Zoran Babić

Kratke informacije

Ime i prezimeZoran Babić
Datum rođenja16. april 1971.
Mesto rođenjaVrnjačka Banja
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar, mašinski inženjer
StrankaSrpska napredna stranka (SNS)

Biografija

Zoran Babić je srpski političar, mašinski inženjer i direktor Javnog preduzeća „Koridori Srbije“. Rođen je 16. aprila 1971. godine u Vrnjačkoj Banji. Živi i radi na relaciji Vrnjačka Banja – Beograd. Iz braka sa bivšom suprugom Natašom Babić ima dve ćerke.

U dosadašnjoj karijeri bio je direktor marketinga u preduzeću „ZM produkt“ iz Vrnjačke Banje, direktor razvoja u firmi „Prva petoletka“ iz Trstenika, te tehnički direktor komunalnog preduzeća „Beli izvor“.

Političku karijeru započeo je 2006. godine kao član Srpske radikalne stranke koja ga je delegirala za člana Privremenog organa opštine Vrnjačka Banja. Godine 2008. je kao kandidat SRS-a izabran za poslanika u Skupštini Srbije, ali je u septembru iste godine iz poslaničke grupe te stranke prešao u grupu „Napred Srbijo“ i preuzeo člansku kartu Srpske napredne stranke (SNS).

Godine 2012. je ponovo izabran za poslanika, te za šefa poslaničke grupe Srpske nepredne stranke u Skupštini. Na toj poziciji ostao je sve do 2016. godine, ali na tim izborima nije ušao u trku za poslanika. Babić je član Predsedništva Srpske napredne stranke.

Od septembra do novembra 2013. godine obavljao je funkciju predsednika Vaterpolo saveza Srbije, a tokom 2013. i 2014. godine bio je član Nadzornog odbora Saobraćajnog preduzeća „Lasta“.

Početkom maja 2017. godine je izabran za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Koridori Srbije“.

Detinjstvo i obrazovanje

Zoran Babić je rođen 1971. godine u Vrnjačkoj Banji. U rodnom gradu je završio Osnovnu školu „Popinski borci“, te Gimnaziju „Slobodan Penezić Krcun“, matematički smer. Zvanje diplomirani inženjer mašinstva stekao je 1996. godine na Mašinskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Nakon toga je upisao master studije na Univerzitetu privredne akademije u Novom Sadu, smer Poslovna ekonomija i finansije.

U jednom intervjuu ispričao je kako je svojim rođenjem obradovao roditelje slomljene tugom zbog gubitka starijeg sina. Naime, njegov stariji brat preminuo je kada mu je bilo 17 godina, a Zoranovo rođenje donelo je utehu unesrećenim roditeljima.

Babić je u mladosti trenirao vaterpolo, a bio je član Vaterpolo kluba „Goč“ iz Vrnjačke Banje.

Karijera

Karijeru je započeo u Poljoprivrednom preduzeću „ZM produkt“ iz Vrnjačke Banje gde je obavljao funkciju direktora marketinga u predstavništvu u Beogradu. Nakon toga postao je direktor razvoja zajedničkih službi u fabrici za proizvodnju hidraulike i pneumatika „Prva petoletka“ iz Trstenika. Odatle prelazi u Javno preduzeće „Beli dvor“ iz Vrnjačke Banje gde je tokom par godina obavljao nekoliko funkcija, počev od šefa sektora do tehničkog direktora.

U avgustu 2008. godine je odlukom Vlade Srbije izabran za člana Privremenog organa opštine Vrnjačka Banja. Na toj poziciji ostao je do decembra 2008. godine.

Političku karijeru započeo je kao član Srpske radikalne stranke koja ga je na izborima 2008. godine kandidovala za narodnog poslanika u Skupštini Srbije. S obzirom da je osvojio mandat seo je u poslaničku klupu, ali je ubrzo nakon toga prešao u poslaničku grupu „Napred Srbijo“ i postao član Srpske napredne stranke.

