Indira Radić

Kratke informacije

Ime i prezimeIndira Radić
Datum rođenja14. Jun 1966.
Mesto rođenjaDragalovci, BiH
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrTurbo-folk, folk, pop

Biografija

Indira Radić je srpska pevačica turbo-folk i pop muzike. Rođena je 14. juna 1966. godine u selu Dragalovci, između Doboja i Banjaluke.

Indirina majka Rosa je bila domaćica, a otac Živko funkcioner Saveza komunista Bosne i Hercegovine. Bio je fasciniran politikom koju je vodila indijska premijerka Indira Gandi po kojoj je pevačica dobila ime koje u prevodu znači cvet cvetova.

Roditelji su primetili Indirin talenat za muziku pa su je vodili na razna takmičenja. 1976. godine je na veselju otpevala numeru Kemala Maloviča „Neverice moja, vrati mi se“, a 1985. godine je proglašena za prvi glas Doboja.

Osnovnu školu je završila u selu Stanari koje je od njene kuće bilo udaljeno 5 km. Pošto nije imala veliki izbor, odlučila se da upiše medicinsku školu, opšti smer, koja se nalazila u Doboju. Svaki dan je putovala i uveče se vraćala da prespava kod kuće jer je bila vezana za majku. Želela je da ide u muzičku školu, ali ona je bila suviše daleko. Kratko je radila kao medicinska sestra u bolnici u Zagrebu.

1991. godine se prijavila na muzički konkurs u Sarajevu i došla je do finala, ali takmičenje je prekinuto zbog rata. Indira je učestvovala na raznim manifestacijama i zarađivala je honorare koji su joj omogućili da se sa porodicom preseli u Beograd.

U prvu ploču je uložila 20.000 evra i jedva je do nje došla jer su putevi bili zatvoreni. Posle nekoliko dana čekanja, dobila je svoju kasetu i odnela ju je čelnicima produkcijske kuće Južni vetar da je saslušaju. Tako je 1992. godine izašao Indirin prvi album „Nagrada i kazna“ na kome se nalaze numere: „Daj mi obećanje“, „I ti tiho ode“, „Suze moje“, „Čudna igra“, „Nagrada i kazna“, „Iskreno mi kaži“, Hej, zašto da ne“, „Patimo ovo veče“. One su uglavnom bile u turbo-folk žanru.

1993. godine je snimila drugi album sa pesmama: „Zbog tebe“, „Tužna vrbo“, „Suzo moja“, „Sunce u daljini“, „Sto godina sreće“, „Poljubi me i videćeš“, „Ti si moj“, „Prošlo je vreme ljubavi“. Predstavljena je kao mlada pevačica koja obećava, a ubrzo je dobila status vodeće zvezde u produkcijskoj kući koji je, do tada, pripadao Dragani Mirković. U to vreme se čuvena petorka Južnog vetra raspadala pa je direktor Mile Bas priliku pružio Indiri i u nju uložio velike nade.

1994. godine je objavila posledni album za Južni vetar koji sadrži pesme: „Ugasi me“, „Evo ti ruka, vodi me“, „Zaljubljena momka dva“, „Gde si sada“, „Zašto sam se rodila“, „Oči moje, što ste zaplakale“, „Moja će te ljubav stići“, „Još te pamte moje ruke“.

1995. godine je prešla u PGP RTS i uradila je album koji će joj doneti veliku popularnost. Na njemu su se našle numere: „Idi iz života moga“, „Sve je gore sa tobom“, „Vidim strast u tvojim očima“, „Ti si isti kao ostali“, „Sve da volim ona me učila“, „Hiljadu noći“, „Tvoj pogled“, „Hoće mi se hoće“. Najveći hit je bila pesma „Idi iz života moga“, a najkontroverznija „Sve da volim ona me učila“ čiji refren glasi: „Srpkinja je mene majka rodila, sve da volim ona me učila“. Indira je time poslala poruku da ljude ne deli po veri, nacionalnostioni, boji kože, seksualnom opredeljenju ili sličnim parametrima. Na taj korak je bila primorana jer su je mnogi prozivali zbog imena i zbog toga što je odrasla u Bosni.

1996. godine je ponovo promenila produkcijsku kuću pa je snimila novi album za ZAM. Na njemu su sve pesme postale hitovi, a njihovi nazivi su: „Krug“, „Ujed za srce“, „Opasno je, opasno“, „Otiš’o si, ostala sam“, „Da kamen zaplače“, „Nevero“, „Sin“, „Srebrna duga“ (duet sa Ninom Rešićem). Indirina popularnost je vrtoglavo rasla, kao i broj turneja i koncerata koje je održala u zemlji i inostranstvu. Najposećenije nastupe je imala u Sloveniji i Nemačkoj. Upečatljiva je i promena imidža koja je obuhvatala prelazak iz brinete u plavušu.

