Mina Kostić

Kratke informacije

Ime i prezimeMina Kostić
Datum rođenja5. maj 1975.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Jasmina Mina Kostić je srpska folk pevačica koja je popularnost stekla pesma „Stariji čovek“, „Grudi od betona“, „Priđi mi polako“, te numerom „Slavija“ koju je otpevala sa Džejom Ramadanovskim. Rođena je 5. maja 1975. godine u Beogradu. Mina sa bivšim suprugom, pevačem Igorom Kostićem ima ćerku Anastasiju. Živi i radi u Beogradu.

U svet muzike je kročila sa samo 16 godina. Kao i većina njenih kolega, pevala je u beogradskim kafanama i restoranima, a 2000. godine je snimila svoj prvi album pod nazivom „Srčani udar“. U tom periodu je nastao i duet sa Džejom Ramadanovskim „Slavija“, koji je postao vanvremenski hit.

Mina je nakon toga snimila još dva uspešna albuma, te na desetine singlova i dueta. Važi za jednu od najboljih pevačica folk muzike svoje generacije.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Mina Kostić je rođena 1975. godine u Beogradu kao Minira Jašari. Jedno je od desetoro dece Alija i Zoje Jašari, a odrasla je u prigradskom naselju Ledine. Ali je poreklom iz Uroševca, a Zoja iz Peći. Premda je Mina odrasla u siromašnoj, radničkoj porodici, kaže da je imala srećno detinjstvo.

Kuća je uvek bila puna smeha i radosti, a otac, koji je voleo, pesmu, igru i društvo uvek je oko sebe okupljao, ne samo svoju decu, nego ceo komšiluk. Iako nisu živeli u izobilju, pevačica kaže da nikad nisu bili gladni, ni žedni, jer se Ali oduvek trudio da im pruži najbolje uslove za život.

Kada je Mina imala pet godina deo njenog života postala je Duda Ivanović, tetka repera Ivana Ivanovića, poznatijeg kao Džus (Juice). Naime, ona je živela nedaleko od kuće Mininih roditelja i trudila se da im pomogne oko podizanja brojne dece. Premda je nikad nije zvanično usvojila, Mina je Dudu smatrala članom porodice i drugom majkom.

Porodicu Jašari je 1992. godine potresla velika tragedija. Naime, Minina mlađa se sestra se utopila u reci Savi. U tom momentu je imala samo 13 godina, a pevačica priznaje da je to bio veoma težak trenutak za celu porodicu.

Mina je, poput svoje braće i sestara, pohađala Osnovnu školu „Vlada Obradović Kameni“. Pevala je u horu kod profesora Jovana Kantana. Profesor je rano prepoznao njen talenat, te je često bila solista ili prvi glas. Ipak, priznaje da je hor nije mnogo interesovao, ali da je bila dobar đak. Odlične ocene je dobijala samo iz predmeta koji su je zanimali.

Da ima dar da pevanjem izazove emociju kod ljudi shvatila je u petom ili šestom razredu osnovne škole kada je svojom interpretacijom Brenine pesme „Poželi sreću drugima“ rasplakala starije drugarice.

Po završetku osnovne škole Mina je upisala Srednju kožarsku i frizersku školu, ali je već tada znala da se tim poslovima neće baviti u budućnosti.

Sa 16 godina je počela da peva, prvo u kafani Karanfila Manojlovića Fuke, koji, ne samo da je bio vlasnik lokala, nego i njen prijatelj i zaštitnik. Nakon toga je sa Janijem i Orkestrom „Alibi“ punila najpoznatije prestoničke kafane i restorane.

Zahvaljujući svom talentu, redovno su dolazile da je slušaju najveće zvezde domaće estrade, od Šabana Šaulića, Verice Šerifović, Jašara Ahmedovskog, do Bekija Bekića, Ace Lukasa i drugih. Od tada su vrlo često zajedno nastupali na privatnim slavljima, poput svadbi, krštenja, rođendana, matura i slično.

