno-belih“. Uglavnom je trenirao sa seniorima, a potom ga je u sezoni 2013/14 trener Duško Vujošević uvrstio u prvi tim.

Debitovao je na susretu sa FMP-om iz Železnika, u meču Kupa Radivoja Koraća. S obzirom na mladost i neiskustvo, Vujošević mu je tek povremeno dozvoljavao da na terenu pokaže šta ume. Prvu sezonu su okončali osvojivši 13. titulu prvaka Srbije zaredom. U finalnoj seriji su savladali Crvenu zvezdu rezultatom 3:1. Bio je to jedini trofej koji su te sezone osvojili.

Marinković je iste godine sa juniorima Partizana osvojio domaće prvenstvo, savladavši juniore sa Malog Kalemegdana.

Tokom sezone 2014/15 postao je redovni član seniorskog tima, koji je sa klupe za rezerve menjao iskusnije igrače. 8. novembra je sa 20 postignutih koševa predvodio svoj tim u susretu sa ekipom MZT iz Skoplja. Partizan je zabeležio pobedu od 65:50, a Marinković se upisao na listu jednog od najperspektivnijih mladih igrača.

12. januara 2015. godine, tri dana nakon što je napunio 18 godina potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Partizanom. Tokom te sezone odigrao je 29 mečeva ABA lige, tokom kojih je prosečno beležio 3,9 poena, 1,2 skoka i 0,7 asistencija po susretu. Igrao je i mečeve Evrokupa, ali je Partizan eliminisan već u grupnoj fazi.

8. septembra 2015. godine je nastupio na FIBA-inom Ol-star meču, na kome je učestvovalo 24 najtalentovanijih evropskih igrača rođenih posle 1997. godine. Predvodio je svoj tim sa 17 poena i četiri asistencije. Ipak, njegov „Crni tim“ je poražen od „Crvenog“ rezultatom 82:87.

Tokom sezone 2015/16 je u susretima ABA lige prosečno beležio 6,1 poen, 2,6 skokova i 1,2 asistencije. Uspešnost šuta mu je bila 31,3 odsto.

U toku naredne sezone, prosečno je postizao 8,2 koševa, 2,7 skokova i 1,5 asistencija po meču. Odigrao je ukupno 23 utakmice u Aba ligi, na kojima mu je procenat šuta „skočio“ na 42,5 odsto.

Najbolji meč u dotadašnjoj karijeri odigrao je 14. oktobra 2017. godine kada je njegov tim savladao ekipu Zadra sa 104:97. Na više od 20 susreta Aba lige, Marinković je beležio 11,3 poena, 2,9 skokova i 1,2 asistencije po meču. Procenat šuta mu je bio 41,3 odsto, dok je na liniji devet metara upisao uspešnost od 36,1 odsto.

Sezonu 2018. i 2019. završili su kao pobednici Kupa Radivoja Koraća. Premda je mnogo evropskih klubova bilo zainteresovano da mladog beka vidi u svojim redovima, Marinković je u junu 2018. godine potpisao novi dvogodišnji ugovor sa Partizanom. Time je „pokupio simpatije“ navijača, jer je pokazao da ceni to što je upravo u tom klubu uspeo da pokaže sav svoj talenat i rezultate rada.

Njegovu igru karakteriše visok procenat uspešnosti šuta za tri poena. To i ne čudi, jer njegovi saigrači tvrde da je na treninzima umeo da postigne i po hiljadu trojki. Premda stilom igre, skok-šutom i izbacivanjem lopte podseća na iskusnijeg kolegu Bogdana Bogdanovića, Vanja kaže da ne voli poređenja.

Reprezentativna karijera

Na prvo veliko takmičenje sa U-16 timom Srbije otišao je 2013. godine. Reč je o Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 16 godina koje je održano u Ukrajini. Srbija se u grupnoj fazi sastala sa reprezentacijama Francuske, Poljske i Crne Gore, te zabeležila sve tri pobede. Potom su savladali Ukrajinu i Italiju, te pretrpeli poraz od Hrvatske.

U četvrtfinalu su pobedili Nemačku, a u polufinalu Grčku. U finalu ih je dočekala reprezentacija Španije, koja je sa „tesnih“ 63:65 obezbedila mesto na najvišem postolju, pa je „Orlićima“ na ovom takmičenju pripala srebrna medalja.

U julu sledeće godine je sa U-18 timom učestvovao na Evropskom prvenstvu u Turskoj. U grupi su zabeležili dve pobede i jedan poraz. Nakon toga su savladali reprezentacije Bosne i Hercegovine, Grčke i Turske. U četvrtfinalu su pobedili Litvance, a u polufinalu Grke. Usledilo je finale sa domaćinima, koji su ovog puta bili bolji. „Orlići“ su ponovo osvojili evropsko srebro.

Samo pet dana kasnije počelo je Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 17 godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Marinković je bio deo i ovog tima. U grupnoj fazi takmičenja zabeležili su sve tri pobede, nad Kinom, Egiptom i Argentinom.

Potom su sa 31:116 deklasirali domaćine, a u četvrtfinalu savladali Kanadu. Poraz od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u polufinalu zaustavio ih je u borbi za „najsjajnije odličje“. Ipak, savladavši reprezentaciju Španije, „okitili“ su se bronzanom medaljom.

Tri godine kasnije je sa U-20 selekcijom nastupio na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Na startu turnira savladali su Italiju i Sloveniju, te izgubili od Španije „za pola koša“. Marinković je na ovim susretima zabeležio 30, 18 i 16 poena. I na meču sa Ukrajinom nakon koga su slavili sa 98:63 bio je najbolji strelac u srpskom timu.

Ipak, u četvrtfinalu ih je zaustavila reprezentacija Francuske. Savladavši Litvaniju „Orlići“ su osvojili peto mesto. Vanja je na ovom turniru prosečno beležio 15,4 poena, 3,7 skokova i 1,3 asistencije, uz procenat šuta iz igre od 48 odsto. Ubacivao je i dve trojke po susretu.

Privatni život

Vanja Marinković je rođen 1997. godine u Beogradu. Njegov otac Zoran Marinković je fudbalski sudija i snimatelj, a majka Dragana je takođe u mladosti trenirala košarku. Ljubav prema tom sportu prenela je na obojicu sinova. Vanja je počeo da trenira uz šest godina starijeg brata, a ubrzo je zavoleo košarku i ne krije da je srećan što mu je to danas glavno zanimanje.

Na pitanje novinara u kom klubu bi voleo da igra, mladi bek odgovara diplomatski. Ističe da je tokom sezona maksimalno fokusiran ne svoj tim, te da se uvek trudi da sa Partizanom osvaja medalje. Kako je jednom prilikom kazao, san mu je da osvoji neku titulu i u seniorskom dresu Srbije.

Tokom uspona i padova u dosadašnjoj karijeri Vanja je imao podršku roditelja, prijatelja i devojke, a u šali kaže da mu najbolje savete daje baba Milanka.

Titule

Klupske titule

  • 2013/14. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2018. Kup Radivoja Koraća sa Partizanom
  • 2019. Kup Radivoja Koraća sa Partizanom

Reprezentativne titule

  • 2013. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2014. Bronzana medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2014. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina

 

Vanja Marinković na društvenim mrežama

InstagramVanja @ Instagram
TwitterVanja @ Twitter