1997. godine je uradila album sa pesmama: „Izdajnik“, „Osvetnica“, „Ni dani ni noći“, „Vrata su ti uvek otvorena“, „Grom“, „Pogledaj me sad u oči“, „Verovala sam u tebe“, „Već dugo ne verujem“, „Kada si me rodila“. U izdanju ZAM -a je izašao video sa Indirinim najvećim hitovima koje je uživo otpevala na nastupima.

1998. godine je objavila svoj, do tada, najuspešniji album na kome se nalaze numere: „Voliš li me ti“, „Zabranjeno“, „Junačko srce“, „Crne zore“, „Majko“, „Kafana“, „Decembar“, „Spakuj svoje stvari“, „Srce puno otrova“, „Da, da, da“. Tokom ove godine je najviše nastupala u zemljama bivše Jugoslavije, posebno u Hrvatskoj, gde je dobila status velike zvezde.

2000. godine je Indira započela saradnju sa Grand produkcijom za koju je izdala album „Milenijum“ koji sadrži pesme: „Loša kombinacija“, „Popij jednu“, „Kako može srce“, „Bili ili ne biti“, „Platio si sve“, „Proveri me, proveri“, „Drugarice moja“, „Teško meni bez tebe“, „Gledaj me i umri“, „Prevara“.

2001. godine je objavila deveti CD sa numerama: „Ko je ona žena“, „Prevaranti“, „Moju ljubav izdao si“, „Vidi šta si sad bez mene“, „Ne boli to“, „Život ide dalje“, „Ne pitaj“, „Gde ćemo večeras“, „Idi, ljubavi“, „Ima nešto“. Kao ni prethodni, ni ovaj album nije zabeležio veliki uspeh. Pažnja publike je najviše bila usmerena na Indirin novi stajling koji je, umesto hitova, obeležio ovaj period njene karijere.

2002. godine je snimila album na kome se posebno izdvojio duet „Lopov“ koji je otpevala sa bivšim pevačem grupe Bijelo dugme, Alenom Islamovićem. Pesma je prepevana na tri strana jezika i predstavlja Indirin najveći hit u karijeri. Osim nje, na albumu se nalaze numere: „Pocrnela burma“, „Dužan si mi dva života“, „Izdao me neko“, „Kaži kako živiš“, „Ratovanje“, „Agonija“, „Preko, preko“, „Sve su iste pesme moje“, „Uzmi sve mi uzmi“.

Najpopularniji album u karijeri

Indira je počela da bira pesme sa pop zvukom pa se smatra začetnicom pop-folk žanra. Prestala je da snima novokomponovanu muziku i tako je 2003. godine nastao album „Zmaj“ koji ju je učinio najtiražnijom pevačicom u zemlji. Kritičari su imali pozitivne komentare vezano za novi pravac koji je predstavljao trijumf nad folkom koji je postao popularan devedesetih. Pored naslovne pesme koja se posebno izdvojila, publika je dobro prihvatila i ostalih devet, a njihovi nazivi su: „Moj živote dal’ si živ“, „Vatromet“, „Tetovaža“, „Svejedno je“, „Nisam sumnjala“, Bio si mi drag“, „Tika-tak“, „Zašto tako naopako“, „Pedeset godina“. Za numeru „Zmaj“ se vezuje potresna priča o ljubavi dvoje mladih koje je smrt rastavila. Dečko i devojka su se zavoleli u srednjoj školi i posle nekoliko godina veze, zakazali su svadbu. Međutim, devojka je saznala da boluje od raka pankreasa koji je bio u poodmakloj fazi. U bolnici je napisala pismo svom nesuđenom mužu, tj. reči iz pesme „Zmaj“ i zamolila ga je da pročita posle njene smrti. On se to veče napio i otvorio je pismo, a kada joj je sledeći dan došao u posetu, ona je umrla. Mediji su objavili da je dečko nakon 15 godina pismo prodao Marini Tucaković i ona je od njega napravila hit koji je prvobitno namenila Svetlani Ražnatović.

