Štefan Lihtštajner

Kratke informacije

Ime i prezimeŠtefan Lihtštajner
Datum rođenja16. januar 1984.
Mesto rođenjaAdilgenšvil
DržavaŠvajcarska
PrebivališteLondon
ZanimanjeFudbaler
PozicijaDesni bek, desni vezni
Visina182 cm

Biografija

Štefan Lihtštajner (Stephan Lichtsteiner) je švajcarski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji desnog beka ili desnog veznog igrača u engleskom Arsenalu i reprezentaciji Švajcarske. Rođen je 16. januara 1984. godine u gradu Adilgenšvil u centralnoj Švajcarskoj.

Karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Grashoper iz Ciriha s kojim je 2003. godine osvojio Prvenstvo Švajcarske. Dve godine kasnije prešao je u Lil, te pomogao francuskom klubu da se kvalifikuje u Ligu šampiona. Godine 2008. pridružio se Laciju s kojim je osvojio Kup Italije i Superkup Italije.

Tri godine kasnije je potpisao ugovor vredan 10 miliona evra s Juventusom. U dresu „Stare dame“ odigrao je 257 utakmica i osvojio 14 trofeja. 5. juna 2018. godine je potpisao ugovor s Arsenalom.

Prvi seniorski meč u dresu Švajcarske odigrao je 2006. godine, a do sada je upisao više od 90 nastupa za svoju zemlju. Sa reprezentacijom je učestvovao na dva Evropska prvenstva i tri Svetska prvenstva.

Klupska karijera

Grashoper

Prve fudbalske korake Lihtštajner je napravio u rodnom Adilgenšvilu, u kantonu Lucern. Još kao tinejdžer preselio se u Cirih kako bi zaigrao u klubu Grashoper. Debi u prvom timu doživeo je tokom sezone 2001/2002, a iako je nastupio na samo jednoj ligaškoj utakmici s klubom je osvojio Prvenstvo Švajcarske.

Naredne sezone učvrstio je svoju poziciju u startnoj jedanaestorki, te pomogao Grashoperu da drugi put zaredom osvoji titulu prvaka.

Lil

U leto 2005. godine je zajedno sa još četiri švajcarska igrača prešao u Francusku, te potpisao ugovor s Lilom. Već tokom prve sezone pomogao je svom novom klubu da zauzme treće mesto na tabeli i obezbedi učešće u Ligi šampiona.

Poslednja sezona u Lilu bila je razočaravajuća za navijače jer je klub sezonu završio na sedmom mestu i propustio priliku da ponovo zaigra u Evropi.

Lacio

Nakon odličnih poteza koje je pokazao sa reprezentacijom na Evropskom prvenstvu 2008. godine nekoliko italijanskih, engleskih i francuskih klubova zainteresovalo se za mladog Švajcarca. Mediji su objavili da bi ga u svojim redovima rado videli treneri Pari Sen Žermena (PSŽ) i Evertona.

Pošto je odbio ponudu PSŽ-a, Lihtštajner je 2008. godine potpisao ugovor vredan 1,5 milion evra s italijanskim Laciom. Prvi gol je postigao u aprilu 2009. godine „zatresavši mrežu“ Rome, te pomogao svom novom klubu da pobedi u gradskom derbiju.

Tokom sezone je zajedno sa reprezentativcem Srbije Aleksandrom Kolarovom formirao dobar tandem koji je donosio rezultate. Iako je Lacio sezonu završio na desetom mestu Serije A, osvojili su Kup Italije i obezbedili učešće u Ligi Evropa. 2009. godine su u finalu savladali Samdoriju i osvojili Superkup Italije.

Nakon što je Kolarov otišao iz Lacija, zona napada je poljuljana, pa je i Lihtštajnerov ostanak u klubu postao upitan. Iako su se „Nebeskoplavi“ plasirali u Ligu Evropa, odlučili su da ne produže ugovor sa Švajcarcem.

Juventus

27. juna 2011. godine uprava Fudbalskog kluba Juventus objavila je da je Lihtštajner prošao lekarske preglede i za 10 miliona evra prešao u Torino. Ugovor je zvanično potpisan 1. jula, a već 11. septembra postigao je svoj prvi pogodak, „zatresavši mrežu“ Parme i pomogavši svom novom timu da ostvari pobedu od 4:1.

Juventus je osvojio Prvenstvo Italije, a Lihtštajner je postao ključni igrač u veznoj liniji koji je propustio samo par mečeva zbog povrede. Drugu sezonu priveo je kraju sa 36 nastupa i četiri postignuta gola, a „Stara dama“ je ponovo ponela  titulu prvaka Italije.

Sezonu 2013/2014 je uprkos povredama završio sa tri postignuta gola, a Juve je osvojio treću uzastopnu titulu prvaka. Dobri odgovori na duge pasove Pirla (Andra Pirlo) koji su zahvaljujući Švajcarcu završavali u mreži protivnika, činili su okosnicu Konteove (Antonio Conte) formacije 3-5-2. Sa Pogbom (Paul Pogba) je podelio status najuspešnijeg asistenta u Seriji A.

6. juna 2015. godine Juventus se sastao s Barselonom u finalu Lige šampiona. Katalonci su poveli sa 1:0, a Lihtštajner je asistirao Morati (Alvaro Morata) za gol izjednačenja. Barselona je ipak pobedila rezultatom 3:1, a Italijani su ponovo ostali bez „ušatog“ pehara.