Poslanički mandat obnovio je nakon izbora 2012. godine, a posle formiranja Skupštine postao je šef poslaničke grupe SNS-a. Istu funkciju nastavio je da obavlja i nakon izbora 2014. godine. Iste godine ušao je u Predsedništvo Srpske napredne stranke.

U jesen 2013. godine kandidovao se za predsednika Vaterpolo saveza Srbije (VSS). Glavni protivkandidat bio mu je proslavljeni srpski vaterpolista Aleksandar Šapić. Na izbornoj skupštini VSS-a Babić je većinom glasova izabran za novog predsednika Saveza. Njegov izbor podržali su čelnici klubova Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina i Radnički.

Tom prilikom je izjavio da želi da promeni odnos države prema tom sportu, te da se problemi u kojima se vaterpolo nalazi rešavaju „zajedničkim snagama“. Osvrnuo se na probleme u organizaciji Evropskog prvenstva 2016. godine, te izrazio nadu da će u narednom periodu Savez uspeti da sanira deo duga od milion i tristo hiljada evra. Babić je obećao rešenje problema dugovanja srpskim reprezentativcima, te pomoć klubovima koji „stvaraju“ reprezentaciju Srbije.

Iako mu je bio protivkandidat, pozvao je Šapića da mu pomogne pri ostvarenju ciljeva, jer je njegova pomoć „uvek dobrodošla, bez obzira na to što se u nekim drugim stvarima možda ne slažu“.

Ovaj izbor za prvog čoveka srpskog vaterpola iznenadio je mnoge, s obzirom da svima dobro poznata karijera Aleksandra Šapića, ali i činjenica da se Babić ovim sportom bavio kao junior u Vaterpolo klubu „Goč“ i da nije ostvarivao značajne rezultate u seniorskoj konkurenciji.

Ipak, u novembru 2013. godine tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da članovi SNS-a treba da napuste funkcije u sportu. 19. novembra Babić je podneo neopozivu ostavku na mesto predsednika Vaterpolo saveza, podržavši Vučićev predlog. Tada je izjavio da je imao želju i plan da pomogne Savezu kako da se do 2016. godine reši dugova, ali da smatra ispravnim odluku da se vođenje sportskih organizacija i klubova prepusti stručnjacima iz tih oblasti.

Za to vreme nastavio je da obavlja funkciju šefa poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije, a 2014. godine je ponovo izabran za člana predsedništva stranke. Iako ga mnogi pamte po brojnim lapsusima koji su mu se omakli sa skupštinske govornice, Babić ističe da su s obzirom na količinu posla koji je obavljao greške bile neminovne. On ipak tvrdi da mu je drago što će ga ljudi zapamtiti po tome, a ne po vređanju kolega i političkih protivnika, te da to znači da mu ne zameraju političke stavove kao predsednika poslaničke grupe SNS-a jer zbog toga nikad nije doživeo kritiku.

Žestoko kritikujući poteze Demokratske stranke (DS) često je ulazio u sukobe s Borkom Stefanovićem, bivšim potpredsednikom te stranke.

Iako se na vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani u aprilu 2016. godine nije kandidovao za mesto poslanika, sledećeg meseca je ponovo izabran za člana Predsedništva stranke. Nakon što mu je istekao mandat mediji su ga pominjali kao glavnog kandidata za direktora beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“. Međutim, to imenovanje se nije desilo.

4. maja 2017. godine je odlukom Vlade Srbije izabran za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Koridori Srbije“. Na toj poziciji nasledio je Dmitra Đurovića.

Tim povodom Pokret „Dosta je bilo“ izdao je saopštenje u kome se, između ostalog navodi da Babić nema potrebno iskustvo i znanje da bi bio direktor jednog tako važnog preduzeća, te da mu je taj posao omogućila pozicija u Predsedništvu Srpske napredne stranke. U saopštenju se ističe da zapošljavanje mora da se odvija po jasnim kriterijumima i da svaka upravljačka funkcija mora da se kontroliše i proverava na osnovu postignutih rezultata.

