Milena Plavšić

Kratke informacije

Ime i prezimeMilena Plavšić
Datum rođenja28. februar 1956.
Mesto rođenjaBanjaluka
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica, tekstopisac, kompozitor

Biografija

Milena Plavšić je srpska pevačica narodne muzike, tekstopisac i kompozitor. Ima status istaknutog umetnika u Srbiji. Rođena je 28. februara 1956. godine u Banjaluci. Živi i radi u Beogradu.

„Jaka žena“, „Čašu mi tugom nalijte“, „Poželi nam, majko, sreću“, „Pisma ću tvoja čuvati“, samo su neke od njenih najpoznatijih pesama. Narodna pesma „Banjaluko i ta tvoja sela“ u njenoj interpretaciji postala je prepoznatljiva, a na neki način, i Milenina lična karta sa potpisom rodnog grada.

Za veliki broj svojih pesama Milena je sama komponovala muziku i pisala tekstove, jer je to, uz pevanje, njena velika ljubav. Pisanjem pesama borila se i sa brojnim tragedijama koje su je pratile kroz život, pa je svoje emocije prenosila na papir. Tako su nastale neke od njenih najlepših pesama.

Sa Milenom su radili i brojni drugi uspešni kompozitori i tekstopisci. Jedan od njih je i Aleksandar Korać koji je uradio njenu pesmu „Čašu mi tugom nalijte“.

Zanimljivo je da je ovoj pevačici narodne muzike nekoliko pesama napisao i popularni jugoslovenski bokser Marijan Beneš.

Za svoj rad Milena je osvajala brojne nagrade. Kako sama kaže, profesionalnu karijeru počela je 1981. godine, a njena karijera traje do dan danas.

Vađi za jednu od najlepših i najskromnijih pevačia narodne muzike. Nikada nije uradila nijednu estetsku operaciju, a izgleda veoma mladoliko i drži do svog izgleda. Sve što je postigla, postigla je sama i nikada nije imala nekog ko je forsirao da baš Milena postane zvezda. A, postala je. I to kakva.

Detinjstvo i obrazovanje

Milena Plavšić rođena je 28. februara 1956. godine u Banjaluci. Odrasla je u radničkoj porodici u jednom planinskom selu nadomak Banjaluke. Iako je bila patrijarhalno vaspitana devojčica u čijoj porodici je bilo nezamislivo da se neko bavi pevanjem, ipak nije odustala od svojih dečijih snova da postane baš pevačica.

Otac se tome protivio i smatrao je da pevanje nije ozbiljna profesija. Kako bi ga razuverila i objasnila mu da se od pevanja može dobro zaraditi, Milena je svoj prvi nastup imala sa 14 godina. Novac je dala svom ocu. On je ipak bio istrajan u nameri da se kćerka školuje i u životu bavi „ozbiljnijim“ pozivom.

U rodnom gradu Milena je završila osnovnu i srednju školu. Tokom školovanja bila je aktivna u Kulturno umetničkim društvima „Veselin Masleša“ i „Vaso Pelagić“. Svi su zapazili lepu i skromnu devojčicu sa neverovatnim darom za narodnu muziku.

Kako bi ispunila očevu želju, Milena je posle srednje škole napustila Banjaluku i upisala Višu ugostiteljsku školu u Novom Sadu. Završila je školu, ali se tim poslom nije bavila. Pevanje je, ipak, bio njen životni poziv, a i konačni odabir.

Muzička karijera

Svoju prvu singl ploču „Volim, volim tebe dragi“ snimila je 1971. godine, nakon što je pobedila na muzičkom festivalu u Sokobanji. Tada je imala samo 15 godina. Zanimljivo je da je Milena sama napisala tekstove za svoje prve dve pesme. Međutim, ona kaže da je to sve još uvek bilo amaterski, te kao profesionalni početak svoje muzičke karijere ističe 1977. Godinu kada je za „Jugoton“ objavila singl ploču „Dođi dok te srce zove“.

U međuvremenu, od svoje prve pesme do prelomne 1977. godine, Milena je išla u školu u Novom Sadu i aktivno snimala skoro svake godine po jednu singl ploču. Tu su se našle pesme kao što su „U zagrljaj tvoj neću da se vratim“, „Šta sudbini ja dugujem“, „Dani čežnje ne prolaze“, „Vrati mi se, voljeću te“ i „Ja ti želim sreću“. Zanimljivo je da je sve pesme na samom početku karijere objavila za „Jugoton“ koji je bio poznat po tome da ne želi da sarađuje sa svima, odnosno, birali su samo najuspešnije i najtalentovanije pevače narodne muzike za saradnju. Milena je bila jedna od njih.

Od samog početka svoje karijere Milena je volela da piše pesme i da kompunuje, a ne samo da peva. Napisala je pesmu za legendarnog pevača Šabana Šaulića pod nazivom „Ti si sada srećna“ koja je bila i pobednička pesma na Jugoslovenskom muzičkom festivalu u Parizu 1975. godine.

