Mihajlo Pavić

Kratke informacije

Ime i prezimeMihajlo Pavić
Datum rođenja20. decembar 1992.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinar, voditelj

Biografija

Mihajlo Pavić je srpski novinar i radijski i televizijski voditelj. Rođen je 20. decembra 1992. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Diplomirao je odnose sa javnošću na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend Univerziteta, a novinarstvom je počeo da se bavi još u srednjoj školi. Zvanje master žurnalista je stekao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Zanat je pekao u redakcijama Radio Beograda, te televizija „Metropolis“ i „Studio B“. Radio je kao novinar na internet portalu „Telegraf.rs“, odakle je prešao u Informativnu redakciju Televizije „Pink“

Od 2016. godine je vodio nekoliko informativnih emisija, uključujući „Nacionalni Dnevnik“ i „Regionalni Dnevnik“.

Detinjstvo i obrazovanje

Mihajlo Pavić je rođen 1992. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu sa majkom i bakom. S obzirom na to da su mu se roditelji razišli pre njegovog rođenja, Mihajlo je oca upoznao nešto kasnije, ali nisu u bliskom kontaktu.

Kada mu je bilo sedam godina izgubio je majku, a četiri godine kasnije preminula je i baka sa kojom je odrastao. Brigu o dečaku su nakratko preuzeli kumovi koji su živeli u komšiluku. Nakon toga je šest meseci živeo sa sestrom od ujaka, a do upisa fakulteta je boravio u internatu za nezbrinutu decu bez roditeljskog staranja, poznatijem kao „Zvečanska[1]„.

Tokom srednje škole je počeo da radi sezonske poslove, a od 18. godine se posvetio karijeri u medijima.

Mihajlo je nakon završetka osnovne škole upisao srednju Medicinsku školu, smer Laboratorijski tehničar.

Još kao srednjoškolac je počeo da piše za školski list „Oksimoron“. Tu se „zarazio“ novinarstvom i shvatio da želi time da se bavi u budućnosti.

U toku srednje škole je završio program profesionalnog razvoja „Delta Fondacije“.

Pavić je 2011. godine upisao Fakultet za kulturu i medije na Megatrend univerzitetu, smer Odnosi sa javnošću. Bio je stipendista „Delta Fondacije“, a posle osnovnih, upisao je master studije na Fakultetu političkih nauka, na odseku za televizijsko novinarstvo. Stekao je zvanje master žurnalista.

Novinarska i voditeljska karijera

Mihajlo Pavić je novinarsku karijeru započeo pišući za školski časopis „Oksimoron“. Nakon što je 2012. godine upisao fakultet, počeo je da volontira u Radio Beogradu. Bio je deo Dečije redakcije, a potom novinar saradnik. Do 2015. godine je radio na emisijama „Iz drugog ugla“ i „Iz teenage ugla“.

Uporedo sa radijskom, gradio je i karijeru na televiziji. Prva stanica je bila gradska televizija „Metropolis“ gde je snimao priloge i vodio emisije posvećene kulturi. Bio je voditelj studentske emisije „Gaudeamus“, a potom emisije „Downtown“, posvećene kulturnim dešavanjima u Beogradu.

Pavić je tokom 2013. godine bio novinar informativne redakcije i spiker sportskih vesti na radiju „Studio B“. Tokom 2014. i 2015. godine pisao je za portal „Telegraf.rs“. U ovom mediju se uglavnom bavio temama posvećenim ljudskim pravima i društvenoj odgovornosti.

U maju 2015. godine je počeo da radi u informativnoj redakciji Televizije „Pink“. Bio je reporter „Nacionalnog Dnevnika“ i jutarnjih emisija „Novo jutro“ i „Svitanje“.

Pavić je u martu naredne godine dobio priliku da vodi „Regionalni Dnevnik“ i emisiju „Infotop“ na kanalu „Pink 3“.

U aprilu 2016. godine je počeo da radi kao prezenter jutarnjeg i popodnevnog izdanja „Nacionalnog Dnevnika“. Od septembra 2019. do juna 2023. godine je bio saradnik na emisiji „Hit Tvit“, autorke i voditeljke Verice Bradić.

