Izeta Beba Selimović

Kratke informacije

Ime i prezimeIzeta Beba Selimović
Datum rođenja27. mart 1939.
Mesto rođenjaTrebinje
Datum smrti10. mart 2020.
Mesto smrtiSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevačica
ŽanrStarogradske pesme, sevdalinke

Biografija

Izeta Beba Selimović je bila bosanskohercegovačka i jugoslovenska pevačica starogradske muzike i interpretatorka tradicionalnih bosanskohercegovačkih pesama –  sevdalinki. Rođena je 27. marta 1939. godine u Trebinju, a preminula 10. marta 2020. godine u Sarajevu.

Muzikom je počela da se bavi već u osnovnoj školi. Prijavila se na audiciju i među 300 pevača amatera dobila priliku da postane pevač Radio Sarajeva. Prve pesme koje je otpevala nakon jednogodišnje obuke sa vrsnim muzičarima i profesorima sarajevske Muzičke akademije bile su „Mošćanice vodo plemenita“ i „Sinoć ja i moja kona“.

Prvu singl ploču sa pesmama „Po mojoj bašti zumbuli cvjetaju“ i „Bol boluje mlado momče“ objavila je 1958. godine za Diskografsku kuću „Jugoton“. Od tada do 1979. godine Beba Selimović je objavila još 22 singl ploče.

Njen album prvenac koji je svetlost dana ugledao 1971. godine nosio je naziv „Mene moja majka gleda sa čardaka“, a nakon toga su usledile vrlo uspešne ploče „Od sevdaha goreg jada nema“, „Sve behara“, „U srcu mome živiš samo ti“ i druge.

S obzirom na to da je uvek važila za velikog profesionalca u svom poslu i da je vodila računa o tome da joj karijera teče besprekorno, te zahvaljujući nespornom talentu za interpretaciju sevdalinki, dobila je nadimak „Dama sevdaha“.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kome se izdvajaju „Povelja Zlatne značke Radio Televizije Sarajevo“, te Oskar za životno delo koga je dobila 2008. godine u Tuzli. Bila je član estradnih radnika Bosne i Hercegovine, a prepoznatljiva je i po brojnim humanitarnim koncertima na kojima je pevala tokom karijere.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Izeta Selimović je rođena 1939. godine u Tuzli. Bila je najmlađe od petoro dece u porodici Selimović, pa je dobila nadimak Beba. Porodica se 1943. godine preselila u Sarajevo, a već 1951. godine je izgubila majku. Premda je otac bio prilično strog i u kući Selimovića je moralo biti „nekog reda“, ljubavi joj nikad nije nedostajalo.

Još u osnovnoj školi je otkriven njen talenat za muziku. Rukovodioci Radio Sarajeva su u to vreme mlade talentovane pevače tražili upravo u školama, te je njena učiteljica predložila da je pozovu na audiciju. Premda je oduševila vrsne muzičare koji su je imali priliku slušati, kazali su joj da joj glas još uvek nije mutirao i predložili da sledeće godine ponovo potraži svoju šansu na sledećoj audiciji.

Poslušala ih je, te se zajedno sa drugaricom prijavila na audiciju za snimanje radio emisije „Mladi pjevaju proljeću“. Među 300 kandidata izdvojilo se njih osmoro, a Beba je bila među njima. Usledila je nova selekcija, pa se broj sveo samo na troje mladih pevača koji su dobili šansu da prođu obuku i da zapevaju na Radio Sarajevu.

Godinu dana je išla na vežbe kod brojnih profesora sa sarajevske Akademije, pre nego što je uopšte kročila u studio. Kako je jednom prilikom ispričala, čast joj je bila da je na klaviru prati čuveni kompozitor Jozo Penava, te da se nađe u istoj prostoriji sa pevačima koje je do tada imala priliku da čuje samo putem radija.

Prve pesme koje je otpevala bile su „Mošćanice vodo plemenita“ i  „Sinoć ja i moja kona“.

Karijera

Prvu singl ploču sa numerama „Po mojoj bašti zumbuli cvjetaju“ i „Bol boluje mlado momče“ objavila je 1958. godine. Reč je o pesmi Joze Penave i tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj sevdalinki, koje je otpevala u pratnji harmonikaša Jovice i Ratomira Petkovića. Ploču je objavila Diskografska kuća „Jugoton“.