2004. godine je dobila Oskara popularnosti za: pevačicu godine, album godine „Zmaj“ i hit godine „Moj živote dal’ si živ“. Bila je jedna od najpopularnijih pevačica u zemlji, a imala je veoma uspešne nastupe u Bugarskoj, Grčkoj i Hrvatskoj. U zagrebačkoj Hali sportova je održala koncert i tako postala prva pevačica kojoj je to pošlo za rukom posle 1992. godine. Pored tri hiljade posetilaca, došle su i Indirine kolege sa kojima je radila u bolnici. Uradila je dva dueta: „Ja još uvek tebe volim“ sa Stankom Nedeljkovićem – Bađijem i „Lepa je k‘o vila“ sa Gordanom Krajišnikom.

2005. godine je u Bugarskoj dobila Nagradu za najbolju pevačicu na Balkanu. Na koncertima u Sofiji, Plovdivu, Burgasu i Varni je prisustvovalo oko 15.000 ljudi. Najveći koncert u karijeri je imala u Ohridu pred 30.000 obožavalaca. Turneju je nastavila po Makedoniji, a završila ju je nastupom u Hali sportova u Beogradu gde je bilo 6.000 fanova. Na televiziji Pink je prikazan novogodišnji šou pod nazivom „Indira unplugged“ u kome je pevala uživo uz akustične instrumente i koji se, osim u Srbiji, prikazivao u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

2006. godine, posle duže pauze, je snimila „Ljubav kad prestane“, album koji nije dostigao slavu prethodnog. Na njemu se, pored pomenute, nalaze numere: „April“, „Hvala što nisi“, „Rodni kraj“, „Kletva“, „Maline“, „Sedam smrtnih grehova“, „Uvek sam loša prvi put“, „Deset, devet, tri, dva, jedan“, „Kazna za bezobrazne“. Na Zlatnom melosu je pesma „April“ proglašena za hit godine što su mnogi smatrali nepravdom jer je konkurencija bila jaka i činili su je: Seka Aleksić, Tanja Savić, Jovana Tipšin, itd. Smatra se da je ovu nagradu Indira dobila na osnovu stare slave.

2007. godine je ponovo uradila duet sa Alenom Islamovićem pod nazivom „Imali smo, nismo znali“. Ostale pesme na albumu su: „Uzvodno od ljubavi“, „Lepo se provedi“, „Upaljač“, „Noćni program“, „Halo, srce, gde si“, „Ne dolaziš u obzir“, „Ljubavi mrtvorođene“, „Zavodnica“, „Hitna“. Grand produkcija je objavila DVD sa Indirinih nastupa iz zemlje i inostranstva na kojima je pevala svoje najveće hitove. Postala je prva pevačica koja je govorila za londonski BBC na temu folk zvuka koji predstavlja vodeći muzički pravac na našim prostorima.

2008. godine je izašao album „Heroji“ na kome se nalaze pesme: „Mazohizam“, „Hajde, sestro“ (duet sa Ksenijom Pajčin), „Heroji“, „Ako me zavoliš“, „Ovaj život čas proleti“, „Na trapezu lokalnog cirkusa“, „I u dobru i u zlu“, „Pije mi se, pije“, „Beograd spava“. On ju je ponovo vratio na vrh estradne scene, a posebnu pažnju je privukao duet i spot koji je uradila sa Ksenijom Pajčin u kome pevačice provokativno plešu. Obradila je kompoziciju „Ako umrem sad“ koju je pre nje izveo Slobodan Batjarević Cobe.

2009. godine je na Folk paradi u Osijeku proglašena za najbolju pevačicu, a pesma „Heroji“ za pop-folk hit godine u Hrvatskoj. Promovisala je singlove: „Pusti me“ i „Živim da živim“ koja je postala veliki letnji hit. Sa Ivanom Plavšićem je otpevala pesmu „Možda baš ti“ za kampanju „Put humanizma“, a prihod je otišao za izgradnju sigurne kuće za decu sa invaliditetom. Pevala je u okviru predizborne kampanje bugarskog predsednika Georgija Prvanova.

2010. godine je najavila svoj petnaesti album i otišla je na turneju po Americi. Imala je koncerte u Njujorku, Atlanti i Detroitu, a za nastup u Čikagu je tražena karta više. Nakon ove, sa Alenom Islamovićem i Tifom je započela turneju po Evropi. Predstavila je nove singlove: „Jednom se samo živi“ i „Proslaviću kraj“.

