Filip Geljo

Kratke informacije

Ime i prezimeFilip Geljo
Datum rođenja13. april 2002.
Mesto rođenjaToronto
DržavaKanada
PrebivališteToronto
ZanimanjeGlumac

Biografija

Filip Geljo je kanadski profesionalni glumac bosanskohercegovačkog porekla. Karijeru je započeo ulogom u dečjoj seriji „Odd Squad“ („Odred za čuda“), a glumio je i u drugom delu Kamerunovog „Avatara“. Rođen je 13. aprila 2002. godine u Torontu. Živi i radi u rodnom gradu.

Filip je sin bosanskohercegovačkog glumca Jasmina Gelje, koji je prepoznatljivost stekao ulogom Mime Šiš u kultnoj humorističnoj predstavi „Audicija“.

Mladi Geljo je počeo da glumi u prvom razredu osnovne škole, a prvu glavnu ulogu je dobio već sa 12 godine.

Njegov talenat nije prošao nezapaženo, pa mu je poverenje pružio i čuveni Džejms Kamerun (James Cameroon).

Detinjstvo i obrazovanje

Filip Geljo je rođen 2002. godine u Torontu. Rano se upoznao sa glumom, jer se njegov otac Jasmin Geljo takođe bavi tim zanatom.

Jasmin je popularnost stekao zahvaljujući ulogama Mime Šiš i Rokija Mokroguza u čuvenoj „Audiciji“. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, emigrirao je u Kanadu, gde je 2002. godine dobio sina Filipa.

Ljubav prema glumi Jasmin je preneo i na Filipa, pa je on već u prvom razredu osnovne škole dobio priliku da glumi pevača Majkla Džeksona (Michael Jackson).

Pohađao je Katoličku školu „Sent Džin Vijani“ (St. Jean Vianney Catholic School), a potom je upisao Srednju školu „Sent Marija Goreti“ (St. Maria Goretti High School).

Pored toga što voli glumu, Filip uživa u igranju košarke. Zanimaju ga fotografija i video produkcija, a ume i da svira gitaru.

Jednom prilikom je kazao da ga ne interesuje samo filmska, nego i muzička i modna industrija. Inspirišu ga novinarstvo i putovanja.

Karijera

Filip Geljo se prvi put na malim ekranima pojavio 2014. godine u ulozi agenta Ota u dečjoj seriji „Odd Squad“. Reč je o edukativno-zabavnom projektu namenjenom mlađim generacijama koji je vrlo brzo stekao popularnost u Kanadi i Americi.

Serija je nominovana za čak 118, a dobila je 47 nagrada u zemlji i inostranstvu, što je ekipi mladih glumaca otvorilo mnoga vrata u filmskoj industriji.

Geljo je dobio priliku da igra u akcijskom TV filmu „The Last Chance“ koji je premijerno emitovan 2014. godine. Sledeće godine je sa ocem igrao u biografskoj drami „Čekaonica“ („The Waiting Room“).

Otac i sin su na ovom projektu sarađivali sa rediteljem i scenaristom Igorom Drljačom, a pridružile su im se kolege iz Kanade i sa prostora bivše Jugoslavije. I ovaj film je nominovan za neke prestižne nagrade.

Iste godine se u bioskopima pojavila kratka drama „Shahzad“ u kojoj je mladi glumac utelovio lik Filipa, dok je naslovnu ulogu igrao njegov kolega Jatarh Bat (Yatharth Bhatt).

Uporedo sa snimanjem serije koja ga je proslavila, Geljo je odigrao i epizodnu ulogu u dečjoj seriji „Annedroids“ koja je emitovana od 2013. do 2017. godine.

Druga sezona „Odd Squad-a“ počela je s emitovanjem 2020. godine. Prvu postavu su zamenili novi, mladi glumci, a Filip se pojavio u dve epizode 2021. godine.

U međuvremenu se prijavio na audiciju za jednu od uloga u drugom nastavku „Avatara“ koji je režirao Džejms Kameron.

U jednom intervjuu Filip je ispričao da ga je otac pripremao za audicije, ali i priznao da ga nije uvek slušao, pa je radio onako kako je želeo[1].

Ipak, “opametio se na vreme, pa je zahvaljujućim očevim savetima dobio uprkos konkurenciji od 35 hiljada glumaca iz celog sveta koji su želeli da budu deo Kameronovog novog projekta.

Filip se našao među sedmoro koji su dobili priliku da sarađuju sa čuvenim rediteljem i scenaristom. Pripreme za snimanje su trajale više od tri meseca, a samo snimanje čak tri godine.

Tumačeći mladog lovca Aonunga iz Metkajin klana, imao je priliku, ne samo da radi sa Kameronom, nego i sa velikim holivudskim zvezdama, poput Kejt Vinslet (Kate Winslet), Zoi Saldanom (Zoi Saldana), Sigurni Viver (Sigourney Weaver) i drugih.

Osim toga, na setu su ih posećivali i Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzeneger), Stiven Spilberg (Steven Spilberg) i drugi.

„Avatar: The Way of Water“ je u Sjedinjenim Američkim Državama premijerno objavljen 16. decembra 2022. godine, a brzo je ovladao bioskopskim kasama širom sveta.

Film je nominovan za 130, a osvojio je 63 nagrade, uključujući i Oskara u kategoriji „Najbolji vizuelni efekti“.

To što se sjajno snašao na setu, preporučilo ga je Kameronu za snimanje nastavka ovog, sada već kultnog, filmskog ostvarenja koje bi trebalo da se snimi i prikaže do 2026. godine.

Privatni život

Filip Geljo je rođen 2022. godine u Torontu. Odrastao je i školuje se u rodnom gradu. Ljubav prema glumi je nasledio od oca Jasmina.

Počeo je da glumi vrlo rano, a popularnost je stekao već 2014. godine kao zvezda omladinske serije „Odd Squad“ za koju je dobio i neke vrlo značajne nagrade.

Jednom prilikom je izjavio da zbog snimanja raznih projekata, a naročito „Avatara“, koje je trajalo dugo, nije imao vremena da se posveti školovanju.

Prema napisima u nekim tabloidima, za ovu ulogu njegova dnevnica je bila oko pet hiljada dolara, dok je ukupno zaradio skoro milion dolara.

Visok je oko 150 centimetara i ima oko 65 kilograma. Glumac ima tamno smeđu kosu i smeđe oči.

Filmografija

Filmovi i serije

  • 2014. The Last Chance
  • 2015. Waiting Room
  • 2015. Shahzad
  • 2014-2016. Odd Squad
  • 2016. Annedroids
  • 2016. Odd Squad: The Movie
  • 2021. Odd Squad: Mobile Unit
  • 2022. Avatar: The Way of Water

Reference

Filip Geljo na društvenim mrežama

FacebookFilip @ Facebook
InstagramFilip @ Instagram
IMDBFilip @ IMDb