Konstrakta (Ana Đurić)

Kratke informacije

Ime i prezimeKonstrakta (Ana Đurić)
Datum rođenja12. oktobar 1978.
Mesto rođenjaBeograd
PrebivališteBeograd
ZanimanjeUmetnica, tekstopisac, kompozitor, pevačica
ŽanrPop, electro-pop, electronic

Biografija

Ana Đurić, poznatija po pseudonimu Konstrakta je srpska pevačica i tekstopisac. Prepoznatljivost je stekla kao članica grupe Zemlja gruva!. Rođena je 12. oktobra 1978. godine u Beogradu. U braku je s arhitektom Milanom Đurićem sa kojim ima dvoje dece. Živi i radi u Beogradu.

Ana je muzikom počela da se bavi vrlo rano. Već sa 20 godina je osmislila pseudonim Konstrakta koji znači racionalno emocionalna, a priliči joj jer je, kako kaže, svoje rime stvarala matematički.

Pre nego što se pridružila grupi Zemlja gruva! Ana je bila deo benda Mistakemistake.  Snimili su album „Hipelectroragga2hopreggaestep“, dok je sa Zemljom gruva objavila dva albuma i nekoliko singlova.

Samostalnu karijeru je započela singlovima „Žvake“ i „Nemam šamana“, dok joj je pesma „In Corpore Sano“ donela pobedu na „Beoviziji“ i mogućnost da predstavlja Srbiju na Evroviziji 2022. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Ana Ignjatović je rođena 1978. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu, srednju školu, te stekla zvanje diplomirani inženjer arhitekture. Misteriju imena po kome je postala prepoznatljiva Ana je otkrila medijima.

Naime, priznala je da je jedno vreme često brojala slogove i stihove, te pravila tj. konstruisala nove reči joj je to bilo zanimljivo. U to vreme je slušala Istoriju umetnosti kod profesora Šuvakovića, te se na predavanjima mnogo govorilo o konstruktima. Zbog toga je na sve oko sebe gledala kao na konstrukte i tako došla do pseudonima Konstrakta.

Muzička karijera

Ana Đurić je umetničku karijeru započela ranih dvehiljaditih godina i to kao jedan od članova beogradske grupe Mistakemistake.

Prvi zajednički album su snimili 2004. godine. Reč je o ploči pod nazivom „Hipelectroragga2hopreggaestep“ u izdanju Produkcijske kuće „Multimedia Records“.

Na tom albumu su se našle pesme „Moveon“, „Spiritual“, „Mess“, „Don’t Be So Bad“, „Hit The Heavy Sound“ i druge.

Većinu pesama napisao je i komponovao Edi Bon, a pored Ane otpevali su ih Elena Lange, Milovan Bošković i Ana Janković (Zoe Kidah).

Ana se nakon toga pridružila alternativnoj grupi Zemlja gruva!. Široj publici su se predstavili 2008. godine na „Beoviziji“ pesmom „Čudesni svetovi“. Uspeli su da se plasiraju u finale gde su zauzeli osmo mesto. I naredne godine su učestvovali na „Beoviziji“ i to sa pesmom „Svejedno je“.

Grupa je 2010. godine objavila album „WTF Is Gruvlend?“ sa pesmama „Himna“, „Kako bilo“, „Da bi nam“, „Danas nije juče“ i drugima. Posebno se izdvojio singl „Najlepše želje“ koji im je doneo brojne nagrade i priznanja, uključujući „Oskar popularnosti“ u kategoriji „Novi zvuk“.

Zemlja gruva je u junu 2016. godine svoju publiku obradovala albumom „Šta stvarno želiš“ sa pesmama „Đango“, „Ljubav i more“, „Mama“, „Jedan dan“ i drugima. Na njemu se našle i bonus pesme „Jednom je sada“ i „Sudopera“.

