Ričard Bah

Kratke informacije

Ime i prezimeRičard Bah
Datum rođenja23. jun 1936.
Mesto rođenjaOak Park
DržavaSAD
ZanimanjeKnjiževnik, avijatičar

Biografija

Ričard Bah (Richard David Bach) je američki pisac i avijatičar. Rođen je u Oak Parku, 23. juna 1936. godine. Svjetsku slavu je stekao nakon objave svojih popularnih bestselera, sedamdesetih godina 20. vijeka.

Njegovo najpoznatije djelo je roman „Galeb Jonathan Livingston“. Popularnost njegovih dijela pripisuje se spajanju fikcije sa elementima stvarnog života. U djelima predstavlja svoju životnu filozofiju i tada postaje neka vrsta duhovnog učitelja milijunima obožavaoca.

U romanima je predstavljao lični stav da su smrtnost i fizičko ograničenje iluzija. Smatra da je potomak kompozitora Johana Sebastijana Baha (Johann Sebastian Bach). U mnogim djelima tematizuje letenje, jer je bio pilot od svoje 17. godine.

Godine 2012. njegov avion je pao na Nju Jork, kada je trinaestoro ljudi izgubilo život, a više njih je bilo povrijeđeno. U ovoj avionskoj nesreći i Bah je bio teško povrijeđen. Danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lični život

Ričard Bah je rođen 1936. godine u mjestu Oak Park, u Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirao je na Fakultetu „Long Beach“, 1955. godine. Osim velike ljubavi prema književnom radu, značajna je njegova ljubav prema avionima i letenju. Prvi put je upravljao avionom sa svojih petnaest godina, zahvaljujući svojoj majci koja se u to vrijeme takmičila u kompaniji za poziciju u vijeću, na području Kalifornije.

Poslije stečene fakultetske diplome stupio je u mornaricu SAD-a kao rezerva. Nakon toga je bio uključen u program Nacionalne garde. Ubrzo se pridružio borbenoj jedinici 141, kao i eskadrili zvanoj „Fighter Squadron USAF“ u svojstvu pilota.

Bah se tokom života tri puta ženio. Prva supruga mu se zvala Bet (Bette). Iz ovog braka rođeno je njihovih šestoro djece. Njegova prva supruga je isto kao on bila pilot, a napisala je djelo „Priče o letenju i životu“ u kome je opisala lični život samohrane majke. Bila je urednik velikog broja Bahovih djela. Godine 1970. ovom braku došao je kraj.

Najstariji sin Džonatan (Jonathan) je novinar i istaknuti softverski inženjer. U djelu „Iznad oblaka“ oslikao je svoje odrastanje bez oca. Drugi sin je računarski stručnjak i pisac Džejms Markus Bah (James Marcus Bach). Sin Robert (Rober) je po zanimanju komercijalni pilot. Ćerka se zove Erika (Erika). Godine 1985. njihova ćerka Betani (Bethany) je poginula u nesreći, u svojoj petnaestoj godini.

Drugi put se oženio 1977. godine, sa glumicom Lesli Pariš (Leslie Parrish). Upoznali su se u periodu snimanja filma „Galeb Jonathan Livingston“. Ovaj brak je potrajao dvadesetak godina, a njih dvoje nisu imali zajedničke djece. Njegova sadašnja supruga zove se Sabrina (Sabryna Nelson-Alexopoulos).

Karijera pisca

Po završetku vojne karijere postao je aktivan na polju književnosti. U prvim svojim objavljenim knjigama opisuje svoju veliku ljubav prema avionima i letenju. To su knjige: „Otuđen od tla“ (Stranger to the ground, 1963. godine), „Dvokrilac“ (Biplane, 1966. godine) i „Ništa nije slučajno“ (Nothing by Chance, 1969. godine).

Svjetski poznati pisac postao je 1970. godine, kada je objavio svoju četvrtu knjigu „Galeb Jonathan Livingston“ (Jonathan Livingston Seagull). U ovom romanu je maestralno opisao galeba i njegov let. Prodaja knjige je obarala brojne rekorde. Prodata je u nešto više od 1.000.000 primjeraka. Bah letenje poistovjećuje sa životom. Život je metafora za potragu, odnosno neprestano učenje i otkriće za čovjeka poznatih, ali zaboravljenih stvari.

Djelo „Galeb Jonathan Livingston“ sadrži pojedine elemente bajke. Ovaj roman prožet je elementima savremenog života. Glavni junak je galeb kojeg prati njegova družina. Isto tako, djelo sadrži pojedine karakteristike basne, jer u njemu životinje međusobno komuniciraju. Galeb je prikazan kao savršeno biće koje stiže iz savršenog svijeta.

Galeb ne trpi nametnute zakone i ograničenja. On se trudi da postigne mnogo više od svog života, pa je zbog toga marljiv i uporan. Svako može da se poistovijeti sa galebom, jer današnji pojedinac živi u težnji da se istakne u društvu, u kojem će zaslužiti poštovanje.

Pisac je koristio monolog, dijalog, opisivanje, pripovijedanje kao tehnike svog pripovijedanja. Pisao je kratkim i jasnim rečenicama. Veći dio radnje romana odvija se u vazduhu, a mali dio na zemlji.

Citati i mudre misli

 • „Svi na ovom svijetu – svi smo mi odrazi, svi smo živa ogledala jedni drugih“.
 • „Prevaziđi prostor, i sve što nam ostaje je Ovdje. Prevaziđi vrijeme, i sve što nam ostaje je Sad“.
 • „Naravno da postoji sudbina, ali sudbina nas ne povlači u pravcu u kome ne želimo da idemo. Vi birate. Sudbina zavisi od vas“.
 • „Profesionalni pisac je amater koji nije odustao“.
 • „Cijelo vaše tijelo nije ništa drugo nego vaša misao, u formi koja se može vidjeti. Ne ovladate li svojom mišlju, ne možete vladati ni svojim tijelom. Ono što želimo postići moramo moći zamisliti, tek tada, kad želji damo oblik, ona može zaista i postojati“.
 • „Ne vjeruj svojim očima. Njihove su mogućnosti ograničene. Gledaj s razumijevanjem, istraži ono što već znaš i tada ćeš shvatiti kako se leti“.

Bibliografija

 • „Otuđen od tla“ (1963. godine),
 • „Dvokrilac“ (1966. godine)
 • „Ništa nije slučajno“ (1969. godine).
 • „Jonathan Livingston“ (1970. godine)
 • „Prividi“ (1977. godine)
 • „Most preko vječnosti“ (1984. godine)
 • „Jedno“ (1988. godine)
 • „Bijeg od sigurnosti“ (1995. godine)
 • „Izvan sebe“ (2000. godine)
 • „Hypnotizing Maria“ (2009. godine)