Andrej Kramarić

Kratke informacije

Ime i prezimeAndrej Kramarić
Datum rođenja19. jun 1991.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteHofenhajm
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina180 cm
Težina-

Biografija

Andrej Kramarić je hrvatski profesionalni fudbaler koji od 2016. godine nastupa na poziciji napadača u nemačkom klubu Hofenhajm 1899. Od 2005. godine igra za reprezentaciju Hrvatske. Rođen je 19. juna 1991. godine u Zagrebu.

Fudbalsku karijeru je započeo u Dinamu iz Zagreba gde je postao najbolji mladi strelac u istoriji kluba. U seniorskom timu zagrebačkog kluba prvi put je zaigrao sa 17 godina, gde je smatran jednim od Dinamovih najtalentovanijih mladih igrača.

Nakon nesuglasica s upravom kluba prelazi u Rijeku gde je odigrao 42 utakmice i postigao 37 golova. Za devet miliona prešao je u ekipu engleskog premijerligaša Lester Sitija. Posle godinu i po dana prešao je na pozajmicu u Hofenhajm. Godine 2016. je potpisao četvorogodišnji ugovor s nemačkim bundesligašem.

Pre nego što je 2014. godine zaigrao u A timu hrvatske reprezentacije, Kramarić je zabeležio 53 nastupa za mlađe selekcije i postigao ukupno 22 gola. Učestvovao je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić pozvao ga je u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Hrvatska je tada ostvarila istorijski uspeh osvojivši drugo mesto na Mundijalu u Rusiji.

Klupska karijera

Andrej Kramarić je počeo da trenira fudbal sa samo šest godina u omladinskoj školi Dinama iz Zagreba. Tokom juniorske karijere postigao je više od 450 golova i postao najbolji mladi strelac u istoriji kluba sa „Maksimira“.

Seniorski debi u dresu „Modrih“ doživeo je 24. maja 2009. godine kao zamena Josipu Tatiću u 69. minutu susreta s Fudbalskim klubom Zagreb. To je ujedno bio njegov jedini nastup u prvom timu Dinama tokom sezone 2008/2009.

Naredne sezone postao je redovan član startne jedanaestorke. Prvi nastup u novoj sezoni bio je ujedno njegov prvi nastup u Ligi šampiona. Dinamo se 15. jula 2010. godine sastao s jermenskim Pjunikom, a meč je završen bez golova.

Kasnije te godine osvojio je svoju prvu titulu sa zagrebačkim klubom postigavši sedam golova u 24 nastupa. Osim toga, zabeležio je četiri nastupa u Kupu Hrvatske postigavši četiri gola, te pet nastupa u takmičenjima UEFA-e.

Dolaskom Vahida Halihodžića na klupu Dinama Kramarić je sve manje dobijao priliku da na teren istrči u prvim minutima meča. Tokom cele sezone 2010/2011 upisao je samo 17 nastupa i postigao pet golova. Uprkos tome sa klubom je osvojio „duplu krunu“ – Prvu hrvatsku ligu (Prva NHL) I Kup Hrvatske.

Njegov status nije se mnogo promenio ni u prvoj polovini naredne sezone. Odigrao je samo tri meča pre zimske pauze, a spekulacije da će napustiti Dinamo postale su sve glasnije. U februaru 2012. godine Dinamo je objavio da će Kramarića da pozajmi zagrebačkom Fudbalskom klubu Lokomotiva.

U dresu Lokosa je tokom sezone i po zabeležio 44 nastupa i postigao 20 golova, te postao jedan od najperspektivnijih strelaca u Jugoistočnoj Evropi. Pomogao je svom novom timu da zaigra u finalu Kupa Hrvatske, gde su poraženi od splitskog Hajduka. Titula najboljeg strelca Prve HNL mu je umakla za dlaku, a prestižno priznanje pripalo je Leonu Benku.

Početkom sezone 2013/2014 vratio se u Dinamo nadajući se da će postati prvi napadač u timu, s obzirom da mu je ta uloga godinama izmicala. Povratnički debi odigrao je ušavši kao zamena pred kraj susreta s Hajdukom u finalu Superkupa Hrvatske.

Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca zagrebački „Plavci“ su osvojili titulu, ali za Kramarića se još uvek nisu nazirali bolji dani jer je ponovo vrlo često „grejao“ klupu. Nakon što se medijima požalio na tretman u zagrebačkom prvaku, predsednik kluba Zlatko Mamić je odlučio da ga proda.

Rijeka

31. avgusta 2013. godine objavljeno je da Kramarić prelazi u Fudbalski klub Rijeka. Debi u dresu „Riječkih bijelih“ prvi put je doživeo 15. septembra. Rijeka je igrala ligaški meč sa Slaven Belupom, a mladi napadač je 15 minuta nakon ulaska u igru postigao svoj prvi pogodak. To je ujedno bio jedini gol na meču.