Kako je u jednom intervjuu ispričala, premda joj je ime bilo Minira, svi su je oduvek zvali Mina. Iz tog razloga, ali i zbog činjenice da kao Minira Jašari nije mogla da otputuje u Barselonu na odmor, sa 19 godina je promenila ime u Jasmina Kostić.

Karijera

Na jednom od svojih nastupa je upoznala veliku zvezdu turbo folka Džeja Ramadanovskog, preko koga je upoznala Marinu Tucaković i njenog supruga Aleksandra Radulovića Futu. Oboje su u mladoj pevačici videli veliki talenat i potencijal, te su se udružili kako bi Mina snimila i svoju prvu ploču.

CD pod nazivom „Srčani udar“ se u prodaji pojavio 2000. godine. Pored naslovne, na njemu su bile numere „Moj lepi“, „Traži dalje“, „Ko će kome“, „Crno sunce“ i druge. Međutim, publika je najbolje prihvatila njen duet sa Džejom pod nazivom „Slavija“. Reč je o obradi jedne veoma popularne italijanske pesme, koju je aranžirao Sloba Marković na tekst Marine Tucaković.

Zahvaljujući prvom albumu za Minu Kostić je čula i publika van Srbije, Bosne i  Hercegovine i Crne Gore, pa su pozivi za gostovanja u inostranstvu postali još češći. Mina je išla na mini turneje sa kolegama, ali je često i sama pevala na svadbama i drugim privatnim zabavama.

Drugi album pod nazivom „No comment“ je takođe snimila sa Futom i njegovim bendom, a na toj ploči su bile numere „Bez komentara“, „Ko se zadnji smeje“, „Crne kose“, „Ni u vatru ni u vodu“ i druge. Ipak, posebnu pažnju je izazvala pesma „Stariji čovek“ za koju je snimila i spot, te duet „Da li me vara sa tobom“, koji je snimila sa Jelenom Galonić (danas Živković), pevačicom grupe „Zana“.

Ovaj album je iznedrio brojne hitove, a mnoge pesme su se našle na top listama radijskih stanica u Srbiji i regionu.

Započela je saradnju sa Goranom Ratkovićem Raletom, a nastavila sa Marinom Tucaković koji su delimično zaslužni za uspeh njenog trećeg studijskog albuma „Muziku pojačaj“. Na njemu su bile numere „Seksi robot“, „Ljubav“, „Dovoljno smo stari za novo“ i druge.

Objavila ga je Produkcijska kuća „Grand“, a na njemu su gostovali vrsni muzičari, poput Neše Petrovića na saksofonu, Igora Markovića na buzukiju, te Danijela Bogdanovića iz grupe „Mag“ za klavijaturama. Prateće vokale su pevali Jelena iz grupe „Zana“ i Rale, koji je potpisan i kao producent albuma.

„Grand“ je 2006. godine objavio kompilacijski album sa Mininim, i pesmama njene kolegice Mire Škorić. Na tom CD-u su uglavnom bile numere koje je objavila godinu dana ranije na albumu „Muziku pojačaj“.

Usledila je potpuna promena imidža. Mina je skratila kosu i uradila estetsku operaciju grudi, a sve to je pokazala u spotu za pesmu „Priđi mi polako“ koju je iste godine snimila sa reperom Ivanom Ivanovićem Đusom. Pesma je dobila i vrlo atraktivan spot, a singl se našao se na Đusovom albumu „Brate Minli“ koji je objavio „City Records“.

U saradnji sa Dejanom Abadićem i Dragišom Bašom je 2007. godine snimila numeru „Stranci“ i baladu „Još jedna u nizu“, koju je publika brzo zavolela.

U avgustu 2008. godine je s Igorom Kostićem snimila duet pod nazivom „Grudi od betona“. Reč je o pesmi koju je pisala Marina Tucaković, komponovao i aranžirao Aleksandar Milić Mili (Miligram), a producirao Dejan Abadić. Mina i Igor su snimili i vrlo atraktivan spot, koji danas broji preko osam milion pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („You Tube“).