Duet „Marija“ na francuskom jeziku

2011. godine je Grand produkcija objavila Indirin album „Istok, sever, jug i zapad“ na kome je radila oko tri godine. Sastoji se od numera: „Ide to s’ godinama“, „Ljubav stara“ (duet sa Alenom Islamovićem), „Kiša“, „Crveni tepih“, „Dve muzike“, „Proslaviću kraj“, „Istok, sever, jug i zapad“ (duet sa Crvenom jabukom), „Ima tuga ime, ulicu i broj“ (duet sa Dženanom Loncarevićem), „Sto na sat“ (duet sa Lexington bendom), „Ništa mi ne zameri“, „Sezam“ (duet sa Azisom), „Samo noćas da si tu“, „Ne veruj svojim očima“ (duet sa Romanom), „Ako umrem sad“, „Marija“ (duet sa Stankom Marinkovićem), „Živim da živim“, „Pusti me“. Pošto joj je ovo petnaesti album, želela je da bude poseban i prvobitno je planirala da ga nazove „Indira i prijatelji“. O njemu su kružile razne priče jer je pevačica dugo odlagala njegovu promociju. Održala je koncerte u Švajcarskoj, a nastupala je i u Parizu. Najveću pažnju je privukao duet „Marija“ koji je otpevala na francuskom jeziku sa Stankom Marinkovićem, francuskim pevačem srpskog porekla. Jedni su Indiri zamerili loš izgovor francuskog jezika, neke kolege su joj se podsmevale, dok su je drugi hvalili zbog hrabrosti da se upusti u nešto novo i prati trendove. Pesma je bila u samom vrhu po broju komentara na ju tjubu, a pevačica je izjavila da se ismejala vicevima koje je čula o sebi, dok je jedino zamerila voditelju Ivanu Ivanoviću na neumesnim poređenjima. U njegovoj emisiji, francuska džez pevačica Zaz je priznala da razume samo drugi deo pesme, ali da joj se dopada Indirin glas. Duet je prepevan i na srpski jezik. Verzija na francuskom ima preko dva miliona pregleda na ju tjubu.

2012. godine je objavila singl „Zodiak“ koji je 30. jula promovisala na beogradskom splavu River. Snimila je spot pa je tako i popularnost pesme na ju tjubu rasla. Sa bugarskom zvezdom Andreom je nastupala u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali duet, koje su najavile, nisu snimile. Našla se na drudom mestu u izboru za Estradnu ličnost godine. Turneju je nastavila po Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama i završila ju je u Bugarskoj. U Libiji je održan miting podrške pukovniku Gadafiju, a iz kafića su se mogle čuti Indirine pesme.

2013. godine je na dodeli Oskara popularnosti u Beču proglašena za pevačicu decenije, a pesma „Lopov“ za duet decenije. Promovisala je pop-folk baladu „Poželela“ koja se smatra njenim najvećim hitom posle „Zmaja“ i singlove: „Nova krv“ i „Loš si rođen“. U rijaliti programu „Farma“ je proslavila 47. rođendan i koleginica Jelena Karleuša joj je otpevala „Kad zamirišu jorgovani“ i „Đurđevdan“.

2014. godine je sa Peđom Medenicom uradila duet „Samo tuga ostala“ i singl „Rehabilitacija“ koji predstavlja tehno-folk pesmu. Na evrovizijskom sajtu, Indira spada u jednog od šest umetnika iz Srbije koji bi bili rado viđeni na Evroviziji.

2015. godine je uglavnom nastupala po klubovima i splavovima po Srbiji. Iz Grand produkcije je prešla u Siti rekords, bivšu produkcijsku kuću ZAM. Snimila je novi album na kome se nalaze pesme: „Niko nije savršen“, „Mnogo si se promenio“, „Kakav takav si“, „Luda glavo balkanska“, „BFF drugarice“, „Boli me to“, „Lep, zgodan“, „Volela sam te“. Tekstove je uradio Indirin sin, Severin Radić, koji je majku izazvao da pređe u pop muziku. Ostali saradnici su Dušan Alagić, Endži Mavrić i Damir Handanović. Prve tri pesme su naišle na odličan prijem publike i svaka ima preko 2 miliona pregleda na jutjubu.

Indira je karijeru izgradila na kvalitetnim pesmama i specifičnom, promuklom glasu koji je nemoguće imitirati. Pevačica je rekla da se na početku karijere ugledala na članove Južnog vetra (Draganu Mirković, Šemsu Suljaković, Sinana Sakića, Mileta Kitića i Kemala Maloviča) i da je od svakoga nešto usvojila. Mnogi su je optužili da kopira kolumbijsku zvezdu Šakiru.

Imala je par loših odluka koje su je koštale hitova kao što su: „Okovi“ Goce Božinovske, „Hej, da sam muško“ Seke Aleksić, itd.

Gej ikona

2009. godine Indira je proglašena za gej ikonu Srbije. Tome je doprineo spot za pesmu „Pije mi se, pije“ u kome se dva muškarca ljube. Javno je podržala Paradu ponosa u Beogradu i uvek je isticala da druge ceni samo po tome kakve su osobe. Izjavila je da su joj prilazile žene i da ne bi imala ništa protiv kada bi joj sin rekao da je homoseksualac.

