Jana Todorović

Kratke informacije

Ime i prezimeJana Todorović
Datum rođenja15. mart 1974.
Mesto rođenjaPriština
DržavaSrbija
PrebivališteMinhen
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
Visina170 cm
Težina-

Biografija

Dragana Stanojević Todorović poznatija kao Jana Todorović je srpska folk pevačica prepoznatljiva po pesmama „Šta će ti pevačica“, „Ostavi mi drugove“, „Kući, kući“, „Crna kutija“, „Troši me ove noći“ i drugima. Rođena je 15. marta 1974. godine u Prištini. Odrasla je u mestu Babin Most nedaleko od Prištine. Sa suprugom Ivanom Todorovićem i ćerkom Kristinom Džulijen živi u Minhenu.

Muzikom je počela da se bavi već u osnovnoj školi kada je s ocem i bratom Dejanom nastupala u Prištini i okolnim mestima. Profesionalno bavljenje pevanjem počinje u kafani Obilić u Beogradu. Prvi album je objavila 1992. pod naslovom „Imam moć“.

S obzirom da ploča nije naišla na očekivane reakcije šire publike, Jana je počela da radi kao profesor muzičke kulture u školi u Babinom Mostu. Drugi album snimila je 1998. godine. Reč je o CD-u „Jana “sa pesmama „Sokolica“, „Dva života“, „Primadona“ i drugima.

Već naredne godine objavila je album „Polaznica“. Ipak, do prekretnice u njenoj karijeri došlo je 2000. godine kada je snimila pesmu „Ostavi mi drugove“, koja je za vrlo kratko vreme postala pravi hit.

Od 1992. do 2011. godine Jana je izdala deset studijskih albuma, a najpoznatije pesme su joj „ Šta će ti pevačica“, „Kući, kući“, „Crna kutija“, „Princeza“, „Barbar“ i druge. Do 2019. godine snimila je i dvadesetak singlova, a veliku popularnost doživela su pesme „Lune, lune“ i „Pevačica“.

Detinjstvo, obrazovanje i pevački počeci

Dragana Jana Stanojević je rođena 1974. godine u Prištini. Detinjstvo i mladost je provela u selu Babin Most. Tu je završila osnovnu i srednju školu. Pohađala je Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Prištini. Počela je da peva sa 14 godina, na porodičnim okupljanima. Ubrzo nakon toga je krenula da nastupa s ocem i bratom Dejanom na svadbama i krštenjima, te kafanama i restoranima u Prištini i okolini.

S obzirom na to da njen prvi album koji je objavila 1992. godine nije bio marketinški ispraćen, prošao je bez većih reakcija publike. Zato je Jana prihvatila posao profesora muzičke kulture u osnovnoj školi u Babinom Mostu.

Posle toga su usledili nastupi u poznatoj beogradskoj kafani „Obilić“ gde je harizmom, glasom i talentom da zabavi publiku privukla veliku pažnju.

Karijera

Janin drugi album u karijeri objavila je 1998. godine Diskografska kuća „Zam“. Na njemu su bile pesme „Dva života“, „Primadona“, „Gresi nebeski“, „Moje drugo lice“, „Crna ovca“ i druge. Godinu dana kasnije, u prodaji se našao njen treći album imena „Polaznica“. Pored naslovne pesme, sa njega su se izdvojile numere „Mostovi“, „Veselo društvo“, „Spremna na sve“ i druge.

Sve do 2000. godine Jana je redovno nastupala pevajući tuđe pesme. Prelomni trenutak desio se kada je iste godine objavila pesmu „Ostavi mi drugove“ koju je napisao Perica Zdravković. Numera je u rekordnom roku postala nezaobilazna na svim veseljima, u kafanama i na privatnim zabavama. Na tom CD-u su bile i pesme „Robinja“, „Ko visoko leti“, „Tamo gde me najviše boli“.