U međuvremenu je postao stalni član tima prezentera „Nacionalnog Dnevnika“, a od početka 2021. godine je na informativnom kanalu „TV Vesti“ vodio i uređivao autorsku emisiju „Vesti sa Mihajlom Pavićem[2]„. Reč je o dvosatnom kolažnom informativnom formatu koji se bavio analizom aktuelnih tema.

Emisija je trajala jednu i po sezonu, a Pavić je potom počeo da radi „Otvoreni studio“, posvećen sukobu u Ukrajini i dešavanjima na geopolitičkom planu.

Od februara do juna 2023. godine Pavić je vodio debatnu emisiju „U krug“.

Tokom letnje televizijske pauze odlučio je da nakon osam godina napusti „Pink Media Grupu“. U poslednjim minutima poslednje emisije Pavić se oprostio od gledalaca i kolega, te kazao da je Televizija „Pink“ bila „njegova druga kuća“.

Ovaj potez je u delu javnosti protumačen kao „otkaz uživo u programu“. Međutim, Pavić tvrdi da su „pojedini mediji zloupotrebili pomenutu odjavu emisije u nameri da postignu što veći senzacionalizam“.

PR karijera i ostali projekti

Kako navodi u svojoj biografiji, Mihajlo Pavić je učestvovao u kreiranju i sprovođenju PR kampanja projekata poput „Noć muzeja“ i „Noć istraživača“.

Od septembra 2015. do novembra 2021. godine je radio kao PR asistent Modnog studija „Click“ koji, između ostalog, realizuje „Beogradsku nedelju mode“.

Tokom 2019. godine je bio deo tima odnosa sa javnošću pri kabinetu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Bio je moderator raznih konferencija za štampu, promocija, dodela nagrada, svečanih ceremonija i slično, a bavio se i snimanjem audio knjiga i naracija za dokumentarne i promotivne formate.

Zajedno sa misicom Anjom Radić je bio domaćin polufinalnog takmičenja za Mis Srbije koje je u julu 2023. godine održano u Vrnjačkoj Banji[3].

Privatni život

Mihajlo Pavić je rođen 1992. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. Teško detinjstvo obeležile su smrti majke i bake, pa je Pavić neko vreme boravio u internatu za nezbrinutu decu.

Uprkos teškom detinjstvu, završio je osnovne studije na Fakultetu za kulturu i medije na Megatrend univerzitetu, a potom i master studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka.

Mihajlo Pavić je talenat za pisanje je pokazao tokom srednjoškolskih dana, a od studentskih je počeo da radi u medijima. Bio je deo redakcija Radio Beograda, Televizije „Metropolis“ i Radija „Studio B“, a potom je osam godina radio na Televiziji „Pink“.

S obzirom na to da je dugi niz godina prisutan na domaćoj medijskoj sceni, njegov privatni život je često bio u fokusu javnosti.

U jednom intervjuu je kazao da je samo jednom iskreno voleo, da se ta ljubav „završila neslavno“, ali da se trudi da sačuva samo lepe uspomene na taj period života.

Tada je kazao da je veoma pedantan i da vodi računa o tome gde šta stoji, te da bi voleo da mu se ljubav dogodi „sa osobom koja mu je u tom pogledu slična“.

Voditelj je kazao da je vrlo stidljiv, ali kada se zaljubi tada počinje „pravo ludilo[4]„.

Humanitarni rad

Pavić je 2020. godine osnovao Udruženje „Fokus art“ koje ima za cilj da organizuje veliki broj različitih kulturno-umetničkih i društveno odgovornih projekata i edukacija. U fokusu su, pre svega, mladi ljudi i deca bez roditeljskog staranja.

Udruženje je do avgusta 2023. godine realizovalo projekte „Recikliraj – napravi krug[5]„, „Bioskop od srca“, „Budi drugar“, Edukativne radionice prevencije vršnjačkog nasilja „Jednaki“ i druge.

Reference

Mihajlo Pavić na društvenim mrežama

InstagramMihajlo @ Instagram
YoutubeMihajlo @ YouTube