Dado Polumenta

Kratke informacije

Ime i prezimeDado Polumenta
Datum rođenja29. avgust 1982.
Mesto rođenjaBijelo Polje
DržavaCrna Gora
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk

Biografija

Damir Dado Polumenta je crnogorski pop-folk pevač, producent, aranžer i tekstopisac koji je popularnost stekao 2008. godine duetskom pesmom „Ljepša od noći“ koju je otpevao sa svojim stricem Šakom Polumentom. Rođen je 29. avgusta 1982. godine u Bijelom Polju.

U svet muzike Dado je ušao vrlo rano. Pre nego što je postao pevač svirao je bubnjeve, klavijature i harmoniku.

Prvi album je snimio 2001. godine pod naslovom „Jasmina“. Tada je počeo da nastupa u beogradskim lokalima. Ipak, prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se 2008. godine kada je sa stricem Šakom Polumentom izdao pesmu „Ljepša od noći“.

Singl je dobio brojne nagrade, a album pod imenom „Zauvijek tvoj“ koji je usledio, publika je vrlo dobro prihvatila.

U dosadašnjoj karijeri snimio je sedam studijskih albuma, brojne singlove i duete, a tekstove za mnoge pesme napisao je upravo on sam.

U Novom Sadu je osnovao muzički studio pod imenom „Studio 77“ gde je snimio sve pesme od 2015. godine pa na dalje.

Veliku pažnju javnosti privlačio je i zbog svoj privatnog života. Iz trogodišnje veze s modelom i igračicom Anamarijom Kikoš ima sina Dorijana.

Bio je kratko u braku sa Selmom Mekić, veroučiteljicom iz Novog Pazara, a nakon toga se skrasio pored manekenke Ivone Ivković sa kojom je u oktobru 2016. godine dobio ćerku Aleu. U avgustu 2021. godine dobili su drugu ćerku kojoj su dali ime Alia.

Detinjstvo i muzički počeci

Dado Polumenta je rođen 1982. godine u crnogorskom gradu Bijelo Polje. Osim strica Sakiba Šake Polumente koji je jedan od najpoznatijih folk pevača u regionu, muzikom se profesionalno bavi i njegova tetka Azra Polumenta.

S obzirom na to Dado je muziku zavoleo vrlo rano. Već sa četiri godine počeo je da peva, a nastupao je na raznim školskim priredbama i takmičenjima. Još kao dečak dobio je nagradu „Prvi glas Bijelog Polja“.

Prvo je naučio da svira bubnjeve, zatim klavijature i harmoniku. Godine 1990. njegova porodica je u Bijelom Polju otvorila kafić „404“ gde su dolazili poznati muzičari iz celog regiona.

Dado je tada shvatio da želi da se posveti muzici, pa je još kao tinejdžer preselio u Beograd i posvetio se snimanjima u studiju.

Osim muzike, voleo je i fudbal. Ipak, s obzirom da je put od jugoslovenskog trećeligaša do nekog od poznatih klubova koji učestvuju u velikim takmičenjima, veoma dug, odlučio se za muziku.

Karijera

Prvi album pod imenom „Jasmina“ Dado je snimio 2001. godine. Na njemu se našlo 11 pesama, poput „Činim sve“, „Crnogorka“, „Divlja ruža“, „Kafana“ i drugih.

Iako je u taj album uloženo mnogo truda i rada, veći uspeh je izostao. Ipak, on nije odustajao nego je nastavio da nastupa u klubovima, diskotekama i splavovima u srpskoj prestonici.

S obzirom na atmosferu koju je pravio na svirkama, kroz nekoliko godina stekao je nadimak „kralj splavova“.

Četiri godine nakon izlaska prvog albuma Polumenta je objavio i drugi pod nazivom „100 stepeni“. Album je izdala Diskografska kuća „Grand Production“, a na njemu se našlo 11 novih pesama.

Osim naslovne, izdvojila se i pesma „Ekstaza“. Reč je o obradi pesme „Kiss, kiss“ turskog muzičara Tarkana Tevetoglua (Tarkan Tevetoğlu).

