Jala Brat (Jasmin Fazlić)

Kratke informacije

Ime i prezimeJala Brat (Jasmin Fazlić)
Datum rođenja16. oktobar 1986.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeTekstopisac, muzičar
ŽanrRap, pop-folk
Visina-

Biografija

Jasmin Fazlić u muzičkim vodama poznatiji kao Džala Brat  (Jala Brat) je bosanskohercegovački pop reper i tekstopisac iz Vogošće kod Sarajeva.  Pažnju javnosti pridobio je kao jedan od predstavnika Bosne i Hercegovine na takmičenju za pesmu Eurovizije 2016. godine. Reč je o jednom od trenutno najpopularnijih repera u Bosni i Herecegovini.

Džala Brat je rođen u Sarajevu 16. oktobra 1986. godine.

Muzička karijera

Prve korake u muzičkoj karijeri Džala Brat napravio je još kao četrnaestogodišnji tinejdžer. Snimio je svoje prve demo snimke rep pesama i shvatio da je ovaj muzički žanr ono u čemu se pronalazi. U jeftinom kućnom studiju nastale su njegove prve autorske pesme.

U početku, Džala Brat je radio sam, a potom je okupio ekipu „Blant Bajlon“ (Blunt Blyon) sa kojom radi od 2011. godine. Upravo ova godina označava i početak njegove uspešne muzičke karijere. Tada izlazi i njegov prvi studijski album pod nazivom „Riplej“ (Replay).

Od 2012. Džala Brat započinje saradnju sa Bubom Korelijem (Amarom Hodžićem), sarajevskim reperom. Od tada, ovaj dvojac radi zajedno, a postali su i najbolji prijatelji.

„Pakt sa đavolom“ naziv je njihovog zajedničkog albuma koji je svetlo dana ugledao 2014. godine. Album je naišao na pozitivne kritike publike, pa reperi nastavljaju zajedničku saradnju. Na ovom albumu našle su se pesme: „Boing“, „Hladokrvni ubica“, „Trinidad & Tobago“, „Pleši“, „Geto majke“, „Advokat“, „Borba“, „Led“, „Kao ja“.

Na pomenutom albumu nije izostalo gostovanje drugih kolega, koji su poznati širom bivše Jugoslavije. Tako je gost na pesmi „Geto majke“ bio reper Đus (Juice), dok je muzičar Rasta gostovao na pesmi „Boing“. Pesmu „Advokat“ obeležilo je gostovanje MCN-a.

Sedžida Matoruga, poznata kao Sedž, otpevala je refrene rep balada „Kao ja“ i „Led“.

Inače, zanimljivo je i to, da su prije albuma „Pakt sa đavolom“ zajedno gostovali na albumu Frenkija, poznatog tuzlanskog repera. Reč je o miksu za pesmu „RMX“ na albumu „Troyanac“.

Albumi  „SA Sin City“, „Riječ na riječ“ i „Kruna“, pored „Pakta sa đavolom“, dali su snažan pečat karijeri Džala Brata, ali i Bube Korelija.

Svojevrsna prekretnica u bogatoj karijere Džala Brata bio je nastup na Eurosongu 2016. godine.

Eurosong

Džala Brat je koautor pesme „Ljubav“ sa kojom se Bosna i Hercegovina predstavila na 61. po redu Eurosongu. Delegaciju BiH činili su Fuad Backović Din, (Deen), Dalal Midhat Talakić i Ana Rucner. Pesmu su zajednički uradili Džala Brat i Almir Ajanović, a Džala je izveo i rep dionicu pomenute pesme.

Eurosong 2016. godine održan je 10. maja u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, u Glben Areni.

Tom prilikom, Džala Brat je izjavio, kako je Eurosong vrhunac njegove dotadašnje karijere. Ipak, bosanskohercegovačka ekipa, posle izvođenja pesme u polufinalnoj večeri Eurosonga, nije uspela da se plasira u finale ovog prestižnog takmičenja.

Pesmu su snimili i na engleskom jeziku pod nazivom „Love is all“.