Humanitarni rad

Indira se rado odaziva na humanitarne akcije, a jedna od njih je „Pomozimo Sergeju“. Prihodi od ulaznica su otišli za dečakovo lečenje. 2009. godine je dobila Orden Veliko srce, nagradu Fonda princeze Katarine Karađorđević. U Sidneju je održala koncert od kog je prihod otišao za rekonstrukciju Srpskog kulturnog centra u Australiji. Pevala je na proslavi male mature dece sa posebnim potrebama iz škole „Miloje Pavlović“ u Beogradu.

Indirin privatni život

Pevačica važi za mirnu i povučenu osobu koja nije sklona skandalima zbog čega se retko pojavljuje u žutoj štampi. Sa svim kolegama i koleginicama je u dobrim odnosima, pa čak i sa Jelenom Karleušom.

O Indirinim intimnim stvarima se malo zna, a o suprugu je prvi put govorila u emisiji „Dobro veče, Srbijo“ voditeljke Jelene Baćić Alimpić. 1991. godine je rodila sina Severina i tada se sa njim, suprugom i majkom preselila u Beograd. Ubrzo je Indirin muž zahtevao da se vrate u Bosnu što je ona odbila. Da bi joj se osvetio, odveo je dete i pevačica nije mogla da ih nađe narednih šest meseci. Na kraju joj se suprug sam javio i razveli su se 1996. godine.

Izjavila je da dečka nije imala više od petnaest godina, a mediji su je dovodili u vezu sa producentom Goranom Ratkovićem Raletom koji je bio i njen menadžer. Iako to nikada nisu potvrdili, spekulisalo se da su bili zajedno 10 godina. Takođe su kružile glasine da je sa bugarskim ministrom Mihailom Mikovim, ali Indira je izjavila da su samo sarađivali.

Jedinu vezu koju je potvrdila je sa Goranom Kurtumom koji je u to vreme bio oženjen. Njegova supruga Vesna je tvrdila da joj je Indira preotela muža i da se sama borila sa rakom. Oni su planirali da se venčaju kada se Goran razvede, ali su raskinuli krajem 2015. godine jer se pevačica posvetila promociji albuma. Ostali su u prijateljskim odnosima, a bivši partner se lepo slagao i sa Severinom. U emisiji zabavnog karaktera je izjavila da bi vodila ljubav sa glumcem Mimom Karadžićem, da bi se udala za premijera Aleksandra Vučića i da bi sa fudbalerom Aleksandrom Kolarovim otišla u nepoznatom smeru.

Indira je imala problema sa ocem koji je bio ateista pa se krišom krstila i išla u crkvu. To se promenilo kada je postala punoletna. Važi za religioznu osobu koja nedeljom ujutru ide na liturgiju, ali je ipak sujeverna.

2014. godine se Indirin sin oženio Elinom, Ruskinjom armenskog porekla, sa kojom je bio dve godine u vezi. Ona se iz Moskve preselila u Beograd i počela je da uči srpski jezik kako bi se lakše sporazumevali. Mediji su spekulisali da je mlada trudna, ali to se ispostavilo netačnim. Indira ih nije pustila na Severinovo venčanje, ali je obećala da će to uraditi kada se ona bude udavala. U početku se nije slagala sa sinovljevom odlukom da se tako mlad oženi, ali prihvatila je snaju koja fizički jako liči na nju.

Indira živi sa majkom u dupleksu koji se nalazi u beogradskom naselju Golf. Arhitekta joj je pomogao da uredi stan onako kako je zamišljala kada je bila devojčica. Sa putovanja donosi suvenire, a najdraža su joj dva kamena od kojih je jedan osveštala u manastiru Ostrog, a drugi joj je poklonila obožavateljka koja je tada imala šest godina.

Indira se, kao i svaka žena, muči da održi vitku liniju što joj nekada i ne polazi za rukom. Krajem 2015. godine je na promociji novog albuma pokazala da je izgubila više od 10 kg. Često se slika bez šminke i to deli sa pratiocima na društvenim mrežama. U odnosu na to kako je izgledala na početku karijere, evidentno je da je došlo do promena za koje je zaslužna estetska hirurgija što pevačica i nije negirala. Korigovala je grudi, usne i ispeglala je lice botoksom.

Indira Radić na društvenim mrežama

FacebookIndira @ Facebook
InstagramIndira @ Instagram
TwitterIndira @ Twitter
YoutubeIndira @ YouTube