CD pod nazivom „Volim te“ Dado je objavio 2007. godine u izdanju Produkcijske kuće „Gold Music“. Tada se i prvi put pojavio kao autor tekstova pojedinih pesama.

Napisao je tekst naslovne numere, kao i pesama „Da sam tada bolje te znao“, „Fobija“ i „Nije ti fino“. Baladu „Fobija“ Dado je otpevao sa svojom tetkom Azrom.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri dogodio se 2008. godine kada je sa stricem Šakom Polumentom snimio pesmu „Ljepša od noći“.

Reč je o obradi grčke pesme, čiji tekst i aranžman su napisali Goran Kiridžić i Zoran Kostić. Numera je za vrlo kratko vreme postala klupski hit, a Dado je konačno skrenuo pažnju na sve što je pre toga snimao.

Iste godine usledio je album „Zauvijek tvoj“ koji je publika vrlo dobro prihvatila. Na njemu su se, osim dueta i naslovne pesme našli i hitovi „Kafe Espreso“, „Moja srno“, „Dama“ i druge, a Dado je skrenuo pažnju medija i publike na sebe.

Album je sniman u nekoliko studija u Beogradu, Sarajevu, Podgorici i Ljubljani. Snimio je i tri spota i to za pesme „Zauvijek tvoj“, „Kafe Espreso“ i „Dama“.

Na istom CD-u bile su i obrade pesama „Bila je lijepa“ grupe Magbet i „Nisam te se nagledao“ Zorana Gajića.

Usledili su brojni koncerti i turneje širom sveta, a nove pesme popularizovale su prethodne koje do tada nisu zabeležile veći uspeh. Numere „Anamarija“, „Ekstaza“, „“Kafe Espreso“, „Dama“ i druge postale su klupski hitovi, a Dado jedan od najtraženijih pevača u Srbiji.

Peti studijski album pod nazivom „Buntovnik“ objavio je 2010. godine u izdanju Produkcijske kuće „Grand“. Na njemu je bilo devet novih pesama, a Dado je potpisan kao autor na njih četiri.

Veliku popularnost stekle su pesme „Fali mi ljubav“, „Nije od karmina“, „Sedam subota“ i druge. Pevač je napisao tekstove za numere „Greška“, „Ja i ti“, „Koliko puta kažem neću“ i „Lanjski snegovi“, a prateće vokale pevali su Ivana Selakov, Ksenija Milošević, Marko Peruničić, Saša Kovačević i Suzana Dinić.

Tri pesme koje su i najavile album dobile su svoje spotove koji su objavljeni iste godine.

Na CD-u „Virus“ koji je „Grand“ objavio 2011. godine Dado se po prvi put pojavio i u ulozi producenta. Pesme koje su obeležile ovaj album bile su „Hipnotisan“, „Ja volim Balkan“, „Ti nisi prava žena“, „Esma“ i druge.

Numeru „Ti nisi prava žena“ Polumenta je otpevao s Aleksandrom Jankovićem poznatijim kao MC Yankoo. Muziku potpisuju MC Yankoo i Senad Beslimi, a tekst Dado Polumenta.

Na pesmi „Ja volim Balkan“ pridružili su im se Marko Stojković poznatiji kao MC Stojan i Di džej Mladja, a da je saradnja urodila plodom pokazuje i više od 27 miliona pregleda na „Ju Tjubu“ („You Tube“).

Dado je napisao tekstove pesama „Virus“, „Večeras“, „Ti nisi prava žena“, „Ja volim Balkan“, „Ženim se“ i „Ko zna gdje si“, te muziku za numere „Hipnotisan“ i „Ja volim Balkan“.

29. avgusta 2012. godine objavio je singl „Ti, ti, samo ti“ koji je napisao u saradnji s Nikolom Sesićem i Ateljeom „Trag“. U spotu za pesmu društvo mu pravi Ksenija Zagrađanin, manekenka koja je kasnije obeležila spotove brojnih srpskih pevača.

Tokom iste godine spot su dobile i pesme „Ko zna gdje si“, „Ženim se“ i „Ljubavi moja“.

Sledeće godine ostvario je saradnju sa kolegicama Viki Miljković i Slavicom Ćukteraš, te snimio duet s grupom Elitni odredi.