Produkcijska kuća „Grand“ je već sledeće godine objavila Janin novi album pod naslovom „Prevara do prevare“. Pored naslovne pesme, veoma slušane su bile i numere „Tuge mi dovoljno“, „`Ajde dođi, šta ćeš tu“ i „Barbar“. Osim toga, na tom CD-u objavila je i pet najpopularnijih pesama sa prethodnih izdanja. Navedene hitove napisali su Steva Simeunović i Pera Stokanović.

Saradnici na sledećem albumu su joj bili Marina Tucaković, Pera Stokanović, Goran Ratković, Nermina Bajrić i drugi. Plod te saradnje se u prodaji pojavio 2002. godine pod naslovom „Jana 5“. Sa njega su se izdvojile pesme „Piješ, ne nudiš“ i „Šta će ti pevačica“, bez kojih danas teško može da prođe bilo koja žurka na ovim prostorima.

Praksu da svake godine izdaje po jedan CD, nastavila je i 2003. godine kada je objavljen album „Koje li su boje njene oči“. Pored Marine Tucaković i Pere Stokanovića, među Janinim saradnicima bili su i Dragiša Baša i Dejan Abadić. Veliku pažnju slušalaca privukla je numerama „I lomi i moli“, „Evo, ja ću“, „Koje li su boje njene oči“ i drugima.

U to vreme Jana postaje jedna od najtaženijih pevačica folk muzike na ovim prostorima. Posle dve godine diskografske pauze koju je popunila brojnim nastupima, objavila je album „Ne pitaj“ sa pesmama „Malo magije“, „Cena tuge“, „Imam pravo“ i drugima. Ipak, najpopularnije sa tog CD-a su „Crna kutija“ i „Troši me ove noći“. Marini Tucaković i Dejanu Abadiću na njemu su se pridružili Zoran Kiki Lesendrić, Dragan Bajović Braja i Duško Savić. Na tom albumu Jana je pesmu „Sunce sjalo“ otpevala sa kolegom Sejom Kalačom.

Usledio je CD „Kući, kući“ koji je ponovo iznedrio nekoliko veoma slušanih pesama. Pored naslovne, njenu publiku oduševile su i „Idi pa se leči“, „Ja nisam ona“, „Beleg“ „Prevari me“ i balada „Tužni se smeju najlepše“. Deseti studijski album pevačica je objavila 2011. godine pod imenom „Jana“. Sa njega su se izdvojile pesme „Jana 2“, „Princeza“, „Gori kuća naša“ i druge.

To je ujedno bio njen poslednji album u dosadašnjoj karijeri. Od 2012. godine uglavnom objavljuje singlove, a među prvima su izašli „Zapevaj, zaigraj“ i „Lune, lune“. Jana je iste godine snimila pesme „Ti i ja“ sa Em Si Stojanom i „Aj, milo moje“ sa Jasminom Jusićem.

Sledeće godine ponovo je promovisala dve pesme – „Bruka i sramota“ i „Anđele moj“. Otpevala je duetsku pesmu „Lude godine“ sa Di Džej Djurom, te „Muči me“ sa Di Džej Skajom. U julu je objavila numeru „Boginja“, a u novembru iste godine „Može, može“ koje trenutno imaju nekoliko miliona pregleda na „Ju Tjubu“ („You Tube“).

Tokom  2015. godine publici je premijerno predstavila pesme „Samo široko“, „Bravo, bravo“ i „Ostavljam“, te numeru „Lepoto moja“ koju je otpevala sa poznatim dvojcem Big Time (Dragan Pekmezović i Siniša Ličina), te Danijelom Erićem, poznatijim kao Di Džej Mister Dani-E.

Usledile su numere „Pozajmljeno srce“, „Bitanga“ i „Moj je život pesma kafanska“. Iste, 2016. godine je sa Di Džej Denijem promovisala pesmu „Sipaj mi duplo“ za koju su snimili i spot. Započela je saradnju sa Mladenom Pecovićem, Jelenom Trifunović i Markom Konom koji su komponovali, napisali i aranžirali njen singl „Pravi“. Pesma je objavljena u novembru 2017. godine.

Iste godine je ponovila saradnju sa Em Si Stojanom na pesmi „Oženi pevačicu“. Pridružio im se i Đani, a sudeći po broju pregleda na „Ju Tjubu“ ova saradnja je urodila plodom.

