Amar Gile

Kratke informacije

Ime i prezimeAmar Gile
Datum rođenja30. decembar 1990.
Mesto rođenjaZenica
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač
ŽanrPop-Folk
Visina-
Težina-

Biografija

Amar Jašarspahić, poznatiji kao Gile, je bosansko-hercegovački pop folk pevač. Rođen je 30. decembra 1990. godine u Zenici.

Prepoznatljivost je stekao pobedom u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“ 2013. godine. Iste godine je objavio i svoj prvi album pod nazivom „Čovjek tvoga sna“.

Tri godine kasnije predstavio je singl „Pijano“, a 2017. godine izašla je njegova pesma „Spreman na sve“. Usledio je duet sa Jelenom Kostov pod nazivom „Ponekad“, te singl „Promjena“ iz 2018. godine. Gile je 2019. godine objavio singlove „Nek to budem ja“ i „Sve što znaš o meni“.

Karijera

Amar Jašarspahić je rođen 1990. godine. Sklonost ka muzici pokazao je veoma rano, a danas svira čak devet instrumenata. Gile je 2013. godine učestvovao u takmičenju „Zvezde Granda“ i osvojio je prvo mesto. Održao je turneje po Balkanu, u Americi, Australiji i zapadnoj Evropi.

Iste godine je završio prvi album „Čovjek tvoga sna“ koji je prodat u rekordnom tiražu. Osim naslovne numere, na njemu se nalaze: „Kafana liječi sve“, „Koliko para toliko muzike“, „I ja sam nečije dijete“, „Krv mi je popila“, „Nije kraj“, „Ma pusti ponos“, „Ne prestaju moje kiše “ i „Zašto sam sam“.

Gile je 2016. godine izbacio singl „Pijano“ za koji je snimio spot. Tekst pesme pisao je Vuksan Bilanović, dok je za aranžman bio zadužen Marko Cvetković. Giletov spot je na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) skupio skoro 27.5 miliona pregleda.

Krajem maja 2017. godine je izdao singl „Spreman na sve“, na kome je sarađivao sa Jelenom Trifunović i Markom Cvetkovićem. Snimio je i spot koji se, sudeći po pregledima i komentarima na društvenim mrežama, njegovoj publici mnogo svideo.

Već sledećeg meseca je Produkcijska kuća „daVideo“ objavila njegov singl „Apokalipsa“ čiji tekst je pisala Marina Tucaković.

Usledila je saradnja sa kolegicom Jelenom Kostov na pesmi „Ponekad“ koja je svetlost dana ugledala polovinom 2018. godine. Pozitivne reakcije publike ni ovog puta nisu izostale, pa je spot za tri godine „zaradio“ skoro 59 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Iste godine Gile je objavio pesmu „Promjena“ na čijem tekstu je radila Marina Tucaković. Snimio je i spot u stilu popularne igrice Grand Treft Auto (GTA). Time je privukao pažnju mlađe publike, pa su se obe njegove pesme našle na „Ju Tjub“ trendingu u Srbiji i BiH.

U proleće 2019. godine Gile je snimio pesmu „Nek to budem ja“. Premda nije odmah predstavio spot, ova numera je stekla veliku popularnost na društvenim mrežama, pa trenutno (avgust 2021. godine) ima preko 26 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Par meseci kasnije objavio je singl „Sve što znaš o meni“ na kome je sarađivao sa Marinom Tucaković, Milanom Radulovićem Laćom i Markom Cvetkovićem.

Humanitarni rad

Amar Gile je dugogodišnji saradnik UNICEF-a, a 2014. godine je postao njihov ambasador dobre volje za BiH. Iste godine je proglašen humanistom godine, a 2015. godine iste priznanja je dobio u Zagrebu i Skoplju.

Nagrade i priznanja

 • 2013. godine Oskar popularnosti za pevača godine i Otkriće decenije u Sarajevu;
 • 2014. godine je dobio Zlatnu bubamaru za najboljeg inostranog pevača u Makedoniji, Nagradu za humanistu godine i Titulu UNICEF-ovog ambasadora dobre volje za BiH.
 • 2015. Nagradu u Zagrebu za humanitarni rad,
 • 2015. Nagradu u Skoplju za humanost i Nagradu u Skoplju za najboljeg pevača
 • 2015. Nagradu „Davorin Popović“ za najboljeg mladog pevača
 • 2015. Platinastu ploču album „Čovek tvoga sna“
 • 2015. Nagradu za humanost za „Zalaganje za obrazovanje“
 • 2015. Idol nacije (Obrazovanje gradi BiH).
 • 2015. je postao počasni građanin grada Kaknja
 • 2015. Postao UNICEF-ov ambasador- BiH, regija Balkan i međunarodni predstavnik

Privatni život

Pevač je 2013. godine bio u vezi sa koleginicom Aleksandrom Prijović, a posle raskida su ostali u prijateljskim odnosima.

Amar je u januaru 2016. godine dobio sina Darisa. Njegova dugogodišnja devojka Ena se porodila u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Par se u septembru iste godine venčao.

U medijima je pisalo da je doživeo tešku saobraćajnu nesreću, ali on je to demantovao i izjavio je da je njegov kum poginuo.

Domaći tabloidi su u maju 2020. godine objavili vest da su se Gile i Ena razveli nakon četiri godine braka. U jednom intervjuu je kazao da su odlučili da „svako ode na svoju stranu“, te da uredno plaća alimentaciju i koristi svaki slobodan trenutak da provede sa sinom[1].

Pevač slobodno vreme provodi igrajući odbojku i pecajući.

Diskografija

Albumi

 • 2013. Čovjek tvoga sna

Singlovi

 • 2016. Pijano
 • 2017. Spreman na sve
 • 2017. Apokalipsa
 • 2018. Ponekad (ft. Jelena Kostov)
 • 2018. Promjena
 • 2019. Nek to budem ja
 • 2019. Sve što znaš o meni

Reference

[1] https://grand.online/grand-tv/news/kraj-jos-jedne-ljubavi-razveo-se-amar-gile

Amar Gile na društvenim mrežama

FacebookAmar @ Facebook
InstagramAmar @ Instagram
YoutubeAmar @ YouTube