Novi album najavile su pesme „Samo namigni“, „Nijedna kao ti“, „Ljubavi moja“ i „Ne dam ja na tebe“. CD se u pojavio u prodaji pred kraj 2013. godine.

Najveći uspeh postigla je upravo naslovna pesma „Ne dam ja tebe“, „Nemoguća misija“ i „Ljubavi moja“ koju je snimio s Elitnim odredima. Od 12 pesama, koliko se našlo na tom albumu, Dado je napisao tekstove za njih sedam.

Spot za pesmu „Ljubavi moja“ koji obiluje filmskim scenama na „Ju Tjubu“ ima više od 62 miliona pregleda, a u istom maniru sniman je i spot za pesmu „Nijedna kao ti“.

Singl „Gužva je u gradu“ koji je 2014. godine objavila Produkcijska kuća „City Records“ napisali su Damir Handanović i Marina Tucaković. Pesma se našla na kompilaciji „Hitovi leta 2014“, a prati je i zanimljiv spot.

Krajem iste godine Dado je objavio duetsku numeru „Premija“ koju je snimio sa Nikolijom Jovanović. Ova pesma podelila je njegove fanove na one koji su mu savetovali da se vrati stilu koji je negovao ranije jer im se novi zvuk nije svideo i na one koji su ga podržali u nameri da isprati nove trendove.

Kako bilo, duet je izazvao pažnju, čemu svedoči i veliki broj pregleda na „Ju Tjubu“.

Singlom „Za tebe uvijek biću tu, s kraja svijeta ja ću doći“ koji je objavljen u julu 2015. godine Dado je započeo jedno novo poglavlje u svojoj karijeri.

Naime, do tada je svoj muzički put gradio „živim“ pesmama koje su oduševljavale klupsku publiku, a novom pesmom pokazao je jedan „zreliji“ pristup muzici. To je naišlo na dobre reakcije publike i kritike.

Numera je često uvrštavana na top liste radio i TV stanica, a na „Ju Tjubu“ ju je pregledalo više od 17 miliona ljudi. Snimana je u njegovom muzičkom studiju „77“ u Novom Sadu.

Iste godine započeo je saradnju sa Slobodanom Veljkovićem Cobijem i Stefanom Đurićem Rastom. U septembru su objavili pesmu „Balkan“ čiji test su pisali Dado, Rasta i Bojan Glamočić Žuti, a muziku Cobi.

Baladom „Srce kad stane“ koju je objavio u martu 2016. godine poslao je važnu poruku svima koji su izgubili osećaj šta im je najvrednije u životu. Tekstom koji je za ovu pesmu napisao želeo je da skrene pažnju na prolaznost života i postupke kojima čovek može da uništi svoju budućnost.

U najavi koju je objavio na svom „Ju Tjub“ kanalu rekao je da misli da će ta pesma reći sve ono što je on želeo da ispriča. Oduševio je i rasplakao svoju publiku iskreno govoreći o tome koliko mu znači što ju je snimio.

S obzirom na emocije koje je preneo svojim slušaocima uspeh nije izostao, a pesma je vrlo brzo postala veliki hit. Mnogi smatraju da je, pokazavši svoju emotivnu stranu „kupio“ i one koji ga do tada nisu slušali, te otvorio vrata za mnoge važne i velike projekte u budućnosti.

Da ipak neće odustati od snimanja „živih“ pesama pokazao je objavivši numeru „Dominantna“ koju je uradio u saradnji s poznatim bosanskohercegovačkim reperom Džala Bratom (Jala Brat).

Mnogi se slažu da je upravo ovaj duet obeležio leto 2016. godine. Muzičari su snimili i zanimljiv spot koji je do decembra 2021. godine na „Ju Tjubu“ pregledan 36 miliona puta.

Sledeću godinu obeležila su četiri nova singla. Dado je u maju predstavio pesmu „Ma briga me za sve to“. Muziku potpisuje grčki muzičar Konstantinos Pantsis, a tekst su pisali Polumenta i Slobodan Vujović.

U spotu koju je pratio pesmu prvi put se pojavljuje manekenka Ivona Ivković, Dadova zaručnica.

Polovinom oktobra je objavio duetsku pesmu „Žene“ koju je otpevao sa Radišom Trajkovićem Đanijem, a sledeći mesec „Za brata mog“ sa Stefanom Dimitrijevićem Leonom.

Prvu pesmu potpisuje Dadov tim (Dpteam7) i Dženita Halilović, a muziku i tekst za drugu pisali su Miloš Roganović i Filip Miletić.

11. decembra 2017. godine izašla je pesma „Ja te volim“ koju je Dado napisao sam. Glavna glumica u spotu je ponovo Dadova zaručnica Ivona.

U februaru 2018. godine objavio je singl „O tebi“ čiji tekst i muziku je pisao Bane Opačić. Šest meseci kasnije snimio je duet sa Vladom Matovićem, koji je ranije pevao u Elitnim odredima.

Singl je objavljen pod nazivom „Od Jadrana do Beograda“ i rado je slušan tog leta na brojnim radio stanicama širom regiona.

Istog leta Dado je objavio i dugoočekivanu pesmu „Talija“ koju su pisali Pavle Radulović i Gordana Gvozdenović. U spotu se ponovo pojavljuje Ivona Ivković, a i spot i pesma su oduševili njegove fanove.

Polumenta je 13. decembra 2020. godine objavio singl „Gdje su sada svi“. Predstavio ju je kao „jedan deo svoje životne priče, transformacije i promene“. Cilj mu je bio, kako kaže, da kroz tekstove i pesme publika bolje upozna „pravog Dadu“.

Muzičar je snimio i zanimljiv spot koji je za manje od godinu dana „zaradio“ 4.3 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Usledila je nova saradnja sa MC Yankoom. Prvi rezultati videli su se već 1. juna 2021. godine kada su objavili singl „Kameleon“. Reč je o pesmi koju su pisali i komponovali Alisa Polumenta Brulić, Lejla Močević, Dado i MC Yankoo.

Nije mnogo menjao saradnike ni na singlu „Barbie“ koji je zajedno sa MC Yankoom objavio 12. jula iste godine. Ako je suditi po broju pregleda, ova pesma se još više dopala njihovoj publici.

Dado i Yankoo su 20. avgusta 2021. godine publici predstavili pesmu „Nema krize“, a devet dana kasnije sam je objavio singl „Rani me“.

Singl „Lane“ predstavio je 26. septembra 2021. godine. Snimio je i spot koji je za manje od tri meseca „zaradio“ 2.6 miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Privatni život

Damir Dado Polumenta je rođen 1982. godine u Bijelom Polju. Odrastao je u muzičkoj porodici, a već kao tinejdžer preselio se u Beograd kako bi izgradio karijeru. Vrlo rano je upoznao sve pozitivne i negativne strane estrade.

Važio je za „lošeg dečka“ i velikog miljenika žena. Ipak, samo su tri žene i zvanično bile njegove velike muze i životne saputnice.

Na početku karijere upoznao je igračicu Anamariju Kikoš koja ga je pratila na nastupima. Počeli su da se zabavljaju, a ubrzo nakon toga dobili sina Dorijana. Posvetio joj je pesmu „Anamarija“ koja je objavljena na albumu „100 stepeni“.

Njihova veza bila je burna, pa su bili česta meta srpskih tabloida. Nekoliko godina kasnije su se razišli, a pevač se ponovo našao u žiži javnosti zbog brojnih istupa i otvorenog priznanja da je koristio narkotike.

Njegovu publiku iznenadila je veza sa veroučitejicom iz Novog Pazara Selmom Mekić sa kojom se venčao nakon samo par meseci zabavljanja. Dado i Selma venčali su se 12.12.2012. godine u 12 časova u Novom Pazaru i to po islamskim običajima.

Kako su tada pisali mediji, Dado je upoznavši Selmu odlučio da prekine sa starim navikama, da izbegava izlaske i kafanu, te da se posveti porodici. Ipak, nakon samo pet meseci braka, tabloidi su objavili da se razvode.

U javnost je izašla informacija da im je brak u krizi jer su mediji objavili fotografiju iz kafane na kojoj je Dado okružen brojnim devojkama. Kako je izvor blizak paru potvrdio jednim beogradskim novinama, taj potez Selma nije mogla da toleriše.

Pevač se okrenuo nastupima, a njegova dotadašnja supruga se iz Beograda, gde su zajedno živeli, vratila u Novi Pazar.

Nekoliko meseci kasnije on je javno priznao razloge razvoda. U jednom intervjuu rekao je da želi da živi svoj život i da bude to što jeste, te da ne želi nekome drugom da remeti život.

Kazao je da je sa Selmom u dobrim odnosima, ali s obzirom da je u tom periodu želeo da se posveti novim pesmama i albumu, brak to nije mogao da istrpi. Dodao je da smatra da su on i Selma dva različita sveta.

Nakon toga potpuno se povukao iz javnosti, a intervjue je davao samo kada je za to imao povod u vidu pesme ili spota.

Mnogi za veliku promenu u njegovom životu „krive“ jedanaest godina mlađu Ivonu Ivković koju je upoznao na snimanju jednog spota. Zapazio ju je u jednom kafiću i pomislio kako je to prava žena za spot za pesmu „Talija“. Počeli su da se zabavljaju, a u međuvremenu su zajedno snimili još nekoliko spotova.

Od javnosti su uspeli da sakriju da su se verili, ali ne i da su 25. oktobra 2016. godine dobili devojčicu kojoj su dali ime Alea. Njeno ime na arapskom jeziku znači „plemenita, prvorazredna i visoka“.

U jednom od kasnijih intervjua rekao je da su Alea i Dorijan razlog za njegov osmeh, te da mu je Ivona muza i velika podrška. Ne krije da Alei pokuša da nadoknadi sve što sa Dorijanom zbog posla nije uspeo, ali ni da je ponosan na sina koji ide u školu i trenira fudbal u Fudbalskom klubu Partizan.

O svim usponima i padovima u životu, te lošim odlukama pevač iskreno i otvoreno govori kako bi skrenuo pažnju mladim ljudima da životne poteze ne „vuku“ bez razmišljanja.

Priznaje da mu je vera mnogo pomogla u životu, da ga je izvela na pravi put, te da mu je sam Bog pomogao da postane ovo što danas jeste – uspešan pevač, dobar otac i suprug.

Dado i Ivona su 3. avgusta 2021. godine dobili ćerku Aliu. Reč je o imenu arapskog porekla koje znači „lepotica“, „prva“, „izabrana“. Radosnu vest pevač i njegova supruga su podelili sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

Diskografija

Albumi

 • 2001. Jasmina ‎
 • 2005. 100 stepeni
 • 2007. Volim te
 • 2008. Zauvijek tvoj
 •  2010. Buntovnik ‎
 • 2011. Virus ‎
 • 2013. Ne dam ja na tebe

Singlovi

 • 2012. Ti, ti, samo ti
 • 2013. Ljeto (duet sa Markom Vanillom)
 • 2014. Gužva je u gradu
 • 2014. Premija (duet sa Nikolijom)
 • 2015. Za tebe uvijek biću tu, s kraja svijeta ja ću doći
 • 2015. Balkan (sa Rastom i Žutim)
 • 2015. Srce kad stane, tada je kasno da se mijenjaš
 • 2016. Dominantna (duet sa Džala Bratom)
 • 2017. Ja te volim
 • 2017. Za brata mog (duet sa Leonom)
 • 2017. Žene (duet sa Đanijem)
 • 2018. O tebi
 • 2018. Od Jadrana do Beograda (duet s Vladom Matovićem)
 • 2018. Talija
 • 2020. Gdje su sada svi
 • 2021. Kameleon (ft. MC Yankoo)
 • 2021. Barbie (ft. Mc Yankoo)
 • 2021. Nema krize (ft. MC Yankoo)
 • 2021. Rani me
 • 2021. Lane

Dado Polumenta na društvenim mrežama

FacebookDado @ Facebook
InstagramDado @ Instagram
TwitterDado @ Twitter
YoutubeDado @ YouTube