Vanja Mijatović

Kratke informacije

Ime i prezimeVanja Mijatović
Datum rođenja7. januar 1986.
Mesto rođenjaKraljevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica

Biografija

Ivana Vanja Mijatović je srpska pop-folk pevačica koja je prepoznatljivost stekla učešćem u televizijskom muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Rođena je 7. januara 1986. godine u Kraljevu. Živi i radi u Beogradu.

Muzikom je počela da se bavi vrlo rano. Zahvaljujući tome što je njen otac imao bend, prvi put je nastupila sa pet godina. Već sa 15 godina je postala glavna pevačica. Nastupala je sa raznim grupama, te pevala na Festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji, Radijskom festivalu i „Beoviziji“.

Takmičila se u „Zvezdama Granda“, a od 2014. godine objavila je singlove „Košta me“, „Vrati kraj“, „Nije ljubav to“, „Penelopa“ i druge.

Jedna od njenih najpopularnijih pesama je duet „Skupo bi te platio“ koji je snimila sa Nenadom Marinkovićem Gastozom (Gasttozz).

Nekoliko puta je dobila priznanje „Kraljevčanka godine“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Ivana Mijatović je rođena 1986. godine. U medijima se pojavila polemika u vezi sa njenim imenom, s obzirom na to da se u javnosti predstavljala kao Vanja Mijatović. Ona je jednom prilikom objasnila da joj je mama po rođenju dala dva imena – Ivana i Vanja, ali da su u bolnici upisali samo prvo. Premda je u svim dokumentima Ivana Mijatović, svi je zovu Vanja.

Odrasla je u rodnom gradu sa roditeljima i bratom. Veliku ljubav joj je pružala i baka za koju je bila izuzetno vezana.

Od ranog detinjstva je pokazala talenat za muziku. Prvi nastup je imala sa pet godina. S obzirom na to je njen otac imao svoju grupu, često ga je pratila na nastupima.

U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju Ekonomsko-trgovačku školu. Sa 15 godina je počela da peva u očevoj grupi Jež i sa drugim bendovima.

Muzička karijera

Vanja Mijatović je do 2005. godine redovno nastupala s očevim bendom, a potom je usledila saradnja sa grupom Full house. S ovim bendom je šest meseci nastupala u diskoteci „Laby“ u Beču. Po povratku u Srbiju započela je saradnju sa bendom Casper. Svirali su u mnogim gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Prvi put se pojavila na kastingu za „Zvezde Granda“ 2006. godine. Ipak nije uspela da izbori učešće pred publikom u studiju i malim ekranima[1].

Posle trogodišnje saradnje odlučila je da napusti bend Casper i počela da peva s orkestrom Aleksandra Ace Sofronijevića.

Na prestižnom Festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji prvi put je nastupila 2008. godine sa pesmom „Naivčina“. Iste godine se predstavila i publici Radijskog festivala.

PGP RTS je 2008. godine objavio njen album sa pesama „Hajde idi“, „Jesam luda kad se zaljubim“ i „Naivčina“. Snimila ga je u saradnji sa orkestrom Miše Mijatovića.

Na Beoviziji 2009. godine je nastupila sa pesmom „Led i žar“ koju je takođe komponovao Miša Mijatović.

Vanja se 2011. godine drugi put prijavila na učešće u televizijskom muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“.

Polovinom 2014. godine je objavila singl „Košta me“. Reč je o pesmi koju je komponovao grčki muzičar Kirijakos Papadopulos (Kyriakos Papadopoulos), a čiji tekst potpisuje Aca Marjan. Vanja je snimila i spot koji je za osam godina „zaradio“ preko 12 miliona pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

U martu 2016. godine je u saradnji sa Diskografskom kućom „Toksik“ („Toxic Entertainment“) objavila pesmu „Vrati kraj“. Tekst je napisala Marina Tucaković, dok je za muziku i aranžman bio zadužen Damir Handanović. Video spot je do avgusta 2022. godine pregledan oko 3.6 miliona puta.

U saradnji sa bratom Vladanom je u novembru iste godine snimila pesmu „Ljubav ubija“. Zajedno su napisali muziku i aranžman, dok je na tekstu ponovo sarađivala s Acom Marjanom. Vanja je sama producirala pesmu, a objavila je i kvalitetan spot.