Tokom Kupa Hrvatske je čak osam puta „zatresao mrežu“ BŠK Zmaja sa Korčule. U novembru 2013. godine savladao je golmana francuskog Liona tokom grupne faze Lige Evropa. Prvi het-trik te sezone postigao je tokom duela s Istrom 1961. Meč je završen rezultatom 3:3, a Andrej je propustio priliku da iz penala postigne gol.

Navijačima se iskupio tako što je nakon nekoliko dana dao gol splitskom Hajduku na „Poljudu“. Sezonu u redovima Rijeke je završio sa 27 postignutih golova i trofejom Kupa Hrvatske.U julu 2014. godine Rijeka je savladala Kramarićev bivši klub Dinamo i osvojila Superkup Hrvatske.

Naredna sezona je za mladog Zagrepčanina počela odlično. Tokom prva dva meča u Prvoj HNL postigao je pet golova, uključujući i het-trik u duelu s Hajdukom. Do kraja oktobra 2014. godine već je bio upisao više od 20 golova u svim takmičenjima, uključujući i het-trik protiv Fejnorda u Ligi Evropa.

9. novembra Rijeka se sastala s njegovim bivšim klubom – zagrebačkom Lokomotivom. Meč je završen rezultatom 6:0 u korist Rijeke, a Kramarić je „zabio“ pet golova i ušao u anale. Naime, 14 godina nijedan igrač nije postigao više od četiri gola u jednom meču. To se desilo samo dva puta u istoriji Prve HNL.

Lester

Početkom januara 2015. godine uprava engleskog premijerligaša Lester Sitija objavila je da je postignut dogovor s hrvatskim napadačem i da Kramarić dolazi na Ostrvo. Ugovor vredan devet miliona funti je potpisan na tri i po godine, ali Andrej nije mogao odmah da nastupa, jer nije mogao da dobije radnu dozvolu.

Konačno, 16. januara dobio je dozvolu i dres sa brojem 40. Postao je najskuplji igrač koga je engleski klub doveo u svoje redove.

Narednog dana je istrčao na teren kao zamena za Džejmija Vardija (Jamie Vardy) 25 minuta pred kraj meča sa Stoukom. Njegov novi tim je poražen rezultatom 1:0.

Prvi gol u dresu „Lisica“ postigao je 10. februara tokom susreta s Arsenalom. Ipak „Tobdžije“ su na domaćem terenu slavile rezultatom 2:1. Uprkos solidnim nastupima na početku sezone 2015/2016 nije uspeo da se nametne kao član startne jedanaestorke.

S obzirom da je odigrao samo dva meča u Premijer ligi, nije imao pravo na medalju jednog od najmoćnijih fudbalskih takmičenja na svetu (za medalju je potrebno minimum pet nastupa).

Hofenhajm

20. januara 2016. godine potpisao je ugovor o pozajmici s nemačkim klubom Hofenhajm 1899. Prvi nastup u nemačkom bundesligašu zabeležio je 31. januara tokom meča s Bajernom iz Minhena. Nakon toga „zatresao je mrežu“ Verdera iz Bremena, dobio drugi žuti karton i u 77. minutu izašao iz igre.

Iako je 30. aprila promašio penal, njegov tim je savladao Ingloštad rezultatom 2:1. 25. maja 2016. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor s nemačkim klubom.

Tokom prve sezone u Nemačkoj je sa 18 golova postao najbolji strelac Hofenhajma. 4. aprila je uspeo da savlada golmana nemačkog prvaka Bajern Minhena te da obezbedi svom klubu pobedu od 1:0. Njegov tim je završio na četvrtom mestu domaće lige, a Kramarić je postao jedan od ključnih igrača Hofenhajma.

Tokom sezone 2017/2018 ostvario je ukupno 42 nastupa i postigao 13 golova, a Hofenhajm je osvojio treće mesto na tabeli.

Kramarić je 23. oktobra 2018. godine postigao gol na susret UEFA Lige prvaka protiv Liona, koji je završen rezultatom 3:3. Posle toga „tresao je mreže“ golmana na uzvratnim mečevima protiv Liona, Šahtara iz Donjecka, te Mančester Sitija.

Nakon što je 29. marta 2019. godine postigao svoj 47. pogodak na susretu sa Bajer Leverkuzenom i doprineo pobedi svog tima od 4:1, hrvatski reprezentativac nadmašio je rekord Sejada Salihovića i postao najbolji strelac Hofenhajma svih vremena u Bundesligi.

