Savina Geršak

Kratke informacije

Ime i prezimeSavina Geršak
Datum rođenja01. januar 1963.
Mesto rođenjaLjubljana
DržavaSlovenija
PrebivališteRim
ZanimanjeGlumica

Biografija

Savina Geršak je bivša slovenačka glumica prepoznatljiva po ulogama u filmovima „Smrt gospodina Goluže“, „Čudo neviđeno“ i „U ime naroda“. Rođena je 1963. godine u Ljubljani. Od kraja osamdesetih godina je u vezi s italijanskim slikarom s kojim ima dvoje dece, blizance Dijega i Irmu. Radi kao psihoterapeut u Rimu.

Premda je počela da glumi još u srednjoj školi, Savina je od 11. godine trenirala tenis. Igrala je na mnogim turnirima pre nego što joj je 1982. godine režiser Živko Nikolić ponudio glavnu ulogu u filmu „Smrt gospodina Goluže“. Geršakova je vrlo brzo stekla simpatije ne samo jugoslovenske nego i evropske javnosti.

Usledilo je nekoliko uloga u stranim filmovima, te potom uloga Amerikanke u filmu „Čudo neviđeno“ koja joj je donela status seks simbola 80-ih. Nakon filma „U ime naroda“ Savina je u Americi snimila nekoliko filmova, a potom se devedesetih potpuno povukla iz tog posla.

Karijera

Savina Geršak je po završetku osnovne škole upisala Gimnaziju Vič u Ljubljani. Njena prva ljubav bio je tenis koji je počela da igra sa 11 godina. Redovno je igrala turnire širom sveta, te jedno vreme bila član Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije. Sa 17 godina je zauzimala treće mesto na rang listi najuspešnijih jugoslovenskih teniserki.

Međutim, prelomni trenutak u njenom životu desio se 1981. godine. Naime, crnogorski reditelj i scenarista Živko Nikolić ju je primetio na fotografiji  koju je dobio od Mire Polanka iz „Viba filma“ i zatražio od producenta da je dovede na snimanje njegovog novog filma. Producenti su stigli u Ljubljanu u momentu kada je Savina bila u Nemačkoj.

Odmah su je pozvali da dođe u Tivat, ona je pristala ne znajući tačno o čemu se radi, a Nikolić je bez mnogo priče zaključio da će da joj dodeli glavnu ulogu u filmu „Smrt gospodina Goluže“. Glumila je Anku koja je očarala gospodina Golužu (Ljubiša Samardžić), a kritičari su dobro ocenili njen debi i Nikolićevu novu dramu.

Njena pojava nije prošla nezapaženo ni kod drugih evropskih reditelja, te je 1983. godine igrala Silviju u filmu „Diavolo e l’acquasanta, Il“ („Đavo i sveta vodica“, prim. prev). Usledio je novi poziv Živka Nikolića, ovog puta Savina je igrala Amerikanku u komediji „Čudo neviđeno“.

Dobila je priliku da snima scene sa tada najpoznatijim glumcima u Jugoslaviji, Draganom Nikolićem, Petrom Božovićem, Taškom Načićem, Danilom Batom Stojkovićem i drugima. Zbog eksplicitnih scena na kojima je Savina obnažena film, je podelio publiku na one kojima se svideo i one koji su smatrali da je takav vid umetničkog izražavanja previše za domaću javnost.

S druge strane, mlada glumica u tome nije videla ništa loše, jer je verovala Nikoliću koga je celog života smatrala vrsnim režiserom i umetnikom.

Kako god, Savina je samo učvrstila svoj status seks simbola 80-ih. Usledila je saradnja sa poznatim italijanskim rediteljem Ruđerom Deodatom (Ruggero Deodato) na akcijskom filmu „Per un pugno di diamanti“ („Za šaku dijamanata“, prim. prev). Društvo su joj pravili Majls Okif (Miles O`Keeffe), Donald Hodson (Donald Hodson) i drugi. Film je publici premijerno predstavljen u januaru 1986. godine.

U italijanskom akcijskom trileru „Soldato di ventura“ („Vojnik sreće“, prim. prev) Geršakova je igrala Hamlulu, dok je u filmu „Iron Warrior“ („Gvozdeni ratnik“, prim. prev) tumačila princezu Dženu.

Usledila je nova saradnja sa Živkom Nikolićem na filmu „U ime naroda“ koji je svetlost dana ugledao 1987. godine. Reč je o drami u kojoj Bogdan Diklić igra Todora, a njegovu ženu Mariku tumači Savina. Ovo ostvarenje ju je na setu spojilo sa Miodragom Krivokapićem, Petrom Božovićem i Vesnom Pećanac.

Godinu dana kasnije je tumačila Emu u trileru slovenačkog režisera Bože Šprajca „Odpadnik“. Bio je to ujedno poslednji jugoslovenski film u kome je igrala.

Od 1989. godine krenula je njena internacionalna karijera. Te godine je snimila filmove „Beyond the Door III“ (treći nastavak filma „Iza vrata“), „Curse II: The Bite“, „L’ultimo bus di guerra“ („Avganistan – poslednji ratni autobus“, prim. prev) i akcijski triler „Sonny Boy“.