Tokom 2018. godine objavili su singlove „Mama“ i „Plodni dani“, a Diskografska kuća „Croatia Records“ je izdala kompilaciju „Greatest Hits Collection“ sa 16 njihovih najpoznatijih pesama. Naredne godine su promovisali vrlo uspešne singlove – „Krugovi“, „Jedan dan“ i „Tuga“.

Grupa je učestvovala na brojnim festivalima, poput novosadskog Egzita, BirFest-a, Nisomije i drugih. Bili su predgrupa na koncertima Ejmi Vajnhaus (Amy Jade Winehouse) i Indile (Adila Sedraïa – Indila) u Beogradu.

Prvu solo pesmu Ana je objavila 2019. godine. Reč je o singlu „Žvake“ koji je naišao na veoma pozitivne reakcije publike iz celog regiona.

U martu 2020. godine objavila je singl „Neam šamana“, na kome je sarađivala sa Milovanom Boškovićem, Dušanom Sarićem, Lukom Lopičić i Jovanom Antićem. Konstrakta je objavila singl koji je za manje od dve godine „zaradio“ preko 340 hiljada pregleda na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“).

Nakon toga je zajedno sa Majom Uzelac započela projekat pod nazivom „Triptih“. Rezultat su pesme „In corpore sano“, „Nobl“ и „Mekano“. Upravo se pesmom „In corpore sano“ takmičila na „Beoviziji“ i osvojila prvo mesto, a samim tim i priliku da predstavlja Srbiju na Evroviziji 2022. godine.

Konstrakta je osvojila najviše glasova stručnog žirija i publike.

Na promociji pesme u Izraelu publika je odlično reagovala, čemu svedoči i veliki broj pregleda na društvenim mrežama. Mnoge je zaintrigirala rečima, ali su koreografiju brzo naučili mnogobrojni ljubitelji Evrovizije.

U drugom polufinalu poznatog takmičenja koje je 2022. godine održano u Torinu, Konstrakta je nastupila treća. Iako je odlučila da peva na srpskom i latinskom jeziku, publika je brzo naučila reči i koreografiju, te je uspela da se plasira u finale.

Njen polufinalni nastup je za dva dana „zaradio“ preko tri miliona pregleda na „Ju Tjubu“. Uoči finalne večeri dobila je nagradu „Marsel Bezenkon“ („Marcel Bezencon“) za najbolji umetnički nastup na Evroviziji.

Na pitanje novinara u kom gradu bi volela da se održi sledeći Evrosong, Ana je kazala da bi želela da domaćin bude selo Glibovac u kome je rođena njena baka.

Uprkos tome što je osvojila srce evropske i svetske publike, te zadobila naklonost novinara i žirija u Torinu, nije uspela da dovede takmičenje u Srbiju. Pobedu je odnela Ukrajina, a Srbiji je pripalo peto mesto.

Po povratku u Beograd kazala je da je zadovoljna plasmanom, te da joj je plan da se prvo dobro naspava, a onda da se posveti koncertima.

Privatni život

Ana Ignjatović Đurić je rođena 1978. godine u Beogradu. Odrasla je i školovala se u rodnom gradu. U braku je s arhitektom Milanom Đurićem sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu.

Ana i Lena su se 2017. godine pojavile u muzičkom spotu za pesmu „Louder Than a Drum“ mlade pevačice i jutjuberke Marije Žeželj.

Uprkos tome što je dugo na domaćoj javnoj sceni, o njenom privatnom životu se vrlo malo zna.

Diskografija

Albumi sa grupom MistakeMistake

  • 2004. Hipelectroragga2hopreggaestep

Albumi sa grupom Zemljom gruva!

  • 2010. WTF Is Gruvlend?
  • 2016. Šta stvarno želiš

Solo singlovi

  • 2019. Žvake
  • 2020. Neam Šamana
  • 2022. In corpore sano
  • 2022. Nobl
  • 2022. Mekano

Konstrakta (Ana Đurić) na društvenim mrežama

FacebookKonstrakta @ Facebook
InstagramKonstrakta @ Instagram