Zanimljivo je i to da su njegov nastup i učešće na Eurosongu mnogi osudili na društvenim mrežama. Tvrdili su da se Džala Brat sa ovim nastupom udaljio od istinskog repa te da je postao isuviše komercijalan. Međutim, muzičar im je odgovorio da je to sasvim prirodno, te da ne može uvek stvarati rep kakav je bio pre deset godina, jer se muzika menja, a potrebe publike su različite.  Dćala Brat kaže da je on uz rep odrastao, a tako se i sam njegov pristup muzici se promenio.

Najtraženiji reperi

S vremenom Džala Brat i Buba Koreli postali su najtraženiji reperi na prostoru bivše Jugoslavije. Oni pune klubove, a mlađe generacije uglas pevaju njihove pesme. Vrlo provokativni spotovi broje milionske preglde na jutjub platformi.

Sa kvalitetnim radom, popularnošću i slavom, stigle su i ponude za saradnju sa poznatim muzičkim zvezdama.

Izdvajamo saradnju sa hrvatskom pevačicom Severinom Kojić ( ex Vučković) na pesmi „Otrove“,  kao i saradnju sa srpskim pevačom Milanom Stankovićem na pesmi „Ego“. Ovaj dvojac sarađivao je i sa Mayom Berović na dve pesme. Reč je o pesmama „Mala lomi“ i „Balmain“. Takođe, sarađivali su sa pevačicom Elenom Kitić na pesmama „Folira“ i „Ne volim“.

Ljubavni život

Džala Brat oženio se 12. avgusta 2017. godine. Njegova supruga zove se Alma Ikanović. Džala Brat i Alma bili su u dugogodišnjoj vezi, a ljubav su krunisali brakom u prisustvu prijatelja, kao i reperovih kolega sa muzičke scene.

Kum mu je bio dugogodišnji prijatelj i kolega reper Buba Koreli. Svadbeno slavlje održano je u Hotelu „Hills“ u Sarajevu, a goste je zabavljala pevačica Maya Berović.

Inače, Džala Brat i Alma bili su sedam godina u vezi. Zaručili su se 9. novembra 2015. godine. Alma je iz Tuzle. Studirala je menadžmet u Sarajevu, gde je i upoznala popularnog repera, koji je prijatelj njenog rođaka, takođe muzičara.

Mesecima su se družili, prijateljski pili kafe, a iz svega toga se izrodila ljubav između lijepe Tuzlanke i popularnog Sarajlije.

S obzirom da su bili zaručeni dve godine, novinari su često pitali Džala Brata šta čeka i kada će konačno stati na ludi kamen. Na sva pitanja on je uvek odgovarao da ima vremena te da kada stvari dođu na svoje mesto i poslovne obaveze im to dopuste, biće i venčanje. Tako je i bilo.

Zaljubljeni par medeni mesec proveo je na putovanju u Dubaiu, u jednom od najluksuznijih hotela.

Politička karijera

Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 2016. godine  reper se pojavio kao kandidat za Opštinsko veće u sarajevskoj Vogošći. Džala Brat bio je na listi Stranke demokratske akcije (SDA).

Ovaj potez bosanskohercegovačkog repera mnoge je iznenadio. Međutim, Džala Brat je tvrdio da je ovo način kako bi promenio neke stvari u društvu, jer kroz celi svoj rad kritikuje politiku, sistem i političare, a ukoliko prođe na izborima, dobio bi priliku da konkretno vrši promene. Rekao je i da ova odluka nije marketinški trik, jer su mnogi govorili da na ovaj način samo želi još jednom skrenuti pažnju na sebe.

Fazlić, ipak, nije dobio dovoljan broj glasova kako bi ušao u Opštinsko veće. Na lokalnim izborima svoj glas mu je dalo 535 građana, prema konačnim i zvaničnim podacima Centralne izborne komisije u Bosni i Hercegovini.

Jala Brat (Jasmin Fazlić) na društvenim mrežama

FacebookJala Brat @ Facebook
InstagramJala Brat @ Instagram
TwitterJala Brat @ Twitter
YoutubeJala Brat @ YouTube