Mina je u junu 2009. godine objavila singl „Jutro budi“ se koju su pisali Igor Pešterac i Vladimir Maslovara.  Naredne godine je učestovala u rijaliti šou programu „Farma“, koji je emitovan na programu Televizije „Pink“. Pobedu i nagradu od sto hiljada evra je odneo njen kolega Miloš Bojanić.

Singl „Malo je falilo“ je Mina objavila u julu 2012. godine, a sledeće godine je sa kolegom Nihadom Alibegovićem snimila duet „Ako te ikad izgubim“.

Posle dve godine studijske pauze Mina je u maju 2015. godine objavila pesmu „Nisam ti ja mama“. Autor je Goran Ratković Rale, a spot trenutno (avgust 2020. godine) broji preko dva miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Krajem juna 2016. godine je sa Di Džej (DJ) Binom i Đusom snimila singl „Limo King“, koji su pisali Milan Milošević (DJ Bine), Dragan Arsenijević Napoleon i Đus. Reč je o klupskoj pesmi, čiji spot trenutno na „Ju Tjubu“ ima oko milion i po pregleda.

Nekoliko meseci kasnije Mina je u saradnji sa Dejanom Abadićem i Dragišom Bašom snimila nežnu baladu „Tuđa srećo“. Promovisala ju je u emisijama Televizije „Grand“ koja je i objavila ovaj singl. Publika koja je prati od početka karijere je pozitivno ocenila novu pesmu, posebno zato što ju je i na „živim“ nastupima izvodila sa puno emocija.

Sledeće godine je promovisala singl „Živim sa greškama“. Ova balada se našla na kompilaciji „Grand Hitovi Leta 2017“.

Usledila je saradnja s Evolution bendom na pesmi „Prosek“ koju je napisao Dejan Praščević, a komponovao Goran Ratković Rale. Rale je svirao gitaru, dok je Lejla Hot otpevala prateće vokale. Numeru je ponovo objavila Produkcijska kuća „Grand“.

Skoro dvadeset godina posle prve zajedničke pesme Mina je snimila duet „Nema dalje“ sa Džejom Ramadanovskim. Objavili su i spot, a mnogi gledaoci i slušaoci su na društvenim  mrežama izneli svoj utisak da Minu nisu mogle izgledom da zasene ni dvadeset godina mlađe plesačice.

Iste godine je sa Velsanom Zulovićem snimila duet „Znaš ti broj“, a u februaru 2020. godine je svoju publiku počastila singlom „Čovek moj“. Premda je prvi put sarađivala sa tekstopiscem i kompozitorom Banetom Opačićem, publika je pesmu odlično prihvatila. Za samo šest meseci spot je na „Ju Tjubu“ zaradio skoro milion i po pregleda.

Privatni život

Mina Kostić je rođena 1975. godine u Beogradu. Otkako se pojavila na domaćoj muzičkoj sceni, privlačila je pažnju brojnih tabloida koji su se često bavili njenim poreklom, imenom i privatnim životom. Javno je priznala da se ne stidi toga što potiče iz romske porodice, da nije rođena u Orašju, te da ne krije da je promenila ime i prezime kada je imala 19. godina.

S obzirom na atraktivan izgled i veliku popularnost, domaći mediji su se često trudili da saznaju više i o njenom ljubavnom životu. Povezivali su je sa drugim poznatim ličnostima, ali ono što se pouzdano zna jeste da je bila u braku sa biznismenom Tiosavom Tikom Sretenovićem.

Brak nije potrajao, a kao glavni razlog za njihov razvod tabloidi su navodili Tikinu vezu sa pevačicom Indirom Aradinović Indi.

Njih dve su se čak i sukobile na generalnoj probi „Grand festivala“ 2008. godine. Kako je Mina ispričala medijima, Indi joj je prišla na pauzi između snimanja i pohvalila joj pesmu, na šta joj je ona odgovorila da je ostavi na miru. Nakon toga je Indi ustala i zakačila Minu ramenom, a ona joj je uzvratila udarcem nogom. Počele su da se tuku, a razdvojio ih je Đole Đogani, koji je svedočio tom nemilom događaju[1].