Kao jedan od najvažnijih projekata „Koridora Srbije“ je Koridor 11 koji bi trebalo da poveže sever Srbije, tj. granicu sa Rumunijom sa jugoistokom Srbije prema Crnoj Gori. Do sada je realizovano nekoliko deonica uključujući Ub – Lajkovac i Ljig preljina. U saradnji s Turskom planirana je izgradnja Zapadnog kraka Koridora 11 koji se proteže linijom Požega – Kotroman – Višegrad – Goražde – Sokolac – Pale – Sarajevo.

Babić se ponovo našao u žiži interesovanja kada se po treći put u pet meseci srušio potporni zid na Koridoru 10. Naime, srpski mediji su objavili da je došlo do oštećenja potporne konstrucije i destabilizacije dela zaštitne kosine u dužini od 50 metara ispred tunela „Predejane“.

Direktor ovog preduzeća je tom prilikom izjavio da je obrušavanje dela Kosine dva bilo „na neki način očekivano „ i da je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove galerije spremna. On je najavio da će do kraja 2018. godine biti završen autoput kroz Grdeličku klisuru dužine 26 kilometara, te da je to za javnost najvažnije jer obrušavanje neće usporiti radove.

Pomalo nespretna izjava da je rukovodstvo preduzeća još u aprilu znalo da projektno rešenje nije adekvatno i da je scenario bio očekivan, uzburkalo je deo javnosti iako je Babić tvrdio da će novi autoput biti moderan, stabilan i bezbedan.

Imovinsko stanje

Tokom tri poslanička mandata u Skupštini Srbije Babića su politički rivali optuživali da je svu svoju imovinu prepisao na druge ljude kako Agenciji za borbu protiv korupcije ne bi morao da prijavi vrednost svega što poseduje, Babić je tom Telu 2017. godine prijavio nešto skromnu imovinu, ali i platu koju prima kao direktor „Koridora Srbije“.

Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Babić poseduje polovinu stana od 69 metara kvadratnih, automobil i mesečnu platu od 153 911 dinara. Tokom 2013. i 2014. godine je kao predsednik Nadzornog odbora Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ primao dodatnih 108 000 dinara. Prema podacima iz imovinske kartice Babić nema dodatnih nepokretnosti niti ušteđevine.

Privatni život

Zoran Babić je rođen 1971. godine u Vrnjačkoj Banji. Školovao se u rodnom gradu, a studirao u Beogradu. Master studije je upisao u Novom Sadu. Bio je u braku sa Natašom Babić, koja je po zanimanju učiteljica. 2000. godine dobili su ćerku Teodoru, a četiri godine kasnije Julijanu.

Premda političar veoma retko govori o svom privatnom životu, povremeno je meta srpskih tabloida. Polovinom 2017. godine objavili su da se razveo od supruge, te započeo zajednički život sa tridesetdvogodišnjom doktorkom iz Beograda. U aprilu 2018. godine su se na proslavi 18. rođendana njegove starije ćerke Teodore osim kolega političara i folk zvezda pojavile i majka Nataša, kao i Zoranova nova izabranica. Srpski mediji su u avgustu 2018. godine objavili da će Babić po treći put postati otac jer sa doktorkom čeka sina.

Važi za jednog od političara koji ne krije da brine o svom fizičkom izgledu. Od svog prvog pojavljivanja u javnosti do danas Babić je drastično promenio fizički izgled, izgubio je višak kilograma i promenio imidž. Ne krije da redovno vežba i ide na tretmane podmlađivanja. U jednom intervjuu rekao je da ga politika nije mnogo promenila, da se i dalje druži sa starim prijateljima i igra basket na „Kocki“ u Vrnjačkoj Banji kad god za to ima vremena.

Izvori: