Milutin Popović-Zahar

Kratke informacije

Ime i prezimeMilutin Popović-Zahar
Datum rođenja12. oktobar 1938.
Mesto rođenjaKrupanj
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeViolinista, kompozitor, pravnik

Biografija

Milutin Popović-Zahar je srpski kompozitor, violinista i pravnik. Rođen je u mjestu Krupanj, 12. oktobra 1938. godine. Komponovao je brojne hitove narodne muzike, kao što su: „Vidovdan“, „Ivanova korita“, „Zbog tebe, mome ubava“, „Vino točim, a vino ne pijem“, „Kad je deda lumpovao“, „Maramica“, „Učiniću sve“, „Neznanka“, „Mile voli disko“, „Jedan dan života“ i mnoge druge. Isto tako, kompozitor je nekih od dijela klasične muzike. Živi i stvara u Beogradu.

Biografija

Milutin Popović-Zahar je rođen 1938. godine u učiteljskoj porodici. U Loznici je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, kao i nižu muzičku školu. Zahvaljujući majci zavolio je violinu. Imao je priliku da uči od nje, jer je njegova majka povremeno svirala.

Dok se školovao u Loznici svirao je violinu i pjevao u gradskom orkestru klasične muzike kulturnog društva „Vuk Karadžić“ iz Loznice. Zatim se preselio u Beograd gdje je završio Pravni fakultet u roku, dok je magistarski rad odbranio na odsjeku Međunarodnog prava u klasi profesora dr Smilje Avramov.

Za vrijeme studija je pohađao srednju muzičku školu u klasi profesora Tripa Simonutija. U Briselu je pohađao ciklus predavanja o etno muzici. Između prava i muzike opredijelio se za muziku kao njegovo profesionalno zanimanje.

Od 1960. godine je bio u sastavu orkestra KUD „Ivo Lola Ribar“. Šef ovog orkestra postao je do kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka. Nadimak „Zahar“ je dobio po njemačkom violinisti Helmutu Zaharijasu, a nadimak mu je dodijelio takođe nekadašnji šef orkestra Rade Jašarević.

U KUD-u je bio aranžer, dirigent i solista. Mnogo je putovao sa ostalim članovima, nastupali su širom svijeta predstavljajući svoju zemlju, njene običaje i etno kulturu. U periodu 1966. i 1967. godine svirao je u ansamblu Narodnog orkestra „Carevac“.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka počeo je solo umjetničku karijeru. Od tada je komponovao veliki broj hitova narodne i zabavne muzike, djela klasične muzike, muzike za film, pozorište i televiziju, kao i nekoliko koncertnih dijela.

Njegova samostalna umjetnička karijera pokazala se izuzetno uspješnom. Dva puta je pobijedio na Ilidžanskom festivalu narodne muzike. Pobjeđivao je i na drugim sličnim muzičkim manifestacijama, između ostalih u Budvi i na Kvarneru.

Uradio je brojne hitove narodne muzike za poznate izvođače takve muzike, između ostalih za Lepu Brenu, Miroslava Ilića, Merimu Njegomir i mnoge druge. Stvarajući hitove za neke izvođače folk i pop muzike doprinijeo je njihovoj promociji i izgradnji njihovih karijera.

Tvorac je mnogih poznatih rodoljubivih pjesama kao što su: „Od Vardara, pa do Triglava“ i „Hej, Jugosloveni“ pjesma koja je bila olimpijska himna nacionalnog sastava.

Kreirao je brojne TV emisije: „Nema više Cicvarića sa pesmama iz starog Šapca“, „Zeleni kabare“, „Zaharov klub talenata“, „Zahar vam predstavlja“ i druge. Njegove kompozicije su se izvodile u džez i klasičnom aranžmanu, a izvodili su ih istaknuti muzičari Stefan Milenković, Jovan Kolundžija i drugi. Jedan njegov album se sastoji od džez obrada izvornih pjesama.