Zlatno doba njene karijere, kao i velika popularnost, došli su 80-tih godina. Tačno 1980. Objavila je svoj prvi album „Ti ne znaš, a ja te volim“ za „Jugoton“ i postigla veliki uspeh. Tekst za ovu pesmu Mileni je napisao poznati jugoslovenski bokser Marijan Beneš koji je kasnije za nju napisao još nekoliko pesama tokom karijere. Na ovom albumu izdvojila se naslovna pesma albuma, kao i narodna pesma u Mileninoj interpretaciji „Banjaluko i ta tvoja sela“. Usledili su brojni nastupi i turneje.

Dve godine posle, objavila je singl ploču „Ko će sada pesmom da te budi“, a potom i album „Ako te izgubim, ljubavi“. Ovaj album je samo potvrdio Milenin kvalitet, a stizale su razne nagrade i priznanja za njen rad.

Album „samo za tebe jedini moj“ objavila je 1983. godine. Sljedeće godine usledio je nastup na prestižnom festivalu „MESAM“ sa pesmom „“Ko će da me sakrije od kiše“. Potom je Milena iste godine objavila i album po tim nazivom.

Narednih godina, nizala su se učešća na festivalima i rad na svojim albumima. Period ratnih devedesetih za Milenu je bio veoma težak, kako u privatnom tako i u profesionalnom smislu. U periodu od 1985. do 2011. godine objavila je još devet albuma. Reč je o albumima „Sve je lepo, samo tebe nema“, „Pisma ću tvoja čuvati“, „“Zapamtićeš, zapamtićeš“, „Odlazim“, „Da li ti je do mene stalo“, „Ostani“, „Jaka žena“, „Nema sreće, a ni tuge veće“ i „Novi i stari hitovi“.

Tokom cele svoje karijere sarađivala je sa produkcijskom kućom Jugoton, a sa Grand produkcijom saradnju je počela 2000. godine sa albumom „Jaka žena“ koji je postigao ogroman uspeh.

Milena je dobila status istaknutog umetnika u estradno-muzičkoj umetnosti u Srbiji. Taj status stekla je 2019. godine. Dva puta je dobila Estradnu nagradu Srbije, i to 1986. i 2019. godine.

Komponuje muziku i piše tekstove

„Zar ti mene nije žao“, „Poželi nam majko sreću“, „Jaka žena“, „Ne pitaj me šta mi je“, „Žao mi je“, „Nadaš se meni zavičaju mio“, samo su neke od pesama za koje je Milena sama napisala tekstove i komponovala muziku. Ona od detinjstva piše šesme, a za pesmu „Jaka žena“ kaže da je na neki način njena autobiografska pesma koja je nastala posle raznih tragedija koje su je kroz život pratile.

Zanimljivo je da je na primer pesma koju je pisala i komponovala pod nazivom „Poželi nam majko sreću“ i dan danas jedna od najslušanijih namenskih pesama, iako je prošlo skoro 40 godina od kada je pesma izašla.

Milena uvek ističe da voli jak tekst, narodni tekst, koji ima pravu priču, a ne samo da se rimuje. U svojoj karijeri nije želela da menja pravac, ostala je dosledna narodnoj muzici bez obzira na trendove. Smatra da njoj ne priliči da sada kada je ušla u ozbiljnije godine menja muzički pravac i takmiči se sa mladim kolegama.

Za jednu od svojih najlepših pesama Milena smatra pesmu „Čašu mi tugom nalijte“ koju je uradio čuveni kompozitor Aleksandar Korać, a tekst je pisao Đuro Boljanović. To je jedna od pesama na koju je najponosnija, koja se i danas sluša što je čini veoma ponosnom. Ova pesma prvi put izvedena je 1985. godine na beogradskom festivalu MESAM.

Privatni život

Milena je dva puta bila u braku. Nema dece. Udala se veoma mlada, ali se brzo i razvela od svog prvog supruga. Sa drugim suprugom je živela srećno do kraja njegovog života. Njen suprug Duško Knežević preminuo je 13. oktobra 2020. godine od kancera jetre. To je pevačicu jako zabolelo, i dan danas se nije oporavila od gubitka supruga.

Milena je rekla da je njen suprug na početku korona virusa bio u Njemačkoj gde je završavao papire za penzionisanje, kako bi se vratio u Srbiju. Jedno vreme nije mogao da dolazi zbog zatvorenih granica, a kada je došao otkrio je da boluje od karcinoma jetre. Krenuo je sa lečenjem, ali već tri meseca posle bio je mrtav. Milena svaki dan ide na groblje u Beogradu i pali sveće za pokoj duše svog supruga.

Brak kao institucija je nešto što Milena najviše poštuje i smatra da je kompromis veoma važan u braku. Uvek je govorila da bi sve pokušala da sačuva brak, ali ako nešto baš ne ide onda ne bi trebalo pokušavati ni na silu.

Kada je u pitanju njena porodica, Milena je doživela mnogo porodičnih tragedija.