 

View this post on Instagram

 

Dragi moji, srecna Vam Nova godina, da ste mi zivi, zdravi i nasmejani. Voli Vas vasa Mina…😘❤️

A post shared by Mina Kostić (@minakostic_official) on Jan 3, 2020 at 11:24am PST

O svom bivšem suprugu Mina je pričala tokom učešća u rijaliti šou programu „Farma“, a u afektu je kazala i neke informacije koje su do tada javnosti bile nepoznate. Naime, Mina je izjavila da je Tiosav tukao svoju majku i bivšu ženu, te nije ni pokušavala da sakrije koliko je ogorčena činjenicom da je nakon razvoda ostala bez ičega.

Ipak, smogla je snage da nastavi dalje. Nedugo nakon toga je upoznala pet godina mlađeg pevača Igora Kostića, poznatijeg kao Igor X. Počeli su da se zabavljaju, a posle su snimili i vrlo popularnu pesmu „Grudi od betona“.

Par je 2009. godine dobio ćerku Anastasiju.[2] Kako je pevačica jednom prilikom ispričala, Anastasiju smatra svojim najvećim uspehom i božjim blagoslovom, s obzirom na to da su joj lekari pre toga saopštili da neće moći da ima decu. Nakon Anastasijinog rođenja, pevačica se skoro potpuno povukla iz medija i posvetila porodici.

 

View this post on Instagram

 

Veselo😘😘😘

A post shared by Mina Kostić (@minakostic_official) on Sep 1, 2019 at 8:08am PDT

Uprkos tome što brak s Igorom nije potrajao, ostali su u dobrim odnosima. Sarađivali su na spotu za njen singl „Čovek moj“ koji je objavila u februaru 2020. godine.

U januaru 2019. godine mediji su objavili da se pevačica ponovo udaje[3]. U intervjuu za jedan magazin je kazala da planira raskošno venčanje, na kome će pevati mnoge njene kolege. Međutim, tada nije otkrila ime svog budućeg supruga. S obzirom na to da nakon tog teksta nije bilo više vesti vezanih za njenu udaju, niti partnera, nije poznato da li je Mina Kostić zaista pronašla treću sreću u ljubavi.

Diskografija

Albumi

 • 2000. Srčani udar (ft. Futa Band)
 • 2001. No comment (ft. Futa Band)
 • 2002. Muziku pojačaj

Singlovi

 • 2000. Moj lepi
 • 2001. Crno sunce
 • 2002. Da li me vara sa tobom
 • 2006. Priđi mi polako
 • 2007. Još jedna u nizu
 • 2007. Stranci
 • 2008. Grudi od betona (ft. Igor X)
 • 2009. Jutro budi se
 • 2012. Malo je falilo
 • 2013. Ako te ikad izgubim
 • 2015. Nisam ti ja mama
 • 2016. Limo King (ft. DJ Bine & Juice)
 • 2016. Tuđa srećo
 • 2017. Živim sa greškama
 • 2018. Prosek (ft. Evolution Band)
 • 2019. Nema dalje (ft. Džej)
 • 2019. Znaš ti broj (ft. Velsan)
 • 2020. Čovek moj

Reference

1] https://www.blic.rs/zabava/potukle-se-u-grandu-nase-pevacice-su-11-godina-u-ratu-a-ove-scene-se-prepricavaju/9wf8mqm

[2] https://glossy.espreso.rs/poznati/intervju/9826/mina-i-igor-kostic-u-brak-ne-verujemo

[3] https://glossy.espreso.rs/poznati/vesti/145629/udaje-se-mina-kostic-pevacica-iznela-sve-detalje-svoje-sledece-svadbe

Mina Kostić na društvenim mrežama

FacebookMina @ Facebook
InstagramMina @ Instagram
YoutubeMina @ YouTube