Autor je himni fudbalske reprezentacije svoje zemlje na prvenstvima u Italiji, Španiji, Francuskoj i Japanu. Pisac je stihova kompozicija „Svilen konac“ i „Nizamski rastanak“. Komponovao je neke pjesme izvođača: Doris Dragović, Miki Jevremović, Vladimir Savčić Čobi i drugi.

Komponovao je više dijela umjetničke muzike. Povodom omladinske Olimpijade je upriličen veliki koncert klasične muzike „Oda olimpika“ u Moskvi 1998. godine, nakon čega je Zahar, kao njen stvaralac, dobio pohvale dirigenta Simfonijskog orkestra. Pokrovitelji koncerta su bili Međunarodni Olimpijski Komitet i Ministarstvo za kulturu Rusije. Koncert je održan u Kolonij Zal-u, a uz pratnju simfonijskog orkestra RTV Rusije.

Objavio je romane „Ljudi iz šume“ i „Popodne jednog Pigmaliona“. Napisao je nekoliko udžbenika: „Akordi za gitaru“, „Veština izvođenja estradne i popularne muzike na violini“, „Kako postati vrhunski pevač“.

Dva puta mu je uručena nagrada za najbolju kompoziciju festivala u Budvi i to 1998. i 2000. godine. Na festivalu u Opatiji je pobijedio kao najbolji kompozitor inostrane pjesme, sa kompozicijom „Krila Anđela“.

Njegov prvi mjuzikl „Dnevnik snova“ stvaran je u saradnji sa novosadskom televizijom. Ovaj mjuzikl je nastao po pjesmi Laze Kostića „Santa Marija dela Salute“. Mjuzikl je zasnovan na neostvarenoj ljubavnoj priči zbog velike razlike u godinama, a onda nakon djevojčine smrti ljubav se ostvaruje u snovima.

Član Srpske akademije inovativnih nauka (SAIN) postao je 2010. godine. Njegov veliki doprinos u muzici ogleda se u činjenici da je u nezvaničnom izboru za pjesmu 20. vijeka bio učesnik sa svoje četrdeset i dvije pjesme.

Pored mnogobrojnih priznanja ima status istaknutog umjetnika po rješenju GSIZA kulture Beograda. Preko 2 500 njegovih pjesama je registrovano u SOKOJ-u. Zahar je bio u braku sa pjevačicom Gordanom Lazarević, a iz ovog braka ima ćerku i sina.

Stvaralaštvo

Narodna muzika:

 • Lepa Brena: „Čačak, Čačak“, „Mile voli disko“, „Dama iz Londona“, „Duge noge“, „Jedan dan života“
 • Miroslav Ilić: „Vino točim, a vino ne pijem“, „Jedan dan života“
 • Merima Njegomir: „Ivanova korita“, „Da nije ljubavi tvoje“, „Samo jedna reč“, „Ljube mi se crne oči“
 • Gordana Lazarević: „Vidovdan“, „Maramica“, „Oprosti mi što mislim na tebe“, „Voliš li me“, „Mala žena“
 • Anđelka Govedarović: „Cipelice na štiklice“
 • Usnija Redžepova: „Hoćeš ljubav, kćeri Roma“
 • Snežana Đurišić: „Učiniću sve“, „Puklo bi srce“, „Ostade mi pesma“
 • Staniša Stošić: „Zbog tebe, mome ubava“
 • Vasilija Radojčić: „Beše nekad Mitke i Koštana“
 • Izvorinka Milošević: „Ja Vlajna, a ti Srbijanac“
 • Gordana Stojićević: „Te sam noći prevarila sebe“
 • Toma Zdravković: „Čekaj me“
 • Aleksandar Ilić: „Sedam violina“
 • Stari zvuci: „Kad je deda lumpovao“
 • Radiša Marković: „Neznanka“

Rodoljubive pjesme:

 • „Od Vardara, pa do Triglava“
 • „Živela Jugoslavija“
 • „Hej, Jugosloveni“

Umjetnička muzika:

 • „Ciganske suze“
 • „Borba petlova“
 • „Vrelo“
 • „Oda olimpika“