Ferid Avdić

Kratke informacije

Ime i prezimeFerid Avdić
Datum rođenja13. jun 1960.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePevač
ŽanrFolk, sevdah

Biografija

Ferid Avdić je jugoslovenski i bosanskohercegovački pevač i interpretator narodne muzike i sevdalinki. Rođen je 13. juna 1960. godine u Sarajevu. Oženjen je i ima troje dece, sina Jasmina, te ćerke Maju i Elmu. Živi i radi u Sarajevu.

Popularnost je stekao osamdesetih godina 20. veka, pesmama „Dijana ljubavi“, „Bilo je lijepo i tebi i meni“, „Izađi mala“, „Rođendan je tvoj“ i druge.

Muzikom je počeo ozbiljnije da se bavi sa 19 godina, a 1981. godine je snimio svoju prvu singl ploču. Od tada do danas je objavio 13 albuma i dve kompilacije hitova.

Njegove ploče su prodavane u dijamantskom i platinastom tiražu, tako da se sa sigurnošću može reći da je prodao više od milion nosača zvuka.

Na „Ilidžanskom festivalu“ je prvi put nastupio 1983. godine, dok je na turneje išao sa vrsnim pevačima poput Himze Polovine, Zaima Imamovića, Mehe Puzića, Bebe Selimović i drugih.

Avdić se smatra jednim od najboljih interpretatora sevdalinki među pevačima svoje generacije.

Karijera

Ferid Avdić je počeo da peva u sarajevskim restoranima i kafanama 1979. godine, a prvu singl ploču je snimio dve godine kasnije. U jednom intervjuu je ispričao kako je počeo profesionalno da se bavi muzikom.

Naime, kao mladić je šetao Ilidžom i prolazio pored restorana „Topola“ gde je svirao orkestar Ibre Mangafića. Zamolio je šefa orkestra da otpeva jednu pesmu.

Na sreću, Ibro mu je dozvolio te su prisutni mogli da čuju njegovu interpretaciju numere „Lijepi dani mog djetinjstva“. Publika je bila oduševljena, baš kao i Mangafić koji mu je odmah ponudio ugovor.

Bio je to početak njegove karijere, ali pevač kaže da je na vreme shvatio da mora mnogo da radi na sebi kako bi opstao u tom svetu. Usledile su audicije za vokalnog solistu, gde su u žiriju sedeli Ismet Alajbegović Šerbo, Jozo Penava, Drago Trkulja, Jovica Petković i drugi vrsni muzičari.

Išao je na časove pevanja kod kompozitora, producenta i aranžera Joze Penave od koga je, kaže, mnogo naučio. Jednom prilikom je priznao da je ipak umesto dvadeset trebalo da uzme dvesta časova kod Penave, jer smatra da svaki pevač mora mnogo da radi na sebi kako bi bio uspešan.

Na početku karijere je intenzivno sarađivao s Ibrom Manfagićem, a posle 1987. godine usledile su saradnje sa Sinanom Alimanovićem, Draganom Stojkovićem Bosancem i drugima.

Prvu singl ploču sa pesmama „Žalićemo obadvoje“ i „Vrtovi su puni cvijeća“ Avdić je objavio 1981. godine. Tekstove su mu pisali Nazif Gljiva, Miodrag Melentijević i drugi, a muziku Ibro Mangafić. Iako je tada bio poznat uglavnoj sarajevskoj publici, ploča je doživela solidan tiraž.

Zato je Diskografska kuća „Diskoton“ već sledeće godine izdala njegovu drugu ploču sa pesmama „Tvoje oči plave“ i „Šesnaest ljeta“. Ova prva mu je donela prepoznatljivost u širim krugovima.

Iste godine Avdić je izdao album na kome su se, pored četiri već objavljene pesme, našle i numere „Ostala je pjesma da se pjeva“, „Najljepša ružo“, „Između dve vatre“ i druge. Veliku popularnost stekla je pesma „Baka sijeda“ koju je napisao, komponovao i aranžirao Ibro Mangafić.

Započeo je saradnju sa Draganom Stojkovićem koji je 1983. godine aranžirao njegov album „Ti si ta“. Pored naslovne, na toj ploči su se našle i numere „Ja je volim, a ona me neće“, „Budi sa mnom“, „Bilo je lijepo i tebi i meni“, „U armiju ispraćaju mene“, „Ciganka“ i druge.

Tada je krenuo njegov muzički uspon, te je ubrzo za mladog pevača Ferida Avdića čula cela bivša Jugoslavija.

Usledila je velika turneja širom zemlje na kojoj je imao priliku da se druži sa velikim imenima jugoslovenske muzičke scene. Učio je od Zaima Imamovića, Himze Polovine, Safeta Isovića, Mehe Puzića i drugih vrsnih pevača.

Sa numerom „Ljepotica sa Baščaršije“ je 1983. godine prvi put nastupio na festivalu na Ilidži. Kao i za mnoge mlade pevače, ovaj festival mu je bila dobra odskočna daska za dalji razvoj karijere.

