Safet Isović

Kratke informacije

Ime i prezimeSafet Isović
Datum rođenja6. januar 1936.
Mesto rođenjaBileća
Datum smrti2. septembar 2007.
Mesto smrtiSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Safet Isović je bio bosanskohercegovački pevač narodne muzike i jedan od najboljih interpretatora sevdalinki. Rođen je 6. januara 1936. godine u Bileći, a preminuo 2. septembra 2007. godine u Sarajevu. Bio je u braku s Eminom Isović. Njegov sin Benjamin Isović je pesnik i pevač.

Počeo je da peva 1955. godine u Kulturno-umetničkom društvu „Slobodan Princip Sejo“. Prve pesme je za „Radio Sarajevo snimio već 1956. godine, a prvu singl ploču sa numerama „Sarajčice hajdemo“ i „Kad ja pođoh na Bembašu“ dve godine kasnije.

Od tada do 2007. godine je objavio 14 albuma, te na desetine singlova i kompilacija. Zbog neverovatnog umeća interpretacije tradicionalnih bosanskohercegovačkih pesama proglašen je kraljem sevdaha.

Nastupao je širom sveta, te ušao u istoriju kao prvi i poslednjih izvođač iz bivše Jugoslavije koji je pevao u sidnejskoj operi. Dobio je brojna priznanja, među kojima su „Zlatni mikrofon“ i „Estradna nagrada Jugoslavije“.

Detinjstvo i obrazovanje

Safet Isović je rođen 1936. godine u Bileći. U toku Drugog svetskog rata se sa porodicom preselio u Banjaluku gde je pohađao „Šestu pučku školu“. Po završetku rata se vratio u rodni grad gde je završio nižu gimnaziju. Nakon toga je u Trebinju upisao višu gimnaziju. Međutim, u šestom razredu se preselio u Slavonski Brod gde je 1955. godine maturirao kao jedan od najboljih učenika gimnazije „Zlatko Šajder“.

Iste godine je upisao Pravni fakultet u Sarajevu. U toku studija često je sa prijateljima pevao na hodnicima fakulteta, pa ga je Hasko Hverić nagovorio da postane član ansambla narodnih igara i pesama studentskog društva „Slobodan Princip Seljo“.

Ipak, morao je prvo da dokaže svoj talenat na audiciji koju su vodili Selim Salihbegović, Selver Pađić i drugi. S obzirom na to da je talenat bio neosporan, odmah je primljen u ansambl. Sledeće godine su ga kolege iz KUD-a nagovorile da okuša svoju sreću na audiciji za pevača na Radio Sarajevu.

Iz drugog pokušaja je prošao, te mu je dozvoljeno da snimi dve pesme. Reč je o numerama „Kad ja pođem iz Sarajeva grada“ i „Kasno prođoh kraj Morića hana“ koje su emitovane 1957. godine.

Muzička karijera

Prvu singl ploču Safet Isović je snimio 1958. godine. Na njoj su bile numere „Sarajčice hajdemo“ i „Kad ja pođoh na Bembašu“. S obzirom na uspeh prve singlice Diskografska kuća „Jugoton“ je odlučila da Isoviću da priliku da snimi još dva singla sa pesmama „Koliko je Prijedor-Polje“, „Moj zumbule“, „Brigo moja“, „Oj, djevojko Hercegovko“ i „Haj, Banjaluko!“.

Dve godine kasnije „Jugoton“ je objavio njegov prvi EP sa numerama “Vrbas voda nosila jablana“, „Haj, san zaspala“, „Pod Tuzlom se zeleni meraja“ i „Odakle se, kćerko, čuju pjesme divne“. Prve tri su obrade starih narodnih pesama, dok je četvrtu napisao Jozo Penava. Isović ih je otpevao u pratnji Sarajevskog kvarteta harmonika.

Za njega se pročulo i van granica Bosne i Hercegovine, a 1962. snimio je „singlicu“ sa pesmama „Vrbas voda nosila jablana“ i „Zašto Sike, zašto“, te EP-ove pod nazivom „Pjesme iz Bosne“, „Gornju Tuzlu opasala guja“ i album sevdalinki sa Zaimom Imamovićem.

Pesme „Ima l` jada k`o kad akšam pada“ i „Svud je kiša, svud je blato“ Isović je prvi put snimio 1963. godine. Iste godine se u prodaji pojavio album „Pjesme iz Bosne“ koje je otpevao sa kolegicama Nadeždom Cmiljić i Zorom Dubljević.