Poslednji film koji je snimila bio je horor „Midnight Ride“ („Ponoćna vožnja“, prim. prev), u kome je igrala ženu koja je u pokušaju da pobegne od svog nasilnog supruga, naišla na psihotičnog ubicu. Zanimljivo je da je sve ove filmove snimala na engleskom jeziku.

U jednom od retkih intervjua koje je dala domaćim medijima Savina je istakla da joj je bila čast da sarađuje sa holivudskim legendama Robertom Mičamom (Robert Charles Durman Mitchum). Markom Hamilom (Mark Richard Hamill), Majklom Dudikofom (Michael Joseph Stephen Dudikoff) i drugima. Priznala je da joj je Mičam rekao da liči na slavnu glumicu Ingrid Bergman (Ingrid Bergman).

Međutim, nakon filma „Midnight Ride“ Savina Geršak prestala je da glumi i posvetila se studijima.

Diplomirala je psihijatriju na Medicinskom fakultetu „Sapijenca“ (La Sapienza – Università di Roma) u Rimu, te počela da radi kao psihoterapeut. Specijalizovala se za porodičnu terapiju i uglavnom radi sa bračnim parovima, porodicama ili sa problematičnom decom. Sa kolegom je osnovala privatnu ordinaciju u Rimu.

Poslednji javni nastup je imala 1998. godine kada je sa Žarkom Stanićem otpevala pesmu „Dobro mi došla (Sad mi reci pred svetom)“. Za ovu pesmu Savina je jednom prilikom rekla da je nastala iz šale, jer je svog dugogodišnjeg prijatelja Žarka pitala kada će da napiše nešto što bi mogli da otpevaju zajedno. Tako je nastao ovaj duet.

Priznala je da nije imala nameru da postane pevačica, te da je ovu pesmu snimila samo iz zabave, kao što je radila i većinu svojih filmova.

Privatni život

Savina Geršak je rođena 1963. godine u Ljubljani, gde je završila osnovnu i srednju školu. Karijeru perspektivne teniserke je prekinula zbog glume, a glumom je prestala da se bavi jer je želela da završi fakultet. O njenom privatnom životu se vrlo malo zna. Pojavila se kao fatalna žena u filmovima Živka Nikolića, a nakon samo par godina se povukla sa domaće javne scene.

Glumila je u Holivudu, ali nije dobila priliku da igra u filmovima A produkcije. Nakon jednog neuspešnog kastinga odlučila je da u životu želi da se bavi nekim „sigurnim“ zanimanjem, jer je u glumi mnogo toga zavisilo od sreće i od toga da li će je neko pozvati da snimi film.

U Italiji je upoznala svog današnjeg partnera, poznatog slikara koji uglavnom radi portrete. Iako nisu u braku, u skladnoj su vezi nekoliko decenija. 2007. godine su dobili blizance, sina Dijega i ćerku Irmu. U jednom intervjuu je priznala da je to „najlepša i najdraža stvar koja joj se desila u životu“.

Zanimljivo je da i Dijego i Irma slikaju, a sin igra i tenis. Ipak, Savina je još 2015. godine za bosanskohercegovačke medije izjavila da će svoju decu podržati koje god zanimanje da odaberu.

Iste godine je otvorila Festival mediteranskog i evropskog filma u Trebinju. Kako je tada kazala, velika joj je čast što su je se organizatori setili, te iako već decenijama nije u poslu, pamti veoma lepe trenutke vezane za glumu.

Jedan od tih trenutaka bilo je snimanje filma „Čudo neviđeno“ na Skadarskom jezeru. Glumci su bili smešteni u hotelu u Podgorici, pa su svakodnevno morali da autobusom putuju na snimanja. Nekadašnja glumica se rado seća pesme i atmosfere koja je vladala među kolegama i činjenice da je pevala sa njima uprkos tome što nije znala tekstove.

U posebno dobrim odnosima je ostala sa glumcem Petrom Božovićem, zbog koga je pre nekoliko godina posetila Beograd. Dobila je tu čast da mu uruči nagradu „Zlatni platan“ na Festivalu u Trebinju. Božović je inače bio njen kum. Naime, on ju je krstio u manastiru Savina u Herceg Novom.

Jednom prilikom je iskreno odgovorila da, iako je snimala u Holivudu, tamo nikada nije osetila takvu „hemiju“ na setu kakvu je osećala snimajući sa domaćim glumcima. Na pitanje novinara da li bi se vratila starom zanimanju Savina je odgovorila da nije razmišljala o tome, ali da bi verovatno prihvatila ukoliko bi joj neko ponudio ulogu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1982. Smrt gospodina Goluže
 • 1983. Diavolo e l’acquasanta, Il
 • 1984. Čudo neviđeno
 • 1985. Iron Warrior
 • 1986. Per un pugno di diamanti
 • 1987. Soldato di ventura
 • 1987. U ime naroda
 • 1988. Odpadnik
 • 1989. Beyond the Door III
 • 1989. Curse II: The Bite
 • 1989. Afganistan – The last war bus
 • 1989. Sonny Boy
 • 1990. Midnight Ride

Diskografija

 • 1998. „Dobro mi došla“, duet sa Željkom Stanićem