Naredne godine je snimila numere „Danju slušam pjesme tužne“ Huseina Kurtagića i „Proljeće se budi“ Jovice Petkovića.

Usledila je nova ploča sa numerama Zaima Imamovića, Radojke Živković i Joze Penave koje je objavio aleksandrovački „Diskos“. Na toj ploči su bile pesme „Kao rumen cvijet“, „Stara majka mene pita“, „O jeseni, jeseni“, te narodna pesma „Kiša pada, trava raste“.

S Ansamblom Radojke Živković je sarađivala i na ploči „Put putuje Latif Aga“ na kojoj su se, pored naslovne, našle i numere „Kruševačka petorka“, „Haj sa prozora“ i „Banjski Čačak“.

Zagrebački „Jugoton“ je 1964. godine objavio EP „Tugo moja“, na kome su još bile numere „U avliji“, „Dani dugi“ i „Jorgovane, cvijeće plavo“. Beba ih je otpevala uz pratnju Narodnog ansambla Jovice Petkovića.

Isti muzičari su je pratili i na ploči pod nazivom „Kraj potoka bistre vode“, koja se u prodaji pojavila u septembru 1966. godine. Na ovom EP-u su bile i numere „Mene moja zaklinjala majka“ Joze Penave i „Noć je pusta“ Gavrila Jurišića i Jovice Petkovića.

Godine 1967. Beba je sarađivala sa dve diskografske kuće – aleksandrovačkim „Diskosom“ i beogradskim PGP-om. „Diskos“ je objavio njenu ploču sa pesmama „Tiho teci vodo Mošćanice“, „Sinje more“, „Vjetar nosi žuto lišće“ i „Čempres viti“, dok je PGP izdao Bebin EP sa numerama „Što te nisam dragi srela davno“, „Ti odlaziš“, „Pita stara majka“ i „Jednog jutra“.

Na festivalu na Ilidži je 1967. godine otpevala pesmu „Prolaze dani“ koju su pisali Milan Petrović i Blagoje Košanin. Ova numera se našla na EP-u pod nazivom „Vrati mi se, ljubavi“ koji se u prodaji pojavio u julu 1968. godine. Na njemu su još bile pesme „Doviđenja“ i „Ah, ljubav, ljubav“.

Sledeće godine je u pratnji Narodnog ansambla Jovice Petkovića i Narodnog ansambla Ismeta Alajbegovića Šerbe snimila pesme „Mene moja majka gleda sa čardaka“, „Mene mati ruži“, „Dođi mi, proljeću mladosti“ i „Oj proljeće mirisno“.

Ponovo je nastupila na festivalu na Ilidži, ovog puta sa pesmom „O ćuti, ćuti, srce moje“ Irfana Ajanovića. Ova numera se, zajedno sa pesmom „Dođi makar jedan dan“ našla na singlu iz 1970. godine u izdanju „Jugotona“.

Iste godine Beba je na Festivalu „Beogradsko proleće“ premijerno otpevala pesmu „Na zemlji se jednom diše“ uz pratnju Narodnog orkestra Radio Televizije Beograd.

U Zagrebu je 1971. godine snimila „singlicu“ sa dve vrlo popularne pesme – „Plačem ja, plači ti“ i „Uspomeno uspomeno“ koje su pisali Damjan Babić Dašo, Milan Petrović i Blagoje Košanin, a Selimovićeva ih je otpevala uz pratnju Ansambla Ace Stepića.

Iste godine je „Jugoton“ objavio njenu prvu ploču sa 12 pesama koje su obeležile njenu dotadašnju karijeru.

U oktobru 1971. godine dogodila joj se velika tragedija. Naime, njen suprug Sabrija Šečić je poginuo u saobraćajnoj nesreći vraćajući se iz Banjaluke u Sarajevo. Gubitak životnog oslonca, te oca, tada veoma mladih dečaka, Bebu je potresao do te mere da se dvoumila da li da prestane da se bavi pevanjem.

