Vladimir Megre

Kratke informacije

Ime i prezimeVladimir Megre
Datum rođenja23. jul 1950.
Mesto rođenjaKuzniči
DržavaRusija
PrebivališteNepoznato
ZanimanjePreduzetnik, pisac, filozof

Biografija

Vladimir Megre (rus. Владимир Николаевич Мегре) je ruski pisac i preduzetnik. Rođen je 23. jula 1950. godine u selu Kuzniči koje se nalazi na prostoru Černigivske oblasti. Kao pisac je najpoznatiji po serijalu romana „Zvoneći kedri Rusije“.

Megre je bio predsjednik „Međuregionalnog udruženja sibirskih preduzetnika“. Kada je 1994. godine zakupio flotu riječnih parnih brodova krenuo je sa posadom na putovanje rijekom Ob. Ovo poslovno putovanje imalo je za cilj širenje trgovinskih veza sa sjevernim dijelom Rusije.

Na drugo poslovno putovanje rijekom Ob odlučio se naredne godine, a iskustva sa oba putovanja poslužila su mu kao inspiracija za pisanje najprodavanijeg serijala knjiga u Rusiji „Zvoneći kedri Rusije“. Deset knjiga iz serijala su štampane na dvadesetak svjetskih jezika.

Biografija

Vladimir Megre je rođen 23. jula 1950. godine u selu Kuzniči u Sovjetskom Savezu, a na današnjem prostoru Ukrajine. Njegovo ime po rođenju je Vladimir Nikolajevič Puzakov. Mnogo vremena u djetinjstvu je proveo uz baku Efrosiniju Verhuše koja je smatrana za seosku iscjeliteljku.

U tinejdžerskim danima je povremeno odlazio u posjete monahu po imenu Feodorit u manastiru koji se nalazi sjeveroistočno od Moskve. U dobi od samo šesnaest godina počeo je samostalan život, odvojen od porodice.

U svojim dvadesetim godinama zarađivao je kao fotograf u Novosibirsku. Oženio se i dobio ćerku Polinu. Pred kraj osamdesetih godina prošlog vijeka bio je na poziciji predsjednika „Međuregionalnog udruženja sibirskih preduzetnika“.

Godine 1994. je riječnim parobrodom poslovno plovio rijekom Ob nakon što je zakupio flotu riječnih parnih brodova. Cilj putovanja je bio uspostavljanje ekonomskih veza sa sjeverom Rusije. Putovanje je trajalo približno četiri mjeseca.

Ploveći rijekom Ob, jednog dana, se sa posadom usidrio pokraj jednog malog sela. Tamo je sa svojim ljudima sreo dva starija čovjeka koji su od njega tražili oko pedeset članova njegove posade kako bi im pomogli da posjeku „Zvoneći kedar“ koji se nalazi u dubini tajge. Iako su ova dva starca imala uvjerljive razloge o važnosti tog čina, Megre nije uslišio njihovu molbu. Nije pristao da im da svoje ljude.

Kada je naredne godine krenuo na isto putovanje zastao je sa posadom u blizini malog sela gdje je sreo dva starca, ali ovaj put u susret mu je pošla djevojka Anastazija. Ona mu je bila toliko nadahnuće da je zbog nje počeo pisanje serijala knjiga pod naslovom „Zvoneći kedri Rusije“. Preduzetničku karijeru je zamijenio karijerom pisca.

Njegove knjige tematizuju filozofiju življenja. Knjige su mu karakteristične po inovativnom obliku pisanja. One su u Rusiji na prvom mjestu po čitanosti i prodaji. Megre redovno sudjeluje na brojnim književnim događajima u svojoj zemlji. Ovaj pisac ima veliki broj osnovanih klubova obožavaoca.

Zvoneći kedri Rusije

Oblast ezoterije tematizuje svih deset knjiga iz serijala „Zvoneći kedri Rusije“, izvorno „Звенящие кедры России“. Deset knjiga napisano je između 1996. i 2010. godine. Iskustva koja je stekao plovidbom rijekom Ob pretočio je u centralnu pripovijest serijala. Do danas su objavljene na dvadeset četiri jezika, a ukupna prodaja broji jedanaest miliona primjeraka.

Prva knjiga serijala naslova „Anastazija“ objavljena je 1999. godine i to u veoma malom broju primjeraka koje je po ulicama prodavao upravo Megre. Ipak, prvi tiraž je zainteresovao čitaoce. U godini kada je objavio knjigu „Anastazija“ osnovao je i istoimenu fondaciju koja je imala za cilj podizanje kulture i kreativnosti u gradu Vladimiru.

U pisanju koristi kombinaciju običnog i profinjenog načina izražavanja. U knjigama se sreće širok spektar ideja kao što su na primjer: smisao ljudskog postojanja, religija, seksualnost, vaspitanje i odrastanje djece, avanturizam i tako dalje. Povezuje čovjeka i prirodu kroz duhovni smisao. U planu je i filmska adaptacija serijala „Zvoneći kedri Rusije“.

Kontroverze

Pojavom serijala „Zvoneći kedri Rusije“ javili su se i pojedini kontroverzni stavovi. Knjiga ruskog izdanja, koautora Dmitri Baida i Elene Ljubimove „Specijalna operacija ‘Zvoneći kedri Rusije’ – Ko i zašto nas tera u ‘hektarni raj’“ (Спецоперация „Звенящие кедры России“. Кто и зачем загоняет нас в „гектарный рай“) bavi se pitanjem Mergerovih knjiga, a cilj im je upozorenje budućih sljedbenika ideja Vladimira Megrea. Koautori su mišljenja zasnovali na ličnim iskustvima.

Dmitri i Elena imaju mišljenje da je cilj serijala „Zvoneći kedri Rusije“ manipulacija čitaocima. Čak su mišljenja da Megre nije pisac ovog serijala jer nije dorastao ovako promišljenom ideološkom djelu. Smatraju da se iza ovog serijala knjiga krije bogata organizacija sa preciznim ciljevima i obučenim zaposlenicima.

Knjige iz serijala „Zvoneći kedri Rusije“

  • „Anastazija“ (Анастасия, 1996. godine)
  • „Zvoneći kedri Rusije“ (Звенящие Кедры России, 1997. godine)
  • „Prostranstvo Ljubavi“ (Пространство Любви, 1998. godine)
  • „Stvaranje“ (Сотворение, 1999. godine)
  • „Ko smo mi?“ (Кто же мы?, 2001. godine)
  • „Zavičajna knjiga“ (Родовая Книга, 2002. godine)
  • „Energija Života“ (Энергия Жизни, 2003. godine)
  • „Nova civilizacija“, 1. dio (Новая цивилизация, Часть 1, 2005. godine)
  • „Nova civilizacija“, 2. dio – „Obredi Ljubavi“ (Новая цивилизация, Часть 2 – Обряды любви, 2006. godine)
  • „Anasta“ (Анаста, 2010. godine)

Vladimir Megre na društvenim mrežama

FacebookMegre @ Facebook
TwitterMegre @ Twitter
LinkedInMegre @ LinkedIn
YoutubeMegre @ YouTube