Krajem 2017. godine je svoju publiku obradovala numerom „Nije ljubav to“ čiji tekst potpisuje Jelena Trifunović. I ova balada je dobila interesantan spot koji su mnogi pohvalili.

Sa Nenadom Marinkovićem Gastozom je u februaru 2020. godine objavila duet pod nazivom „Skupo bi te platio“. Promovisali su ga na domaćim i regionalnim TV stanicama, a singl je za vrlo kratko vreme postao klupski i radijski hit. Spot je na internet platformi „JuTjub“ za nešto više od dve godine pregledan 35.7 miliona puta.

Za kraj godine je ostavila pesmu „Penelopa“ čiji tekst potpisuju Edita Aradinović i Aleksandar Tomić, a muziku i aranžman Bojan Vasić. Publika je vrlo dobro odreagovala na Vanjinu novu pesmu, a spot je na „JuTjubu“ „zaradio“ preko 17.3 miliona pregleda.

Pevačica je u jednom intervjuu priznala da bi volela da je tu pesmu snimila i objavila i na grčkom jeziku, ali da se nada da će joj se ta želja u nekom momentu ostvariti.

Početkom 2022. godine je objavila pesmu „Kontra smer“ na kojoj je sarađivala sa Bojanom Vasićem, Aleksandrom Tomićem i Vladanom Mijatovićem. Objavila je zanimljiv spot koji je snimljen u Požarevcu, a koji joj je doneo skoro 3.5 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Privatni život

Vanja Mijatović je rođena 1986. godine u Kraljevu. U rodnom gradu je provela detinjstvo i deo mladosti. Odrasla je u muzičkoj porodici. Da u njenom domu ima mnogo talentovanih muzičara svedoči i to što je njen brat Vladan Mijatović po struci magistar džez klavira koji živi i radi u Njujorku[2].

Jedan od najtežih trenutaka u pevačicinom životu dogodio se u februaru 2013. godine. Naime, zajedno sa kolegama Stefanom Petrušićem i Anom Sević se vraćala sa nastupa iz Novog Sada kada su automobilom udarili u neosvetljene betonske stubove za buduću naplatnu rampu na autoputu Novi Sad – Beograd.

Petrušić, koji je upravljao vozilom nije povređen, a Ana je, premda ugruvana, ubrzo puštena na kućno lečenje.

Vanja je u toj nesreći najgore prošla. Lekari su objavili da ima tešku povredu grudnog koša i kičme. Nakon što joj je ukazana prva pomoć, prevezena je u bolnicu u Kraljevu. Posle pregleda i potrebnih analiza ustanovljeno je da nije potrebna operacija, ali su lekari predložili šest nedelja strogo mirovanja[3].

Vanja je kasnije govorila o ovom iskustvu, te je otvoreno priznala da joj je teško palo sve što se dogodilo, ali da se borila da što pre ponovo stane na svoje noge i vrati se poslu. Oporavak je trajao punih šest meseci.

Polovinom maja 2020. godine se verila sa dugogodišnjim dečkom Aleksandrom iz Kraljeva. O njihovom prvom susretu pričala je i novinarima. Naime, Aleksandra je upoznala kada je došao sa radnicima da renovira njen stan.

Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a posle godinu dana on ju je zaprosio. Pevačica je jednom prilikom kazala da planiraju svadbu, ali da zbog epidemioloških mera ne žure. Osim toga, izjavila je da bi volela da joj kuma bude koleginica Aleksandra Mladenović[4].

Diskografija

Album

  • 2008. Vanja Mijatović – Nova zvezda PGP-a

Singlovi

  • 2008. Naivčina
  • 2009. Ledi i žar
  • 2014. Košta me
  • 2016. Vrati kraj
  • 2016. Ljubav ubija
  • 2017. Nije ljubav to
  • 2020. Skupo bi me platio
  • 2020. Penelopa
  • 2022. Kontra smer

Reference

Vanja Mijatović na društvenim mrežama

FacebookVanja @ Facebook
InstagramVanja @ Instagram
YoutubeVanja @ YouTube