Prva u nizu tragedija Milenu je zadesila 1989 godine kada je u saobraćajnoj nesreći poginuo njen sestrić. Nije prošlo ni dve godine, a već je porodicu zadesila još jedna strašna tragedija. Poginuo je i Milenin brat. U ulici ispred njegove porodične kuće udario ga je kamion, doslovno pregazio, i njenom bratu nije bilo spasa.

U to vreme već su bile devedesete, rat je počinjao na prostoru bivše Jugoslavije. Milena je do tada nastupala u svim mestima i u svim krajevima, bez obzira na versku ili bilo koju drugu pripadnost, a tada se sve okrenulo. Morala je da zbog tragedija zaradi više novca kako bi pomogla svojoj porodici, a društvene okolnosti i ratno stanje to joj nisu dozvoljavali.

Nije uspela da se oporavi od gubitka sestrića i brata, doživela je još jednu porodičnu tragediju. Naime, sin njenog pokojnog brata je ubijen 1992. Godine. Dečak je tada imao samo 15 godina, a ubijen je na istom mestu u ulici gde je nastadao i njen brat. Dečaka je, kako su mediji pisali, ubio njegov školski prijatelj druge nacionalnosti. Tada su stvari u zemlji bile veoma napete, a rat je unosio podele i donosio ogromne gubitke za brojne porodice.

Za smrt bratovog sina, niko nije odgovarao jer je sud zaključio da je to bilo iz nehata, nešto kao dečija igra. Milenu je i to jako zabolelo.

Došla je u situaciju da bratu diže spomenik za njegovu godišnjicu smrti, a u isto vreme priprema sa porodicom i pomen, odnosno, četeresnicu, ili 40 dana od smrti bratovog sina. Sve to nije pogodilo samo Milenu, već celu njenu porodicu. Kako bi im pomogla, Milena je prodala svoj stan u Beogradu, sa željom da kupi neki manji, a od ostatka novca pomogne svojima. Novac je stavila u banku kod Dafine i Jezde, a taj novac je propao. Njegova vrednost bila je kao današnjih 100.000 evra. Tako je Milena ostala bez ičega.

Usledio je period teške bobe za preživljavanje i pomoć porodici. Tuga za nastradalim članovima porodice gušila je najviše njene roditelje koje je Milena volela najviše na svetu. Njen otac umro je 1994. godine, kako Milena kaže od tuge, a dve godine posle preminula joj je i majka.

O svojim porodičnim tragedijama Milena do skoro nije govorila u javnosti. Rekla je da je sve svoje emocije opisala u pesmi „Jaka žena“ i tako naterala samu sebe da krene napred.

Ceo svoj život Milena je uvek na prvo mesto stavljala svoju porodicu, zatim karijeru kako  bi se na taj način borila se da njima ništa ne nedostaje. Godine su prolazile, a ona se na kraju nije ostvarila kao majka.

Sa suprugom Duškom Kneževićem živela je zaista miran i skladan, patrijarhalni brak. Taman kada je pomislila da je to to, i da će konačno penzionerske dane provesti zajedno u miru i ljubavi, za kratko vreme, potpuno neočekivano, Duško je preminuo od teške bolesti.

Posle ovakvih tragedija, Milena više nije imala snage da razmišlja o svojoj karijeri. Dane pandemije korona virusom provodila je sama u svom stanu i u tišini patila za svojim suprugom, ali i brojnim kolegama koji su izgubili život od korona virusa.

Usledio je poziv „Jugotona“ koji je želeo da Milena izda svoj CD sa kompilacijom najvećih hitova njene karijere. Ona je to prihvatila, ali kaže da se više ničemu ne može istinski radovati.

Diskografija

Singl ploče

 • 1971. Volim, volim, tebe dragi
 • 1973. U zagrljaj tvoj neću da se vratim
 • 1974. Dani čežnje ne prolaze
 • 1975. Vrati mi se, voleću te
 • 1975. Ja ti želim sreću
 • 1976. Prava ljubav jednom mora doći
 • 1977. Dođi dok te srce zove
 • 1978. S tugom gledam pisma požutela
 • 1979. Prihvati me u svoj dom
 • 1982. Ko će sada da pjesmom da te budi
 • 1988. Eh, Bosne moje

Albumi

 • 1980. Ti ne znaš, a ja te volim
 • 1982. Ako te izgubim ljubavi
 • 1983. Samo za tebe, jedini moj
 • 1984. Ko će da me sakrije od kiše
 • 1985. Sve je lijepo samo tebe nema
 • 1987. Pisma ću tvoja čuvati
 • 1988. Zapamtićeš, zapamtićeš
 • 1991. Odlazim
 • 1994. Da ti je do mene stalo
 • 1996. Ostani
 • 2000. Jaka žena
 • 2004. Nam sreće, a ni tuge veće
 • 2011. Novi i stari hitovi

Milena Plavšić na društvenim mrežama

Facebook Milena @ Facebook
Instagram Milena @ Instagram