Hako Šljivar

Kratke informacije

Ime i prezimeHako Šljivar
Datum rođenja19. avgust 1974.
Mesto rođenjaDonja Sanica (Ključ)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteŠvajcarska
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Hakija Hako Šljivar je bosanskohercegovački pevač folk muzike. Rođen je 19. avgusta 1974. godine u mestu Donja Sanica u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Švajcarskoj.

Muzikom je amaterski počeo da se bavi sa 19 godina. Prvi studijski album pod naslovom „Stani malo“ objavio je 2001. godine. Deset godina kasnije se u prodaji pojavio njegov novi album „Nesuđena“.

U dosadašnjoj karijeri je izdao nekoliko singlova, a 2019. godine je snimio duet sa pevačicom Janom Todorović pod nazivom „Nemoguće“.

Detinjstvo i muzički počeci

Hakija Hako Šljivar je rođen 1974. godine u mestu Donja Sanica, nedaleko od bosanskohercegovačkog grada Ključa. Muziku je zavoleo još kao dete, a talenat je, kako kaže, nasledio od svog oca.

Kada je napunio deset godina otac mu je kupio prvu harmoniku. Međutim, Hako je više voleo da peva, pa je sviranje tog instrumenta ostalo u drugom planu.

Kako je jednom prilikom priznao, bio je vrlo mirno i stidljivo dete. Zato mu je trebalo mnogo vremena i hrabrosti da širu javnost upozna sa svojim talentom i glasovnim mogućnostima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hako Sljivar (@hakosljivar)

Karijera

Hakija Hako Šljivar je prvi put nastupio sa 19 godina, a prvi album pod nazivom „Stani malo“ objavio je 2001. godine. Na njemu su se, pored naslovne, našle i pesme „Oče moj“, „Kafanac i pijanac“, „Slijep kod očiju“, „Bolom bi me častila“ i druge.

Album je snimio u studiju Divlada Felića u Bihaću, a objavila ga je Diskografska kuća „Nimfa sound“.

Šljivar je iste, 2001. godine nastupio i na Festivalu narodne muzike u Bihaću, gde je dobio nagradu u kategoriji „Najveće muzičko otkriće“.

Nakon nekog vremena odlučio je da napravi dužu pauzu. Premda se retko pojavljivao u medijima, nije prestao da nastupa.

Drugi studijski album Hako je snimio 2011. godine u Nemačkoj. Reč je o CD-u pod naslovom „Nesuđena“ na kome su se, pored naslovne, našle i numere „Krenem, stanem“, „Sa pola srca“, „Modre kiše“, „Ma otkud ti“, „Srušilo se sve“ i druge.

Njegov novi materijal objavila je Izdavačka kuća „Gold Audio Video“, a Hako je snimio i spot za pesmu „Nesuđena“ koji na njegovom zvaničnom kanalu na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) broji skoro deset hiljada pregleda.

Tokom 2012. godine je objavio singlove „Zadnja stanica“ i „Udara me u glavu“, dok je naredne godine svoju publiku počastio pesmom „Na jugu srca“.

U maju 2013. godine Hako je s Alenom Ruvićem, poznatijim kao Di Džej Ruveks (DJ Ruvex) snimio duet pod nazivom „Dok voliš postojiš“.

Za muziku je bio zadužen Di Džej Ruveks, dok je tekst pesme pisao Dražen Damjanović. Pesmu je objavila Izdavačka kuća „HD Coreleone“.

Krajem novembra iste godine Hako je objavio singl „Dan po dan“ na kome je sarađivao s Aleksandrom Kobcem i Draženom Damjanovićem.

U februaru 2017. godine je objavio singl „Bosno moja“ i time stekao simpatije, ne samo Bosanaca i Hercegovaca u zemlji, nego i inostranstvu.

Usledila je još jedna studijska pauza, a u februaru 2019. godine objavio je baladu „Srušilo se sve“. Reč je o pesmi koju su pisali, komponovali i aranžirali Sead Hamzić (Sejo Boy), Milanko Ćirović i Dejan Pejaković.

Singl je objavila Diskografska kuća „Grand“, a Hako je snimio i spot koji je za nešto manje od tri godine „zaradio“ preko 50 hiljada pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“).

Tokom iste godine započeo je saradnju sa kolegicom Janom Todorović. Plod te saradnje je duet „Nemoguće“ koji su objavili polovinom jula iste godine. Snimili su i spot koji je na „Ju Tjubu“ za dve i po godine „zaradio“ 4.7 miliona pregleda.

Šljivar je početkom novembra 2020. godine promovisao singl „Samo nek si dobro“ koji su pisali i aranžirali Dragan Brajović Braja i Dejan Kostić. Sudeći po komentarima na društvenim mrežama, publici širom regiona se dopala Hakova nova pesma.

U jednom intervjuu je na pitanje novinara šta misli o kvalitetu muzike i muzičkim takmičenjima koja su danas popularna Hako kazao da je uvek postojala i kvalitetna i manje kvalitetna muzika.

Ključ uspeha, ipak, vidi u želji za napredovanjem svakog pojedinca i spremnosti pevača da radi na sebi. O muzičkim takmičenjima je kazao da su vrlo zahtevna i da iziskuju dobru pripremu, jer je konkurencija u tom pogledu izuzetno velika.

Privatni život

Hako Šljivar je rođen u Donjoj Sanici kod Ključa. Pevanjem se bavi od 19. godine, a živi i radi u Švajcarskoj. Od 2000. godine je u braku s Elvirom Šljivar sa kojom ima sina i ćerku.

Diskografija

Albumi

 • 2011. Stani malo
 • 2011. Nesuđena

Singlovi

 • 2012. Zadnja stanica
 • 2012. Udara me u glavu
 • 2013. Na jugu srca
 • 2013. Dan po dan
 • 2013. Dok voliš postojiš (ft. DJ Ruvex)
 • 2014. Bosno moja
 • 2019. Nemoguće
 • 2020. Samo nek si dobro

Nagrade i priznanja

 • 2001. proglašen najvećim otkrićem Festivala narodne muzike u Bosni i Hercegovini
 • 2001. album „Stani malo“ dosegao zlatni tiraž Izdavačke kuće „Nimfa sound“

Hako Šljivar na društvenim mrežama

FacebookHako @ Facebook
InstagramHako @ Instagram
YoutubeHako @ YouTube