Saša Nikolić i Steva Simeunović napisali su pesme „Ljubomorna sam“ i „Nemam izbora koje je Jana objavila u novembru 2017. godine.

U junu 2018. godine predstavila je duet sa Mirkom Plavšićem pod naslovom „Vesti“. Pesmu je pratio zanimljiv spot koga je na „Ju Tjubu“ pregledalo više od osam miliona ljudi. Pred sam kraj godine promovisala je novu pesmu. Reč je o numeri „Još sam tvoja“ za koju je takođe snimila spot.

U dosadašnjoj karijeri Jana je izdala deset albuma i duplo više singlova, te održala brojne nastupe u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, ali i brojnim drugim gradovima širom Evrope. Svrstavaju je među najtraženije pevače folk muzike.

Privatni život

Dragana Jana Stanojević je rođena 1974. godine u Prištini. Odrasla je u selu Babin Most, a već sa 15 godina „uplovila u svet muzike“. S obzirom da je završila Srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Prištini, jedno vreme je radila kao profesor muzičke kulture.

Svog današnjeg supruga Ivana Todorovića upoznala je početom devedesetih godina. Ivan je vlasnik Produkcijske kuće „Vip production“ („BN music“). Venčali su se 1995. godine i od tada žive u Minhenu. 2. novembra 2006. Jana je u Las Vegasu rodila ćerku Kristinu Džulijen.

Iako se retko pojavljuje u medijima, intimne trenutke sa porodicom pevačica često objavljuje na društvenim mrežama. S obzirom da već više od dvadeset godina živi u inostranstvu Jana u srpsku prestonicu dolazi na nastupe, koncerte ili promocije albuma svojih kolega. Jedna je od onih pevačica koja je karijeru gradila kvalitetnim pesmama, a ne aferama i skandalima poput nekih njenih kolega čiji su postupci česte teme srpskih tabloida.

Zbog oblina koje je krase, u medijma se često polemisalo da li je radila neke korekcije na svom telu. Pevačica je jednom prilikom istakla da ništa na sebi nije menjala jer njen suprug nije ljubitelj estetskih zahvata. Kako kaže, tajna njene lepote je u nezi kože, te redovnim posetama kozmetičarima.

Diskografija

Album

 • 1992. Imam moć
 • 1998. Jana
 • 1999. Polaznica
 • 2000. Jana
 • 2001. Prevara do prevare
 • 2002. Jana 5
 • 2003. Koje li su boje njene oči
 • 2005. Ne pitaj
 • 2007. Kući, kući
 • 2011. Jana

Singlovi

 • 2009. Gori kuća naša
 • 2012. Zapevaj, zaigraj
 • 2012. Ti i ja (sa MC Stojanom)
 • 2012. Aj, milo moje (sa Jasminom Jusićem)
 • 2012. Lune, lune
 • 2013. Lude godine (sa DJ Djurom)
 • 2013. Muči me (sa DJ Sky-om)
 • 2013. Bruka i sramota
 • 2013. Anđele moj
 • 2014. Boginja
 • 2014. Može, može
 • 2015. Samo široko
 • 2015. Bravo, bravo
 • 2015. Lepoto moja (sa Big Time-om i DJ Mr. Dani-Em)
 • 2015. Ostavljam
 • 2016. Sipam mi duplo (sa DJ Deny-jem)
 • 2016. Pozajmljeno srce
 • 2016. Bitanga
 • 2016. Moj je život kao pesma kafanska
 • 2017. Pravi
 • 2017. Pevačica (sa Mc Stojanom i Đanijem)
 • 2017. Ljubomorna sam
 • 2017. Nemam izbora
 • 2018. Vesti (sa Markom Plavšićem)
 • 2018. Još sam tvoja

Kompilacije

 • 2005. Live
 • 2014. 40 najvećih hitova
 • 2016. The Best of Jana

Jana Todorović na društvenim mrežama

FacebookJana @ Facebook
InstagramJana @ Instagram
YoutubeJana @ YouTube