28. aprila iste godine promašio je penal na meču sa Volfsburgom pri rezultatu 1:0, a protivnički tim je zabeležio pobedu od 4:1, čime je Hofenhajm ostao četiri broda iza četvrte pozicije i prokockao šansu da nastupi u Ligi prvaka. Za Kramarića je to bio tek drugi promašaj sa bele tačke u susretima domaće lige, a ukupno treći u dotadašnjoj karijeri.

Donekle se iskupio 20. juna 2020. godine kada je postigao pogodak na meču s Unionom iz Berlina koji je završen rezultatom 4:0 u korist njegove ekipe.

27. juna 2020. godine oduševio je navijače Hofenhajma tako što je postigao sva četiri pogotka u pobedi njegovog tima nad Borusijom iz Dortmunda. Postao je prvi igrač Hofenhajma kome je tako nešto pošlo za rukom u jednom meču Bundeslige.

Osim toga, postao je i prvi fudbaler koji je Dortmundu u gostima na jednom meču dao čak četiri gola. Ova pobeda osigurala je Hofenhajmu šestu poziciju u ligi, te kvalifikacije za grupnu fazu Lige Evrope.

Jedan od najboljih mečeva odigrao je 13. septembra kada je dva puta „zatresao mrežu“ Šemnicera, te uspešno realizovao jedanesterac koji je njegovoj ekipi doneo pobedu od 3:2.

Samo šest dana kasnije postigao je het-trik na susretu sa Kelnom, nakon koga su slavili rezultatom 3:2. Time je na tri uzastopna meča postigao devet golova i bio je jedini strelac na sve tri utakmice. Oborio je rekord Marija Gomesa (Mario Gómez) u postignutim golovima.

Hofenhajm je 27. septembra pobedio aktuelnog prvaka Nemačke i evropskog šampiona Bajerna iz Minhena rezultatom 4:1. Svojim golom Kramarić je doprineo tome da se prekine njihov niz od 32 utakmice bez poraza.

Polovinom oktobra 2020. godine proglašen je igračem meseca u Bundesligi, a istog dana objavljeno je da je pozitivan na novi virus korona.

Kramarić je 24. januara 2021. godine nadmašio rekord Ivice Olića i postao najbolji hrvatski strelac svih vremena u Bundesligi. To mu je omogućio pogodak u pobedi nad Kelnom od 3:0, koji je bio njegov 74. gol u jednoj od najkvalitetnijih fudalskih liga na svetu.

Devetnaesti gol u sezoni upisao je 15. maja 2021. godine, kada je njegov tim odigrao nerešeno s ekipom Arminije. Time je oborio rekord koji je Vedad Ibišević postavio u sezoni 2008/2009.

Reprezentativna karijera

Andrej Kramarić je od 2005. godine član reprezentacije Hrvatske. Sa mlađim timovima zabeležio je ukupno 53 nastupa i postigao 22 gola. Prvi nastup je zabeležio tokom susreta sa Bavarijom 31. marta 2015. godine. Sa U-14 timom je odigrao dva meča, a nakon toga počeo je da učestvuje na takmičenjima za igrače mlađe od 16 godina.

U dresu U-16 tima zabeležio je ukupno 16 nastupa i postigao četiri gola. Sa U-17 timom odigrao je 12 utakmica i šest puta „tresao mreže“ protivničkih ekipa. Osim toga, učestvovao je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godina koje je 2008. godine održano u Turskoj. Devet nastupa i tri gola je upisao sa timom U-18.

Godine 2008. prvi put je nastupio sa U-19 selekcijom Hrvatske, s kojom je dospeo do polufinala Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina koje je 2010. održano u Francuskoj. U dresu U-21 tima debitovao je 5. septembra 2009. godine kada je u četvrtfinalu savladao golmana Norveške.

Prvi poziv da postane član A tima Hrvatske stigao je polovinom 2014. godine od tadašnjeg selektora Nike Kovača. Debi u „velikom dresu Vatrenih“ doživeo je 20. avgusta 2014. godine tokom prijateljskog meča protiv Kipra, ali nije ulazio u igru. Na klupi Nike Kovača bio je i tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

4. septembra 2014. godine je u 18. minutu duela s Kiprom asistirao Mariju Mandžukiću koji je postigao gol. Prvi nastup Zagrepčanina dobro je ocenila i publika i selektor.

Prvi gol u seniorskom dresu postigao je tokom kvalifikacijskog meča s Maltom. Drugi gol dao je Azerbejdžanu, a 9. oktobra 2017. godine postigao je dva ključna pogotka za Hrvatsku tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Zlatko Dalić ga je uvrstio na listu igrača za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Kramarić je uz Dejana Lovrena, Marija Mandžukića, Luke Modrića i Ivana Rakitića nominovan za najboljeg igrača 2018. godine. Titulu dodeljuje Fudbalski savez Hrvatske (HNS).

