Jovana Tomić Matora

Kratke informacije

Ime i prezimeJovana Tomić Matora
Datum rođenja23. april 1990.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeUgostiteljka, rijaliti takmičarka

Biografija

Jovana Tomić Matora je televizijska ličnost koja je prepoznatljivost stekla učešćem u rijaliti šou programima „Parovi“, „Maldivi“ i „Zadruga“. Rođena je 23. aprila 1990. godine. U braku je sa Anitom Stanojlović.

Domaća javnost ju je upoznala 2015. godine kao jednu od učesnica rijaliti šou programa „Parovi“. Bila je dve sezone u „Parovima“, a učestvovala je i u rijalitiju „Maldivi“.

Jovana Tomić je od septembra 2017. godine učesnica svih sedam sezona rijalitija „Zadruga“. Premda nikad nije osvojila glavnu nagradu, odlukom gledalaca uvek je ostajala do samog kraja rijalitija.

Detinjstvo i obrazovanje

Jovana Tomić je rođena 1990. godine u Beogradu. Odrasla je s ocem Hranislavom, majkom Anom i sedam godina starijim bratom Zoranom. S obzirom na to da u očevoj porodici do Jovaninog rođenja trideset godina nije rođena niti jedna devojčica, roditelji kažu da je imala poseban tretman, da su je svi pazili i mazili.

Njen otac je u jednom intervjuu kazao da je Jovana kao devojčica bila veoma dobra. Trenirala je tekvondo, međutim, povreda ju je sprečila da ostvari veće rezultate u tom sportu[1].

Posle osnovne škole je upisala tehničku školu, a nakon toga fakultet. Iako je navodno položila sve ispite, nije poznato da li je u pauzi između rijalitija napokon uspela da diplomira.

Tomićeva je objasnila da je nadimak „Matora“ dobila jer je, uprkos tome što se družila sa starijom ekipom od sebe, uvek pokušavala da zvuči i izgleda starije. Pored toga, nadimak je dobila i što se uvek trudi da zaštiti i odbrani svoje prijatelje.

U srednjoj školi je zajedno sa drugom zakupljivala prostore za žurke i prodajući ulaznice počela da zarađuje prvi novac. Kasnije je sa bratom od strica otvorila kafić.

Karijera u rijalitiju

Jovana Tomić se prvi put u rijaliti šou programu parovi pojavila u trećoj sezoni koja je počela u martu 2015. godine. Predstavila se kao ugostitelj, vlasnica kafića iz Beograda.

Mnogi gledaoci ovog rijalitija su je zavoleli zbog iskrenosti i pravdoljubljivosti. Često je ulazila u sukobe sa drugim učesnicima ukoliko je smatrala da nešto što su uradili nije bilo pošteno ili pravedno.

Rijaliti je trajao oko tri i po meseca, a pobedu je odlukom gledalaca odneo Nenad Marinković Gastoz, dok je drugo mesto pripalo Jeleni Golubović.

Matora se pojavila i u narednoj, četvrtoj sezoni ovog rijalitija. Ovog puta je u „Parovima“ ostala 231 dan, a pobedu je odnela Ružica Veljković.

Inače, Jovana se neko vreme u rijalitiju dosta družila sa Ružicom, ali ju je u određenom trenutku pevačica uvredila izjavom koja se ticala smrtnog slučaja u porodici Tomić.

Matora je nakon toga učestvovala u rijaliti šou programu „Maldivi“ koji je takođe emitovala Televizija „Hepi“. Ovaj rijaliti je trajao od jula do oktobra 2016. godine, a pobedu je odneo Ilija Grahovac, poznatiji kao Zmaj od Šipova.

Usledio je poziv od konkurentske televizijske kuće „Pink“ da postane deo njihovog novog rijaliti šou programa. Prva sezona rijalitija „Zadruga“ krenula je 6. septembra 2017. godine, a Jovana se učesnicima pridružila mesec dana kasnije.

Odlukom gledalaca izbačena je dan pred finale, a pobeda je pripala bivšoj stjuardesi Kiji Kockar koju je suprug Slobodan Sloba Radanović prevario sa blogerkom Lunom Đogani.

U „Zadruzi“ se posebno zbližila sa Sanjom Stanković. Počele su da se druže, a prijateljstvo se pretvorilo u ljubav, pa su postale prvi gej par u rijalitiju.

Premda je Sanja priznala da je žene nikad nisu privlačile, Matora je kazala da je sa 22 godine shvatila da je gej. Vezu su nastavile i nakon završetka rijalitija.

Tabloidi su ih pratili u stopu, a došlo je i do upoznavanja porodica. Snimile su pesmu „Banane“.

Jovana se našla i u drugoj sezoni „Zadruge“, ali bez Sanje. Ovog puta je propustila mesec i po dana upoznavanja novih takmičara, ali se ponovo dobro snašla.

Sanja je svojoj devojci poručivala da ne priča pred kamerama o njenom privatnom životu. Mnogo joj je zamerala zbog toga što intimne detalje deli sa Anom Korać.

Matora je ponovo ostala do samog kraja, a gledaoci su odlučili da je iz rijalitija izbace dan pre finala. Glavna nagrada pripala je Luni Đogani, dok je drugo mesto zauzeo Di Džej i rijaliti učesnik Marko Miljković.

U treću sezonu „Zadruge“ ušla je u oktobru 2019. godine, ponovo bez Sanje. Devojka joj je ovog puta zamerala što mnogo vremena provodi sa Anabelom i porodicom Đogani. Zbog toga je tokom telefonskog razgovora usledila velika svađa između partnerki.

Sanja je svojoj devojci zamerila i to što se pre ulaska u rijaliti navodno čula sa bivšom devojkom kad god bi se njih dve posvađale. Jovana nije želela da prizna da je to istina.

Stankovićeva je odlučila da okonča tu vezu dok je Matora još bila u „Zadruzi“. Negirala je da je za raskid kriv njen bivši verenik.

Publika ju je Matoru ponovo ostavila skoro do samog kraja. Izašla je desetak dana pred finale, a pobedu je odnela Iva Grgurić.

O burnoj vezi Sanje i Matore se nastavilo pisati i pričati i nakon što je rijaliti okončan.

Jovana je u septembru 2020. godine postala učesnica četvrte sezone rijalitija „Zadruga“. Mesec dana kasnije u „Belu kuću“ ušla je i njena bivša partnerka Sanja.

Sanjin ulazak je Jovani teško pao, a odnos je bio veoma loš. Premda je izgledalo kao da Matora pokušava da ga popravi, u nekim trenucima je delovalo sve suprotno.

Jovana je tvrdila da ju je Stankovićeva iskoristila kako bi stekla popularnost i zaradila novac. Sanja je u rijalitiju pozvala majku da tuži Jovanu za klevetu.

Tomićevoj je jako smetalo to što se njena bivša devojka zbližila sa Franom Pujasom, međutim, sve je kulminiralo nakon što se Sanja zaljubila u Anđela Rankovića sa kojim je Matora pre toga bila u odličnim odnosima.

Zbog ovog ljubavnog trougla nastala je drama u „Zadruzi“. Anđelo je nakon nekoliko dana raskinuo vezu, premda im je oboma to jako teško palo. Ranković je to učinio pod pritiskom drugih učesnika koji su ga optuživali da je loš čovek zato što je krenuo u vezu sa Sanjom, premda je znao da ju njegova prijateljica Jovana još uvek voli.

Odnos je okončan, Anđelo i Matora su se pomirili, a Sanju je to dosta povredilo.

Stankovićeva je provela noć sa Filipom Carom, a potom se posumnjalo da je u drugom stanju. Ovo je izazvalo revolt kod Jovane, po ju je počela nazivati raznim pogrdnim imenima.

U četvrtoj sezoni je bila kratko u vezi sa Monikom Horvat, bivšom devojkom Filipa Cara. Okončale su romansu nakon samo mesec dana.

Matora je ponovo ostala skoro do samog kraja. Odlukom gledalaca rijaliti je napustila dva dana pre finala.

Pobeda je pripala Nadici Zeljković, dok je drugo mesto zauzela Milica Kemez.

Jovana je u septembru 2021. godine ponovo ušla u rijaliti. Ovog puta se zbližila sa Sandrom Bajić poznatijom kao MS Aleks. Njihova veza pred kamerama je bila burna, ali im je donela dobar plasman u „Zadruzi“. Jovana je osvojila 11., a Sandra 13. mesto.

Tomićeva je u jednom intervjuu priznala da se kaje zbog veze sa Sandrom.

Ni šesta sezona „Zadruge“ nije mogla da prođe bez Matore. Pred ulazak u rijaliti je kazala da je slobodna jer je nedavno saznala da svoju devojku deli sa drugom devojkom. Kazala je da će se u novoj sezoni pokazati u drugom svetlu, te da više nema prava na grešku.

Obećala je da će se u novoj sezoni „manje davati drugima“, ali nije bila sigurna da se ponovo neće zaljubiti u rijalitiju. Kratko je bila u vezi sa Ivanom Puzić, a nakon toga je započela romansu sa šminkerkom Anitom Stanojlović.

Devojke su ostale do samog kraja „Zadruge“. Aniti je pripalo 14., a Jovani 15. mesto. Vezu su nastavile i posle rijalitija.

Venčale su se 11. jula 2023. godine na Svetom Stefanu. Ovo je prvo gej venčanje rijaliti učesnica u Crnoj Gori. Kumovi su im bili novinar i rijaliti takmičar Marko Đedović, te Jovanina prijateljica iz detinjstva Tamara.

Svadbi su, između ostalih prisustvovali i Filip Car, Aleksandra Nikolić, Tijana Ajfon, Nenad Aleksić Ša (Sha) i drugi.

Novopečeni par je u septembru 2023. godine zajedno ušao u sedmu sezonu rijalitija „Zadruga“.

Privatni život

Jovana Tomić Matora je rođena 1990. godine u Beogradu. Odrasla je sa roditeljima i starijim bratom Zoranom u rodnom gradu.

Pored toga, bila je mnogo vezana i za pokojnog strica i njegovu porodicu. Posebno se zbližila sa bratom od strica Nikolom, nakon što su mu oba roditelja preminula.

Javnost je ispratila i porodičnu tragediju koju su Tomići doživeli. Naime, Jovana je u rijalitiju slavila kada je Nikola dobio sina Dušana. Međutim, dečak je preminuo tri meseca nakon rođenja, što je Matoru izuzetno pogodilo.

Ipak, radost im je donela devojčica Dunja koja je rođena nedugo nakon tog tragičnog događaja.

O Jovaninom privatnom, tačnije intimnom životu se dosta toga zna, jer je započinjala i završavala emotivne veze pred kamerama. Jednom prilikom je kazala da je bila ludo zaljubljena u dečka koji živi u Kanadi, ali i da je njena velika ljubav bila Sanja Stanković.

Međutim, posle „Zadruge 6“ nastavila je vezu sa Anitom, pa su se venčale u julu 2023. godine na Svetom Stefanu.

Reference

Jovana Tomić Matora na društvenim mrežama

FacebookJovana @ Facebook
InstagramJovana @ Instagram