Sledeće godine je objavio album „Sviđaš mi se“ sa deset novih pesama od kojih su čak osam postale veliki hitovi. Na toj ploči su bile numere „Zvao bih te“, „Prođe ljeto naših snova“, „Raspjevana Bosna“, „Bila plava, garava“, „Volio sam jednu malu“ i druge.

Ipak, publika je najbolje prihvatila pesmu „Dijana ljubavi“ koju je Avdić smatrao svojom ličnom kartom. Po tom hitu je ostao prepoznatljiv i danas. Ova ploča je doživela platinasti tiraž.

Već sledeće godine „Diskoton“ je izdao njegov album „Izađi mala“ koji je imao dijamantski tiraž. Osim naslovne, veoma popularne su bile pesme „Rođendan je tvoj“, „Sakrij suze svoje“, „Ona mi je sve“ i druge.

Među saradnicima je ponovo bio Mangafić, dok su tekstove pisali Goran Antunović, Amir Buljugić, Hilmo Mujić i drugi. Aranžmane je, pored Mangafića radio i Perica Simonović.

Usledila je ploča „Daj mi, daj“ sa deset novih pesama koju je objavila Diskografska kuća „Sarajevo Disk“. Pored naslovne, s ovog albuma su se izdvojile i numere „Ciganko vatrena“, „Hoću samo tebe“, „Došlo vrijeme za rastanak“, „Srećo, jedina“. Prve dve pesme su štampane u dvostrukom dijamantskom tiražu na ploči i kaseti.

Uz pratnju orkestra Sinana Alimanovića Avdić je 1987. godine objavio ploču „Nema dalje“ na kojoj su bile numere „Ostani bar još malo“, „Ne daj našu ljubav“, „Eno Muje, još tuguje“, „Bre, Bato“, „U čašu vina sve bi stalo“ i druge.

Praksu da svake godine izdaje novi album nastavio je i 1988. godine kada se u prodaji našla ploča „Navika si bila moja“. Njegova publika je prvi put mogla da čuje pesme „Blago tebi“, „Taman posla“, „Adrijana“, „Zlato – dukati“, „Sjećaš li se Sanja“, i druge. Tekst za pesmu „Roditeljska ljubav“ je napisao sam Avdić.

Sa Sinanom Alimanovićem i njegovim orkestrom sarađivao je i na ploči „Griješio sam prema tebi“, na kome su bile numere „Srca Bosne“, „Pastirica“, „Ostani“ i druge.

Muziku za pesme „Neka bole uspomene“, „Pomozi mi“ i „Jedna žena sa dva lica“ je komponovao Avdić, dok je na tekstovima sarađivao sa nekoliko autora.

Iz  saradnje sa Hasanom Dudićem, Bajrom Ahmedhodžićem i Amirom Opertom nastao je album „Moja vjerna ljubo“. Na toj kaseti iz 1991. godine su, pored naslovne, bile i pesme „Ako Bog da sreće“, „Kako da te opet volim“, „Suzana“, „Pusti suzu“ i druge.

Nakon pet godina pauze Avdić je 1996. godine objavio CD pod naslovom „Sve zbog tebe“. Na njemu je bilo osam novih pesama, uključujući i numere „Ti i ja“, „Da znaš majko“, „Osuđen sam na samoću“ i druge.

Usledila je diskografska pauza duga čak 11 godina, nakon koje je Diskografska kuća „Mega sound“ iz Beograda izdala Avdićev CD sa pesmama „Znaj da te volim“, „Dalje od tebe“, „Otišla je“, „Idi svojim putem“ i druge. Album je aranžirao Milorad Nikolić, dok je većinu tekstova napisao Miodrag Ž. Ilić.

Sevdalinke „Djevojka sokolu zulum učinila“, „Bulbul pjeva okolo mostara“, Mujo kuje konja po mjesecu“, „Snijeg pade“ i druge u interpretaciji Ferida Avdića je 2008. godine produkcijska kuća „Hayat“ objavila pod nazivom „Bosno moja lijepih planina“.

U novembru 2013. godine Avdić je promovisao novi album pod naslovom „Monopol“. CD je objavila produkcija „Hayat“, a na njemu se našlo deset novih pesama.

Zanimljivo je da je skoro cela porodica Avdić sarađivala na tom projektu. Većinu tekstova je pisao Mustafa Aganagić, dok su muziku komponovali Feridov sin Jasmin, unuk Dino, te ćerke Maja Nući i Elma Spahović.

Na „Ilidžanski festival“ se ponovo vratio 2017. godine sa pesmom „Kada Bosnom behar probehara“. Premda je i sam bio svestan da numera zaslužuje neku od nagrada, to se nije desilo.

Jednom prilikom je priznao da su se organizatori potrudili oko svega, ali da je on bio diskriminisan na tom festivalu.

Ferid Avdić je jedan od najuspešnijih izvođača narodne muzike i intrepretatora sevdalinki svoje generacije. Husein Kurtagić ga je uvrstio među „kreatore novog talasa koji se tada zvao folk“, a danas je izraz za narodnu pesmu.

U svojoj karijeri je ostvario milionske tiraže, te imao priliku da nastupa širom Evrope, gde je i danas rado viđen gost.

Tokom 2021. godine objavio singl „Oprosti mi“ na kome je sarađivao sa Dževadom Džinom i Muamerom Kebićem.

Nakon toga je promovisao pesmu „Da li si sretna“ koju je sam napisao i komponovao. Za aranžman je ponovo bio zadužen harmonikaš Muamer Kebić. Reč je o baladi koja podseća na pesme iz 80-ih godina 20. veka, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama, publici se nova Avdićeva numera dopala.

Polovinom januara 2022. godine objavio je EP sa pesmama „Da li si sretna“, „Mili sine moj“, „Tvoje oči plave“, „Da te nije kafano“ i „Oprosti mi“.

Privatni život

Ferid Avdić je rođen 1960. godine u Sarajevu. Njegov otac je bio poreklom iz Bileće, a majka iz Gacka. U glavnom gradu BiH se školovao i započeo karijeru.

Premda je više od 35 godina na muzičkoj sceni, Avdić priznaje da na estradi nema mnogo prijatelja. Družio se sa Hamidom Ragipovićem Beskom i Rizom Hamidovićem koji su mu i danas prijatelji. Ipak, sa svima ostalima je u vrlo korektnim odnosima.

Za njegovu karijeru nisu vezani skandali jer pevač kaže da je porodičan čovek i da se uvek trudio da peva negde blizu doma. Navika mu je bila da posle nastupa prespava kod kuće i da se sutradan ponovo vrati na koncert. Razlog za to je što nije želeo da njegova porodica trpi zbog posla.

Najveća podrška mu je oduvek bila supruga za koju kaže da je podnela veći deo tereta tokom njegove karijere. Posle toga su došla deca i unuci u čijem društvu najviše uživa. Jednom prilikom je priznao da se oduvek trudio da sačuva svoj brak, koji je iz tog razloga opstao više od 30 godina.

Jedan je od pevača koji je oduvek živeo skromno. U jednom intervjuu je kazao da mu nikada nije bio imperativ da gomila stvari, nego se zadovoljavao sitnicama. Tu osobinu je nasledio od roditelja koji su bili radnici i koji su ga vaspitavali da živi skromno. Zato mu je porodica uvek bila prioritet u odnosu na novac i popularnost.

Ferid je govorio da mu je uvek bilo draže da provodi vreme sa suprugom i decom, da ode na pijacu i porazgovara sa trgovcima i poznanicima, nego da novac troši na skupe automobile ili nekretnine. Na pitanje novinara da li se sada kaje što je izabrao takav put, Avdić je odgovario da se ne bi menjao ni sa kim.

Tokom 2017. godine pevač je saznao da boluje od raka debelog creva. U oktobru iste godine je podvrgnut operaciji. Nakon toga su usledili brojni izazovi, pretrage i tretmani. Dva meseca je bio podvrgnut hemoterapiji i zračenju.

Premda retko govori za bosanskohercegovačke medije pevač je priznao da je lečenje izuzetno skupo, te se zahvalio kolegama koji su za njega krajem juna 2018. godine organizovali humanitarni koncert čiji prihod je bio namenjen njegovom lečenju.

Jednom prilikom je priznao da ga dijagnoza koju su mu lekari saopštili nije uplašila, nego se hrabro suočio s izazovima koje nosi opaka bolest. Pozitivno u svemu tome je što je karcinom otkriven na vreme, te su i šanse za potpuno izlečenje bile veće.

Posle terapije je potpuno promenio način ishrane i uveo redovne fizičke aktivnosti. Zdraviji način života doveo je do toga da se mnogo bolje oseća, te da ponovo počne da nastupa.

Diskografija

Albumi

 1. Ferid Avdić
 2. Ti si ta (Uz Ansambl Dragana Stojkovića)
 3. Sviđaš mi se
 4. Izađi mala
 5. Daj mi, daj mi
 6. Nema dalje
 7. Navika si moja bila
 8. Griješio sam prema tebi
 9. Moja vjera ljubo
 10. Sve zbog tebe
 11. Ferid Avdić
 12. Bosno moja lijepih planina
 13. Monopol

Singlovi i EP-ovi     

 1. Žalićemo obadvoje (s Orkestrom Ibre Mangafića)
 2. Tvoje oči plave(Šesnaest ljeta)

Kompilacije

 1. Kolekcija hitova 1
 2. Kolekcija hitova 2

Izvori

Ferid Avdić na društvenim mrežama

FacebookFerid @ Facebook
YoutubeFerid @ YouTube