Ilda Šaulić

Kratke informacije

Ime i prezimeIlda Šaulić
Datum rođenja8. Decembar 1978.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk, turbo-folk

Biografija

Ilda Šaulić je srpska pevačica i ćerka poznatog pevača, kojeg mnogi smatraju kraljem narodne muzike, Šabana Šaulića. Rođena je 8. decembra 1978. godine u Beogradu, gde živi i radi.

Odrastanje i mladost

Roditelji Gordana i Šaban su se našli u čudu kada su posle starije ćerke Sanele, umesto očekivanog sina, dobili još jednu devojčicu. Ima stariju sestru Saneli i mlađeg brata Mihajla.

Ilda je imala lepo detinjstvo koje je obeležio fudbal koji je igrala sa dečacima, tenis,  te odličan uspeh u školi. Kako kaže imala je savršene roditelje.

Uprkos dobrim rezultatima koje je postigla i očevom protivljenju, nakon završene Više ekonomske škole, odlučila je da se posveti muzici.

Pevala je u horu i pohađala je časove klavira, ali nije planirala da se time bavi.

Tenisom je počela da se bavi sa 6 godina i na VTA listi se našla među 500-600 igračica. Uzor joj je bila teniserka Monika Seleš. Često je putovala i provodila vreme po kampovima u Evropi i Americi. Srednju školu je vanredno završila u Švajcarskoj, ali nije uspela da stigne ni na jedno matursko veče. Sa 18 godina nije više mogla da izdrži takav tempo života pa je odustala od tenisa.

Baka Ilda, po kojoj je dobila ime, joj je govorila da bi trebala da peva, ali nije doživela da to i vidi. Kada ode u kafanu, Ilda naručuje prave narodnjake koji joj lako izmame suze na oči i novac iz novčanika.

Karijera

Na početku karijere je nastupala sa ocem, ali je nastavila samostalno da se pojavljuje na slavljima, koncertima i drugim manifestacijama.

Sa 30 godina je ozbiljnije uplovila u muzičke vode. Sa ocem je snimila duet „Ne okreći se, kćeri“ i počela je da se pojavljuje u Grandovim emisijama na televiziji Pink. Vrlo brzo je na sebe skrenula pažnju nežnim glasom, aristokratskom lepotom, šarmom, pristojnim ponašanjem i besprekornim stilom. Važi za jednu od najlepše odevenih dama na estradi.

2008. godine je objavila svoj prvi album pod nazivom „Stani, dušo, da te ispratim“. Pored istoimene pesme koja je bila veliki hit, našlo se još 8 pesama: Budi muško, Nemoj pogled da sakrivaš, Posle nas, Kosa plava, Posle toliko godina, Imuna, Ja sam tebe ipak volela, Igračka.

2010. godine je sa koleginicom Dajanom Paunović snimila duet „Boli me, boli, nevero“ koji je naišao na dobru reakciju publike. Objavila je drugi album, takođe u izdanju Grand produkcije, koji broji sledećih 10 pesama: Ti si prvi, Te sam noći prevarila sebe, Najgora i najbolja, Ne okreći se, kćeri, Zabrani mi, Volim te, Bivša devojka, Pusti me da plačem, Mesec zoru ispraća, Ja te nikad neću kleti.

2012. godine je napustila Grand produkciju i prešla je u PGP RTS. Izdala je treći album pod nazivom „Fališ mi“ sa pesmama: Ljubomora, Nešto me vuče tebi, Kao ja, Fališ mi, Nepoznato mesto, Što me pitaš, Ne dam što je moje, Promaja. Saradnici su joj bili Miša Mijatović, Goran Ratković Rale i Peđa Medenica.

Narednih godina je snimila sledeće singlove:

  • 2013. godine „Duh u mojoj sobi“;
  • 2014. godine „Kao nekad ja“ i „Il’ ničija, il’ njegova“;
  • 2015. godine duet sa Lexington bendom „Ti nevoljo moja“.

Privatni život

Bila je u vezi 12 godina. Iako se nije venčala, Ilda smatra da je sa partnerom imala bliskiji odnos nego veliki broj bračnih parova. U medijima nije komentarisala o svom privatnom životu, ali otkrila je da je veza propala jer, za razliku od nje, partner nije želeo decu i brak. Ildina najveća želja je bila da se ostvari kao majka i da pronađe srodnu dušu sa kojom će provesti ostatak života. Tugu što se to još uvek nije desilo je ispoljila putem svojih pesama koje su autobiografske.

2015. godine udala se za preduzetnika Bojana Vučkovića, a 21. septembra 2016. su dobili ćerku Emu.

U februaru 2019. godine ostala je bez oca Šabana, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći nakon koncerta u Nemačkoj.

Ilda Šaulić na društvenim mrežama

InstagramIlda @ Instragram
YoutubeIlda @ YouTube