Dva i po meseca kasnije je zbog problema s disanjem hospitalizovan. Utvrđeno je da zbog srčane aritmije mora na operaciju. Zbog toga je odsustvovao sa terena mesec dana. Ipak, 3. novembra se vratio na teren te postigao gol izjednačenja u susretu Lige prvaka sa Borusijom iz Menhengladbaha. Taj gol je kasnije proglašen najlepšim pogotkom sezone 2015/2016 u ovo elitnom evropskom takmičenju.

Početkom naredne sezone u klub je iz Barselone stigao Dani Alveš (Daniel Alves da Silva), pa je Lihtštajner veći deo grupne faze Lige šampiona proveo na klupi. Osim toga, Juventus je sa pozajmice „povukao“ Kolumbijca Huana Kvadrada (Juan Guillermo Cuadrado Bello) te je Švajcarac dobio direktnu konkurenciju na poziciji desnog beka i krila. To je pokrenulo glasine da će da napusti klub, koje je on demantovao.

Uprkos jakoj konkurenciji Lihtštajner je nastupio u finalu Superkupa Italije 23. decembra 2016. godine kao član startne jedanaestorke. Nakon slabijeg izvođenja penala Juventus je poražen od Milana. 2. februara 2017. godine obnovio je ugovor s klubom do 30. juna 2018. godine.

Dvestopedeseti nastup u dresu „Stare dame“ zabeležio je 7. marta 2018. godine tokom pobede nad Totenhemom na „Vembliju“ („Wembley Stadium“) u šesnastini filnala Lige šampiona. Ušavši kao zamena u drugom poluvremenu asistirao je Iguainu (Gonzalo Gerardo Higuaín) za pobednički pogodak.

19. maja 2018. godine poslednji put je nastupio u crno-belom dresu, a Juventus je savladao Veronu rezultatom 2:1, te osvojio sedmu titulu prvaka Italije zaredom.

Arsenal

Posle sedam sezona, 257 nastupa i 15 golova u dresu Juventusa Lihtštajner je odlučio da krene dalje. 5. juna 2018. godine potpisao je ugovor s Arsenalom. Trener Unai Emeri (Unai Emery) nije morao da plati ni centa Juventusu jer je iskusni bek na Ostrvo stigao kao slobodan igrač. Španski stručnjak je predstavljajući novog igrača rekao „Štefan donosi veliko iskustvo i biće vođa tima. Unaprediće našu igru i na terenu i van njega.“

Reprezentativna karijera

Štefan Lihtštajner od 1999. godine nastupa za reprezentaciju Švajcarske. Učestvovao je na U-16 i U-21 Evropskom prvenstvu 1999. i 2004. godine. Prvi poziv da zaigra u A timu stigao je 2005. godine, a tokom prva dva meča nije izlazio na teren.

Seniorski debi doživeo je 11. novembra 2006. godine kada je Švajcarska poražena od Brazila sa 2:1 u prijateljskom susretu.

Iako je propustio Svetsko prvenstvo 2006. godine, dobio je priliku da zaigra umesto Degena (Philipp Degen) koji je pretrpeo ozbiljnu povredu. Selektor Kobi Kun (Köbi Kuhn) pozvao ga je nastupi reprezentaciju tokom Evropskog prvenstva 2008. godine. Odigrao je sve mečeve na turniru, Švajcarska je zabeležila jednu pobedu i dva poraza.

Novi selektor Otmar Hicfild (Ottmar Hitzfeld) ga je pozvao da učestvuje na kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010. godine. Odigrao je svih 90 minuta u osam od deset mečeva. Pred Evropsko prvenstvo 2016. godine zadužio je kapitensku traku. Švajcarska je nakon poraza od Poljske u šesnaestini finala eliminisana iz daljeg takmičenja. Iako je Lihtštajner uspeo da pogodi sa „bele tačke“, njegov timski kolega Granit Džaka (Granit Xhaka) je promašio, pa su završili takmičenje na Euru 2016.

Vladimir Petković ga je pozvao da nastupi na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2002/2003. Prvenstvo Švajcarske sa Grashoperom
  • 2008/2009. Kup Italije sa Laciom
  • 2009. Superkup Italije sa Laciom
  • 2011/2012. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2012. Superkup Italije s Juventusom
  • 2012/2013. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2013. Superkup Italije s Juventusom
  • 2013/2014. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2014/2015. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2014/2015. Kup Italije s Juventusom
  • 2015. Superkup Italije s Juventusom
  • 2015/2016. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2015/2016. Kup Italije s Juventusom
  • 2016/2017. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2016/2017. Kup Italije s Juventusom
  • 2017/2018. Prvenstvo Italije s Juventusom
  • 2017/2018. Kup Italije s Juventusom

Pojedinačne titule

  • 2015. proglašen za švajcarskog igrača godine

Privatni život

Štefan Lihtštajner je rođen 1984. godine u Adilgenšvilu, u kantonu Lucern. Oženjen je ekonomistkinjom i fitnes instruktorkom Manuelom Markvort (Manuela Markworth), s kojom ima ćerku i sina.

Nadimak „Forest Gamp“ („Forrest Gump“) dodelio mu je sportski komentator Gvido de Angelis (Guido de Angelis) nakon pobede Lacija nad Romom. Njegova brzina fascinirala je i mnoge druge, pa su ga u Torinu prozvali „Svis Ekspres“ („The Swiss Express“).

Na pitanje italijanskih novinara gde bi voleo da igra nakon Juventusa odgovorio da bi odlazak u Ameriku bio lep izazov. Ipak, sve su prilike da će Švajcarac karijeru završiti na Ostrvu.

Štefan Lihtštajner na društvenim mrežama

FacebookŠtefan @ Facebook
InstagramStephen @ Instagram
TwitterŠtefan @ Twitter