Zahvaljujući rečima glumca Miodraga Petrovića Čkalje, smogla je snage da ponovo stane na binu. Prvi koncert je bio u beogradskom Domu sindikata, gde je zajedno sa Bebom pevalo i plakalo nekoliko hiljada ljudi.

Kako bi svojoj deci obezbedila egzistenciju već sledeće godine se vratila u studio i snimila pesme „Ostaje još jedan dug“ i „Sto godina“. Pratili su je muzičari Narodnog orkestra Radio Televizije Sarajevo i Ansambla Žarka Josipovića Škule.

Na „Beogradskom saboru“ je otpevala numeru „Ja lutam“ Miodraga Jašarevića i Selvera Pašića, a ova, kao i pesma „U srcu mome živiš ti“ su se našle na singlu u izdanju Diskografske kuće „Jugoton“ 1972. godine. Snimila je i singl ploču sa pesmama „Oprosti, oprosti“ i „Ostani, ostani“, koje je publika odlično prihvatila.

Na Festivalu narodne muzike Ilidža ’73 Beba je otpevala pesmu „Zbogom“ koju su napisali, komponovali i aranžirali Konstantin Kostić i Julio Marić. Sledeće godine je snimila singlicu sa pesmama „Pruži mi ruke“ i „Kako srcu svom da kažem“.

U junu 1975. godine zagrebački „Jugoton“ je objavio njenu ploču sa pesmama „Samo ti“ i „Kad bi znala“, a u oktobru 1977. u prodaji se pojavila „singlica“ sa numerama „Tužno je nebo ljubavi“ i „Možda ćemo sada voljeti se više“.

Album sa 12 najlepših bosanskohercegovačkih sevdalinki u interpretaciji Bebe Selimović je „Jugoton“ objavio 1979. godine pod nazivom „Od sevdaha goreg jada nema“. Sarajevska pevačica je na svoj način prenela emocije pesama „Sinje more i dubine tvoje“, „Vezak vezla Adem-Kada“, „Star se ćurčić pomamio“, „Moj pendžeru“, „Poletjela dva goluba“ i druge.

Ljubljanska diskografska kuća ZKP RTVL je u aprilu 1981. godine objavila Bebin album sa pesmama koje su obeležile dobar deo njene bogate karijere, ali i sa nekoliko poznatih sevdalinki, poput „Ah, moj Aljo, crne oči“, „Čudila se aman ja“, „Crven fesić mamo“, „Sinoć ja i moja kona“ i drugih.

Četvrti studijski album pod nazivom „U srcu mome živiš samo ti“ Beba je objavila 1984. godine. Pored naslovne, na njemu su bile i numere „Sa tugom prolaze dani“, „O, ćuti, ćuti, srce moje“, „Tužno je nebo ljubavi“, „Ostaje još jedan dug“ i druge. Pisali su ih Ajanović, Petrović, Košanin i drugi, a Bebu su pratili muzičari čak pet različitih ansambala i Narodnog orkestra RTV Sarajevo.

Posle četiri godine pauze, Selimovićeva se 1988. godine vratila u studio i snimila novi album. Pored pesama „Ja bolujem mlada od sevdaha“, „Svu noć sam te čekala“, „U avliji“, „Noć je pusta“ i drugih, obradila je i numere „S one strane Pive“, „Gorom jezde kićeni svatovi“, „Djevojka sokolu zulum učinila“ i druge poznate sevdalinke.

Bio je to ujedno njen poslednji studijski album, jer Beba od kraja osamdesetih nije mnogo snimala, niti pevala na koncertima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Diskografska kuća „Naraton“ je 1999. godine objavila CD pod nazivom „Mene moja majka gleda sa čardaka“, koji se sastojao iz njenih najlepših i najpoznatijih pesama, koje je otpevala u pratnji ansambala Ace Stepića, Jovice Petkovića i Ismeta Alajbegovića Šerbe.

Tokom karijere Beba Selimović je imala priliku da sa kolegama muzičarima i glumcima nastupa u svim krajevima sveta. Turneje su trajale i po nekoliko meseci, a publika, kako u Jugoslaviji, tako i u inostranstvu uvek je rado dolazila na njihove koncerte.

