Aleksandar Dujin

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Dujin
Datum rođenja27. jul 1959.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjeKompozitor, pijanista, aranžer

Biografija

Aleksandar Dujin je srpski kompozitor, pijanista i aranžer. Rođen je u Zrenjaninu 27. jula 1959. godine. Diplomirao je klavir na bečkom Konzervatorijumu. Četiri pune decenije nastupao je sa kantautorom Đorđe Balaševićem. Osim toga, redovno komponuje džez muziku i nastupa u džez klubu čiji je vlasnik. Bavi se menadžerskim poslovima. Živi u Novom Sadu.

Biografija

Aleksandar Dujin je rođen u Zrenjaninu 1959. godine. U Novom Sadu je pohađao osnovnu, a zatim i srednju školu. Dok je pohađao četvrti razred niže muzičke škole shvatio je da je džez muzika pravi odabir za njega. U drugim vrstama muzike nije osjećao slobodu u izražavanju datog trenutka kao u džezu. Majka mu je dosta pomogla u odabiru karijere.

Baka mu je iz Amerike donijela ploču džez muzike iz 1936. godine. Rano je postao oduševljen ovom muzikom, toliko da je sve više širio svoja interesovanja za nju, do te mjere da je u tom pravcu usmjerio svoju profesionalnu karijeru. Džez je muzika koju sagledava kao način razmišljanja, odnosno muzika kojom prenosi trenutak u kom se nalazi.

Na Konzervatorijumu u Beču je diplomirao klavir. Odlazak u Beč je bio prekretnica u njegovom životu. Ovaj grad mu je, osim školovanja, pružio mnogobrojna poznanstva sa ljudima, upoznavanje nove kulture. U Beču je stekao nove prijatelje, ali i potpuno nov pogled na život.

Zapaženi su njegovi brojni nastupi sa srpskim kantautorom Đorđem Balaševićem. Redovno nastupa u vlastitom džez klubu koji se nalazi u Novom Sadu, gradu u kome živi. Muziku doživljava kao drogu sa kojom je nemoguće bilo šta uporediti. Važi za jednog od najpopularnijih džez pijanista u svojoj zemlji, ali i šire. Popularnost je stekao predanim radom kroz četrdeset godina karijere.

Obavlja funkciju direktora u Muzičkoj produkciji Radio-televizije Vojvodine. Učesnik je raznih menadžerskih i organizacionih poslova širom Evrope gdje primjenjuje stečeno znanje i dugogodišnje iskustvo. Jedna od takvih aktivnosti je bilo učešće na „Godišnjoj skupštini država Dunavske regije“ u Ulmu. Njegovom kompozicijom je svečano otvoren ovaj važan muzički događaj.

Zbog toga je mišljenja da muzika doprinosi povezivanju ljudi mnogo neposrednije od politike. Organizovao je razne koncerte, koktele i druge vrste javnih dešavanja. Osam godina je bio urednik „Kampa tolerancije“ u Bačkoj Topoli.

Organizovao je projekat „Dunavska saletla“ prilikom čega je 605 različitih izvođača nastupalo na 106 koncerata. Podržava mlade muzičare pa ga, zbog toga, posebno raduje što je otvoren Džez odsjek na Akademiji u Beogradu.

Smatra da je današnjim mladim ljudima lakše i pristupačnije učenje o osnovama džeza, što je u vrijeme njegove mladosti predstavljalo veliki problem. Morao je mjesec dana da čeka red kako bi došao do knjige u kojoj su se nalazile osnovne džez kompozicije.

Muzika je sastavni dio njegovog života. U karijeri mu je mnogo bitna komunikacija i povezanost sa publikom. Nije imao uzore koje je želio da kopira. Preokupirala ga je energija i izvođenje muzike koja se njemu sviđa. U muzici je jedinstven, muziku prezentuje onako kako je čuje i doživljava.

Komponovao je više od 150 kompozicija. Realizovao je 76 koncerata „M ključ“ produkcije koja je imala za cilj prezentaciju solista i grupa putem javnih emisija. Osnovao je Vojvođanski omladinski big bend, koji se danas zove Novosadski big bend. Nada se da nikada neće otići u penziju, odnosno da će svirati do posljednjeg dana.

Dujin je 2003. godine objavio samostalni album pod nazivom „Vojvođanske impresije – Klavirski koncert Aleksandra Dujina“. Na toj ploči su bile kompozicije „Dunav kod bezdana“, „Žito na vetru“, „Tiski cvet“, „Ej“, „Salaš“ i druge.

Od 2010. godine sarađuje sa vokalnom solistkinjom Nevenom Reljin. U januaru 2020. godine su u Domu kulture u Novom Sadu izveli muzički program sačinjen od odabranih kompozicija latino i džez muzike, a zajedno sa njegovim orkestrom nastupili su i na Novosadskom muzičkom letu u septembru 2020. godine.

Dujin o Panonskom mornaru

Poznato je da je Aleksandar Dujin više do četrdeset godina sarađivao sa kantautorom Đorđem Balaševićem. U jednom intervjuu osvrnuo se na odnos sa pokojnim Panonskim mornarom. Tom prilikom je kazao da su od prvog dana imali posebnu komunikaciju i da je to bila „vrsta energije koja je potpuno drugačija od nekih uobičajenih i ustaljenih nastupa“.

S obzirom na to da su često zajedno nastupali Dujin je tačno znao kada šta treba da radi, pa se može reći da su se savršeno razumjeli. Priznao je da je mu je bilo drago što učestvuje u svemu tome, te da je saradnja sa Balaševićem doprinijela i njegovoj ličnoj afirmaciji.

Premda je, po njegovom priznanju rad sa Đoletom bilo nešto najkomercijalnije čime se bavio, muzičar je jednom prilikom kazao da to nije radio samo iz ekonomskih razloga, nego iz ljubavi[1].

Diskografija

Samostalni albumi

  • 2003. Vojvođanske impresije – Klavirski koncert Aleksandra Dujina

Reference

[1] https://direktno.rs/zabava/muzika/336251/dujin-klavir-balasevic-.html

Aleksandar Dujin na društvenim mrežama

FacebookAleksandar @ Facebook
YoutubeAleksandar @ YouTube