19. marta 1963. godine je održao prvi veliki koncert u beogradskom Domu sindikata. Svojim glasom i talentom za interpretaciju sevdalinki oduševio je sve prisutne. Usledile su pesme „Mehmed Paša2“, „Dobio sam tri poljupca“, „Telal viče po Hercegovini“, „Sve djevojke iz mahale“, „Spremio sam svog dorata“, „Ti si, draga“, „Radujem se svjetlu dana“, „Ako hoće, hoće“, „Na mezaru majka plače“ i druge.

Diskografska kuća „PGP RTB“ je 1969. godine objavila ploču sa pesmama „Himna čoveku“ i „Mujo kuje konja po mjesecu“ koje su otpevali Olivera Katarina i Safet Isović.

Prvi njegov album je 1972. godine objavio „PGP RTB“ pod naslovom „Sevdalinke – Biseri Bosne i Hercegovine“. Na njemu je bilo deset tradicionalnih bosanskohercegovačkih pesama poput „Djevojka je sokolu zulum učinila“, „Haj kakve Ajka crne oči ima“, „S one strane vode Sane“, „Vino pije Selman aga“ i druge.

Iste godine se u prodaji pojavio album „Safet“ sa numerama „Sinoć dođe tuđe momče“, „Nemoj samo njoj“, „Čudila se aman ja“, „Sjaj mjeseče žut“ i drugima. Većinu tekstova potpisuju Safet Kafedžić, Rade Jovanović i Jozo Penava, a nekoliko pesama je Isović sam komponovao. Na ovom albumu je i par sevdalinki koje je otpevao u pratnji Ansambla Budimira Jovanovića i Velikog narodnog orkestra Radio Televizije Beograd.

„PGP RTB“ je 1974. godine objavio njegov album sa pesmama „Propio se Dujčin Petar“, „Kad bi znala“, „Sabah zora“, „Spremio sam svog dorata, „Dobio sam tri poljupca“, „Sa jablana crven listić pao“ i drugima. Većinu je otpevao u pratnji Ansambla Žarka Josipovića – Škule, a pored tradicionalnih pesama, na toj ploči je bilo i nekoliko novokomponovanih.

Usledili su brojni singlovi, a novi album Safeta Isovića je 1978. godine objavila Diskografska kuća „Diskoton“. Sa njega su se izdvojile numere „I nova će ljubav doći“, „Lovačka pjesma“, „Ostala je u sjećanju“, „Voljela je mene lažno“ i druge.

Sa kolegama je nastupao širom bivše Jugoslavije, a 18. novembra 1980. godine „Diskoton“ je objavio njegovu ploču „Malenim sokakom ne prolazim više“. Publika je prvi put imala priliku da čuje pesme „Malenim sokakom“, „U baštici ruža vene“, „U Mostaru, majko“, „Prolazi jesen“, „Razbolje se srce moje“ i druge.

Sledeće godine je „Beograd Disk“ objavio njegov album „Jahao sam konje“, a „Diskoton“ ploču „Sevdalinke“ sa numerama „Ašikuje Adem aga“, „San zaspala“, „Ja prošetah nano“, „Banjaluko“, „U Šeheru kraj bistra Vrbasa“ i drugima.

Diskografsku pauzu ispunjenu brojnim nastupima i koncertima ne samo širom Jugoslavije, nego i Evrope, Isović je prekinuo 1986. godine pločom „Šta se ovo Bosnom čuje“ sa pesmama „Grana od bora“, „Oči moje kletvom bih vas kleo“, „Oj javore, javore“ i drugima. S obzirom na to da je reč o starim narodnim numerama, njihovi autori nisu potpisani.

Osmi studijski album pod nazivom „Dva jarana“ Isović je objavio 1987. godine. Sa njega su se, pored naslovne, izdvojile i pesme „Žena očiju plavih“, „Danas jedna, sutra druga“, „Jedna čerga“, „Tuđe ruke“ i druge.

Vernu publiku je novom pločom obradovao već sledeće godine. Na albumu „Za dušu i sjećanje“ koje je objavio „Diskoton“, Safet je uz pratnju Orkestra Omera Pobrića otpevao poznate sevdalinke „Djevojka sokolu zulum učinila“, „Moj dilbere“, „Mujo kuje“, „Kad sretneš Hanku“, „Bosna moja“ i druge. Bila je to još jedna ploča u nizu koja je prodata u rekordnom tiražu.

Pred sam početak rata u Bosni i Hercegovini Isović je objavio dvostruki album sa numerama „Što nam nema sa Drine vedrine“, „Mujo đogu po Mejdanu voda“, „Zmaj od Bosne“, „Omer beže na kuli sjeđaše“, „Ja zagrizoh šareniku jabuku“ i drugima.

Jedanaesti album u karijeri, te prvi po završetku ratnih dejstava, Safet je objavio 1995. godine. Reč je o ploči pod nazivom „Bosno moja poharana“. Tekst naslovne pesme je napisao sam, a pored tradicionalnih numera, na tom albumu su bile i pesme Joze Penave, Zaima Imamovića, Mustafe Mulialića i drugih. Sa njega su se izdvojile „Slavuj ptica mala“, „Sve behara“, „Ni Bajrami više nisu“ i druge.

Posle brojnih kompilacija koje su objavljivale razne diskografske kuće, novi CD je izdao 2003. godine pod nazivom „Legenda o Bosni“. Krajem maja iste godine održao je veliki koncert u prepunoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu. Koncert je Diskografska kuća „Bosnaton“ objavila u vidu trostrukog CD-a.

Muzička produkcija javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine je 2007. godine izdala kompilaciju „Prvi sačuvani snimci“ na kome se nalaze pesme koje je Isović otpevao od 1959. do 1964. godine.

Safet Isović je na ovim prostorima prozvan „kraljem sevdaha“. Neretko je učestvovao na brojnim festivalima širom bivše Jugoslavije i osvajao glavne nagrade. Snimio je brojne pesme sa Zaimom Imamovićem, Mehom Puzićem, Bebom Selimović, Nadom Mamulom, te drugim izvođačima bosanskohercegovačkih narodnih pesama.

Pevao je širom sveta, te ostvario san mnogih muzičara da nastupi u čuvenoj operskoj dvorani  Sidneju. Bio je prvi i jedini izvođač iz bivše zemlje kome je nešto tako pošlo za rukom.

Zbog velikog broja srebrnih i zlatnih ploča dobio je „Zlatni mikrofon“, te „Estradnu nagradu BiH“ i „Estradnu nagradu Jugoslavije“.

Bio je aktivan član Udruženja estradnih radnika Bosne i Hercegovine, a u Sarajevu danas radi Udruženje „Safet Isović“ koje promoviše sevdalinku, kao autohtoni bosanskohercegovački brend.

Politička karijera

Uvođenjem višepartijskog sistema u bivšoj Jugoslaviji Safet Isović se pridružio idejnim tvorcima Stranke demokratske akcije (SDA). Navodno je on lično dao ime političkoj partiji čiji je prvi predsednik bio Alija Izetbegović. Pevač je bio jedan od potpisnika osnivačkog akta SDA. Biran je za republičkog, a potom i federalnog poslanika.

Zbog neslaganja sa rukovodstvom stranke 1998. godine je napustio SDA i povukao se iz politike.

Privatni život

Safet Isović je rođen 1936. godine u Bileći. Jedno vreme je sa porodicom živeo u Banjaluci, a potom se školovao u Trebinju, Slavonskom Brodu i Sarajevu. U bosanskohercegovačkoj prestonici se oženio i dobio sina Benjamina.

Bliski prijatelji kažu da je, pored sevdalinki voleo da peva i operne arije, ali nikada nije snimio niti jednu.

O svom privatnom životu je vrlo retko govorio. Ipak, poznato je da je njegova prva supruga poginula tokom rata u BiH. I sam pevač je 1992. godine ranjen u svojoj kući u Sarajevu. Posle dužeg lečenja, uspeo je da se oporavi i da nastavi da snima i održava koncerte.

Jedno vreme je živeo u Zagrebu, gde je osnovao Udruženje Hrvatsko-bošnjačko prijateljstvo. Po završetku rata se vratio u Sarajevo.

Preminuo je 2. septembra 2007. godine u Kliničkom centru u Sarajevu. Sahranjen je dva dana kasnije na groblju u skopu Alipašine džamije u Sarajevu, po muslimanskim običajima.

Iza njega su, pored brojnih pesama, ostali supruga Emina, sin Benjamin i dvoje unučadi.

Diskografija

Albumi

 • 1972. Sevdalinke – Biseri Bosne i Hercegovine
 • 1972. Safet
 • 1974. Safet
 • 1978. Safet
 • 1980. Malenim sokakom ne prolazim više
 • 1981. Jahao sam konje
 • 1982. Sevdalinke
 • 1986. Šta se ovo Bosnom čuje
 • 1987. Dva jarana
 • 1988. Za dušu i sjećanje
 • 1991. Zmaj od Bosne/Za dušu i sjećanje (uz pratnju Omera Pobrića)
 • 1995. Bosno moja poharana
 • 1995. Šehidski rastanak
 • 2003. Live Concert Zetra 29.05.2003.
 • 2003. Legenda o Bosni

Singlovi i EP-ovi

 • 1958. Sarajčice Hajdemo! / Kad ja pođoh na Bembašu
 • 1958. Koliko je Prijedor-Polje
 • 1958. Oj, djevojko Hercegovko / Haj, Banjaluko!
 • 1960. Odakle se, kćerko, čuju pjesme divne
 • 1962. Pjesme iz Bosne
 • 1962. Gornju Tuzlu opasala guja (uz pratnju seksteta Dušana Radetića)
 • 1962. Pjesme iz Bosne (Safet Isović i Zaim Imamović)
 • 1962. Vrbas voda nosila jablana / Zašto Sike, zašto
 • 1963. Ima l jada ko kad akšam pada
 • 1963. Pjesme iz Bosne (Safet Isović, Nadežda Cmiljić i Zora Dubljević)
 • 1963. Svud je kiša, svud je blato
 • 1964. Mehmed Paša
 • 1964. Dobio sam tri poljubca
 • 1965. Telal viče po Hercegovini (uz pratnju seksteta Dušana Radetića)
 • 1966. Sve djevojke iz mahale
 • 1967. Spremio sam svog dorata (uz pratnju seksteta Dušana Radetića)
 • 1965. Pjesma Sarajevu
 • 1967. Ti si, draga
 • 1967. Radujem se svjetlu dana
 • 1968. Ako hoće, hoće
 • 1968. Na mezaru majka plače
 • 1969. Ja u klin ti u ploču
 • 1969. Himna čoveku / Mujo kuje konja po mjesecu (Safet Isović i Olivera Vučo)
 • 1970. Šta ćeš meni ti, šta ću tebi ja
 • 1970. Kad sretneš Hanku / Sve što mine, povratka mu nema
 • 1970. Sjaj Meseče žut / Dilber dika
 • 1971. Život sam ti, draga, dao
 • 1971. Danas jedna, sutra druga
 • 1971. Hajro, Hajrijo, curo najmilija
 • 1972. Safet Isović – Pesma Leta 72
 • 1972. Svi su ljudi isti
 • 1973. Moj konjiću mili
 • 1974. Stara staza
 • 1974. Kraj bagrema
 • 1975. Voljela je mene lažno (uz pratnju Ansambla Omera Pobrića)
 • 1975. Lovačka pjesma
 • 1975. Đul Zulejha
 • 1975. Šeher grade, Banjaluko mila
 • 1976. Pjesma Gavrilu Principu
 • 1976. U haremu Aziz-Abdulaha / Putuj vjetre
 • 1976. Dok je tvoga Đula
 • 1977. Ko se jednom napije vode sa Baš-čaršije
 • 1977. I nova će ljubav doći / Dva zrna grožđa
 • 1979. Ne vjeruj joj, jarane / Bosno moja
 • 1979. Ja sam čovek od meraka

Kompilacije

 • 1971. Safet Isović
 • 1972. Safet Isović
 • 1974. Retrospektiva najslušanijih pesama Safeta Isovića
 • 1975. Safet Isović u pratnji Ansambla Jovice Petkovića
 • 1978. Biseri sevdaha
 • 1985. Hitovi
 • 1990. Safet Isović
 • 1993. Safet Isović – Kralj sevdaha
 • 1994. Prođoh Bosnom kroz gradove
 • 1997. Žena očiju plavih
 • 1998. Divno Sarajevo
 • 2006. Ja sam čovek od meraka
 • 2007. Prvi sačuvani snimci 1959 – 1964
 • 2009. Najveći hitovi