Poznato je da je bila jedna od omiljenih pevačica Josipa Broza Tita, a Beba mu je imala priliku pevati sevdalinke čak 22 puta u karijeri.

Poslednjih petnaestak godina života posvetila je humanitarnom radu, ali se nije rado pojavljivala u medijima. Kako je govorila, u svemu treba imati meru, pa tako i u javnim nastupima. Smatrala je da je svojim radom uspela da otrgne od zaborava neke od najlepših bosanskohercegovačkih pesama i da time sačuva mali deo tradicije svoje zemlje.

Privatni život

Izeta Beba Selimović je rođena 1939. godine u Trebinju. Za sebe je govorila da je poreklom Hercegovka, a u srcu Sarajka, s obzirom na to da je veći deo života provela u tom gradu. Počela je da peva veoma mlada, a na jednom nastupu u Žepču je krajem pedesetih godina 20. veka upoznala studenta građevine Sabriju Šečića.

Počeli su da se zabavljaju, a potom su se i venčali. Živeli su u Dalmatinskoj ulici. Deset meseci nakon venčanja se rodio njihov prvi sin Samir. Beba se tada skoro potpuno posvetila porodici, ali se ipak povremeno vraćala u studio i nastupima pred publikom.

Nakon toga su dobili i drugog sina Senada. Ponovo je napravila pauzu, a kada se vratila pevanju suprug ju je pratio na nastupima kada god je bio u prilici.

Skladan brak i lep porodični i profesionalni život naglo je prekinula Sabrijina smrt. Naime, 5. oktobra 1971. godine je, vraćajući se sa službenog puta iz Banjaluke poginuo u saobraćajnoj nesreći. Ovaj tragedija je mnogo pogodila pevačicu, naročito jer je vrlo mlada postala samohrana majka dvojici dečaka.

Ipak, smogla je snage da se vrati muzičkoj karijeri i da ostane ono što je oduvek bila „Dama sevdaha“. Tek 25 godina nakon smrti prvog supruga udala se za violinistu i profesora Dževada Šabanagića. Živeli su u skladom braku sve do Bebine smrti 10. marta 2020. godine.

Pored toga što je ostala jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki, Beba Selimović je ostala upamćena po svojoj otmenosti, lepoti i odmerenosti kojom je plenila pažnju tokom svoje cele karijere duge pola veka.

Diskografija

Albumi

 • 1971. Mene moja majka gleda sa čardaka
 • 1979. Od sevdaha goreg jada nema
 • 1981. Sve behara
 • 1984. U srcu mome živiš samo ti
 • 1988. Gorom jezde kićeni svatovi
 • 1999. Mene moja majka gleda sa čardaka

Singlovi i EP-ovi

 • 1958. Po mojoj bašti zumbuli cvjetaju
 • 1959. Danju slušam pjesme tužne / Proljeće se budi
 • 1962. Kiša pada trava raste (uz Orkestar Radojke Živković)
 • 1962. Put putuje Latif Aga
 • 1964. Tugo moja
 • 1966. Kraj potoka bistre vode
 • 1967. Tiho teci vodo Moštanice
 • 1967.  Što te nisam dragi srela davno
 • 1968. Vrati mi se, ljubavi
 • 1969. Mene moja majka gleda sa čardaka
 • 1970. O ćuti, ćuti, srce moje / Dođi, makar jedan dan
 • 1970. Na zemlji se jednom diše
 • 1971. Plaćem ja, plači ti / Uspomeno, uspomeno
 • 1972. Ostaje još jedan dug
 • 1972. U srcu mome živiš ti / Ja lutam
 • 1972. Oprosti, oprosti / Ostani, ostani
 • 1973. Zbogom
 • 1974. Pruži mi ruke / Kako srcu svom da kažem
 • 1975. Samo ti / KAd bih znala
 • 1977. Tužno je nebo ljubavi / Možda ćemo sada voljeti se više
 • 1978. Svu noć sam te čekala / Još me jednom poljubi
 • 1979. Voljeni, ljubljeni / Još nije kasno za ljubav (uz instrumentalnu pratnju Narodnog orkestra Beograd Disk)

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1969. Sarajevski atentat