Hrvatska reprezentacija je pokazala odličnu igru, pa je bez većih problema okončala grupnu fazu Svetskog prvenstva u Rusiji.

U četvrfinalnom meču protiv domaćina Kramarić je postigao gol za izjednačenje. Nerešenim rezultatom od 1:1 se nakon 90 minuta igre otišlo u produžetke, a ni nakon 120 minuta nije se znalo ko je pobednik. Hrvatska se nakon boljeg izvođenja penala plasirala u narednu fazu takmičenja.

Stigli su do samog finala, gde su poraženi od reprezentacije Francuske, pa su se kući vratili kao vicešampioni sveta.

Uspeli su da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2021. godine, ali ne i da ponove uspeh od pre tri godine na Svetskom prvenstvu. U grupi su savladali Škotsku, pretrpeli poraz o Engleske, te igrali izjednačeno sa Češkom. U osmini finala ih je izbacila Španija rezultatom 3:5.

Privatni život

Andrej Kramarić je rođen 1991. godine u Zagrebu. Otac mu se zove Josip, a mama Danica. Ima stariju sestru Ines za koju je veoma vezan. Kako je u jednom intervjuu s početka karijere priznao, želja da se bavi „najvažnijom sporednom stvari na svetu“ rodila se još dok je bio u obdaništu. Otac ga je jednog popodneva odveo na utakmicu i od tada je zavoleo fudbal koji trenira od šeste godine.

Uprkos činjenici da je fudbal jedan od najplaćenijih sportova, te da je vrlo rano ušao na listu profesionalnih igrača i „pokupio“ pohvale sa svih strana, Andrej je odlučio da dobar deo svog vremena posveti obrazovanju.

Nakon završene osnovne škole s prosekom 5.0 upisao je XV gimnaziju u Zagrebu. Uspeo je da „izbalansira“ treninge, utakmice i časove, te je po završetku srednje škole upisao studij ekonomije koga je kasnije „zaledio“ kako bi karijeru nastavio u inostranstvu.

Kada je bio dečak uzori su mu bili Davor Šuker, Ronaldo (Cristiano Ronaldo) i Lionel Mesi (Lionel Messi), a danas kaže da nema uzore, ali da Mesija smatra najboljim igračem na svetu.

Kramarić je poznat kao vrlo skroman i samozatajan momak, kome uspeh nije „udario u glavu“. Godine 2016. je prekinuo šestogodišnju vezu, a vrlo retko svoj privatni život deli s medijima. Veoma je vezan za porodicu od koje dobija najveću podršku na terenu i van njega.

Andrej je 2017. godine započeo vezu sa Mijom Ćurković, studentkinjom veterine. S obzirom na to da je on već tada igrao u Nemačkoj, a ona studirala u Hrvatskoj, provodili su vreme zajedno kada su im obaveze to dopuštale.

Nakon što je diplomirala, Mija se preselila u Nemačku, pa su počeli da žive zajedno. Venčali su krajem maja 2021. godine u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici na Gornjem gradu. Ceremoniji su prisustvali samo kumovi i članovi najuže porodice.

Kako pišu zagrebački mediji, par bi u jesen  2021. godine trebalo da dobije prinovu.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010. Prva HNL sa Dinamom
  • 2010/2011. Prva HNL sa Dinamom
  • 2010/2011. Kup Hrvatske sa Dinamom
  • 2013. Superkup Hrvatske sa Dinamom
  • 2013/2014. Kup Hrvatske sa Rijekom
  • 2014. Superkup Hrvatske sa Rijekom

Reprezentativne titule

  • 2018. drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji

Pojedinačne titule

  • 2009. proglašen za najboljeg igrača Memorijalnog turnira „Mladen Ramljak“
  • 2009. proglašen za najboljeg strelca Memorijalnog turnira „Mladen Ramljak“
  • 2013. kao član idealne jedanaestorke osvojio fudbalskog Oskara za tim godine
  • 2014. proglašen za najboljeg igrača Prve HNL, po izboru kapitena klubova Prve HNL
  • 2014. kao član idealne jedanaestorke osvojio fudbalskog Oskara za tim godine
  • 2014. osvojio nagradu „Ivica Jobo Kurtini“
  • 2014/2015. proglašen za najboljeg strelca Prve HNL
  • 2016/2017. proglašen za Hofenhajmovog igrača sezone
  • 2018. dobio Orden Reda kneza Branimira s ogrlicom za izuzetan, istorijski uspeh hrvatske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Rusiji
  • 2020. proglašen igračem meseca septembra u Bundesligi

Andrej Kramarić na društvenim mrežama

FacebookAndrej @ Facebook
InstagramAndrej @ Instagram